Filmovi - Najbolji filmovi 2019/2020

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Sažetak sakrij
Najbolji filmovi 2019. godine

Najbolji filmovi 2019. godine


Parasite (2019)

Recenzija: Parasite (2019)

Žanr filma: Komedija, drama, triler
Redatelj: Joon-ho Bong
Scenarist: Joon-ho Bong, Jin Won Han
Glumci: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo

Radnja ukratko: Svi nezaposleni, Ki-taekova obitelj s posebnim zanimanjem gleda na bogate i glamurozne Parkove kako bi ih izdržavali dok ne postanu umiješani u neočekivani incident.

Naše mišljenje ukratko: Odlična crna komedija triler film, s jednom hrabrom, zabavnom i često duhovitom pričom kakve u zadnje vrijeme rijetko imamo prilike vidjeti u Hollywoodskim filmovima. Film iza svakog kuta nudi novo iznenađenje i vodi nas na jedno ludo putovanje malo duže od dva sata. Iako ovi Južno Korejski glumci nisu nešto na što smo navikli gledati u Američkim filmovima, defintivno je ta njihova gluma bila dodatno zabavna u ovom filmu.

Ocjena: IMDb 8.5/10, RottenTomatoes 99%


Avengers Endgame (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr: Akcija, avantura, fantazija, superhero
Redatelj: Anthony Russo, Joe Russo
Scenarist: Christopher Markus, Stephen McFeely
Glumci: Chris Hemsworth, Anthony Mackie, Chadwick Boseman, Chris Evans, Don Cheadle, Elizabeth Olsen, Evangeline Lilly, Jeremy Renner, Josh Brolin, Mark Ruffalo, Paul Bettany, Paul Rudd, Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Tom Holland

Radnja ukratko: Kulminacija 22 međusobno povezana filma, četvrti dio Avengers sage će uvući gledatelje u film, kako bi vidjeli prekretnicu ovog epskog putovanja. Naši voljeni heroji će zaista shvatiti kako je ova realnost krhka i žrtve koje se moraju poduzeti kako bi se održale.

Naše mišljenje ukratko: Nedovoljno dobar završetak možda i najveće ere u povijesti filmova. Previše opterećen nostalgijom, nepotrebnim građenjem već duboko izgrađenih likova, od početka naslućuje i to jako što će se dogoditi na kraju filma, često poprilično dosadan i pun recikliranih samo na malo drugačiji način napravljenih scena. Ponudio je možda i najbolju bitku u cijelom MCU, koja je i vizualno i napetošću i nekom pamtljivim scenama bila savršena, nažalost prekratka.

Osim te bitke, vizualno također ispod prosjeka. Neki heroji su bili fantastični u filmu, dok su s nekim otišli u krivom smjeru, baš kao i većinom s odabirom spajanja u timove. Za mene veliko razočaranje iako sam film nije toliko loš, samo sam od Endgame očekivao više. filmovi 2019

Ocjena: IMDb 8.4/10, RottenTomatoes 94%


Joker (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Krimi, drama, triler
Redatelj: Todd Phillips
Scenarist: Todd Phillips, Scott Silver
Glumci: Joaquin Phoenix (Arthur Fleck / Joker), Robert De Niro (Murray Franklin), Zazie Beetz (Sophie Dumond), Frances Conroy (Penny Fleck), Brett Cullen (Thomas Wayne)

Radnja ukratko: Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) je klaun koji ima ambiciju postati uspješni komičar. Arthur Fleck je istovremeno i psihički bolestan te depresivan samotnjak koji živi s psihički bolesnom majkom (Frances Conroy) o kojoj se skrbi. Dok Arthur Fleck pokušava balansirati između stvarnosti i vlastitih maštarija i ambicija, film nam prikazuje moralni i društveni rasap Gothama, čiji je jedini spasitelj Thomas Wayne (Brett Cullen). Priča Arthura Flecka razvija se u kadru tog moralnog raspada, ali i u kadru stripovskog svijeta iz kojega potiče priča o najvećem zlikovcu svih vremena – Jokeru. Kako je Arthur Fleck, neuspjeli klaun i još manje uspjeli komičar postao najveći među najgorima?

Naše mišljenje ukratko: Jedinstven i neponovljiv, Phillipsov Joker je film koji istovremeno oduševljava svojom umjetničkom sofisticiranošću, ali i plaši svojim socijalnim kontekstom. Phillips je uspio napraviti istinsko remek-djelo koje je neupitno jedan od najboljih, najdubljih i najaktualnijih filmova ovoga stoljeća – film koji progovara o društvu u kojem živimo, ali i o društvu prema kojem idemo.

Joaquin Phoenix je vjerojatno odigrao ulogu svoje karijere (a gotovo svaka mu je maestralna!) i ne samo da je zaslužio Oscara, već je zaslužio da se ova interpretacija zacementira u povijest filmske umjetnosti. Sumarno, Joker je mračna karakterna studija koja nadilazi vlastiti žanr i otvara put ka njegovom redefiniranju, film koji svoju snagu i neupitnu kvalitetu izvlači iz svakog snimljenog kadra, iz genijalne ideje, iz maestralno razrađenog glavnog lika i iz interpretacije koja Joaquina Phoenixa bez ikakve sumnje svrstava među najveće u povijesti.

Ocjena: IMDb 8.4/10, RottenTomatoes 69%


Klaus (2019)

Recenzija: Klaus (2019)

Žanr filma: Animacija, avantura, komedija
Redatelj: Sergio Pablos
Scenarist: Zach Lewis, Jim Mahoney
Glumci: Rashida Jones, Joan Cusack, J.K. Simmons, Jason Schwartzman

Radnja ukratko: Jednostavan čin dobrote uvijek pokreće drugi, čak i na zaleđenom, dalekom mjestu. Kad se Smeerensburgov novi poštar, Jesper, sprijatelji s izrađivačem igračaka Klausom, njihovi darovi rastope vjekovnu svađu i isporučuju saonice prepune prazničnih tradicija.

Naše mišljenje ukratko: Odličan animirani film za koji smo uvjereni da će postati Božićni klasik. Jedna potpuno drugačija, a predivna, zabavna i često duhovita priča o postanku Djeda Mraza. Likovi su odlični, glasovi glumaca koji ih posuđuju ih prate u stopu, a vizualno je savršeno napravljen kombinacijom ručnog crtanja i računala. Zaista jedan predivan film za gledati u vrijeme Božićnih praznika.

Ocjena: IMDb 8.2/10, RottenTomatoes 95%


1917 (2019)

Trailer: 1917 (2019)

Žanr filma: Drama, ratni
Redatelj: Sam Mendes
Scenarist: Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns
Glumci: George MacKay (William Schofield), Dean-Charles Chapman (Tom Blake), Mark Strong (satnik Smith), Andrew Scott (poručnik Leslie), Richard Madden (Joseph Blake), Colin Firth (general Erinmore), Benedict Cumberbatch (pukovnik Mackenzie)

Radnja ukratko: Dvojica ratnih drugova, William Schofield i Tom Blake, dobiju zadatak da u nemogućim uvjetima prenesu poruku o obustavi napada što ga planira izvesti pukovnik Mackenzie. Suočeni sa strahotama Ničije zemlje, dvojica spadaju na jednog, koji mora svladati njemačku vojsku, rijeku, šumu i vrijeme kako bi postao atipičan junak Prvog svjetskog rata.

Naše mišljenje ukratko: Legendarni Sam Mendes je ovim filmom nanovo dokazao da se radi o jednom od najboljih suvremenih filmaša. Djedovim pričama inspirirana fiktivna priča o neobičnom junaku Prvog svjetskog rata izrazito je osoban i emotivan film, koji nam pokazuje ne samo redateljevu povezanost s pričama koje su ga inspirirale, već daje i jedan emocionalno i iskustveno autentičan prikaz ratnog kaosa.

Tehnički superioran kao i većina Mendesovih filmova, 1917. je film koji je na savršen način kombinirao idejno-narativni kompleks s tehnički besprijekornom kamerom, scenografijom, zvukom i glazbom, a ta je kombinacija bez ikakve sumnje najbolji i emotivno najiskreniji film 2019. godine, na kojemu možemo samo biti zahvalni.

Ocjena: IMDb 8.2/10, RottenTomatoes 89%

Portrait de la jeune fille en feu (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Drama, romantika
Redatelj: Céline Sciamma
Scenarist: Céline Sciamma
Glumci: Noémie Merlant (Marianne), Adèle Haenel (Héloïse), Luàna Bajrami (Sophie), Valeria Golino (Grofica)

Radnja ukratko: Mlada slikarica Marianne (Noémie Merlant) dolazi na usamljeno imanje kako bi napravila portret mlade djevojke Héloïse (Adèle Haenel), koja se vratila iz samostana nakon smrti svoje sestre i sada čeka dogovoreni brak s mladićem kojeg joj je namjestila njezina majka (Valeria Golino). Portret je svojevrsni bračni polog, međutim Héloïse odbija pozirati, tako da Marianne mora manevrirati i u tajnosti izraditi portret.

Međutim, tokom tog zadatka, Marianne i Héloïse razviju snažne emocije jedna prema drugoj, ali emocije koje moraju opstati u surovoj stvarnosti njihovih društvenih položaja.

Naše mišljenje ukratko: Portret djevojke u plamenu izvanredna je ljubavna drama o dvama posebnim ženama, čija je priča – nažalost – bila osuđena na tragičan kraj, kao i ona Orfejeva, koju Héloïse u nekoliko navrata evocira u filmu. Céline Sciamma je pogodila povijesni ambijent, ali je isto tako ispričala jednu snažnu, autentičnu i melankoličnu priču koja vas svojom suptilnom misterioznošću drži od početka do kraja, tražeći od vas da se emocionalno angažirate i čekate rasplet.

Uz snažne interpretacije dvaju glavnih glumica, Portret djevojke u plamenu sasvim je zasluženo jedan od najposebnijih filmova prethodne godine, čija prekrasna, mada tužna priča osvaja u svakom pogledu i zaslužuje da ju se pogleda.

Ocjena: IMDb 8.1/10, RottenTomatoes 97%


Ford v Ferrari (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Drama, biografski
Redatelj: James Mangold
Scenarist: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, Jason Keller
Glumci: Christian Bale, Matt Damon, Josh Lucas, Caitriona Balfe, Tracy Letts, Remo Girone

Radnja ukratko: Dizajner sportskih automobila Carroll Shelby i vozač Ken Miles udržuju snage kako bi za Ford stvorili revolucionarni automobil kako bi izazvali nepobjedivi Ferrari na legendarnu utrku Le Mans 1966.

Naše mišljenje ukratko: Izvanredan film sa savršenim glumačkim spektrom. Christian Bale odradio Oskarovsku i majstorski dobru ulogu, Matt Damon je također odradio izuzetan performans, ali Baleov je ipak znatno bolji. Konkretan scenarij koji je apsolutno autentično prenio stvarni događaj na koji je baziran na veliko platno. Neočekivan, ali vrlo dobro došli, te sasvim konkretan humor, izvrsno izrežirane scene utrke, upotpunjene sa izvrsnom glazbom koja svojom dinamikom uz taj osjećaj brzine vodi film prema vrhuncu.

Neočekivani, pa i teški završetak cijelog filma. Ipak, kompletni film je napravljen tako da svakoj kategoriji gledatelja može nešto ponuditi. Ovo je film koji se vrti oko jedne glavne auto-utrke, ali koji je kroz sve to uspio pokazati zapravo mnoga različita stajališta i principe tadašnjeg svijeta, što je zapravo i njegova glavna čar. Definitivno film koji apsolutno zaslužuje biti na top listi filmova ove godine.

Ocjena: IMDb 8.1/10, RottenTomatoes 92%


Knives Out (2019)

Trailer: Knives Out (2019)

Žanr filma: Krimi, drama, komedija
Redatelj: Rian Johnson
Scenarist: Zach Lewis, Jim Mahoney
Glumci: Daniel Craig (detektiv Benoit Blanc), Chris Evans (Hugh Ransom Drysdale-Thrombey), Ana de Armas (Marta Cabrera), Jamie Lee Curtis (Linda Drysdale-Thrombey), Michael Shannon (Walter “Walt” Thrombey), Don Johnson (Richard Drysdale-Thrombey), Toni Collette (Joni Thrombey), Lakeith Stanfield (detektiv Elliot), Katherine Langford (Megan “Meg” Thrombey), Christopher Plummer (Harlan Thrombey), Jaeden Lieberher (Jacob Thrombey), Frank Oz (Alan Stevens), M. Emmet Walsh (G. Proofroc)

Radnja ukratko: Bogati romanopisac Harlan Thrombey (Christopher Plummer) poziva svoju inače disfunkcionalnu obitelj na proslavu svog 85. rođendana, nadajući se da će ih pomiriti i ponovo približiti jedne drugima. Međutim, jutro nakon rođendanske zabave, obitelj pronalazi svog domaćina mrtvog. Uz pomoć iskusnog detektiva Blanca (Daniel Craig), policija mora istražiti ovaj slučaj u kojemu su svi podjednako sumnjivi i svi imaju valjan motiv. I, tko je ubojica?

Naše mišljenje ukratko: Britak, domišljat, žanrovski dosljedan i na trenutke samo malo zakompliciran, Knives Out je uvjerljiv moderni pristup whodunit žanru koji je istinsko osvježenje u kontekstu suvremenih trilera i krimića. Uz zvjezdanu postavu u kojoj se posebno ističu Daniel Craig i Chris Evans u glavnim, te Christopher Plummer i Jamie Lee Curstis u sporednim ulogama, ovaj intrigantan krimić Riana Johnsona će vas od početka do kraja držati u svojoj atmosferi intriga, spletki i najnižih strasti ljudskog karaktera. žSve u svemu, radi se o istinski pohvalnom i osvježavajujem uratku koji bez ikakvih problema može stajati uz klasike ovoga žanra.

Ocjena: IMDb 7.9/10, RottenTomatoes 97%


Marriage Story (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Drama, komedija, romantika
Redatelj: Noah Baumbach
Scenarist: Noah Baumbach
Glumci: Adam Driver (Charlie Barber), Scarlett Johansson (Nicole Barber), Laura Dern (Nora Fanshaw), Alan Alda (Bert Spitz), Ray Liotta (Jay Marotta)

Radnja ukratko: Priča o Charlieju i Nicole Barber, bračnom paru čiji se brak raspada, ali čije su emocije još uvijek snažne kao na početku. Film prati proces suočavanja emocija sa stvarnošću te svih pozitivnih i negativnih strana tog kraha, kako za protagoniste, tako i za sve s kojima su došli u doticaj.

Naše mišljenje ukratko: Baumbachov originalni pogled na krah jednog braka i posljedice tog kraha izrazito je emotivan i snažan film, koji oduševljava uz vrlo malo pompe i fanfara. Ovaj indie film sniman je toliko pastelno da se ta tehnika prenijela i na samu naraciju, kojoj je tako dala jedan osjećaj sveprožimajuće tuge, ali na jedan neobično prigušen, a opet snažan način. Adam Driver i Scarlett Johansson impresivno predvode glumačku postavu, u kojoj se još ističe i rola Laure Dern, dok su eterani Alan Alda i Ray Liotta imali simpatična pojavljivanja.

Međutim, ovaj moderni Kramer protiv Kramera, iako ima tu emocionalnu snagu i dubinu, nema tako savršenu razradu priče, što se najviše odrazilo na dubinsku analizu uzroka, a ne samo posljedica i vrlo autističan prikaz Henryja, koji tako i narativno i konceptualno nije pronašao svoje mjesto u ovoj priči. Konačni proizvod je snažan, emocionalan i neupitno realističan film kojemu tek jedna scenaristička nijansa nedostaje da bude i savršen.

Ocjena: IMDb 7.9/10, RottenTomatoes 95%


Togo (2019)

Recenzija: Togo (2019)

Žanr filma: Avantura, drama
Redatelj: Ericson Core
Scenarist: Tom Flynn
Glumci: Willem Dafoe, Julianne Nicholson, Thorbjørn Harr, Michael Gaston, Christopher Heyerdahl, Michael McElhatton

Radnja ukratko: Priča o haskiju Togu koji je predvodio pseću zapregu 1925. godine u utrci prema Nome, poznato kao Velika utrka milosrđa, u kojoj su timovi pasa transportirali antitoksin serum protiv difterije kroz teške uvjete dužine gotovo 700 milja kako bi spasili alkaški grad Nome od epidemije.

