Filmovi - Najbolji filmovi 2019/2020

Najbolji filmovi od 2018. do 2022. godine koje niste gledali

Najbolji filmovi 2019. godine


Najbolji filmovi 2019. godine s ocjenom 7


Color Out of Space (2019)

Najbolji filmovi od 2018. do 2022. godine koje niste gledali

Žanr filma: Horor, SF
Redatelj: Richard Stanley
Scenarist: Richard Stanley, Scarlett Amaris (prema istoimenoj priči H.P. Lovecrafta)
Glumci: Nicholas Cage (Nathan Gardner), Joely Richardson (Theresa Gardner), Madeleine Arthur (Lavinia Gardner), Brendan Meyer (Benny Gardner), Elliot Knight (Ward Phillips)

Radnja ukratko: Predgrađe Arkhama. U dvorište obitelji Gardner pada neobični meteor koji emitira čudnu ljubičastu svjetlost/boju, ali, srećom, nema žrtava. Mladi hidrolog Ward Phillips (Elliot Knight) otkriva kako je voda u okolici mjesta gdje je meteor pao zagađena, a ubrzo se u blizini kuće počinju događati neobične stvari i pojavljivati neobične biljke i životinje. Dok se bore s vlastitim problemima, Gardnerovi se moraju suočiti s činjenicom da je boja zapravo opasni kozmički entitet koji će ih iz normalnosti njihove svakodnevnice baciti u bezdan potpunog ludila.

Naše mišljenje ukratko: Richard Stanley uspio je u onome u čemu mnogi prije njega nisu – prilično je uspješno i autentično adaptirao jednu vrlo složenu priču H.P. Lovecrafta. Iako je film daleko od savršenog i ima nekoliko elemenata tipičnih za loše američke horore, Color Out of Space je svejedno dovoljno intrigantan, dovoljno izazovan i maštovit film koji će vas uvjerljivo povesti na put od suočavanja s nepoznatim do neizbježnog pada u bezdan potpunog ludila, iz kojega samo oni najjači i najsretniji izlaze relativno čitavi. Uz snažnu interpretaciju Nicholasa Cagea, Color Out of Space je film koji nam pokazuje nove dimenzije horora i pruža iskustvo gledanja gotovo jednako neobično kao i iskustvo čitanja Lovecraftovih priča.

Naša ocjena: 7/10

Code 8 (2019)

Najbolji filmovi - Trailer: Code 8 (2019)

Žanr filma: Akcija, sci-fi, triler
Redatelj: Jeff Chan
Scenarist: Chris Pare
Glumci: Robbie Amell, Stephen Amell, Sung Kang, Aaron Abrams

Radnja ukratko: U svijetu gdje ljudi sa super-sposobnostima žive u ilegali, očajni mladić Connor Reed će, u pokušaju da spasi bolesnu majku, biti uvučen u kriminalni svijet kojeg vodi opasni kriminalac Garrett, koji radi za još opasnijeg narko-bossa.

Naše mišljenje ukratko: I više nego solidan film koji je idealno osvježenje za sve koji se žele odmoriti od potenciranih i eksplozivnih blockbustera. Konkretan scenarij koji, iako se sastoji od šabloniziranih elemenata, ipak ima ono nešto što ovaj film čini zabavnim i vrijednim gledanja i pored svih tih njegovih filmskih klonova. Solidno odrađene glavne uloge od kojih se posebno ističe Stephen Amell. Vrlo dobra egzekucija fabule i sci-fi elemenata, te CGI koji je sasvim solidno napravljen i koji spriječava da kvaliteta filma pati samo zbog nedostatka budžeta. U konačnici, film koji je idealan za jedno 90-minutno uživanje na vlastitom kauču, barem dok opet dođe potreba za trčanjem u kino-sjedala.

Naša ocjena7/10


Official Secrets (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Official Secrets (2019)

Žanr filma: Drama, biografski
Redatelj: Gavin Hood
Scenarist: Gregory Bernstein, Sara Bernstein, Gavin Hood
Glumci: Keira Knightley, Matt Smith, Matthew Goode, Adam Bakri, Ralph Fiennes

Radnja ukratko: Istinita priča o Katharine Gun koja je pustila u javnost povjerljive državne tajne kako bi razotkrila ilegalne špijunske operacije. No time je prekršila i zakon o službenim tajnama zbog čega joj prijeti i zatvorska kazna. Sa svojom slobodom, brakom, i cijelim životom na tankoj liniji, morati će se postaviti za ono u što vjeruje.

Naše mišljenje ukratko: Sasvim solidno napravljen, ali nije nešto što bi ga izdvojilo od sličnih filmova. Keira Knightley odradila jako dobar posao, a osim nje, najbolje odrađeni performans je odradio Ralph Fiennes. Koncept je solidan te vrlo vjerodostojan kako sa vremenom, tako i sa mjestom radnje. Sam završetak filma je na koncu ispao previše banalan, ali film je ipak snimljen po stvarnom događaju bez dodatnog izmišljanja tople vode, tako da ne bi bilo fer krivicu svaliti samo na scenaristu kada se i stvarni događaj odvio tako kako je.

Naša ocjena7/10


Noelle (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Noelle (2019)

Žanr filma: Komedija, fantazija, avantura, obiteljski
Redatelj: Marc Lawrence
Scenarist: Marc Lawrence
Glumci: Anna Kendrick, Bill Hader, Billy Eichner, Julie Hagerty, Shirley MacLaine

Radnja ukratko: Noelle i njezin brat Nick su djeca Djeda Božićnjaka. No kada dođe vrijeme da Nick preuzme crveno odijelo i nastavi obiteljsku tradiciju, on će nenadano pred sam Badnjak nestati, a Noelle će morati otići u stvarni svijet u kojem nikad nije bila kako bi ga pronašla i spasila Božić.

Naše mišljenje ukratko: Simpatična komedija koja, iako pati od nekih klasičnih problema kao i ostali slični filmovi, u biti je poprilično jolly. Anna Kendrick je odradila sasvim solidnu ulogu, dok je većina ostalih likova u drugom, ako ne i u trećem planu. Vizualni dizajn i elementi fantazije su neosporivo vrlo kvalitetni.

No, scenarij i koncept fabule, kako film ide prema završetku, nekako sve više počinju manjkati, te se ti određeni feleri sve više osjete kako film počinje gubiti konce. Sam završetak je na kraju solidno zaokružen, ali nažalost se nije moglo pobjeći od tih nekih banalnosti koje baš bodu u oči, te se okolnosti tog happy enda sasvim sigurno neće svidjeti svakome. Ipak, uz sve navedeno, i ako dodamo da nismo imali visoka očekivanja, ne možemo reći da nismo zadovoljni. Dugo sam vagao između 6 i 7, ali -7 je zapravo najpreciznije.

Naša ocjena7/10


Last Christmas (2019)

Najbolji filmovi - Last Christmas je najgledaniji film proteklog vikenda

Žanr filma: Komedija, drama, romantika
Redatelj: Paul Feig
Scenarist: Emma Thompson, Bryony Kimmings
Glumci: Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson, Boris Isaković, Michelle Yeoh

Radnja ukratko: Kate je mlada djevojka koja nikako nema sreće u životu, apsolutno sve vezanu za nju završi katastrofom. No kada slučajno upozna tajanstvenog Toma, njezin život se okreće i počinje dobivati novi smisao, i sve to pred samim vratima još jednog Božića.

Naše mišljenje ukratko: Film koji na prvu djeluje dosta klišeiziran, ali u globalu je i dalje duhovit, zabavan te fino blagdanski ugođen. Iako ima svojih mana, ima i određene prednosti, a i dodatne dobrodošle segmente koji djeluju posebno napravljeni samo za gledatelje koji žive ili potječu s brdovitog Balkana.

Emilia Clarke odradila sasvim solidnu ulogu te je definitivno najjači glumački aspekt, što se moglo i očekivati. Henry Goldingov Tom je također izvrsno poslužio svojoj svrsi u filmu, ali to ćete shvatiti tek nakon što vidite glavni plot-twist filma koji je ovaj film pretvorio iz “još jedne u nizu” komedije u vrlo poučan blagdanski film koji na koncu daje jasnu poruku s kojom se može poistovjetiti gledatelj svakog tipa. I samo zbog tog konačnog, neočekivanog, ali vrlo poučnog i dirljivog raspleta se film progurao do ove ocjene i pozicije na našem popisu najboljih filmova ove godine.

Naša ocjena7/10


The King (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: The King (2019)

Žanr filma: Biografija, drama, povijesni
Redatelj: David Michôd
Scenarist: Joel Edgerton, David Michôd
Glumci: Timothée Chalamet, Lily-Rose Depp, Robert Pattinson

Radnja ukratko: Hal, svojeglavi princ i nasljednik engleskog prijestolja, okrunjen je za kralja Henryja V nakon što je umro njegov tiranski otac. Sada mladi kralj mora upravljati politikom palače, ratom koji je njegov otac ostavio iza sebe i emocionalnim poveznicama svog prošlog života.

Naše mišljenje ukratko: Film je odlično izgradio glavnog lika od njegovih dječačkih i bezbrižnih dana, do postanka kraljem i svih onih obaveza i problema koji dolaze s tako velikim položajem. Međutim, cijeli se film gradi prema jednoj bitci, a taj proces povremeno zna biti previše usporen i dosadan.