Naše mišljenje ukratko: Odlični, neodoljivi, avanturistički, topli, dirljivi i prekrasno ispričani film. Izvrsna priča o najboljem čovjekovom prijatelju, borbenosti, hrabrosti, prijateljstvu i, konačno, herojstvu. Jako dobro složen scenarij koji je kroz primarnu i sekundarnu fabulu dubinski istražio odnos Toga i njegovog vlasnika, kao i Togov karakter koji oblije nestašlukom, ali i borbenošću, hrabrosti i tvrdoglavošću.

Briljantno prikazan i izrežiran snježni i ledeni okoliš Aljaske koji i scenu trke po tim ekstremnim i olujnim uvjetima čine još slađom, ali i intrigantnijom za gledanje. Zaključno rečeno, film koji apsolutno zaslužuje svačiju šansu, a nama nije više ništa drugo ostalo za reći osim tople preporuke za pogledati u ove zimske dane.

Ocjena: IMDb 7.9/10, RottenTomatoes 93%


Jojo Rabbit (2019)

Jojo Rabbit (2019)

Žanr filma: Drama, komedija, ratni
Redatelj: Taika Waititi
Scenarist: Taika Waititi (prema knjizi Caging Skies Christine Leunens)
Glumci: Roman Griffin Davis (Johannes “Jojo Rabbit” Betzler), Thomasin McKenzie (Elsa Korr), Taika Waititi (Adolf Hitler), Scarlett Johansson (Rosie Betzler), Sam Rockwell (satnik Klenzendorf), Rebel Wilson (Fräulein Rahm), Archie Yates (Yorki)

Radnja ukratko: Johannes “Jojo” Betzler (Roman Griffin Davis) je desetogodišnji član Hitlerjugenda koji je toliko zaluđen nacizmom da mu je imaginarni prijatelj ni manje, ni više nego Adolf Hitler (Taika Waititi) osobno. Nakon što u kampu za članove Hitlerjugenda doživi neobičnu nesreću, Jojo se mora posvetiti civilnom životu s majkom (Scarlett Johansson), stremeći pritom da postane dio nacističke mašinerije.

Međutim, njegov se život iz temelja promijeni kada u skrivenoj prostoriji u sklopu sobe njegove pokojne sestre otkrije skrivenu Židovku, Elsu (Thomasin McKenzie), koju isprva prezire, ali shvaća da ju mora zaštititi kako bi zaštitio svoju majku i sebe.

Naše mišljenje ukratko: Jojo Rabbit je jedan od onih rijetkih filmova koji vas toliko uspijevaju očarati svojom emocijom da ćete zanemariti sve nesavršenosti koje taj film objektivno ima. Iako je na prvom planu izvanredna satira Drugog svjetskog rata i nacističkog terora, Jojo Rabbit se, zahvaljujući odličnoj režiji, maštovitom scenariju i izvrsnim glumačkim interpretacijama, izdigao iznad svoje temeljne ideje i postao ne samo ono što je i trebao biti – satira usmjerena protiv svakog oblika mržnje – već i jedna izvrsna metafora o odrastanju i sazrijevanju koja se prenosi na sve životne situacije, koja nas uči puno više nego što se to čini na prvu i čija je poruka, onako lijepo iskazana Rilkeovim stihovima, naprosto – prekrasna.

Ocjena: IMDb 7.9/10, RottenTomatoes 80%


Little Women (2019)

Recenzija: Little Women (Male Žene, 2019)

Žanr filma: Drama, romatika
Redatelj: Greta Gerwig
Scenarist: Greta Gerwig (prema knjizi Luise May Alcott)
Glumci: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothée Chalamet, Meryl Streep, Tracy Letts, Bob Odenkirk, James Norton, Louis Garrel, Chris Cooper

Radnja ukratko: Priča o četiri mlade žene koje se bore za vlastiti životni put, bazirana na istoimenom romanu i klasiku, je vječna i bezvremenska. Četiri sestre Meg, Jo, Amy i Beth March upoznajemo još kao djevojčice i tinejdžerke koje su u najosjetljivijim godinama ostale živjeti same s majkom Marmee, moralnim stupom obitelji, dok je njihov otac otišao dati svoj doprinos američkom Građanskom ratu. Vrijednosti koje su u njih usađene u tom periodu, pa i ranije, pratit će ih cijelog života, dok će svaka od njih pokušati naći svoje mjesto pod suncem.

Naše mišljenje ukratko: Film koji je neopisivo oličenje kvalitete u svakom mogućem aspektu te je zasluženo nominiran u svakoj kategoriji, iako ne znam kolike su mu šanse i za osvajanje Oscara. Ipak, film je svejedno pravi filmski dragulj koji je na nekoliko metaforičkih i emocionalnih razina se poigrao sa svime što jedan gledatelj može vidjeti i osjećati prilikom gledanja filma, i kada uzmemo u obzir da je sve to napravljeno na jedan tako profinjeni i Šekspirijanski način.

Odlične glumačke izvedbe, fantastična glazba, i sve to pod palicom Grete Gewig koja je originalni klasik sa stranica knjige prenijela u scenarij i sve to izrežirala na jedan pravi umjetnički i superiorni način koji je apsolutno zaslužuje pažnju i obožavanje svakodnevne publike kao što je već zaslužio i kod filmske Akademije.

Ocjena: IMDb 7.8/10, RottenTomatoes 95%


The Irishman (2019)

The Irishman - Stigle Prve Reakcije na Novi Netflixov Krimi Film Martina Scorsesea

Žanr filma: Biografija, krimi, drama
Redatelj: Martin Scorsese
Scenarist: Steve Zaillian
Glumci: Robert De Niro (Frank Sheeran), Al Pacino (James Hoffa), Joe Pesci (Russell Bufalino), Ray Romano (Bill Bufalino), Bobby Cannavale (Felix DiTullio), Anna Paquin (Peggy Sheeran), Harvey Keitel (Angelo Bruno), Jack Huston (Robert F. Kennedy)

Radnja ukratko: Priča o “soboslikaru” Franku Sheeranu, znanom kao Irac, i njegovoj karijeri mafijaškog ubojice, koja je kulminirala i danas nerazjašnjenim ubojstvom moćnog, ali korumpiranog sindikalnog vođe, Jimmyja Hoffe.

Naše mišljenje ukratko: Tehnički superioran, dugo očekivani Irac je novo remek-djelo Martina Scorseseja koje bez problema upada među njegova najbolja ostvarenja. U filmu koji je atipično staromodan za moderni stil, Scorsese je još jednom demonstrirao zašto je jedan od najvećih i zašto su njegovi filmovi tako superiorni u odnosu na mnoge druge.

Glumački talent Ala Pacina, Roberta De Nira i Joea Pescija je nanovo došao do izražaja u filmu u kojem so dobili prostora da “ožive” neke od svojih najboljih interpretacija iz perioda kada je film bio mnogo sofisticiraniji nego danas. Kako god gledali na ovaj film i bili vi fanovi ovakvih filmova ili ne, Irac je istinsko remek-djelo koje ne pripada stilu vremena u kojemu je nastalo, ali koje unatoč tome ostavlja bez daha.

Ocjena: IMDb 7.8/10, RottenTomatoes 95%


Toy Story 4

Recenzija: Toy Story 4 (Priča o igračkama 4, 2019)

Žanr filma: Animacija, avantura, komedija
Redatelj: Josh Cooley
Scenarist: Stephany Folsom, Andrew Stanton
Glumci: Tom Hanks (šerif Woody), Tim Allen (Buzz Lightyear), Annie Potts (Bo Beep), Keegan-Michael Key (Zeko), Jordan Peele (Patkica), Christina Hendricks (Gabby Gabby), Keanu Reeves (Duke Caboom), Tony Hale (Forky)

Radnja ukratko: Nakon što su se naše omiljene igračke udomaćile kod Bonnie, malena djevojčica kreće u školu, gdje, uz pomoć šerifa Woodyja, izradi svoju novu, omiljenu igračku – Forkyja. Međutim, Forky je uvjeren da je smeće i nastoji pobjeći od Bonnie, što Woody želi spriječiti. Pokušaji spašavanja dovode ga do antikvarnice u omanjem gradu, gdje upada u nove probleme, ali i ponovo susreće staru prijateljicu – Bo Beep. Zajedno, oni moraju spasiti Forkyja kako bi Bonnie bila sretna.

Naše mišljenje ukratko: Kao i sva tri prethodnika, Toy Story 4 je još jedno remek-djelo iz Pixarove produkcije i dokaz da se vjerojatno radi o najboljem animiranom serijalu u povijesti. Ni nakon četiri filma, čarolija Priče o igračkama niti malo ne gubi na svojoj snazi, dapače – čini se kako je svakom novom pričom sve jača. Scenaristi su se ponovo potrudili i donijeli nam originalnu, ali potpuno konzistentnu priču koja na novi način testira, ali i razvija likove koje smo toliko zavoljeli, obrađujući pritom važne životne teme.

Toy Story 4 je tu samo kao potvrda da je moguće održati čaroliju i pritom ju uspješno razvijati, ali hej – kad su igračke u pitanju, to smo već odavno znali, zar ne?

Ocjena: IMDb 7.7/10, RottenTomatoes 97%


Once Upon a Time… in Hollywood (2019)

Once Upon a Time in Hollywood najbolje otvaranja Tarantinovog filma

Žanr filma: Komedija, drama
Redatelj: Quentin Tarantino
Scenarist: Quentin Tarantino
Glumci: Leonardo DiCaprio (Rick Dalton), Brad Pitt (Cliff Booth), Margot Robbie (Sharon Tate), Al Pacino (Marvin Schwarz), Emile Hirsch (Jay Sebring), Bruce Dern (George Spahn), Maya Hawke (“Flowerchild”), Kurt Russell (Randy), Luke Perry (Wayne Maunder)

Radnja ukratko: Pokušavajući obnoviti i pokrenuti propadajuću karijeru, glumac Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) i njegov kaskader Cliff Booth (Brad Pitt), istražuju mogućnosti Hollywooda tokom posljednjih godina njegova Zlatnog doba, otkrivajući pritom sav sjaj i bjedu šarenila najvećeg filmskog centra na svijetu.

U pozadini te njihove priče odvija se stvarna strava u vidu djelovanja obitelji Manson, čiji je karizmatični, ali potpuno poludjelo vođa, Charles Manson, ostavio neizbrisiv trag u američkoj povijesti. Međutim, što se točno dogodilo? Kako kaže naslov filma – Bilo jednom u Hollywoodu…

Naše mišljenje ukratko: Once Upon a Time… in Hollywood je ne samo najzreliji film Quentina Tarantina, onog genijalnog luđaka za kojeg smo mislili da nikada neće odrasti, već i njegov neupitno najbolji uradak koji služi kao kruna svega onoga što je od 1992. godine radio na filmu. To je istovremeno posveta i Zlatnom dobu Hollywooda, ali i Tarantinu samome – kolažni film koji sadrži pomalo od svega, ali tako pedantno i osjećajno skrojen da je njegova kompaktnost naprosto nevjerojatna.

Intimniji i osobniji od ijednog njegovog filma dosad, uz, usudim se reći, neponovljivo dobru glumačku postavu, Once Upon a Time… in Hollywood je jedna tarantinovska bajka s happy endom, koja bolje od ijednog filma služi kao metafora ne samo Zlatnog doba Hollywooda, već i cijele američke filmske industrije i zbog toga je upravo savršena, ako već u našem riječniku ne postoji termin koji bi bolje dočarao ljepotu i kvalitetu ovoga filma.

Ocjena: IMDb 7.6/10, RottenTomatoes 85%


Richard Jewell (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Biografija, krimi, drama
Redatelj: Clint Eastwood
Scenarist: Billy Ray
Glumci: Paul Walter Hauser (Richard Jewell), Sam Rockwell (Watson Bryant), Kathy Bates (Barbara Jewell), Jon Hamm (Tom Shaw), Olivia Wilde (Kathy Scruggs)

Radnja ukratko: Godina je 1996. Ljetne Olimpijske igre održavaju se u Atlanti, Georgia. Richard Jewell je zaštitar koji živi sa svojom majkom i radi na osiguranju Olimpijskih igara. Jednoga dana, ispod tribina pronađe sumnjivi paket za kog se otkrije da sadrži bombu. Richard Jewell spasio je tisuće potencijalnih žrtava, međutim svojim je činom upao u žrvanj sustava koji je od spasitelja krenuo raditi zločinca. Film prati potresnu istinitu priču o tome kako je dobronamjerni zaštitar postao perfidni zločinac, iako je to bilo daleko od istine.

Naše mišljenje ukratko: Iako Richard Jewell nije najbolji film Clinta Eastwooda, dovoljno snažno i dovoljno efektno koristi njegovu provjerenu redateljsku formulu da unatoč poznatoj šabloni jako uvjerljivo i snažno prenosi cjelokupni dojam. Ova istinita priča izrazito je poučna i pokazuje nam koje sve opasnosti leže u linču i “suđenjima” od strane mase i/ili medija, a njezinom konačnom efektu katarze snažno su doprinijeli i izvanredni glumci, koji su, bili vam simpatični ili odbojni, najjači aspekt ovoga filma.

Sve u svemu, Richard Jewell je jedan izrazito snažan i poučan film, još jedan izvrstan uradak Clinta Eastwooda i majstorske glumačke ekipe, ali čija šablona ne nudi ništa novo, ni inovativno, a čija je “američka” estetika na trenutke bila malo destimulirajuća.

Ocjena: IMDb 7.5/10, RottenTomatoes 77%


Nezha: Birth of the Demon Child (2019)

Recenzija: Nezha: Birth of the Demon Child (2019)

Žanr filma: Animirani, fantazija
Redatelj: Jiaozi
Scenarist: Jiaozi
Glumci: Lü Yanting, Jiongsensefu, Han Mo, Chen Hao, Lü Qi, Zhang Jiaming, Yang Wei

Radnja ukratko: Rođen s jedinstvenim moćima, dječak je regrutiran kako bi se borio protiv demona i spasio zajednicu koja ga se boji.

Naše mišljenje ukratko: Jedan od najboljih animiranih filmova zadnjh godina. Sastavljen od odlične priče bazirane na kineskoj mitologiji, vrlo dobro ukomponiranog scenarija, odličnog humora i možda najimpresivnije prikazane animacije kakvu već dugo nismo vidjeli. Nezha je priča koja nudi ponešto za svakoga, te je predstavlja savršeni balans prekrasno prikazane fantazije koji je prožet segmentima u kojima može uživati svaka vrsta gledatelja.

Film koji u isto vrijeme zabavlja, nasmijava, intrigira, impresionira, te prikazuje pravi značaj, ozračje i šarm koji govore o nevjerojatnoj priči o sudbini i prijateljstvu. Ovo je vjerojatno film koji je većini gledatelja izvan Kine prošao ispod radara, ali vjerujte da bi bila velika šteta da tako i ostane, jer je riječ o jednom iznimnom proizvodu kojem u nekim segmentima čak i jedan veliki Disney može pozavidjeti.

Ocjena: IMDb 7.4/10, RottenTomatoes 99%


How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Animirani, akcija, avantura
Redatelj: Dean DeBlois
Scenarist: Dean DeBlois
Glumci: Jay Baruchel, America Ferrera, Cate Blanchett, Jonah Hill, Gerard Butler, Kristen Wiig, F. Murray Abraham

Radnja ukratko: Godinu dana nakon događaja drugog filma, Hiccup i njegovo društvo napadaju lovce na zmajeve i oslobađaju druge zmajeve, koje dovode na njihov otok. U cijelu priču ubrzo se uplete zloglasni Grimmel, možda i najbolji lovac na zmajeve, koji želi ubiti Toothlessa, koji se u međuvremenu zaljubio. Kako bi spasio svoje prijatelje, ali i zmajeve od Grimmela, Hiccup kreće u potragu za “Skrivenim svijetom”, o kojem mu je davno pričao njegov otac.

Naše mišljenje ukratko: Iako je serijal Kako izdresirati zmaja jedan od rijetkih koji je kroz čak tri nastavka uspio zadržati visoki nivo kvalitete, narativno zasićenje pokazalo se u jednoj manjoj mjeri u trećem filmu, što je ujedno i njegov glavni problem.

Vizualno i dalje impresivan, uz odličnu glazbu, Skrivenom svijetu se može prigovoriti samo to da je u narativnom smislu postao donekle šabloniziran, odnosno da je one originalnosti koja je tako vješto krasila prva dva filma ovdje manjkalo; konačni rezultat nije uopće loš, dapače, ali je priča koju smo već vidjeli i kojoj nedostaje onaj epski osjećaj pobjede koji nas je osvajao u ranijim dijelovima, međutim, film se definitivno zaslužuje naći na našoj listi najboljih filmova 2019. godine.

Ocjena: IMDb 7.4/10, RottenTomatoes 90%


The Lighthouse (2019)

Trailer: The Lighthouse (2019)

Žanr filma: Drama, fantastika, horor
Redatelj: Robert Eggers
Scenarist: Robert Eggers, Max Eggers
Glumci: Robert Pattinson (Ephraim Winslow / Thomas Howard), Willem Dafoe (Thomas Wake)

Radnja ukratko: Dvojica svjetioničara (wickies) dolaze na izolirani otok, gdje se tokom četiri tjedna moraju brinuti o svjetioniku. Dok obavljaju svoje dnevne dužnosti, obojica postepeno gube razum i doticaj s realitetom, što će za obojicu imati vrlo teške i opasne posljedice.

Naše mišljenje ukratko: Eggersova vizija temeljena na posljednjem rukopisu velikog Edgara Allana Poea ispala je, zapravo, fascinantan uradak koji će zasigurno ostati zapamćen kao najunikatniji film ove godine. Sniman u crno-bijeloj tehnici s vrlo neobičnom rezolucijom, Svjetionik se mahom oslanjao na atmosferu i maestralne interpretacije Roberta Pattinsona i Willema Dafoea.

Kombinirajući neke filmske tehnike Davida Lyncha s narativnim ambijentom Edgara Allana Poea i H.P. Lovecrafta, Eggers je stvorio okvir za razradu svoje originalne ideje, koja je uz izvrsne dijaloge, autentičnu i jezivu atmosferu te istinski briljantne glumačke role rezultirala jednim od najboljih, najoriginalnijih i najzanimljivijih nezavisnih filmova posljednjih godina.

Ocjena: IMDb 7.4/10, RottenTomatoes 90%


Spider-Man: Far From Home (2019)

Recenzija: Spider-Man: Far From Home (Spider-Man: Daleko od kuće, 2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, komedija, superhero
Redatelj: Jon Watts
Scenarist: Chris McKenna, Erik Sommers
Glumci: Zendaya, Tom Holland, Jacob Batalon, Jake Gyllenhaal

Radnja ukratko: Nakon događanja u Avengers 4 filmu Peter Parker i njegovi prijatelji kreću na ljetni odmor u Europu, a tamo se Peter nađe kako spašava svoje prijatelje od negativca imena Mysterio.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo zabavan i duhovit film, pogotovo za mlađe generacije, iako će i stariji vjerojatno naći nešto za sebe kroz neku dozu nostalgije. Odlično Tom Holland i Jake Gyllenhaal su zasjenili sve ostale, a pogotovo ostatak Peter Parkerove ekipe koja je ispod svakog nivoa. Priča iako je u početku malo usporena, nije dosadna, a kada akcija počne, film doživi svoj vrhunac. Vizualno je CGI doveden do savršenstva i izgledom je jedan od najboljih filmova MCU svemira, pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo više manje solo film.

Ocjena: IMDb 7.4/10, RottenTomatoes 90%


John Wick Chapter 3 – Parabellum (2019)

Recenzija: John Wick Chapter 3 - Parabellum (2019)

Žanr filma: Akcija, krimi, triler
Redatelj: Chad Stahelski
Scenarist: Derek Kolstad
Glumci: Keanu Reeves, Halle Berry, Jason Mantzoukas

Radnja ukratko: Super-Ubojica John Wick (Keanu Reeves) je u bijegu nakon što je ubio člana međunarodnog udruženja ubojica, s cijenom od 14 milijuna dolara na njegovu glavu – on je meta plaćenih ubojica diljem svijeta.

Naše mišljenje ukratko: John Wick filmska franšiza stari kao vino i sa svakim nastavkom je sve bolja i bolja. Redatelj i scenarist su dosta toga u ovom filmu promijenili i film se zaista čini puno ozbiljnijim od prva dva djela koji su uglavnom pružali samo adrenalinsku zabavu.

Ovaj film ima duboko razvijenu priču i likove, a pogotovo je po prvi puta ušao u dubinu svog titularnog lika, a opet dosta toga oko njega ostavio obavijenog misterijom. Keanu Reeves ponovno na vrhuncu, kao i lude i do sada najbolje akcijske scene. Ovo je film u kojem neće samo uživati ljubitelji akcije, nego i puno šira publika, te je definitivno jedan od najboljih filmova 2019. godine.

Ocjena: IMDb 7.4/10, RottenTomatoes 89%


Dnevnik Diane Budisavljević (2019)

Recenzija: Dnevnik Diane Budisavljević (2019)

Žanr filma: Biografski, drama, povijesni, dokumentarni
Redatelj: Dana Budisavljević
Scenarist: Dana Budisavljević, Jelena Paljan
Glumci: Alma Prica (Diana Budisavljević), Igor Samobor (Julije Budisavljević), Livio Badurina (Alojzije Stepinac), Krešimir Mikić (g. Stein)

Radnja ukratko: Kada Diana Budisavljević, Austrijanka udana za uglednog liječnika srpskog porijekla, saznaje da se srpske žene i djeca odvode u konc-logore pod nacističkom i ustaškom upravom, započinje plemenitu akciju pružanja pomoći nevinim žrtvama, a koja kulminira spašavanjem čak 10,000 srpske djece iz ustaških konc-logora.

Naše mišljenje ukratko: Neopisivo važan film, Dnevnik Diane Budisavljević je jedna umjetnički rafinirana, ideološki sofisticirana i emotivno dirljiva priča o snazi jedne žene u periodu u kojem su čudovišta donosila odluke, jer samo tako se može opisati monstruozni svijet u kojem se tragični događaji prikazani u filmu odvijali. “Dijete dokumentarca”, Dana Budisavljević, izvanredno je kombinirala igrane i dokumentarne segmente u cjelinu koja oduševljava svojom surovošću, koliko i svojom ljepotom.

U filmu koji se možda najviše približio Spielbergovoj priči o Oskaru Schindleru, domaća je kinematografija dobila rijetko kvalitetan umjetnički dragulj iz kojega možemo naučiti toliko toga, o tome kakvo smo bili, ali i kakvi bismo trebali biti.

Ocjena: IMDb 7.4/10, RottenTomatoes


El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)

Recenzija: El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)

Žanr filma: Krimi, drama, triler
Redatelj: Vince Gilligan
Scenarist: Vince Gilligan
Glumci: Aaron Paul, Matt Jones, Charles Baker

Radnja ukratko: Nakon bijega od Jacka i njegove bande, Jesse Pinkman u bijegu je od policije i pokušava pobjeći od vlastitog unutrašnjeg nemira.

Naše mišljenje ukratko: Pratimo priču Jesse Pinkmana nakon kraja serije. Napokon saznajemo njegovu sudbinu i što se s njime dogodilo. Produkcija je na visokoj razini i cijeli ton film je isti kao i serije. Aaron Paul je očekivano odradio odličan posao i fanovi će biti vrlo zadovoljni.

Očekivao sam više pošto je film pravljen po (meni osobno) najboljoj seriji ikada. Nakon odgledanog filma reakcija mi je bila “ i to je to? “. Kao što sam rekao ovo je filmska nadopuna serije, zahvalan sam što smo saznali sudbinu Jesseja, film je samo to, nadopuna, ništa više. Zaslužuje ulazak u listu najboljih filmova godine, ali neće probiti top 10 granicu.

Ocjena: IMDb 7.3/10, RottenTomatoes 92%


Rocketman (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Rocketman (2019)

Žanr filma: Biografija, drama, mjuzikl
Redatelj: Dexter Fletcher
Scenarist: Lee Hall
Glumci: Bryce Dallas Howard, Richard Madden, Taron Egerton

Radnja ukratko: ROCKETMAN je epska glazbena fantazija i dosad neviđena, necenzurirana priča Sir Eltona Johna.

Naše mišljenje ukratko: Film će se sigurno svidjeti svim ljubiteljima biografskih filmova jer pored u najmanju ruku fascinantnog i na momente dirljivog životnog puta naslovnog junaka i glazbene numere su odlično odrađene. Glumačka postava je odradila odličan posao i prenijela ovu zanimljivu priču na veliko platno.

Ocjena: IMDb 7.3/10, RottenTomatoes 89%


Official Secrets (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Official Secrets (2019)

Žanr filma: Drama, biografski
Redatelj: Gavin Hood
Scenarist: Gregory Bernstein, Sara Bernstein, Gavin Hood
Glumci: Keira Knightley, Matt Smith, Matthew Goode, Adam Bakri, Ralph Fiennes

Radnja ukratko: Istinita priča o Katharine Gun koja je pustila u javnost povjerljive državne tajne kako bi razotkrila ilegalne špijunske operacije. No time je prekršila i zakon o službenim tajnama zbog čega joj prijeti i zatvorska kazna. Sa svojom slobodom, brakom, i cijelim životom na tankoj liniji, morati će se postaviti za ono u što vjeruje.

Naše mišljenje ukratko: Sasvim solidno napravljen, ali nije nešto što bi ga izdvojilo od sličnih filmova. Keira Knightley odradila jako dobar posao, a osim nje, najbolje odrađeni performans je odradio Ralph Fiennes. Koncept je solidan te vrlo vjerodostojan kako sa vremenom, tako i sa mjestom radnje. Sam završetak filma je na koncu ispao previše banalan, ali film je ipak snimljen po stvarnom događaju bez dodatnog izmišljanja tople vode, tako da ne bi bilo fer krivicu svaliti samo na scenaristu kada se i stvarni događaj odvio tako kako je.

Ocjena: IMDb 7.3/10, RottenTomatoes 82%


The King (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: The King (2019)

Žanr filma: Biografija, drama, povijesni
Redatelj: David Michôd
Scenarist: Joel Edgerton, David Michôd
Glumci: Timothée Chalamet, Lily-Rose Depp, Robert Pattinson

Radnja ukratko: Hal, svojeglavi princ i nasljednik engleskog prijestolja, okrunjen je za kralja Henryja V nakon što je umro njegov tiranski otac. Sada mladi kralj mora upravljati politikom palače, ratom koji je njegov otac ostavio iza sebe i emocionalnim poveznicama svog prošlog života.

Naše mišljenje ukratko: Film je odlično izgradio glavnog lika od njegovih dječačkih i bezbrižnih dana, do postanka kraljem i svih onih obaveza i problema koji dolaze s tako velikim položajem. Međutim, cijeli se film gradi prema jednoj bitci, a taj proces povremeno zna biti previše usporen i dosadan.

S druge strane bitka je vrlo dobro prikazana. Možda i glavni problem filma je komični glavni ‘negativac’ princ Francuske, kojeg glumi Robert Pattinson. Nevjerojatno je koliko je loše prikazan i koliko je svojom izvedbom, a i scenarijem koji je dobio, umanjio ozbiljnost ovog filma. Solidno ostvarenje, ali moglo je i bolje.

Ocjena: IMDb 7.3/10, RottenTomatoes 71%


Tenet (2020)

Stigle prve recenzije za Tenet koji je podijelio kritičare

Žanr filma: Akcija, Sci-fi
Redatelj: Christopher Nolan
Scenarist: Christopher Nolan
Glumci: John David Washington (Protagonist), Robert Pattinson (Neil), Elizabeth Debicki (Kat), Kenneth Branagh (Andrej Sator), Michael Caine (Michael Crosby)

Radnja ukratko: Naoružan tek jednom riječju – “tenet” – Protagonist (John David Washington) ovoga filma mora manevrirati kroz turbulentni svijet međunarodne špijunaže kako bi spriječio Treći svjetski rat i tako spasio svijet.

Naše mišljenje ukratko: Jedinstven kakav i jest, Christopher Nolan nam je s Tenetom predstavio još jedno istinsko remek-djelo u kojem ćemo uživati godinama. Ova kompleksna, nelinearna priča o spašavanju svijeta od potpunog uništenja neupitno je jedan od najboljih Nolanovih uradaka i projekt u kojeg je investirano jako puno ljubavi i strasti. Gradeći svoj artizam na autentičnim tehničkim elementima, film poentira s preciznim slaganjem svoje narativne kompozicije, ali i izvrsnim glumačkim interpretacijama koje ga svakako uzdižu na jednu višu razinu.

Nolana, štogod da napravi, možemo samo pohvaliti i zato Tenet možemo bez imalo sumnje nazvati jednim od najboljih filmova ove neobične filmske sezone, ali koji bi to bio i da su okolnosti bile kao i prije.

Ocjena: IMDb 7.3/10, RottenTomatoes 69%


The Professor and the Madman (2019)

Recenzija: The Professor and the Madman (2019)

7Žanr filma: Biografija, drama, misterija
Redatelj: Farhad Safinia (kao P.B. Shemran)
Scenarist: Todd Komarnicki, Farhad Safinia (kao P.B. Shemran) (prema knjizi The Surgeon of Crowthorne Simona Winchestera)
Glumci: Mel Gibson (James Murray), Sean Penn (William Chester Minor), Natalie Dormer (Eliza Merrett), Eddie Marsan (Muncie), Steve Coogan (Frederick Furnivall), Brendan Patricks (Winston Churchill)

Radnja ukratko: Fakultetski neobrazovani Škot, James Murray (Mel Gibson), dobije priliku i podršku oksfordskih profesora da pokuša sastaviti najsveobuhvatniji, najdetaljniji i najveći rječnik engleskog jezika u povijesti. S druge strane, američki vojni liječnik koji živi u Engleskoj, William Chester Minor (Sean Penn), u naletu manije ubije njemu nepoznatog muškarca te biva poslan u psihijatrijsku bolnicu Broadmoor.

Film isprepliće ove dvije naizgled nespoijve priče i otkriva detalje jednog od najzanimljivijih događaja iz povijesti leksikografije.

Naše mišljenje ukratko: Dugometražni debi Farhada Safiniaja pokazao se kao zasigurno jedno od ugodnijih iznenađenja ove godine. Naizgled monotona, istinita priča o sastavljanju rječnika pretvorena je u napetu dramu s elementima misterija čiji je scenarij jednako sofisticiran kao i događaji koje prikazuje.

Uz majstorske izvedbe Mela Gibsona i Seana Penna, koji zajedno funkcioniraju neočekivano dobro, posebice jer se radi o za njih atipičnim ulogama, te snažne sporedne uloge Natalie Dormer i Eddieja Marsana, The Professor and the Madman je istinska filmska poslastica koju treba pogledati.

Ocjena: IMDb 7.2/10, RottenTomatoes 41%


Fighting with My Family (2019)

Recenzija: Fighting with My Family (2019)

Žanr filma: Biografija, komedija, drama
Redatelj: Stephen Merchant
Scenarist: Stephen Merchant
Glumci: Florence Pugh, Dwayne Johnson, Lena Headey, Vince Vaughn

Radnja ukratko: Bivši hrvač i njegova obitelj nastupaju u malim prostorima širom zemlje dok djeca sanjaju o pridruživanju World Wrestling Entertainmentu.

Naše mišljenje ukratko: Odličan polu-biografski film, pun emocija, u kojem ćete se u gotovo isto vrijeme i nasmijati, a i plakati. Vrhunski glumci kao i redatelj/scenarist filma. Jedno od većih iznenađenja ove godine. Treba reći da ne morate ništa znati ili voljeti WWE kako bi vam se ovaj film svidio.

Ocjena: IMDb 7.1/10, RottenTomatoes 93%


Shazam! (2019)

Recenzija: Shazam! (2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, komedija
Redatelj: David F. Sandberg
Scenarist: Henry Gayden
Glumci: Asher Angel (Billy Batson), Zachary Levi (Shazam), Mark Strong (Thaddeus Sivana), Jack Dylan Grazer/Adam Brody (Freddy Freeman), Djimon Hounsou (Čarobnjak)

Radnja ukratko: Četrnaestogodišnji dječak Billy Batson (Asher Angel) igrom slučaja postaje nositelj drevne čarolije koja mu, kada izgovori frazu “Shazam!”, omogući da postane superheroj (Zachary Levi). Osim što se mora nositi sa svojim novim moćima i problematičnim privatnim životom, Batson mora spasiti sebe i svoju obitelj od osvetoljubivog dr. Thaddeusa Sivane (Mark Strong), koji preko njega namjerava doći do svoje konačne osvete.