S druge strane bitka je vrlo dobro prikazana. Možda i glavni problem filma je komični glavni ‘negativac’ princ Francuske, kojeg glumi Robert Pattinson. Nevjerojatno je koliko je loše prikazan i koliko je svojom izvedbom, a i scenarijem koji je dobio, umanjio ozbiljnost ovog filma. Solidno ostvarenje, ali moglo je i bolje.

Naša ocjena7/10


Where’d You Go, Bernadette (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Where'd You Go, Bernadette (Kamo si otišla, Bernadette?, 2019)

Žanr filma: Komedija, drama, misterija
Redatelj: Richard Linklater
Scenarist: Richard Linklater, Holly Gent
Glumci: Billy Crudup, Cate Blanchett, Claudia Doumit

Radnja ukratko: Brižna majka postaje prisiljena ponovno se povezati sa svojim kreativnim strastima, nakon što je godinama žrtvovala sebe za svoju obitelj. Njezino riskiranje odvodi je u epsku avanturu koja ponovno započinje njezin život i dovodi do njezinog pobjedonosnog ponovnog otkrića.

Naše mišljenje ukratko: Objektivno gledano, film po meni zaslužuje nižu ocjenu, obzirom da ima prilično „labavu“ strukturu jer u pojedinim dijelovima gradi priču koju „potom“ zaboravi, dok se glavna radnja gradira sporo i detaljno, ali samo razrješenje je zbrzano i klišejasto. Međutim, glumačka postava je odlična, a glumci svojim glumačkim izvedbama doprinose da film bude topal, obiteljski „feelgood“ film koji će svakoga makar mrvicu „dirnuti u srce“.

Naša ocjena7/10


The Current War (2017 – kod nas izašao 2019)

Žanr filma: Biografija, drama, povijesni
Redatelj: Alfonso Gómez-Rejón
Scenarist: Michael Mitnick
Glumci: Benedict Cumberbatch (Thomas Alva Edison), Michael Shannon (George Westinghouse), Nicholas Hoult (Nikola Tesla), Katherine Waterston (Marguerite Erskine Walker), Tom Holland (Samuel Insull), Tuppence Middleton (Mary Edison), Matthew Macfadyen (J.P. Morgan)

Radnja ukratko: Slavni izumitelj Thomas Edison (Benedict Cumberbatch) dolazi u sukob s industrijalcem Georgeom Westinghouseom (Michael Shannon) oko široke primjene modela istosmjerne ili izmjenične struje, koja bi trebala donijeti elektricitet u svaki dom u Sjedinjenim Državama. I dok Westinghouse nastoji poboljšati Ameriku, Edison istovremeno želi nahraniti svoj ego i održati status najbriljantnijeg uma Amerike, što dovodi do borbe za prevlast koju povijest pamti kao “Rat struja”.

Naše mišljenje ukratko: Neupitno zanimljiv i tehnički jako dobro realiziran, Rat struja je film koji nam na atipičan način donosi istinitu povijesnu priču o jednom od najzanimljivijih neoružanih sukoba u povijesti – onom oko struje.

I dok je film poentirao u svom prikazu Edisona i Westinghousea, pri čemu su Cumberbatch i Shannon bili sjajni, ali isto tako i ostatak glumačke postave, zanemareni doprinos te prikaz genija Nikole Tesle, kao i činjenica da je film više realiziran kao triler, a ne povijesno-biografska drama, što je dovelo do žanrovske diskrepancije koja nije dobro pokrpana, rezultirali su činjenicom da je Rat struja ostao zanimljiv i svakako preporučljiv film, ali ne i jedno od ostvarenja koje ćemo vječno pamtiti.

Naša ocjena7/10


Eli (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Eli (2019)

Žanr filma: Horor
Redatelj: Ciarán Foy
Scenarist: David Chirchirillo, Ian Goldberg
Glumci: Charlie Shotwell, Kelly Reilly, Max Martini

Radnja ukratko: Dječak koji se liječi zbog auto-imunog poremećaja otkriva da kuća u kojoj živi nije tako sigurna kao što je mislio.

Naše mišljenje ukratko: Eli je zabavan horor film, koji nažalost ne pruža ništa novo na području svog žanra, s nekim jump scare scenama koje niti su nešto novo, a niti su posebno zastrašujuće. Međutim, način snimanja filma, atmosfera, a pogotovo scenarij je ono zbog čeka se ovaj film isplati pogledati. Film donosi iznenađenje kakvo sam samo par puta ove godine imao prilike vidjeti i pravo je osvježenje. Gluma je zadovoljavajuća, kod nekih glumaca više, kod nekih manje, ali uglavnom ok.