Naše mišljenje ukratko: Dosad najradikalniji zaokret u sklopu neslužbeno nazvanog DCEU-ja, Shazam! je beskrajno zabavan i prilično kompletan superherojski film, koji je dosljedan originalnom stripovskom materijalu. Sandberg je odradio izvanredan posao u redateljskom smislu, a interpretacije Zacharyja Levija, Jacka Dylana Grazera i Marka Stronga su naprosto očaravajuće i osvojit će vas na prvu.

Nudeći jedinstveni blend ozbiljne superherojske priče i coming-of-age filma, Shazam! je unikatno zreli film s apslutno nezrelom esencijom koja oduševljava u svojoj realizaciji. Sasvim zasluženo se nalazi prvi vrhu naše liste najboljih filmova 2019. godine.

Ocjena: IMDb 7.0/10, RottenTomatoes 90%


Abominable (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Animacija, avantura, komedija
Redatelj: Jill Culton
Scenarist: Jill Culton
Glumci: Chloe Bennet (Yi), Albert Tsai (Peng), Eddie Izzard (G. Burnish), Sarah Paulson (Dr. Zara)

Radnja ukratko: Nakon što mladi Jeti Everest pobjegne iz posebne ustanove za znanstvena istraživanja u Šangaju i sakrije se na vrhu zgrade u kojoj živi djevojčica Yi, ona će sa svojim prijateljima morati krenuti na veliko putovanje do Mt. Everesta kako bi Jetija vratila njegovim roditeljima, dok će istovremeno morati izbjeći lovce predvođene g. Burnishom i dr. Zarom.

Naše mišljenje ukratko: Abominable je novi DreamWorksov hit koji u maniri njihovih najboljih ostvarenja, poput How to Train Your Dragon, ima jednu dobru priču, prekrasnu emociju, dobro razrađene likove i funkcionira kao jedna predivna i čarobna priča u cjelini.

Animacijski besprijekoran, Abominable je ne samo očekivano dražestan, već i doista originalan animirani film koji nudi mnogo toga, kako za one najmlađe, tako i za one nešto starije, tako da bez ikakve dileme spada u jedno od najvećih osvježenja ove godine, a jednako tako i među najbolja animirana ostvarenja 2019. godine.

Ocjena: IMDb 7.0/10, RottenTomatoes


Batman: Hush (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Superhero, animirani
Redatelj: Justin Copeland
Scenarist: Ernie Altbacker
Glumci: Jason O’Mara, Jennifer Morrison, Jerry O’Connell, Rebecca Romijn, Rainn Wilson, Sean Maher, Peyton R. List, Bruce Thomas, Stuart Allan, James Garrett, Maury Sterling

Radnja ukratko: Misteriozni negativac poznat samo kao Hush je odlučan da uništi kako Batmanovu karijeru borca protiv zločina, tako i njegov privatni život, koji je već sasvim dovoljno kompliciran zbog odnosa sa Catwoman.

Naše mišljenje ukratko: Sasvim solidna i relativno vjerna ekranizacija izvornog stripa. Dobar koncept i scenarij, vrlo kvalitetna animacija, izvrsno napravljeni Catwoman i Hush, koje su svojim glasovima sjajno uprizorili Jennifer Morrison i Geoffrey Arend. Film, unatoč kratkom trajanju, a relativno velikom broju likova, sasvim je dobro ukomponiran. Istina, film je mogao biti duži kako bi se priča dodatno razjasnila, ali čak i ovako, kompletna kvaliteta filma ne pati.

Zaključno gledano, iako ovaj film ne spada u elitu DC animiranih filmova, još uvijek je dovoljno dobar i kvalitetan da bi ga trebali pogledati svi obožavatelji stripa i Viteza Tame, a ako ste ktome još i obožavatelj Catwoman lika, tim bolje.

Ocjena: IMDb 6.9/10, RottenTomatoes 83%


Aladdin (2019)

Recenzija: Aladdin (2019)

Žanr filma: Avantura, fantazija, obiteljski, mjuzikl, komedija
Redatelj: Guy Ritchie
Scenarist: John August, Guy Ritchie
Glumci: Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Magnussen

Radnja ukratko: Dobrodušni sitni lopov i Vezir željan moći se otimaju za čarobnu svjetiljku u kojoj počiva Duh koji može ispuniti njihove najveće želje.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo kvalitetno oličenje svega onoga što znamo i što volimo od Disneya. Određene izmjene u odnosu na original nam nisu legle, i određene kultne scene iz originala nedostaju, ali isto tako nismo ni očekivali da će biti totalna kopija originala. Čak što više, neke od tih izmjena pokazale su se kao vrlo dobrodošle. Glumačke performanse na razini (pogotovo Will Smith i Naomi Scott), izvrsna glazba, sjajna atmosfera i zadovoljavajući kompletni ambijent od ovog filma čine još jedan uradak koji ćete vrlo rado tu i tamo htjeti ponovno pogledati, pogotovo u prisustvu obitelji.

Ocjena: IMDb 6.9/10, RottenTomatoes 57%


The Highwaymen (2019)

Trailer: The Highwaymen (2019)

Žanr filma: Krimi, drama, misterija
Redatelj: John Lee Hancock
Scenarist: John Fusco, John Lee Hancock
Glumci: Kevin Costner, Woody Harrelson, Kathy Bates

Radnja ukratko: Dvojica policajaca izlazi iz mirovine kako bi uhvatili zloglasne odmetnike Bonnie & Clyde.

Naše mišljenje ukratko: Solidan film, s odličnom dvojicom glavnih glumaca i jednim novim pogledom na poznate kriminalce Bonnie i Clyde, međutim poprilično usporen i s obzirom na svoju dužinu nije uspio dobro razviti dvojicu glavnih likova, koje su na sreću izvukli dvojica vrhunskih glumaca.

Ocjena: IMDb 6.9/10, RottenTomatoes


Us (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Horor, triler
Redatelj: Jordan Peele
Scenarist: Jordan Peele
Glumci: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker

Radnja ukratko: Obitelj Wilson odlazi u svoju vikendicu u Kaliforniji na odmor i druženje s prijateljima. Kada se obitelj vrati na plažu u Santa Cruzu, Adelaide Wilson (Lupita Nyong’o) počinje dobivati flashbackove o traumatičnom iskustvu na toj plaži što ga je proživjela kao djevojčica. Prestravljena, moli svog supruga (Winston Duke) da odu, međutim – prekasno. Kada se pred njihovom vikendicom pojavi jeziva “obitelj” odjevena u crveno, kaos i horor postaju njihova realnost.

Naše mišljenje ukratko: Pravo remek-djelo bez imalo dvojbe i sigurno jedan od najboljih filmova 2019. godine, Us je istinski jedinstveno filmsko iskustvo i duboko inovativni projekt Jordana Peelea koji svakom scenom ostavlja bez daha. Uz originalnu priču čija simbolika ne samo da preispituje prošlost, nego oštro reže u suvremenost društvene problematike, Us je već sada jedan od najvažnijih filmova ove godine.

Predvođena maestralnom Lupitom Nyong’o, glumačka postava izvanredno prezentira jezivu atmosferu same priče koja, nadopunjena unikatnom glazbom i Peeleovim karakterističnim crnim humorom, istovremeno i ostavlja bez daha i uvlaći vam se pod kožu. Za nas ovo je definitivno jedan od najboljih filmova 2019. godine.

Ocjena: IMDb 6.8/10, RottenTomatoes 93%


Long Shot (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Komedija, romantika
Redatelj: Jonathan Levine
Scenarist: Dan Sterling, Liz Hannah
Glumci: Charlize Theron, Seth Rogen, O’Shea Jackson Jr., June Diane Raphael, Ravi Patel

Radnja ukratko: Fred Flarsky se, nenadano i nakon dugo vremena, ponovno susreće sa Charlotte Field, svojom prvom simpatijom iz djetinjstva, koja je trenutno političarka te jedna od najutjecajnijih žena na svijetu. Charlotte se sprema za kandidaturu za predsjednicu SAD-a, te Freda odluči zaposliti da joj piše govore za kampanju, ne znajući da će između njih dvoje uskoro profrcati iskre.

Naše mišljenje ukratko: Solidan i zabavan uradak koji će vam dobro doći za jedno dosadno popodne. Iako sam lik Freda ima dobar smisao za humor, u filmu se generalno pretjeralo sa prostačkim humorom. Karizma Charlize Theron je sveprisutna te će vam, ako ništa drugo, barem ta karzima, uz odličnu kemiju koju Charlize ima sa Seth Rogenom, osigurati da se uz ovaj film dobro zabavite, nasmijete, i na kraju NE požalite što ste ga uopće gledali.

Ocjena: IMDb 6.8/10, RottenTomatoes 81%


Captain Marvel (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Akcija, avantura, sci-fi, superhero
Redatelj: Anna Boden, Ryan Fleck
Scenarist: Anna Boden, Gene Colan, Ryan Fleck
Glumci: Gemma Chan, Brie Larson, Lee Pace, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn

Radnja ukratko: Carol Danvers postaje jedna od najjačih heroja u svemiru, kada je Zemlja uhvaćena usred galaktičnog rata između dvije izvanzemaljske rase.

Naše mišljenje ukratko: Još jedna u moru sličnih origin priča, s daleko pretjeranim superherojem, što je i moja najveća zamjerka na film. Međutim, film je zabavan, Brie Larson je odličan izbor za glavnu glumicu Captain Marvel i Ben Mendelsohn kao Talos je izvrstan. Negativci su toliko beznačajni da su potpuno zanemarivi. Vizualno film nije ništa posebno, glazba je dobra, ali ništa spektakularno. Očekivao sam više od ovog filma, ali svjedno zaslužuje svoje mjesto među najboljim filmovima 2019. godine.

Ocjena: IMDb 6.8/10, RottenTomatoes 79%


Frozen 2 (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Animirani, mjuzikl, avantura, komedija, obiteljski
Redatelj: Chris Buck, Jennifer Lee
Scenarist: Jennifer Lee
Glasovi: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad, Jonathan Groff, Evan Rachel Wood, Alfred Molina

Radnja ukratko: Anna, Elsa i njihovi prijatelji odlaze iz kraljevstva Arendelle u začaranu jesensku šumu gdje se susreću sa prošlošću svog kraljevstva i porijeklom Elsinih moći.

Naše mišljenje ukratko: Odličan animirani uradak i nastavak dostojan šest godina čekanja. Iako zapravo živi na slavi originala te previše inzistira na nostalgiji, svejedno je iznad prosječno dobar te se ne mora vezati za kvalitetu orginala da bi se nazvao izvrsnim filmom. Odlična, još složenija, i mračnija priča koja je napravljena na vrlo dobrom konceptu koji izvrsno balansira između svakog aspekta fabule, od zanimljivog uvoda do odličnog završetka.

Anna je ponovno izvrsno prikazana kao glavna heroina, ali Elsa, koja je prošla iznimno dobru dodatnu karakterizaciju, te unaprijeđivanje i poboljšanje lika, je ta koja je ovaj put zablistala do maksimuma. Vrlo dobre pjesme, iako nisu zarazne kao ‘Let it Go’ ili ostale pjesme iz originala.

Nova pjesma ‘Into the Unknown’ je vrhunski napravljena te iako na sebi ima taj pritisak zbog kvalitete pjesama iz prethodnog filma, sama za sebe je i više nego izvrsna. Odličan humor za kojeg se pobrinuo snjegović Olaf koji je komičniji nego ikad. Fantastični i impresivni vizualni elementi, vrlo kvalitetna animacija te prekrasna završna scena još jednom pokazuju da Disney sa filmom ovakvih proporcija nikad ne razočara.

Ocjena: IMDb 6.8/10, RottenTomatoes 77%


Danger Close (2019)

Recenzija: Danger Close (2019)

Žanr filma: Akcija, drama, ratni
Redatelj: Kriv Stenders
Scenarist: Stuart Beattie, James Nicholas
Glumci: Travis Fimmel, Richard Roxburgh, Luke Bracey

Radnja ukratko: U kolovozu 1966. godine, u vijetnamskoj plantaži guma zvanoj Long Tan, 108 mladih i neiskusnih australijskih i novozelandskih vojnika bori se za svoje živote protiv 2500 vojnika Sjevernog Vijetnama i Viet Conga.

Naše mišljenje ukratko: Odličan ratni film, koji je od prve do zadnje minute jedna napeta, zastrašujuća i jako dobro prikazana bitka. Scenarij je pametno napravljen tako da su likovi kroz par sitnih detalja dovoljno razvijeni i prikazani ljudskima, kako bi se što lakše povezali s njima. Vizualno također odličan i vrlo realistički prikazan. Za ljubitelje ratnih filmova ovo je nešto što se ne smije propustiti.

Ocjena: IMDb 6.8/10, RottenTomatoes 71%


Bombshell (2019)

Bombshell (2019)

Žanr filma: Drama, biografski
Redatelj: Jay Roach
Scenarist: Charles Randolph
Glumci: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow, Kate McKinnon, Connie Britton, Malcolm McDowell, Allison Janney

Radnja ukratko: Skupina žena zaposlena u Fox News odluči prekinuti šutnju o seksualnom uznemiravanju njihovog utjecajnog šefa Rogera Ailesa.

Naše mišljenje ukratko: Objektivno vrlo kvalitetna drama. Jako dobrog scenarija, iako je skrojen na klasični, američki i propagandni način, te vrlo kvalitetne režije. Ono što u najvećoj mjeri prodaje ovaj film je svakako glumačka postava koja je besprijekorno odradila posao. Izvanredno izvandredna Charlize Theron koja će vrlo lako konkurirati za Oscare i samo zbog nje je ocjena za jedan broj viša. Margot Robbie je također odradila još jednu odličnu ulogu, a ni ostatak glumačkog spektra ne zaostaje puno.

U globalu, film objektivno je jako kvalitetno napravljen, ali se sastoji od jako puno segmenata koji bi mogli i na pozitivni i na negativni način utjecati na vaše subjektivno mišljenje o ovom filmu, ovisno o vašim filmskim stavovima. Tako da, što god mi vama rekli, ovaj film je potrebno pogledati da se skroji vlastito mišljenje jer mišljenje ostalih vam u ovom slučaju ništa ne znači. Naša ocjena se tiče samo tih objektvnih segmenata koji su i više nego dovoljni da film završi na našem popisu najboljih filmova godine. Ali ocjenu za te subjektivne segmente ćete ipak morati dati sami.

Ocjena: IMDb 6.8/10, RottenTomatoes 68%


Yesterday (2019)

Recenzija: Yesterday (2019)

Žanr filma: Komedija, fantazija, mjuzikl
Redatelj: Danny Boyle
Scenarist: Jack Barth, Richard Curtis
Glumci: Himesh Patel, Lily James, Sophia Di Martino

Radnja ukratko: Ne baš uspješan glazbenik, nakon bizarne noći kada je cijeli svijet na kratko ostao bez električne energije je jedini čovjek na svijetu koji se sjeća grupe The Beatles i njihovih pjesama. Kako se nitko ne sjeća da su Beatlesi ikad postojali, on se potpisuje kao autor svih njihovih pjesma i postaje mega zvijezda.

Naše mišljenje ukratko: Povedite curu ili ženu u kino, a možete i obje zajedno ako se osjećate hrabro, vjerujem da ćete svi uživati. Pogotovo ako imalo volite muziku.

Ocjena: IMDb 6.8/10, RottenTomatoes 63%


The Lion King (2019)

Trailer: The Lion King (2019)

Žanr filma: Animirani, avantura, drama
Redatelj: Jon Favreau
Scenarist: Jeff Nathanson (prema scenariju za animirani film The Lion King, autora Irene Mecchi, Jonathana Robertsa i Linde Woolverton)
Glumci: Donald Glover (Simba), Chiwetel Ejiofor (Scar), James Earl Jones (Mufasa), Billy Eichner (Timon), Seth Rogen (Pumbaa), John Oliver (Zazu), Beyoncé Knowles-Carter (Nala)

Radnja ukratko: Nakon što mu otac Mufasa pogine u zavjeri njegova brata, Scara, protjerani princ Simba mora izgraditi sebe kako bi preuzeo prijestolje koje mu pripada i povratio staru slavu očeva, a sada njegova kraljevstva, koje je propalo pod Scarovom tiranskom vladavinom.

Naše mišljenje ukratko: Iako Favreauova igrana verzija možda i najvećeg Disneyjevog animiranog klasika donosi malo toga novoga i nema u potpunosti onu čaroliju animiranog klasika, ona je, samostalno, još uvijek dovoljno kvalitetna, dovoljno lijepa i dovoljno čarobna verzija kultne priče da uspijeva oduševiti.

Vizualno besprijekoran, uz odlične glasovne uloge i maestralnu glazbu, ovaj uradak nam donosi jednu neznatno obogaćenu poznatu priču koja se ipak uspijeva razlikovati od svog originala i postaje, zapravo, autentična interpretacija koja će ne samo pobuditi nostalgiju, već i osvojiti novu publiku.

Ocjena: IMDb 6.8/10, RottenTomatoes 52%


I Am Mother (2019)

Recenzija: I Am Mother (2019)

Žanr filma: Drama, triler, sci-fi
Redatelj: Grant Sputore
Scenarist: Michael Lloyd Green, Grant Sputore
Glumci: Luke Hawker, Rose Byrne, Maddie Lenton

Radnja ukratko: Tinejdžerica je podignuta u podzemlju od ljubaznog robota “Majke” – stvorenog da naseli zemlju nakon izumiranja čovječanstva. Ali njihova jedinstvena veza ugrožena je kada stignu neobjašnjivi stranci s alarmantnim vijestima.

Naše mišljenje ukratko: Odličan nisko budžetni znanstveno-fantastični triler film. Vrhunski scenarij i režija vas cijeli film drže znatiželjnim otkriti što se dogodilo. U filmu imamo dvije vrhunske glumice i ženski glas posuđen umjetnoj inteligenciji, svi oni na svoj način doprinose kvaliteti ovog filma. Vizualno film izgleda fantastično, pogotovo kada se uzme u obzir njegov budžet.

Ocjena: IMDb 6.7/10, RottenTomatoes 89%


Good Boys (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Avantura, komedija
Redatelj: Gene Stupnitsky
Scenarist: Lee Eisenberg, Gene Stupnitsky
Glumci: Jacob Tremblay (Max), Keith L. Williams (Lucas), Brady Noon (Thor), Will Forte (Maxov otac), Molly Gordon (Hannah), Izaac Wang (Soren)

Radnja ukratko: Trojica protagonista prelaze u više razrede osnovne škole i približavaju se tinejdžerskim godinama, pri čemu se moraju suočiti s vlastitim odrastanjem, ali i promjenama u njihovom odnosu. Kako bi došli do svog cilja, svaki od njih, prolaze kroz urnebesnu avanturu koja ih istovremeno razdvaja, ali i ojača kako njih same, tako i njihovo prijateljstvo.

Naše mišljenje ukratko: Izrazito simpatičan, vulgarno duhovit i neočekivano originalan, Good Boys je još jedan od filmova koji pokazuje da Seth Rogen poznaje komediju. U ovoj modernoj, ali s odlikama Johna Hughesa, priči o odrastanju i sazrijevanju trojice dvanaestogodišnjaka imamo jedan iznimno zabavan i simpatičan film koji će unatoč svom vulgarnom humoru i ponekim izlizanim forama osvojiti vaše simpatije. Tu simpatičnost neupitno treba pripisati priči, ali i izvrsno odabranim glavnim glumcima, na čelu s Jacobom Tremblayjem, koji su jako dobro utjelovili tipove koje su trebali, a pritom nas naučili i nekim značajnim lekcijama o prošlim, ali i sadašnjim nama.

Ocjena: IMDb 6.7/10, RottenTomatoes 80%


Jumanji: The Next Level (2019)

Recenzija: Jumanji: The Next Level (Jumanji: Iduća razina, 2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, komedija
Redatelj: Jake Kasdan
Scenarist: Jeff Pinkner, Scott Rosenberg
Glumci: Karen Gillan, Dwayne Johnson, Madison Iseman

Radnja ukratko: U Jumanji: The Next Level, banda se vraća, ali igra se promijenila. Kako se vračaju u Jumanji kako bi spasili jednog od svojih, otkrivaju da ništa nije onako kako su očekivali. Igrači će morati smoći hrabrosti istražiti nepoznato i neistraženo, od sušnih pustinja do snježnih planina, kako bi pobjegli iz najopasnije igre na svijetu.

Naše mišljenje ukratko: Ovaj nastavak je ispunio sva moja očekivanja, više manje je na istoj razini kao i prvi dio, ali s dovoljno promjena i inovacija kako bi i dalje ostao zanimljiv. Vrlo zabavan, često urnebesan i s odličnim likovima, koji su mu vjerojatno i najbolja strana. Lokacije atraktivne, CGI odlična i vrlo vas lako uvuče u film, tako da i vi imate želju sudjelovati. Baš kao i u prvom dijelu, negativac slabo razvijen, a pogotovo posljednji obračun.

Ocjena: IMDb 6.7/10, RottenTomatoes 71%


Zombieland: Double Tap (2019)

Recenzija: Zombieland: Double Tap (Dobrodošli u zemlju zombija 2, 2019)

Žanr filma: Akcija, komedija, horor
Redatelj: Rubem Fleischer
Scenarist: Dave Callaham, Rhett Reese
Glumci: Emma Stone, Zoey Deutch, Woody Harrelson, Bill Murray, Jesse Eisenberg

Radnja ukratko: Columbus, Tallahasse, Wichita i Little Rock sele se u srce Amerike dok se bore protiv evoluiranih zombija, preživjelih kolega i rastućih problema njihove improvizirane obitelji.

Naše mišljenje ukratko: Dostojan nastavak, Zombieland: Double Tap je odličan i predodređen da bude još jedan kultni klasik. Jednako zabavan i šarmantan kao i njegov prethodnik, sa zombie akcijama boljima od onih u The Walking Dead seriji, a Woody Harrelson i Jesse Eisenberg su ukrali svaku scenu u kojoj su se pojavili.

Ocjena: IMDb 6.7/10, RottenTomatoes 68%


Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Biografski, krimi, drama, triler
Redatelj: Joe Berlinger
Scenarist: Michael Werwie (prema knjizi The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy Elizabeth Kendall)
Glumci: Zac Efron (Ted Bundy), Lily Collins (Elizabeth Kendall), John Malkovich (sudac Edward Cowart), Jim Parsons (Larry Simpson), Kaya Scodelario (Carole Ann Boone), Haley Joel Osment (Jerry Thompson)

Radnja ukratko: Bivši perspektivni student prava, Ted Bundy, upada u vrtlog sudskih procesa nakon što bude optužen da je serijski ubojica. I dok se životi njemu bliskih osoba raspadaju, Bundy se provlači kroz sudove triju saveznih država, ne samo proklamirajući svoju apsolutnu nedužnost, već i s uvjerenjem kako će sve završiti dobro.

Naše mišljenje ukratko: Berlingerov igrani prikaz djelovanja Teda Bundyja efektna je i više nego prikladna igrana adaptacija jedne od najgroznijih priča američke povijesti. Uz dobru režiju, izvanredne tehničke aspekte i pogođenu glazbu, Berlinger je od na mjestima čak i klišejiziranog, ako već ne manjkavog, scenarija uspio napraviti jedno pravo dokumentarističko remek-djelo koje je prikazalo Bundyja kao nijedna adaptacija dotad.

Uspjevši vjerno dočarati ono što je Bundy predstavljao za javnost i ljude oko sebe, a to je nedužnu žrtvu sustava, Berlinger je napravio dosad jedinstvenu adaptaciju Bundyjeve priče. Jedino što je bolje od Berlingerova pristupa je sam Bundy, odnosno Zac Efron, koji je neupitno odradio ulogu života, a čijoj su snazi doprinijele i izrazito kvalitetne sporedne uloge, posebice ona Lily Collins. Sve u svemu, pristupite filmu kako treba, ignorirajte poneke narativne klišeje i nemojte mi zamjeriti što sam filmu dao jednu ocjenu više nego što je objektivno zaslužio, a uz to – i uživajte!

Ocjena: IMDb 6.7/10, RottenTomatoes 55%


The Lego Movie 2: The Second Part (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Animacija, akcijski, avantura
Redatelj: Mike Mitchell
Scenarist: Phil Lord, Christopher Miller, Dan Lin, Roy Lee, Jinko Gotoh
Glumci: Chris Pratt,Elizabeth Banks, Will Arnett, Tiffany Haddish, Charlie Day, Alison Brie, Nick Offerman, Will Ferrell, Jason Momoa, Channing Tatum, Jonah Hill, Cobie Smulders, Ralph Fiennes

Radnja ukratko: Blagostanje koje se dogodilo nakon osujećivanja plana predsjednika Businessa iz prvog filma je nestalo i LEGO svijet naših protagonista upao je u kaotičnu distopiju u kojoj se svatko bori za opstanak. Nova prijetnja u vidu LEGO Duplo “vanzemaljaca” testirat će naše junake, njihova prijateljstva, ali i otkriti njihovu stvaru prirodu.

Naše mišljenje ukratko: Iako na početku izgleda kao samo duhovita alternativa prvom dijelu, kojoj nedostaje čarolije i subverzivnosti, kako radnja odmiče, The Lego Movie 2 se ispostavlja i više nego dostojnim nasljednikom uspješnog filma koji je pokrenuo jednu od najupečatljivijih animiranih franšiza današnjice. Uz simpatične likove, snažnu poruku i svoju karakterističnu subverzivnost, The Lego Movie 2 je film koji možda ne nadilazi svog prethodnika, ali ponavlja njegovu kvalitetu i nanovo demonstrira kreativni genij koji stoji iza cijele franšize.

Ocjena: IMDb 6.6/10, RottenTomatoes 84%


The Informer (2019)

Recenzija: The Informer (2019)

Žanr filma: Krimi, drama
Redatelj: Andrea Di Stefano
Scenarist: Matt Cook, Börge Hellström
Glumci: Rosamund Pike, Ana de Armas, Joel Kinnaman, Clive Owen

Radnja ukratko: Bivši zatvorenik koji radi na tajnom zadatku namjerno ponovno biva zatvoren kako bi se infiltrirao u mafiju unutar najstrože čuvanog zatvora.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo dobar i zanimljiv triler film, s odličnih dvoje glavnih glumaca, na prvom mjestu Joelom Kinnamanom, ali definitivno i njegovom ženom Anom de Armas koja je produbila njegovog lika i stvorila pravi razlog njegovoj borbi. Kraj filma je vrlo efektivno napravljen, ali ipak je moglo biti malo bolje da su negativci napravljeni s više ideje. Scene akcije, kada ih ima, su vrlo brze i efikasne, a neke i slikovito jezive.

Ocjena: IMDb 6.6/10, RottenTomatoes 64%


The Red Sea Diving Resort (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Drama, povijesni, triler
Redatelj: Gideon Raff
Scenarist: Gideon Raff
Glumci: Chris Evans, Haley Bennett, Michael K. Williams, Michiel Huisman, Alessandro Nivola, Greg Kinnear, Ben Kingsley

Radnja ukratko: Agenti Mossada rade na spašavanju i evakuaciji Etiopljana iz Sudana u Izrael tijekom 1981.

Naše mišljenje ukratko: Iznenađujuće dobar, kvalitetan i autentičan film. Vrlo dobro složen koncept i scenarij, solidna glazba, vizualno i impresivne i autentične lokacije. No ono što najviše nosi ovaj film je fenomenalni Chris Evans (čiji je performans toliko jak da je samo zbog njega ocjena za jedan broj viša nego što bi trebala biti) koji se čak i nakon Kapetana Amerike sve više i više penje u samu elitu današnjeg Hollywooda.

The Red Sea Diving Resort je definitivno film koji zaslužuje pažnju svakog korisnika Netflixa, pa čak i da u filmu sami uočite neke određene mane, film je generalno gledano dovoljno jak i inovativan, te će vam zajedno sa, još jednom, izvrsnim Evansom dati film kojem možete slobodno dati šansu, i na kraju ostati vrlo zadovoljni viđenim.

Ocjena: IMDb 6.6/10, RottenTomatoes 62%


Maleficent: Mistress of Evil (2019)

Recenzija: Maleficent: Mistress of Evil (Gospodarica Zla 2, 2019)

Žanr filma: Fantazija, avantura, obiteljski
Redatelj: Joachim Rønning
Scenarist: Linda Woolverton, Noah Harpster, Micah Fitzerman-Blue
Glumci: Angelina Jolie, Elle Fanning, Michelle Pfeiffer, Chiwetel Ejiofor, Sam Riley, Ed Skrein, Harris Dickinson

Radnja ukratko: Kompleksan odnos rogate vile i princeze Aurore bit će stavljen na kušnju dok se susreću s novom prijetnjom koja prijeti čarobnoj močvari.

Naše mišljenje ukratko: Film koji se u svakom pogledu pokazao kao još jedna Disneyeva rasturačina na sto načina. Jedinstvena priča osmišljena za ovaj nastavak koji je na i više nego zadovoljavajući način nas vratio u taj čarobni svijet naoko zle vile. Cijeli glumački spektar je odradio gotovo izvanredan posao, uz naglasak na neponovljivu Angelinu Jolie i Michelle Pfeiffer koje apsolutno dominiraju cijelim filmom i koje su odradili savršene performanse, pogotovo Angelina koja se pokazala rođenom za ovu ulogu.

Vizualni efekti su iznad svih očekivanja, kompletan taj impresivni i čarobni svijet, te završni čin filma koji je prikazan na jedan ekstravagantan način za kojeg bi bila prava šteta ne pogledati u kinu. Vrlo dobra glazba, izuzetno dobro složen koncept fabule koji je ukomponiran u jednako tako kvalitetan scenarij koji ima i svoje neočekivane, ali vrlo epske momente. Kada se sve zbroji i oduzme, definitivno je riječ o jednoj prelijepoj filmskoj čaroliji koju ćete, jednom kada ju iskusite, jedva čekati da joj se ponovno vratite.

Ocjena: IMDb 6.6/10, RottenTomatoes 39%


Glass (2019)

Recenzija: Glass (2019)

Žanr filma: Drama, sci-fi, triler
RedateljM. Night Shyamalan
Scenarist: M. Night Shyamalan
GlumciBruce Willis, Samuel L. Jackson, James McAvoy, Sarah Paulson, Anya Taylor-Joy

Radnja ukratko: Nakon incidenta iz filma Split, David Dunn (Bruce Willis) kreće u lov na Zvijer, najopasniju ličnost u sklopu Kevina Wendella Crumba (James McAvoy). Nakon što ga uspije pronaći i suprostaviti mu se, obojica završe u psihijatrijskoj ustanovi pod nadzorom dr. Ellie Staple (Sarah Paulson), ne znajući da se u istoj ustanovi krije i Elijah Prince, odnosno Mr. Glass (Samuel L. Jackson).

I dok ih dr. Staple pokušava uvjeriti da su sva trojica psihički bolesni i da ne posjeduju nikakve supermoći, Mr. Glass suptilno i u tajnosti realizira vlastiti tajni plan, koji za cilj ima ultimativni stripovski okršaj dobra, David Dunne, i zla, Zvijer. Filmovi Unbreakable, Split i Glass spadaju u trilogiju.

Naše mišljenje ukratko: Iako najslabiji dio Shayamalanove Estrail 177 trilogije, Glass unatoč većem broju upitnika po pitanju scenarija nudi dovoljno dobro nam poznatog šarma i individualne originalnosti, da uz izvanredne izvedbe Brucea Willisa, Samuela L. Jacksona i tog neponovljivo briljantnog Jamesa McAvoyja bude jedan visoko kvalitetan film koji na dosljedno originalan način obrađuje superherojske filmove, ali i na neočekivano emotivan način zaključuje priču koju je Shayamalan želio ispričati. Bez obzira što je najlošiji dio trilogije zaslužuje mjesto na našoj listi najboljih filmova 2019. godine. 

Ocjena: IMDb 6.6/10, RottenTomatoes 36%


Anna (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Akcija, triler
Redatelj: Luc Besson
Scenarist: Luc Besson
Glumci: Sasha Luss, Helen Mirren, Luke Evans, Cillian Murphy, Lera Abova

Radnja ukratko: Prekrasna djevojka Anna, iza čije se ljepote zapravo krije inteligentna i smrtonosna vladina atentatorica, u potrazi za novim životom se nađe u unakrsnoj vatri između dviju tajnih službi – KGB-a i CIA-e.