Naša ocjena7/10


Scary Stories to Tell in the Dark (2019)

Žanr filma: Horor, misterija, triler
Redatelj: André Øvredal
Scenarist: John August, Marcus Dunstan, Patrick Melton, Alvin Schwartz, Guillermo del Toro
Glumci: Zoe Margaret Colletti, Michael Garza, Austin Zajur

Radnja ukratko: U Scary Stories to Tell in the Dark serija užasnih ubojstava utjecala je na mali gradić i sada je sve na grupi tinejdžera koji ih moraju riješiti.

Naše mišljenje ukratko: Prije svega treba reći da je ovaj horor film namijenjen mlađoj publici, tako da nemojte očekivati hrpe krvavih scena, iznutrice i slično. Film je odlično odrađen za publiku kojoj je namijenjen. Stvorio je dobru i jezivu atmosferu, ima nekoliko sablasnih, ne pretjerano strašnih scena i dovoljno zanimljivu priču da vas drži za ekranima, pogotovo ako planirate dati mlađima da ga gledaju.

Mlada glumačka postava je dobro odradila svoj posao, a posebno se ističe glavna glumica Zoe Margaret Colletti u ulozi Stelle. Ako planirate neki obiteljski horor film, možda uvesti mlađu djecu u horor žanr, ili ste samo pretjerano strašljivi i ne volite opake horore, Scary Stories to Tell in the Dark je idealan film za vas.

Naša ocjena7/10


Fractured (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Fractured (2019)

Žanr filma: Triler
Redatelj: Brad Anderson
Scenarist: Alan B. McElroy
Glumci: Sam Worthington, Lily Rabe, Stephen Tobolowsky

Radnja ukratko: Vozeći se u diljem zemlje, Ray, njegova supruga i kćer zaustavljaju se na odmorištu uz autocestu, gdje njegova kćer pada i razbija ruku. Nakon velike žurbe u bolnicu i sukoba s prijamnom sestrom, Ray je napokon u mogućnosti odvesti je liječniku. Dok supruga i kćer silaze dolje na MR, Ray, iscrpljen, zaspe u stolici u predvorju. Kad se probudi, više nemaju nikakvu evidenciju ili saznanje o Rayovoj obitelji.

Naše mišljenje ukratko: Interesantan psihološki triler film iako uglavnom predvidiv. Počne dosta sporo i malo razvučeno na početku, ali kada započne napetost i misterija koja vas obuhvati, film ju uspijeva zadržati do samog kraja i vas zalijepljene za ekranima, unatoč činjenici da vjerojatno možete pretpostaviti što se događa.

Gluma glavnog glumca Sama Worthingtona i njegovog lika je zadovoljavajuća, što se nažalost ne može reći za ostale, gdje se ne zna jesu li glumci lošije odglumili ili su im likovi dobili lošije scenarije, iako, za neke od njihovih ponašanja se naknadno može naći objašnjenje. Naša preporuka za ljubitelje psiholoških trilera, ipak, ne treba previše očekivati.

Naša ocjena7/10


Rocketman (2019)

Najbolji filmovi - Recenzija: Rocketman (2019)

Žanr filma: Biografija, drama, mjuzikl
Redatelj: Dexter Fletcher
Scenarist: Lee Hall
Glumci: Bryce Dallas Howard, Richard Madden, Taron Egerton

Radnja ukratko: ROCKETMAN je epska glazbena fantazija i dosad neviđena, necenzurirana priča Sir Eltona Johna.

Naše mišljenje ukratko: Film će se sigurno svidjeti svim ljubiteljima biografskih filmova jer pored u najmanju ruku fascinantnog i na momente dirljivog životnog puta naslovnog junaka i glazbene numere su odlično odrađene. Glumačka postava je odradila odličan posao i prenijela ovu zanimljivu priču na veliko platno.

Naša ocjena7/10


Gemini Man (2019)

Najbolji filmovi - Gemini man

Žanr filma: Akcija, sci-fi, triler
Redatelj: Ang Lee
Scenarist: David Benioff, Billy Ray, Darren Lemke
Glumci: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong

Radnja ukratko: Izuzetno vješti plaćeni ubojica postaje meta svog mlađeg klona.

Naše mišljenje ukratko: Praznoglav i dosta blijedo napisan, ali u suštini zanimljiv i zabavan akcijski film koji ne služi za ništa drugo nego da ga se pogleda onako kako se većina akcijskih filmova danas i gleda – isključenog mozga za prekratiti vrijeme. Will Smith vrlo dobar u glavnoj ulozi, a vrlo dobar utisak je ostavila i Mary Elizabeth Winstead.

CGI koji je pomladio jednog od dva Will Smitha u filmu je dosta kvalitetno napravljen, akcijske scene su vizualno impresivne i zabavne, a u njih je ukomponirana i izvrsna dramatična glazba koja je u konačnici i najbolji aspekt kompletnog filma. Iako je, s obzirom na imena koja su radila na njemu, film mogao ispasti i debelo bolji, ovako smo dobili jedan solidni akcić koji se može pogledati barem jednom kako bi se prekratila dva dosadna i nevina sata.