Naše mišljenje ukratko: Neki će reći klišeiziran, ali zapravo vrlo kvalitetan i kompaktan filmski uradak. Intrigantna fabula i vrlo dobro složen scenarij koji spriječava da se gledatelj izgubi u pomalo kompliciranoj kronologiji događaja. Vrlo dobre glumačke performanse (pogotovo Sasha Luss i Luke Evans), sasvim solidne akcijske scene te oku privlačne lokacije. Ovaj film ima sve što je potrebno za dva sata filmskog uživanja: zanimljivu i ne previše predvidljivu fabulu, vrlo dobre glumce, te izvrsnu ravnotežu akcije i seksipila.

Ocjena: IMDb 6.6/10, RottenTomatoes 33%


Hobbs & Shaw (2019)

Recenzija: Hobbs & Shaw (2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, krimi, triler
Redatelj: David Leitch
Scenarist: Chris Morgan, Drew Pearce
Glumci: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Eiza Gonzalez, Helen Mirren

Radnja ukratkoSpin-off filma Fast & Furious 8, fokusiran na nevjerojatan savez američkog DSS agenta Luke Hobbsa i bivšeg britanskog operativca Deckard Shawa.

Naše mišljenje ukratko: Zabavan, dinamičan i pomalo blesav. Pun akcije, jurnjave, eksplozija, et cetera, et cetera. Jednostavno film za isključiti mozak i uživati u vizualno impresivnim lokacijama, borbama, zgodnim djevojkama, pucnjavi, jurnjavi i sve što smo dosad navikli od Fast & Furiousa. Glavni dvojac je vrlo dobro odradio svoj posao, a dodatni šlag na tortu je odlična Vanessa Kirby koja se pokazala kao jedna od najkompaktinijih ženskih likova u cijelom serijalu.

Sasvim solidni Idris Elba u ulozi ne baš inovativnog, ali ipak zanimljivog i žestokog negativca. Dobro složena fabula sa dosta blesavim dijalozima, te dvije izvrsne gostujuće uloge poznatih glumaca koje u serijalu dosad nismo vidjeli. Iako film nema taj gard i štih klasičnog Fast & Furious filma, svejedno je dovoljno dobar i zabavan da se njime mogu izvrsno popuniti dva akcijska filmska sata.

Ocjena: IMDb 6.5/10, RottenTomatoes 68%


Pokémon Detective Pikachu (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Akcija, avantura, komedija
Redatelj: Rob Letterman
Scenarist: Dan Hernandez, Benji Samit, Rob Letterman, Derek Connolly
Glumci: Ryan Reynolds (Pikachu, glas / Harry Goodman), Justice Smith (Tim Goodman), Kathryn Newton (Lucy Stevens), Bill Nighy (Howard Clifford), Ken Watanabe (detektiv Hideo Yoshida)

Radnja ukratko: Nakon što dobije obavijest od policije kako mu je otac, detektiv Harry Goodman (Ryan Reynolds), poginuo u nesreći, mladi Tim Goodman (Justice Smith) se nevoljko udružuje s detektivom Pikachuom (Ryan Reynolds), koji može govoriti, mada ga jedino Tim razumije. Uz pomoć mlade novinarke Lucy Stevens (Kathryn Newton) i njezina Psyducka, Tim i detektiv Pikachu moraju istražiti Ryme City kako bi otkrili misterij koji se krije iza sumnjive smrti Timova oca.

Naše mišljenje ukratko: Detektiv Pikachu je urnebesan, domišljat, vizualno impresivan i bez imalo sumnje dosad najbolja igrana adaptacija jedne video igre. Gradeći svoj uspjeh na valu nostalgije i impresivnoj tehničkoj smjelosti, ovaj film prolazi kao dosad revolucionaran uradak u nekoliko aspekata, unatoč činjenici da mu je scenarij na trenutke kritičan i izrazito predvidiv.

Uz nevjerojatan glasovni talent Ryana Reynoldsa, detektiv Pikachu donosi nešto doista jedinstveno i neobično, zabavu kakvu dosad još niste iskusili, ali ukoliko će iz ovoga filma niknuti cijela jedna franšiza, autori će se morati malo više potruditi oko budućih priča.

Ocjena: IMDb 6.5/10, RottenTomatoes 68%


It: Chapter Two (2019)

It: Chapter Two (Ono: Drugo poglavlje, 2019)

Žanr filma: Horor
Redatelj: Andrés Muschietti
Scenarist: Gary Dauberman
Glumci: Bill Skarsgård (Pennywise), Jaeden Lieberher / James McAvoy (Bill Denbrough), Sophia Lillis / Jessica Chastain (Beverly Marsh), Jeremy Ray Taylor / Jay Ryan (Ben Hanscome), Finn Wolfhard / Bill Hader (Richie Tozier), Chosen Jacobs / Isaiah Mustafa (Mike Hanlon), Jack Dylan Grazer / James Ransone (Eddie Kaspbrak), Wyatt Oleff / Andy Bean (Stanley Uris)

Radnja ukratko: Dvadeset i sedam godina nakon što su mislili da su pobijedili Pennywisea, čudovišni klaun se vraća u Derry i započinje novi ciklus hranjenja. Sjetivši se zavjeta što su ga dali, Mike Hanlon, jedini od Gubitnika koji je ostao u Derryju, okuplja svoje prijatelje s ciljem da se još jednom suoče s Pennywiseom, u namjeri da ga ovoga puta ubiju za svagda.

Naše mišljenje ukratko: Drugo poglavlje velikog kritičkog i komercijalnog hita iz 2017. godine možda nije uspjelo nadvisiti emociju i kvalitetu prvog dijela, ali u svoja gotovo tri sada nudi i više nego dovoljno kvalitetnog filmskog umijeća i napetosti da bude gotovo savršeno. Muschietti je još jednom odradio posao na zavidnoj tehničkoj razini, pokazujući da razumije horor kao žanr, glumačka postava je očekivano bila aposlutno savršena, od prvog do zadnjeg člana ekipe, kao i emocija, posebice nostalgija, koju film prenosi.

Problem ovoga filma leži u činjenici da priča nije toliko snažna kao prije, ali isto se dogodilo i 1990. godine, kada je drugi dio mini-serije bio podbačaj. Možda priča o odraslim Gubitnicima doista nije toliko zanimljiva da nas oduševi kao ona o djeci, ali Ono: Drugo poglavlje je uspio izvući maksimum iz nje. Iako povremeno campy i doista naivan, ovaj film je dostojan kraj jedne od najboljih priča majstora Kinga, koji s puno emocije i nostalgije zaključuje ovu duboku priču.

Ocjena: IMDb 6.5/10, RottenTomatoes 62%


Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (2019)

Star Wars: Rise Of Skywalker bi trebao imati ogromno otvaranje, ali najmanje u novoj trilogiji?

Žanr filma: Akcija, avantura, fantastika
Redatelj: J.J. Abrams
Scenarist: J.J. Abrams, Chris Terrio
Glumci: Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Leia Organa), Daisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren), John Boyega (Finn), Ian McDiarmid (Palpatine / Darth Sidious), Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Anthony Daniels (C-3PO), Oscar Isaac (Poe Dameron), Domhnall Gleeson (general Hux)

Radnja ukratko: Godinu dana nakon događaja iz Posljednjeg Jedija, ostaci Otpora ponovo se sukobljavaju s Prvim redom, istovremeno se suočavajući s prošlošću i internim sukobima. Istovremeno, prastari sukob između Jedija i Sitha doseže svoj vrhunac, čime saga o Skywalkerima konačno dolazi do svoga zasluženog kraja.

Naše mišljenje ukratko: Deveta epizoda najveće filmske priče ikada ispričane daleko je od savršene i daleko je od najboljeg filma u serijalu, ali je prekrasna posveta četrdesetogodišnjem radu i vizionarskoj ideji Georgea Lucasa prepuna dirljivih trenutaka, napete akcije i onoga što je, zapravo, esencija Ratova zvijezda – borba protiv tiranije.

Mnogi će, vjerojatno, biti nezadovoljni i nema sumnje da je ovo daleko od Lucasovog visokog standarda, ali s obzirom na sve okolnosti oko realizacije ovog serijala i činjenicu da si je Abrams doista dao truda da rekreira ambijent Lucasove sage, mislim da je odrađen vrlo dobar posao. Saga o Skywalkerima je gotova, a ovaj film ju komemorira dovoljno dobro, dovoljno emotivno i dovoljno snažno da ga možemo smatrati savršenom posvetom, ako već kao film nije savršen.

Ocjena: IMDb 6.5/10, RottenTomatoes 52%


Where’d You Go, Bernadette (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Where'd You Go, Bernadette (Kamo si otišla, Bernadette?, 2019)

Žanr filma: Komedija, drama, misterija
Redatelj: Richard Linklater
Scenarist: Richard Linklater, Holly Gent
Glumci: Billy Crudup, Cate Blanchett, Claudia Doumit

Radnja ukratko: Brižna majka postaje prisiljena ponovno se povezati sa svojim kreativnim strastima, nakon što je godinama žrtvovala sebe za svoju obitelj. Njezino riskiranje odvodi je u epsku avanturu koja ponovno započinje njezin život i dovodi do njezinog pobjedonosnog ponovnog otkrića.

Naše mišljenje ukratko: Objektivno gledano, film po meni zaslužuje nižu ocjenu, obzirom da ima prilično „labavu“ strukturu jer u pojedinim dijelovima gradi priču koju „potom“ zaboravi, dok se glavna radnja gradira sporo i detaljno, ali samo razrješenje je zbrzano i klišejasto. Međutim, glumačka postava je odlična, a glumci svojim glumačkim izvedbama doprinose da film bude topal, obiteljski „feelgood“ film koji će svakoga makar mrvicu „dirnuti u srce“.

Ocjena: IMDb 6.5/10, RottenTomatoes 51%


Last Christmas (2019)

Najbolji filmovi - Last Christmas je najgledaniji film proteklog vikenda

Žanr filma: Komedija, drama, romantika
Redatelj: Paul Feig
Scenarist: Emma Thompson, Bryony Kimmings
Glumci: Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson, Boris Isaković, Michelle Yeoh

Radnja ukratko: Kate je mlada djevojka koja nikako nema sreće u životu, apsolutno sve vezanu za nju završi katastrofom. No kada slučajno upozna tajanstvenog Toma, njezin život se okreće i počinje dobivati novi smisao, i sve to pred samim vratima još jednog Božića.

Naše mišljenje ukratko: Film koji na prvu djeluje dosta klišeiziran, ali u globalu je i dalje duhovit, zabavan te fino blagdanski ugođen. Iako ima svojih mana, ima i određene prednosti, a i dodatne dobrodošle segmente koji djeluju posebno napravljeni samo za gledatelje koji žive ili potječu s brdovitog Balkana.

Emilia Clarke odradila sasvim solidnu ulogu te je definitivno najjači glumački aspekt, što se moglo i očekivati. Henry Goldingov Tom je također izvrsno poslužio svojoj svrsi u filmu, ali to ćete shvatiti tek nakon što vidite glavni plot-twist filma koji je ovaj film pretvorio iz “još jedne u nizu” komedije u vrlo poučan blagdanski film koji na koncu daje jasnu poruku s kojom se može poistovjetiti gledatelj svakog tipa. I samo zbog tog konačnog, neočekivanog, ali vrlo poučnog i dirljivog raspleta se film progurao do ove ocjene i pozicije na našem popisu najboljih filmova ove godine.

Ocjena: IMDb 6.5/10, RottenTomatoes 46%


The Current War (2017 – kod nas izašao 2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Biografija, drama, povijesni
Redatelj: Alfonso Gómez-Rejón
Scenarist: Michael Mitnick
Glumci: Benedict Cumberbatch (Thomas Alva Edison), Michael Shannon (George Westinghouse), Nicholas Hoult (Nikola Tesla), Katherine Waterston (Marguerite Erskine Walker), Tom Holland (Samuel Insull), Tuppence Middleton (Mary Edison), Matthew Macfadyen (J.P. Morgan)

Radnja ukratko: Slavni izumitelj Thomas Edison (Benedict Cumberbatch) dolazi u sukob s industrijalcem Georgeom Westinghouseom (Michael Shannon) oko široke primjene modela istosmjerne ili izmjenične struje, koja bi trebala donijeti elektricitet u svaki dom u Sjedinjenim Državama. I dok Westinghouse nastoji poboljšati Ameriku, Edison istovremeno želi nahraniti svoj ego i održati status najbriljantnijeg uma Amerike, što dovodi do borbe za prevlast koju povijest pamti kao “Rat struja”.

Naše mišljenje ukratko: Neupitno zanimljiv i tehnički jako dobro realiziran, Rat struja je film koji nam na atipičan način donosi istinitu povijesnu priču o jednom od najzanimljivijih neoružanih sukoba u povijesti – onom oko struje.

I dok je film poentirao u svom prikazu Edisona i Westinghousea, pri čemu su Cumberbatch i Shannon bili sjajni, ali isto tako i ostatak glumačke postave, zanemareni doprinos te prikaz genija Nikole Tesle, kao i činjenica da je film više realiziran kao triler, a ne povijesno-biografska drama, što je dovelo do žanrovske diskrepancije koja nije dobro pokrpana, rezultirali su činjenicom da je Rat struja ostao zanimljiv i svakako preporučljiv film, ali ne i jedno od ostvarenja koje ćemo vječno pamtiti.

Ocjena: IMDb 6.5/10, RottenTomatoes 32%


The Secret Life of Pets 2 (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr: Animacija, avantura, komedija
Redatelj: Chris Renaud
Scenarist: Brian Lynch
Glumci: Patton Oswalt (Max), Kevin Hart (Snowball), Jenny Slate (Gidget), Tiffany Haddish (Daisy), Eric Stonestreet (Duke), Harrison Ford (Rooster)

Radnja ukratko: Nakon što Maxovi vlasnici dobiju dijete i odluče posjetiti svoju rodbinu na selu, Max i Duke upadaju u nove pustolovine u kojima zaštitnički nastrojeni terijer mora nadići sebe. Istovremeno, ekipa u gradu pokušava vratiti Maxovu omiljenu igračku od bande mačaka, dok Snowball i njegova nova prijateljica, Daisy, spašavaju bijelog tigra po imenu Hu iz zatočeništva.

Naše mišljenje ukratko: Iako ne oduševljava kao svoj prethodnik, The Secret Life of Pets 2 još uvijek ima dovoljno šarma da unatoč vrlo nejasnoj i vidno sklepanoj fabuli zadovolji one osnovne potrebe za ljubitelje animiranih filmova. Iako je Illumiation poznat po tome da svoje fanove i poklonike osvaja više vizualnim dizajnom nego narativom, činjenica je da je ovo posljednje što su autori mogli izvući s ovako lošom pričom te da će u slučaju planiranja nastavka priča morati biti više od tek blago probavljive. 

Ocjena: IMDb 6.4/10, RottenTomatoes 60%


Escape Room (2019)

Recenzija: Escape Room (2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, horor, triler
Redatelj: Adam Robitel
Scenarist: Bragi F. Schut, Maria Melnik
Glumci: Tyler Labine, Deborah Ann Woll, Taylor Russell

Radnja ukratko: Šestero stranaca nađu se u okolnostima izvan njihove kontrole i moraju koristiti svoju mudrost kako bi preživjeli.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo dobra, napeta i zanimljiva priča, te odlični likovi. Nažalost djelomično je upala u ustajalost ovog pod žanra, te loša promocija kroz trailere koji otkrivaju previše o filmu. Svejedno, jedan od boljih slasher/horor filmova posljednjih godina. 

Ocjena: IMDb 6.4/10, RottenTomatoes 60%


Fractured (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Fractured (2019)

Žanr filma: Triler
Redatelj: Brad Anderson
Scenarist: Alan B. McElroy
Glumci: Sam Worthington, Lily Rabe, Stephen Tobolowsky

Radnja ukratko: Vozeći se u diljem zemlje, Ray, njegova supruga i kćer zaustavljaju se na odmorištu uz autocestu, gdje njegova kćer pada i razbija ruku. Nakon velike žurbe u bolnicu i sukoba s prijamnom sestrom, Ray je napokon u mogućnosti odvesti je liječniku. Dok supruga i kćer silaze dolje na MR, Ray, iscrpljen, zaspe u stolici u predvorju. Kad se probudi, više nemaju nikakvu evidenciju ili saznanje o Rayovoj obitelji.

Naše mišljenje ukratko: Interesantan psihološki triler film iako uglavnom predvidiv. Počne dosta sporo i malo razvučeno na početku, ali kada započne napetost i misterija koja vas obuhvati, film ju uspijeva zadržati do samog kraja i vas zalijepljene za ekranima, unatoč činjenici da vjerojatno možete pretpostaviti što se događa.