Naša ocjena7/10


El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)

Recenzija: El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)

Žanr filma: Krimi, drama, triler
Redatelj: Vince Gilligan
Scenarist: Vince Gilligan
Glumci: Aaron Paul, Matt Jones, Charles Baker

Radnja ukratko: Nakon bijega od Jacka i njegove bande, Jesse Pinkman u bijegu je od policije i pokušava pobjeći od vlastitog unutrašnjeg nemira.

Naše mišljenje ukratko: Pratimo priču Jesse Pinkmana nakon kraja serije. Napokon saznajemo njegovu sudbinu i što se s njime dogodilo. Produkcija je na visokoj razini i cijeli ton film je isti kao i serije. Aaron Paul je očekivano odradio odličan posao i fanovi će biti vrlo zadovoljni.

Očekivao sam više pošto je film pravljen po (meni osobno) najboljoj seriji ikada. Nakon odgledanog filma reakcija mi je bila “ i to je to? “. Kao što sam rekao ovo je filmska nadopuna serije, zahvalan sam što smo saznali sudbinu Jesseja, film je samo to, nadopuna, ništa više. Zaslužuje ulazak u listu najboljih filmova godine, ali neće probiti top 10 granicu.

Naša ocjena7/10


Rambo V: Last Blood (2019)

Recenzija: Rambo V: Last Blood (Rambo: Do zadnje kapi krvi, 2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, triler
Redatelj: Adrian Grunberg
Scenarist: Matthew Cirulnick, David Morrell
Glumci: Sylvester Stallone, Paz Vega, Louis Mandylor

Radnja ukratko: Rambo se usprotivio meksičkom kartelu u onome što je objavljeno kao njegova posljednja avantura.

Naše mišljenje ukratko: Rambo je još jednom pokazao da nije za staro željezo, pogotovo u posljednjih 25 minuta filma. Opak, brutalan i na putu osvete, teško da mu ovi potpuno ne zanimljivi i bez inspiracije protivnici mogu stati na put. Glavni problem filma je vjerojatno to što je prekratak, pa su iz njega proizašli drugi problemi, poput nekih ne riješenih trenutaka, ne mogućnosti stvaranja zanimljivijih likova, pogotovo negativaca i općenito gotovo samo jedne prave akcijske brutalne scene, iako je ta trajala oko trećine filma. Solidno, ali moglo je i bolje.

Naša ocjena7/10


Angel Has Fallen (2019)

Trailer: Angel Has Fallen (2019)

Žanr filma: Akcija, drama, triler
Redatelj: Ric Roman Waugh
Scenarist: Lee Eisenberg, Gene Stupnitsky
Glumci: Gerard Butler, Morgan Freeman, Jada Pinkett Smith, Lance Reddick, Tim Blake Nelson, Piper Perabo, Nick Nolte, Danny Huston

Radnja ukratko: Agentu tajne službe Mike Banningu namješteno je za pokušaj atentata na predsjednika, te mora izbjeći vlastitu agenciju i FBI dok pokušava otkriti stvarnu prijetnju.

Naše mišljenje ukratko: Klasični, tipični, solidni i praznoglavi politički triler koji se ne srami onoga što je. Izuzetno solidan za sve ljubitelje žanra i one koje vole filmove gledati isključenog mozga. Korektan, ali vrlo šabloniziran scenarij, osrednje glumačke performanse, ali zato ima veliku dozu impresivne akcije koja u kombinaciji sa malom dozom humora sprječava da film postane dosadan te se bez problema može pogledati u jednom dahu, bez nekih dodatnih pitanja.

Zaključimo, Angel Has Fallen je bolji od London Has Fallen, ali slabiji od Olympus Has Fallen. Film je solidan, dinamičan i zabavan, pa iako nije ispunio sva naša očekivanja, barem jednog gledanja je svakako vrijedan.

Naša ocjena7/10


Good Boys (2019)

Najbolji filmovi od 2018. do 2022. godine koje niste gledali

Žanr filma: Avantura, komedija
Redatelj: Gene Stupnitsky
Scenarist: Lee Eisenberg, Gene Stupnitsky
Glumci: Jacob Tremblay (Max), Keith L. Williams (Lucas), Brady Noon (Thor), Will Forte (Maxov otac), Molly Gordon (Hannah), Izaac Wang (Soren)

Radnja ukratko: Trojica protagonista prelaze u više razrede osnovne škole i približavaju se tinejdžerskim godinama, pri čemu se moraju suočiti s vlastitim odrastanjem, ali i promjenama u njihovom odnosu. Kako bi došli do svog cilja, svaki od njih, prolaze kroz urnebesnu avanturu koja ih istovremeno razdvaja, ali i ojača kako njih same, tako i njihovo prijateljstvo.

Naše mišljenje ukratko: Izrazito simpatičan, vulgarno duhovit i neočekivano originalan, Good Boys je još jedan od filmova koji pokazuje da Seth Rogen poznaje komediju. U ovoj modernoj, ali s odlikama Johna Hughesa, priči o odrastanju i sazrijevanju trojice dvanaestogodišnjaka imamo jedan iznimno zabavan i simpatičan film koji će unatoč svom vulgarnom humoru i ponekim izlizanim forama osvojiti vaše simpatije. Tu simpatičnost neupitno treba pripisati priči, ali i izvrsno odabranim glavnim glumcima, na čelu s Jacobom Tremblayjem, koji su jako dobro utjelovili tipove koje su trebali, a pritom nas naučili i nekim značajnim lekcijama o prošlim, ali i sadašnjim nama.

Naša ocjena7/10


The Highwaymen (2019)

Trailer: The Highwaymen (2019)

Žanr filma: Krimi, drama, misterija
Redatelj: John Lee Hancock
Scenarist: John Fusco, John Lee Hancock
Glumci: Kevin Costner, Woody Harrelson, Kathy Bates

Radnja ukratko: Dvojica policajaca izlazi iz mirovine kako bi uhvatili zloglasne odmetnike Bonnie & Clyde.

Naše mišljenje ukratko: Solidan film, s odličnom dvojicom glavnih glumaca i jednim novim pogledom na poznate kriminalce Bonnie i Clyde, međutim poprilično usporen i s obzirom na svoju dužinu nije uspio dobro razviti dvojicu glavnih likova, koje su na sreću izvukli dvojica vrhunskih glumaca.

Naša ocjena7/10


Long Shot (2019)

Žanr filma: Komedija, romantika
Redatelj: Jonathan Levine
Scenarist: Dan Sterling, Liz Hannah
Glumci: Charlize Theron, Seth Rogen, O’Shea Jackson Jr., June Diane Raphael, Ravi Patel

Radnja ukratko: Fred Flarsky se, nenadano i nakon dugo vremena, ponovno susreće sa Charlotte Field, svojom prvom simpatijom iz djetinjstva, koja je trenutno političarka te jedna od najutjecajnijih žena na svijetu. Charlotte se sprema za kandidaturu za predsjednicu SAD-a, te Freda odluči zaposliti da joj piše govore za kampanju, ne znajući da će između njih dvoje uskoro profrcati iskre.

Naše mišljenje ukratko: Solidan i zabavan uradak koji će vam dobro doći za jedno dosadno popodne. Iako sam lik Freda ima dobar smisao za humor, u filmu se generalno pretjeralo sa prostačkim humorom. Karizma Charlize Theron je sveprisutna te će vam, ako ništa drugo, barem ta karzima, uz odličnu kemiju koju Charlize ima sa Seth Rogenom, osigurati da se uz ovaj film dobro zabavite, nasmijete, i na kraju NE požalite što ste ga uopće gledali.

Naša ocjena7/10


The Curse of La Llorona (2019)

Najbolji filmovi od 2018. do 2022. godine koje niste gledali

Žanr filma: Horor, misterija, triler
Redatelj: Michael Chaves
Scenarist: Mikki Daughtry, Tobias Iaconis
Glumci: Linda Cardellini, Raymond Cruz, Patricia Velasquez, Marisol Ramirez, Roman Christou, Jaynee-Lynne Kinchen, Tony Amendol

Radnja ukratko: Ignorirajući upozorenja problematične majke koja je optužena za zanemarivanje djeteta, socijalna radnica i njezino dvoje djece se nađu na meti zastrašujuće ženske utvare iz legende – La Llorone.

Naše mišljenje ukratko: Film generalno pati od skoro istih problema od kojih je patio i The Nun, ali nekako ipak mislim da drži i mali korak ispred tog filma, iako i dalje nije ni blizu onome što smo gledali u originalnom Conjuring filmu i njegovom nastavku. Film ima vrlo dobre glumce, odličan horor ambijent i atmosferu na razini, La Llorona je isto vrlo dobro prikazana, ali sve je to nekako pravljeno po starom receptu, jednostavno previše klišeja i deja vu-a. Previše jump-scare scena, dok je pravog straha moglo biti više. Film tu i tamo zna trznuti i iznenaditi, ali gledatelji koji su već navikli na sve te horor aspekte neće ostati oduševljeni.

Naša ocjena7/10


Lady and the Tramp (2019)

Trailer: Lady and the Tramp (2019)

Žanr filma: Obiteljski, romatika, mjuzikl
Redatelj: Charlie Bean
Scenarist: Andrew Bujalski, Kari Granlund
Glumci: Tessa Thompson, Justin Theroux, Kiersey Clemons, Thomas Mann, Janelle Monáe, F. Murray Abraham, Yvette Nicole Brown, Adrian Martinez, Ken Jeong, Sam Elliott

Radnja ukratko: Igrana adaptacija Disneyevog animiranog klasika ljubavi između razmaženog psa Dame i dobrodušne, ali ogorčene lutalice Skitnice.