Gluma glavnog glumca Sama Worthingtona i njegovog lika je zadovoljavajuća, što se nažalost ne može reći za ostale, gdje se ne zna jesu li glumci lošije odglumili ili su im likovi dobili lošije scenarije, iako, za neke od njihovih ponašanja se naknadno može naći objašnjenje. Naša preporuka za ljubitelje psiholoških trilera, ipak, ne treba previše očekivati.

Ocjena: IMDb 6.4/10, RottenTomatoes 59%


Angel Has Fallen (2019)

Trailer: Angel Has Fallen (2019)

Žanr filma: Akcija, drama, triler
Redatelj: Ric Roman Waugh
Scenarist: Lee Eisenberg, Gene Stupnitsky
Glumci: Gerard Butler, Morgan Freeman, Jada Pinkett Smith, Lance Reddick, Tim Blake Nelson, Piper Perabo, Nick Nolte, Danny Huston

Radnja ukratko: Agentu tajne službe Mike Banningu namješteno je za pokušaj atentata na predsjednika, te mora izbjeći vlastitu agenciju i FBI dok pokušava otkriti stvarnu prijetnju.

Naše mišljenje ukratko: Klasični, tipični, solidni i praznoglavi politički triler koji se ne srami onoga što je. Izuzetno solidan za sve ljubitelje žanra i one koje vole filmove gledati isključenog mozga. Korektan, ali vrlo šabloniziran scenarij, osrednje glumačke performanse, ali zato ima veliku dozu impresivne akcije koja u kombinaciji sa malom dozom humora sprječava da film postane dosadan te se bez problema može pogledati u jednom dahu, bez nekih dodatnih pitanja.

Zaključimo, Angel Has Fallen je bolji od London Has Fallen, ali slabiji od Olympus Has Fallen. Film je solidan, dinamičan i zabavan, pa iako nije ispunio sva naša očekivanja, barem jednog gledanja je svakako vrijedan.

Ocjena: IMDb 6.4/10, RottenTomatoes 39%


Les épouvantails (Strašila, 2019)

Recenzija: Les épouvantails (Strašila, 2019) - 76. Mostra

Žanr filma: Drama
Redatelj: Nouri Bouzid
Scenarist: Nouri Bouzid
Glumci: Sondos Belhassen, Afef Ben Mahmoud, Fatma Ben Saïdane, Mehdi Hajri, Nour Hajri, Noomen Hamda, Joumene Limam, Ghanem Zrelli

Radnja ukratko: Djevojka Zina i njezina zaštitnica Djo vraćaju se u civilizaciju nakon što uspiju pobjeći iz terorističke skupine koja ih je koristila kao seksualne robinje. Film se fokusira na njihovo suočavanje s vlastitom tragedijom, ali i odnosom društva prema njihovoj priči i njihovim životima.

Naše mišljenje ukratko: Jedna od onih teško surovih drama, Les épouvantails je film koji donosi za nas rijetko precizan i rijetko esencijalan uvid u položaj žene u arapskom svijetu. Ovaj film je ne samo psihološka studija dvaju žena čiji su životi trajno unakaženi, već i studija o odvratnosti stigmatizacije i čudovišnoj strani naših karaktera, strani koja je, nažalost, u određenim dijelovima svijeta norma.

Da nije bilo povremene narativne nekonzistentnosti u prvom dijelu filma, Les épouvantails bi bio savršen film, a ovako ostaje jedna duboko potresna, teška i unatoč tome predivno ispričana priča o djevojci iz čijeg života možemo jako puno naučiti.

Ocjena: IMDb 6.4/10, RottenTomatoes


Noelle (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Noelle (2019)

Žanr filma: Komedija, fantazija, avantura, obiteljski
Redatelj: Marc Lawrence
Scenarist: Marc Lawrence
Glumci: Anna Kendrick, Bill Hader, Billy Eichner, Julie Hagerty, Shirley MacLaine

Radnja ukratko: Noelle i njezin brat Nick su djeca Djeda Božićnjaka. No kada dođe vrijeme da Nick preuzme crveno odijelo i nastavi obiteljsku tradiciju, on će nenadano pred sam Badnjak nestati, a Noelle će morati otići u stvarni svijet u kojem nikad nije bila kako bi ga pronašla i spasila Božić.

Naše mišljenje ukratko: Simpatična komedija koja, iako pati od nekih klasičnih problema kao i ostali slični filmovi, u biti je poprilično jolly. Anna Kendrick je odradila sasvim solidnu ulogu, dok je većina ostalih likova u drugom, ako ne i u trećem planu. Vizualni dizajn i elementi fantazije su neosporivo vrlo kvalitetni.

No, scenarij i koncept fabule, kako film ide prema završetku, nekako sve više počinju manjkati, te se ti određeni feleri sve više osjete kako film počinje gubiti konce. Sam završetak je na kraju solidno zaokružen, ali nažalost se nije moglo pobjeći od tih nekih banalnosti koje baš bodu u oči, te se okolnosti tog happy enda sasvim sigurno neće svidjeti svakome. Ipak, uz sve navedeno, i ako dodamo da nismo imali visoka očekivanja, ne možemo reći da nismo zadovoljni. Dugo sam vagao između 6 i 7, ali -7 je zapravo najpreciznije.

Ocjena: IMDb 6.3/10, RottenTomatoes 55%


Dumbo (2019)

Trailer: Dumbo (2019)

Žanr filma: Fantastika, obiteljski
Redatelj: Tim Burton
Scenarist: Ehren Kruger
Glumci: Colin Farrell, Danny DeVito, Michael Keaton, Eva Green, Alan Arkin

Radnja ukratko: Ratni veteran Holt Farrier (Colin Farrell) vraća se iz Prvog svjetskog rata u cirkus u kojemu je radio, samo da bi vidio koliko su se stvari promijenile. Uz to što se mora brinuti o kćerki i sinu, nakon smrti njegove supruge, dobiva novi postao da se skrbi o slonovima, ne znajući da će slonica koju je njegov gazda, Max Medici (Danny DeVito), kupio poroditi najposebnijeg slonića na svijetu – čarobnog Dumba, slona koji može letjeti.

Kada se pročuje za Dumbov talent, u priču se uplete gramzivi V. A. Vandevere (Michael Keaton), koji pokušava eksploatirati Dumba u svoju korist.

Naše mišljenje ukratko: Iako neće, isto kao ni animirani original, postati bezvremenski klasik, Disneyjev igrani Dumbo u režiji Tima Burtona nudi dovoljno čarolije i ljepote da bude film u kojemu se može uživati. Iako radnja jest u nekom kontekstu malo šablonska i neinspirativna, Burtonova redateljska magija čini dovoljno da od Dumba napravi poslasticu. Uz izrazito jaku glumačku postavu, vizualne efekte i dizajn, Dumbo je jedna lijepa priča koju otkačeni genij Tima Burtona čini još i posebnom.

Ocjena: IMDb 6.3/10, RottenTomatoes 45%


Polar (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Akcija, krimi
Redatelj: Jonas Åkerlund
Scenarist: Jayson Rothwell, Víctor Santos
Glumci: Katheryn Winnick, Vanessa Hudgens, Mads Mikkelsen

Radnja ukratko: Netflixov film u kojem plaćeni ubojica izlazi iz mirovine kako bi se borio s grupom mladih ubojica.

Naše mišljenje ukratko: Odličan glavni lik Duncan Vizla/Black Kaiser, kojeg glumi fantastični Mads Mikkelsen, vrhunske akcije, nešto slabije priče, te iritantnih i ne zanimljivih protivnika.

Ocjena: IMDb 6.3/10, RottenTomatoes 18%


Color Out of Space (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Horor, SF
Redatelj: Richard Stanley
Scenarist: Richard Stanley, Scarlett Amaris (prema istoimenoj priči H.P. Lovecrafta)
Glumci: Nicholas Cage (Nathan Gardner), Joely Richardson (Theresa Gardner), Madeleine Arthur (Lavinia Gardner), Brendan Meyer (Benny Gardner), Elliot Knight (Ward Phillips)

Radnja ukratko: Predgrađe Arkhama. U dvorište obitelji Gardner pada neobični meteor koji emitira čudnu ljubičastu svjetlost/boju, ali, srećom, nema žrtava. Mladi hidrolog Ward Phillips (Elliot Knight) otkriva kako je voda u okolici mjesta gdje je meteor pao zagađena, a ubrzo se u blizini kuće počinju događati neobične stvari i pojavljivati neobične biljke i životinje. Dok se bore s vlastitim problemima, Gardnerovi se moraju suočiti s činjenicom da je boja zapravo opasni kozmički entitet koji će ih iz normalnosti njihove svakodnevnice baciti u bezdan potpunog ludila.

Naše mišljenje ukratko: Richard Stanley uspio je u onome u čemu mnogi prije njega nisu – prilično je uspješno i autentično adaptirao jednu vrlo složenu priču H.P. Lovecrafta. Iako je film daleko od savršenog i ima nekoliko elemenata tipičnih za loše američke horore, Color Out of Space je svejedno dovoljno intrigantan, dovoljno izazovan i maštovit film koji će vas uvjerljivo povesti na put od suočavanja s nepoznatim do neizbježnog pada u bezdan potpunog ludila, iz kojega samo oni najjači i najsretniji izlaze relativno čitavi. Uz snažnu interpretaciju Nicholasa Cagea, Color Out of Space je film koji nam pokazuje nove dimenzije horora i pruža iskustvo gledanja gotovo jednako neobično kao i iskustvo čitanja Lovecraftovih priča.

Ocjena: IMDb 6.2/10, RottenTomatoes 86%


Scary Stories to Tell in the Dark (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Horor, misterija, triler
Redatelj: André Øvredal
Scenarist: John August, Marcus Dunstan, Patrick Melton, Alvin Schwartz, Guillermo del Toro
Glumci: Zoe Margaret Colletti, Michael Garza, Austin Zajur

Radnja ukratko: U Scary Stories to Tell in the Dark serija užasnih ubojstava utjecala je na mali gradić i sada je sve na grupi tinejdžera koji ih moraju riješiti.

Naše mišljenje ukratko: Prije svega treba reći da je ovaj horor film namijenjen mlađoj publici, tako da nemojte očekivati hrpe krvavih scena, iznutrice i slično. Film je odlično odrađen za publiku kojoj je namijenjen. Stvorio je dobru i jezivu atmosferu, ima nekoliko sablasnih, ne pretjerano strašnih scena i dovoljno zanimljivu priču da vas drži za ekranima, pogotovo ako planirate dati mlađima da ga gledaju.

Mlada glumačka postava je dobro odradila svoj posao, a posebno se ističe glavna glumica Zoe Margaret Colletti u ulozi Stelle. Ako planirate neki obiteljski horor film, možda uvesti mlađu djecu u horor žanr, ili ste samo pretjerano strašljivi i ne volite opake horore, Scary Stories to Tell in the Dark je idealan film za vas.

Ocjena: IMDb 6.2/10, RottenTomatoes 77%


The Perfection (2019)

Recenzija: The Perfection (2019)

Žanr filma: Horor, drama, triler
Redatelj: Richard Shepard
Scenarist: Eric C. Charmelo, Richard Shepard
Glumci: Allison Williams, Alaina Huffman, Steven Weber

Radnja ukratko: Kada uznemirena čudesna glazbenica Charlotte (Allison Williams) potraži Elizabeth (Logan Browning), novu zvijezdu njezine bivše škole, susret šalje oba glazbenika na zlokobnu stazu sa šokantnim posljedicama.

Naše mišljenje ukratko: Jako dobar Netflixov film s tri velika i uglavnom ne očekivana zaokreta u filmu, koje možemo zahvaliti odličnom scenariju. Često brutalan, možda se to nekima neće svidjeti, možda je bilo malo i pretjerano, jer mislim da bi mogao privući veću publiku da je malo smanjio te brutalnosti. Dvije glavne glumice su vrlo dobro odradile svoj posao i film je kompletno jedno vrlo interesantno osvježenje. Glazba totalno promašena u filmu nažalost.

Ocjena: IMDb 6.2/10, RottenTomatoes 71%


Terminator: Dark Fate (2019)

Recenzija: Terminator: Dark Fate (Terminator: Mračna Sudbina, 2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, sci-fi
Redatelj: Tim Miller
Scenarist: James Cameron, David S. Goyer
Glumci: Mackenzie Davis, Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton

Radnja ukratko: 27 godina nakon događaja u Terminatoru 2: Judgment Day, Skynet iz budućnosti šalje novog modificiranog Terminatora (Gabriel Luna) kako bi okončao Dani Ramos (Natalia Reyes), hibridnu kiborg ženu (Mackenzie Davis) i njezine prijatelje. Sarah Connor im pomaže, kao i originalni Terminator, u borbi za budućnost.

Naše mišljenje ukratko: Dark Fate je uzbudljiv povratak u formu za franšizu kojoj je itekako trebala pobjeda, i – ovo ćete puno čuti, ali istina je – lako je najbolji Terminator film od T2. Odlična glumačka postava i neke nevjerojatne akcijske scene su razlog zašto ovaj film ne smijete propustiti. Postoje neki elementi koje su trebali malo popraviti, posebno neki od dijaloga, ali ovo je vjerojatno puno bolje nego je većina nas očekivala da će biti.

Ocjena: IMDb 6.2/10, RottenTomatoes 70%


Lady and the Tramp (2019)

Trailer: Lady and the Tramp (2019)

Žanr filma: Obiteljski, romatika, mjuzikl
Redatelj: Charlie Bean
Scenarist: Andrew Bujalski, Kari Granlund
Glumci: Tessa Thompson, Justin Theroux, Kiersey Clemons, Thomas Mann, Janelle Monáe, F. Murray Abraham, Yvette Nicole Brown, Adrian Martinez, Ken Jeong, Sam Elliott

Radnja ukratko: Igrana adaptacija Disneyevog animiranog klasika ljubavi između razmaženog psa Dame i dobrodušne, ali ogorčene lutalice Skitnice.

Naše mišljenje ukratko: Iako nije napunjen šarenilom, hrpom vizualnih efekata i elementima fantazije kao Disneyevi kino-filmovi, ovaj film je i pored nekih svojih felera uspio istaknuti neke segmente koji su ga učinili dostojnim Disneyevog imena. Iako je scenarij pisan na ziheraški, ali i dosta blijedi način, sa dosta otrcanim dijalozima, te je koncept fabule dosta površan, film je određene trenutke, pogotovo one kojih se dobro sjećamo iz originalnog filma prikazao sa puno više truda.

Glasovne interpretacije su iznimno dobre, pogotovo dva glavna lika, ali ljudski likovi su totalno ispod-prosječni, kao i glumci koji su ih interpretirali. Elementi basne i metaforički elementi su jako dobri, dok je vizualni dizajn uglavnom prolazan, iako debelo ispod onoga što je Disney radio u svojim najvećim blockbusterima. U konačnici, neki elementi filma su napravljeni baš kako treba, dok drugi nemaju veze s vezom, sada sve zavisi što je kod vas presudno i najvažnije kod ovakve vrste filma, ali da film zaslužuje šansu – zaslužuje!

Ocjena: IMDb 6.2/10, RottenTomatoes 66%


Crawl (2019)

Recenzija: Crawl (2019)

Žanr filma: Horor
Redatelj: Alexandre Aja
Scenarist: Michael Rasmussen, Shawn Rasmussen
Glumci: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Ross Anderson

Radnja ukratko: Mlada žena, dok pokušava spasiti svog oca tijekom uragana Catagory 5, nalazi se zarobljena u poplavljenoj kući i mora se boriti za svoj život protiv aligatora.

Naše mišljenje ukratko: S obzirom da je ovaj podžanr horora sa krvoločnim mesožderima jako zapostavljen te nema baš puno filmova ovog tipa koji se imaju čime pohvaliti, za Crawl se može reći da je i jedan od najboljih filmova ovog tipa. Dobar balans svih aspekata koje mora sačinjavati jedan horor.

Napetost na vrlo visokoj razini, izvrsne jump-scare scene, te vrlo dobra atmosfera koja gledatelja cijelo vrijeme drži na rubu stolca. Definitivno je riječ o kvalitetnom, napetom i inovativnom hororu koji se gleda na što većem ekranu, sa zvučnicima na maksimumu, i po mogućnosti što dalje od bilo kakvih velikih izvora vode.