Naše mišljenje ukratko: Iako nije napunjen šarenilom, hrpom vizualnih efekata i elementima fantazije kao Disneyevi kino-filmovi, ovaj film je i pored nekih svojih felera uspio istaknuti neke segmente koji su ga učinili dostojnim Disneyevog imena. Iako je scenarij pisan na ziheraški, ali i dosta blijedi način, sa dosta otrcanim dijalozima, te je koncept fabule dosta površan, film je određene trenutke, pogotovo one kojih se dobro sjećamo iz originalnog filma prikazao sa puno više truda.

Glasovne interpretacije su iznimno dobre, pogotovo dva glavna lika, ali ljudski likovi su totalno ispod-prosječni, kao i glumci koji su ih interpretirali. Elementi basne i metaforički elementi su jako dobri, dok je vizualni dizajn uglavnom prolazan, iako debelo ispod onoga što je Disney radio u svojim najvećim blockbusterima. U konačnici, neki elementi filma su napravljeni baš kako treba, dok drugi nemaju veze s vezom, sada sve zavisi što je kod vas presudno i najvažnije kod ovakve vrste filma, ali da film zaslužuje šansu – zaslužuje!

Naša ocjena7/10


Captain Marvel (2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, sci-fi, superhero
Redatelj: Anna Boden, Ryan Fleck
Scenarist: Anna Boden, Gene Colan, Ryan Fleck
Glumci: Gemma Chan, Brie Larson, Lee Pace, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn

Radnja ukratko: Carol Danvers postaje jedna od najjačih heroja u svemiru, kada je Zemlja uhvaćena usred galaktičnog rata između dvije izvanzemaljske rase.

Naše mišljenje ukratko: Još jedna u moru sličnih origin priča, s daleko pretjeranim superherojem, što je i moja najveća zamjerka na film. Međutim, film je zabavan, Brie Larson je odličan izbor za glavnu glumicu Captain Marvel i Ben Mendelsohn kao Talos je izvrstan. Negativci su toliko beznačajni da su potpuno zanemarivi. Vizualno film nije ništa posebno, glazba je dobra, ali ništa spektakularno. Očekivao sam više od ovog filma, ali svjedno zaslužuje svoje mjesto među najboljim filmovima 2019. godine.

Naša ocjena7/10


Avengers Endgame (2019)

Najbolji filmovi od 2018. do 2022. godine koje niste gledali

Žanr: Akcija, avantura, fantazija, superhero
Redatelj: Anthony Russo, Joe Russo
Scenarist: Christopher Markus, Stephen McFeely
Glumci: Chris Hemsworth, Anthony Mackie, Chadwick Boseman, Chris Evans, Don Cheadle, Elizabeth Olsen, Evangeline Lilly, Jeremy Renner, Josh Brolin, Mark Ruffalo, Paul Bettany, Paul Rudd, Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Tom Holland

Radnja ukratko: Kulminacija 22 međusobno povezana filma, četvrti dio Avengers sage će uvući gledatelje u film, kako bi vidjeli prekretnicu ovog epskog putovanja. Naši voljeni heroji će zaista shvatiti kako je ova realnost krhka i žrtve koje se moraju poduzeti kako bi se održale.

Naše mišljenje ukratko: Nedovoljno dobar završetak možda i najveće ere u povijesti filmova. Previše opterećen nostalgijom, nepotrebnim građenjem već duboko izgrađenih likova, od početka naslućuje i to jako što će se dogoditi na kraju filma, često poprilično dosadan i pun recikliranih samo na malo drugačiji način napravljenih scena. Ponudio je možda i najbolju bitku u cijelom MCU, koja je i vizualno i napetošću i nekom pamtljivim scenama bila savršena, nažalost prekratka.

Osim te bitke, vizualno također ispod prosjeka. Neki heroji su bili fantastični u filmu, dok su s nekim otišli u krivom smjeru, baš kao i većinom s odabirom spajanja u timove. Za mene veliko razočaranje iako sam film nije toliko loš, samo sam od Endgame očekivao više. filmovi 2019

Naša ocjena7/10


Dark Phoenix (2019)

Trailer X-Men: Dark Phoenix 2019

Žanr filma: Akcija, avantura, SF
Redatelj: Simon Kinberg
Scenarist: Simon Kinberg
Glumci: James McAvoy (Charles Xavier / Professor X), Michael Fassbender (Erik Lehnsherr / Magneto), Sophie Turner (Jean Grey / Phoenix), Jennifer Lawrence (Raven Darkhölme / Mystique), Jessica Chastain (Vuk), Nicholas Hoult (Hank McCoy / Beast), Tye Sheridan (Scott Summers / Cyclops), Alexandra Shipp (Ororo Munroe / Storm)

Radnja ukratko: Tokom 1992. godine, Profesor X i njegovi X-Meni odlaze u svemir spasiti posadu letjelice Endeavor, pri čemu dođu u doticaj s misterioznom energijom za koju misle da je potekla od Sunca. Nakon što Jean Grey (Sophie Turner) apsorbira tu energiju i spasi posadu, ali i ostale mutante, javljaju se problemi jer se ispostavlja da je ta energija mnogo opasnija i da ju Jean ne može kontrolirati.