Ocjena: IMDb 6.1/10, RottenTomatoes 84%


Code 8 (2019)

Najbolji filmovi - Trailer: Code 8 (2019)

Žanr filma: Akcija, sci-fi, triler
Redatelj: Jeff Chan
Scenarist: Chris Pare
Glumci: Robbie Amell, Stephen Amell, Sung Kang, Aaron Abrams

Radnja ukratko: U svijetu gdje ljudi sa super-sposobnostima žive u ilegali, očajni mladić Connor Reed će, u pokušaju da spasi bolesnu majku, biti uvučen u kriminalni svijet kojeg vodi opasni kriminalac Garrett, koji radi za još opasnijeg narko-bossa.

Naše mišljenje ukratko: I više nego solidan film koji je idealno osvježenje za sve koji se žele odmoriti od potenciranih i eksplozivnih blockbustera. Konkretan scenarij koji, iako se sastoji od šabloniziranih elemenata, ipak ima ono nešto što ovaj film čini zabavnim i vrijednim gledanja i pored svih tih njegovih filmskih klonova. Solidno odrađene glavne uloge od kojih se posebno ističe Stephen Amell. Vrlo dobra egzekucija fabule i sci-fi elemenata, te CGI koji je sasvim solidno napravljen i koji spriječava da kvaliteta filma pati samo zbog nedostatka budžeta. U konačnici, film koji je idealan za jedno 90-minutno uživanje na vlastitom kauču, barem dok opet dođe potreba za trčanjem u kino-sjedala.

Ocjena: IMDb 6.1/10, RottenTomatoes 81%


BrightBurn (2019)

Recenzija: BrightBurn (2019)

Žanr filma: Horor, sci-fi
Redatelj: David Yarovesky
Scenarist: Brian Gunn, Mark Gunn
Glumci: Elizabeth Banks, Meredith Hagner, David Denman

Radnja ukratko: Što bi se dogodilo kad bi nadareno dijete s druge planete sletilo na Zemlju, ali umjesto da postane junak čovječanstva, ono postaje nešto daleko zlokobnije? Nakon teške borbe s neplodnosti, Torin san o majčinstvu ostvaruje se dolaskom tajanstvenog dječaka. Brandon se čini da je sve ono što su Tori i njezin suprug Kyle ikada željeli – pametan, talentiran, znatiželjan u otkrivanju svijeta.

No, kako se Brandon približava pubertetu, čini se da se u njemu budi moćna tama, a Tori postaje užasnuta strašnim sumnjama o svom sinu. Jednom kad Brandon počne djelovati pod utjecajem mračnih podražaja, njegovi najbliži se nađu u velikoj opasnosti. Čudotvorno dijete se pretvara u zlog grabežljivca koje nesputano hara Kansas Cityjem.

Naše mišljenje ukratko: BrightBurn je odličan prikazan kako se hrabrom i inteligentnom idejom, čak i s malim budžetom, može stvoriti odličan i originalan film. Jedna trenutno vrlo popularna supherojska tema, napravljena na jedan potpuno drugačiji način, što je rezultiralo odličnim horor filmom i nečim do sada ne viđenim u ovom žanru. Gluma u filmu uglavnom zadovoljavajuća, efekti solidni, a horor i pogotovo brutalnosti na samom vrhuncu. Baš su se potrudili oko brutalnih ubojstava kakvi se ne bi postidio ni Mortal Kombat. Svakako moja preporuka za pogledati u kinu.

Ocjena: IMDb 6.1/10, RottenTomatoes 57%


Rambo V: Last Blood (2019)

Recenzija: Rambo V: Last Blood (Rambo: Do zadnje kapi krvi, 2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, triler
Redatelj: Adrian Grunberg
Scenarist: Matthew Cirulnick, David Morrell
Glumci: Sylvester Stallone, Paz Vega, Louis Mandylor

Radnja ukratko: Rambo se usprotivio meksičkom kartelu u onome što je objavljeno kao njegova posljednja avantura.

Naše mišljenje ukratko: Rambo je još jednom pokazao da nije za staro željezo, pogotovo u posljednjih 25 minuta filma. Opak, brutalan i na putu osvete, teško da mu ovi potpuno ne zanimljivi i bez inspiracije protivnici mogu stati na put. Glavni problem filma je vjerojatno to što je prekratak, pa su iz njega proizašli drugi problemi, poput nekih ne riješenih trenutaka, ne mogućnosti stvaranja zanimljivijih likova, pogotovo negativaca i općenito gotovo samo jedne prave akcijske brutalne scene, iako je ta trajala oko trećine filma. Solidno, ali moglo je i bolje.

Ocjena: IMDb 6.1/10, RottenTomatoes 26%


Godzilla: King of the Monsters (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Akcija, avantura, fantastika
Redatelj: Michael Dougherty
Scenarist: Michael Dougherty, Zach Shields Glumci: Kyle Chandler (Mark Russell), Millie Bobby Brown (Madison Russell), Vera Farmiga (Emma Russell), Ken Watanabe (Ishirō Serizawa), Sally Hawkins (Vivienne Graham), Charles Dance (Alan Jonah), Godzilla (on sam), King Ghidorah (on sam), Rodan (on sam), Mothra (ona sama)

Radnja ukratko: Pet godina nakon što je Godzilla istovremeno spasio i uništio San Francisco, opasni plan dr. Emme Russell (Vera Farmiga) i ekoterorista Alana Jonaha (Charles Dance) dovodi do buđenja novih Titana, među kojima je i tzv. “nulto čudovište” – King Ghidorah. Troglavi alfa pokušava, uz vojsku ostalih Titana, uspostaviti kontrolu nad planetom, ali tu će se, naravno, nešto pitati i Godzilla, koji će morati dati svu svoju snagu kako bi pobijedio novog neprijatelja.

Naše mišljenje ukratko: Godzilla: King of the Monsters jer nesumnjivo najbolje, vizualno najatraktivnije i najimpresivnije što nam je kaijū žanr dosada ponudio. Da, ljudski likovi su šablonski tupavi, a radnja ne obiluje od prevelike dubine, ali ovaj tehnički dotjerani blockbuster o velikim gušterima koji se mlate i ne treba pretendirati da bude dramski ep, već akcijski ep koji vas iznenađujuće uspijeva uvući u svoju atmosferu i dovesti vas do toga da suosjećate s čudovištima.

Uz jedan od najimpresivnijih CGI-ja suvremene kinematografije, Godzilla: King of the Monsters je ne samo dostojan nastavak MonsterVerse franšize, već doista impresivan akcijski film koji nudi mnogo više nego što se čini na prvi pogled.

Ocjena: IMDb 6.0/10, RottenTomatoes 42%


Posljednji Srbin u Hrvatskoj (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Komedija, akcija, horror
Redatelj: Predrag Ličina
Scenarist: Predrag Ličina
Glumci: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazić, Dado Ćosić, Dušan Bućan, Rene Bitorajac

Radnja ukratko: Priča iz budućnosti u kojoj zagrebačkog bonvivana Miću i filmsku heroinu Franku zombi epidemija zatiče potpuno nespremne i vodi ih u avanturu punu ponekad smiješnih, ponekad strašnih, a najčešće ludih situacija. Jedno je sigurno: sve su im prepreke izazov, a cilj je samo jedan: preživjeti!

Naše mišljenje ukratko: Vrlo kvalitetan izdanak domaće kinematografije. Luda, pa pomalo i bolesna ideja realizirana na kvalitetan i gotovo neviđen način. Solidne glumače izvedbe, glazba koja će poslužiti kao jedan od iznenađujućih faktora, te dobro ukomponirani elementi horrora i komedije od ovog filma tvore možda ne najbolji, ali definitivno jedan od najzabavnijih domaćih filmova.

Ocjena: IMDb 5.9/10, RottenTomatoes


Eli (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Eli (2019)

Žanr filma: Horor
Redatelj: Ciarán Foy
Scenarist: David Chirchirillo, Ian Goldberg
Glumci: Charlie Shotwell, Kelly Reilly, Max Martini

Radnja ukratko: Dječak koji se liječi zbog auto-imunog poremećaja otkriva da kuća u kojoj živi nije tako sigurna kao što je mislio.

Naše mišljenje ukratko: Eli je zabavan horor film, koji nažalost ne pruža ništa novo na području svog žanra, s nekim jump scare scenama koje niti su nešto novo, a niti su posebno zastrašujuće. Međutim, način snimanja filma, atmosfera, a pogotovo scenarij je ono zbog čeka se ovaj film isplati pogledati. Film donosi iznenađenje kakvo sam samo par puta ove godine imao prilike vidjeti i pravo je osvježenje. Gluma je zadovoljavajuća, kod nekih glumaca više, kod nekih manje, ali uglavnom ok.

Ocjena: IMDb 5.8/10, RottenTomatoes 48%


Pet Sematary (2019)

Recenzija: Pet Sematary (2019)

Žanr filma: Horor, triler
Redatelj: Kevin Kölsch, Dennis Widmyer
Scenarist: Jeff Buhler (prema istoimenom romanu Stephena Kinga)
Glumci: Jason Clarke (Louis Creed), John Lithgow (Jud Crandall), Jeté Laurence (Ellie Creed), Obssa Ahmed (Victor Pascow)

Radnja ukratko: Ugledni bostonski liječnik, Louis Creed (Jason Clarke), seli se s obitelji u maleno mjesto Ludlow, u saveznoj državi Maine. Nakon što njihovog mačka, Churcha, pregazi kamion, njihov jedini susjed, usamljeni, ali dobroćudni starac po imenu Jud Crandall (John Lithgow), otkrije dr. Creedu tajnu kako može izbjeći smrt. Iako je bio upozoren o posljedicama, dr. Creed odluči izigrati smrt, ne znajući da će taj čin započeti niz događaja koji će kulminirati tragedijom.

Naše mišljenje ukratko: Remake kultnog TV klasika iz 1989. godine donio je ne samo svježi i suvremeni pogled na jednu od najposebnijih priča Stephena Kinga, već i potvrdu toga da remake nekada doista može biti bolji. I ne samo bolji, nego i superiorniji. Novi Pet Sematary nije samo klasični horor film, iako se zamjetno oslanja na klasične tehnike tog žanra, već jedna bizarna psihološka studija o ljubavi i smrti, o Erosu i Tanatosu, dvama vjerojatno najsnažnijim nagonima što nas pokreću.

Uz maestralnu izvedbu Jasona Clarkea, ovaj film je ne samo jeziv, već i duboko uznemirujuć psihološki horor film koji neupitno spada među najbolje i najinovativnije adaptacije djela Stephena Kinga. 

Ocjena: IMDb 5.7/10, RottenTomatoes 56%


Gemini Man (2019)

Najbolji filmovi - Gemini man

Žanr filma: Akcija, sci-fi, triler
Redatelj: Ang Lee
Scenarist: David Benioff, Billy Ray, Darren Lemke
Glumci: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong

Radnja ukratko: Izuzetno vješti plaćeni ubojica postaje meta svog mlađeg klona.

Naše mišljenje ukratko: Praznoglav i dosta blijedo napisan, ali u suštini zanimljiv i zabavan akcijski film koji ne služi za ništa drugo nego da ga se pogleda onako kako se većina akcijskih filmova danas i gleda – isključenog mozga za prekratiti vrijeme. Will Smith vrlo dobar u glavnoj ulozi, a vrlo dobar utisak je ostavila i Mary Elizabeth Winstead.

CGI koji je pomladio jednog od dva Will Smitha u filmu je dosta kvalitetno napravljen, akcijske scene su vizualno impresivne i zabavne, a u njih je ukomponirana i izvrsna dramatična glazba koja je u konačnici i najbolji aspekt kompletnog filma. Iako je, s obzirom na imena koja su radila na njemu, film mogao ispasti i debelo bolji, ovako smo dobili jedan solidni akcić koji se može pogledati barem jednom kako bi se prekratila dva dosadna i nevina sata.

Ocjena: IMDb 5.7/10, RottenTomatoes 26%


Dark Phoenix (2019)

Trailer X-Men: Dark Phoenix 2019

Žanr filma: Akcija, avantura, SF
Redatelj: Simon Kinberg
Scenarist: Simon Kinberg
Glumci: James McAvoy (Charles Xavier / Professor X), Michael Fassbender (Erik Lehnsherr / Magneto), Sophie Turner (Jean Grey / Phoenix), Jennifer Lawrence (Raven Darkhölme / Mystique), Jessica Chastain (Vuk), Nicholas Hoult (Hank McCoy / Beast), Tye Sheridan (Scott Summers / Cyclops), Alexandra Shipp (Ororo Munroe / Storm)

Radnja ukratko: Tokom 1992. godine, Profesor X i njegovi X-Meni odlaze u svemir spasiti posadu letjelice Endeavor, pri čemu dođu u doticaj s misterioznom energijom za koju misle da je potekla od Sunca. Nakon što Jean Grey (Sophie Turner) apsorbira tu energiju i spasi posadu, ali i ostale mutante, javljaju se problemi jer se ispostavlja da je ta energija mnogo opasnija i da ju Jean ne može kontrolirati.

Otkrivši istinu o svojoj prošlosti, ona se mora suočiti sa svojom sadašnjošću i pritom odlučiti što će učiniti sa svojim novostečenim moćima, dok sve to nastoji iskoristiti novi, misteriozni negativac iz svemira (Jessica Chastain).

Naše mišljenje ukratko: Iako svakako nije najlošiji uradak iz serijala i teško da ga se može opisati katastrofalnim, Dark Phoenix je jedan prilično neambiciozan i više nepotreban, nego potreban uradak koji nam je na neobično patetičan način donio ne samo jednu od najvažnijih priča iz X-Men svemira, već i kraj jedne dugogodišnje i uspješne franšize. Dio pogrešaka svakako ide na dušu Feigeovim i Marvelovim intervencijama, međutim ostaje dojam da ga čak ni originalna ideja ne bi spasila u značajnijoj mjeri.

Uz preveliku dozu patetike i nedostojan scenarij, ali uz još jednu seriju izvrsnih glumačkih interpretacija i maestralnu glazbu Hansa Zimmera, Dark Phoenix je taman prolazno dobar da bi bio gledljiv, ali unatoč tome nedostojno posljednje poglavlje prvog povezanog superherojskog filmskog univerzuma u povijesti.

Ocjena: IMDb 5.7/10, RottenTomatoes 22%


Serenity (2019)

Recenzija: Serenity (2019)

Žanr: Drama, misterija, sci-fi
Redatelj: Steven Knight
Scenarist: Steven Knight
Glumci: Diane Lane, Anne HathawayMatthew McConaughey

Radnja ukratko: Tajanstvena prošlost kapetana ribarskog broda koji živi na Karibima počinje ga opsjedati, zarobljavajući njegov život u novoj stvarnosti koja možda nije ono što se čini.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo interesantan, ponekad bizaran, eksperimentalni film, koji se sigurno neće svidjeti svima. S obzirom na to da samo ljubitelj McConaugheyja i Hathaway meni su i oni odlično, iako se možda neće svi složiti sa mnom. Dajte mu priliku, ako ništa drugo nenamjerno će vas nasmijati. 

Ocjena: IMDb 5.4/10, RottenTomatoes 21%


The Curse of La Llorona (2019)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Horor, misterija, triler
Redatelj: Michael Chaves
Scenarist: Mikki Daughtry, Tobias Iaconis
Glumci: Linda Cardellini, Raymond Cruz, Patricia Velasquez, Marisol Ramirez, Roman Christou, Jaynee-Lynne Kinchen, Tony Amendol

Radnja ukratko: Ignorirajući upozorenja problematične majke koja je optužena za zanemarivanje djeteta, socijalna radnica i njezino dvoje djece se nađu na meti zastrašujuće ženske utvare iz legende – La Llorone.

Naše mišljenje ukratko: Film generalno pati od skoro istih problema od kojih je patio i The Nun, ali nekako ipak mislim da drži i mali korak ispred tog filma, iako i dalje nije ni blizu onome što smo gledali u originalnom Conjuring filmu i njegovom nastavku. Film ima vrlo dobre glumce, odličan horor ambijent i atmosferu na razini, La Llorona je isto vrlo dobro prikazana, ali sve je to nekako pravljeno po starom receptu, jednostavno previše klišeja i deja vu-a. Previše jump-scare scena, dok je pravog straha moglo biti više. Film tu i tamo zna trznuti i iznenaditi, ali gledatelji koji su već navikli na sve te horor aspekte neće ostati oduševljeni.

Ocjena: IMDb 5.2/10, RottenTomatoes 28%


Na sljedećoj stranici, u navigaciji niže, nalaze se najbolji filmovi 2018. godine

Similar Posts