Otkrivši istinu o svojoj prošlosti, ona se mora suočiti sa svojom sadašnjošću i pritom odlučiti što će učiniti sa svojim novostečenim moćima, dok sve to nastoji iskoristiti novi, misteriozni negativac iz svemira (Jessica Chastain).

Naše mišljenje ukratko: Iako svakako nije najlošiji uradak iz serijala i teško da ga se može opisati katastrofalnim, Dark Phoenix je jedan prilično neambiciozan i više nepotreban, nego potreban uradak koji nam je na neobično patetičan način donio ne samo jednu od najvažnijih priča iz X-Men svemira, već i kraj jedne dugogodišnje i uspješne franšize. Dio pogrešaka svakako ide na dušu Feigeovim i Marvelovim intervencijama, međutim ostaje dojam da ga čak ni originalna ideja ne bi spasila u značajnijoj mjeri.

Uz preveliku dozu patetike i nedostojan scenarij, ali uz još jednu seriju izvrsnih glumačkih interpretacija i maestralnu glazbu Hansa Zimmera, Dark Phoenix je taman prolazno dobar da bi bio gledljiv, ali unatoč tome nedostojno posljednje poglavlje prvog povezanog superherojskog filmskog univerzuma u povijesti.

Naša ocjena7/10


Polar (2019)

Najbolji filmovi od 2018. do 2022. godine koje niste gledali

Žanr filma: Akcija, krimi
Redatelj: Jonas Åkerlund
Scenarist: Jayson Rothwell, Víctor Santos
Glumci: Katheryn Winnick, Vanessa Hudgens, Mads Mikkelsen

Radnja ukratko: Netflixov film u kojem plaćeni ubojica izlazi iz mirovine kako bi se borio s grupom mladih ubojica.

Naše mišljenje ukratko: Odličan glavni lik Duncan Vizla/Black Kaiser, kojeg glumi fantastični Mads Mikkelsen, vrhunske akcije, nešto slabije priče, te iritantnih i ne zanimljivih protivnika.

Naša ocjena7/10


Hobbs & Shaw (2019)

Recenzija: Hobbs & Shaw (2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, krimi, triler
Redatelj: David Leitch
Scenarist: Chris Morgan, Drew Pearce
Glumci: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Eiza Gonzalez, Helen Mirren

Radnja ukratkoSpin-off filma Fast & Furious 8, fokusiran na nevjerojatan savez američkog DSS agenta Luke Hobbsa i bivšeg britanskog operativca Deckard Shawa.

Naše mišljenje ukratko: Zabavan, dinamičan i pomalo blesav. Pun akcije, jurnjave, eksplozija, et cetera, et cetera. Jednostavno film za isključiti mozak i uživati u vizualno impresivnim lokacijama, borbama, zgodnim djevojkama, pucnjavi, jurnjavi i sve što smo dosad navikli od Fast & Furiousa. Glavni dvojac je vrlo dobro odradio svoj posao, a dodatni šlag na tortu je odlična Vanessa Kirby koja se pokazala kao jedna od najkompaktinijih ženskih likova u cijelom serijalu.

Sasvim solidni Idris Elba u ulozi ne baš inovativnog, ali ipak zanimljivog i žestokog negativca. Dobro složena fabula sa dosta blesavim dijalozima, te dvije izvrsne gostujuće uloge poznatih glumaca koje u serijalu dosad nismo vidjeli. Iako film nema taj gard i štih klasičnog Fast & Furious filma, svejedno je dovoljno dobar i zabavan da se njime mogu izvrsno popuniti dva akcijska filmska sata.

Naša ocjena7/10


Serenity (2019)

Recenzija: Serenity (2019)

Žanr: Drama, misterija, sci-fi
Redatelj: Steven Knight
Scenarist: Steven Knight
Glumci: Diane Lane, Anne HathawayMatthew McConaughey

Radnja ukratko: Tajanstvena prošlost kapetana ribarskog broda koji živi na Karibima počinje ga opsjedati, zarobljavajući njegov život u novoj stvarnosti koja možda nije ono što se čini.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo interesantan, ponekad bizaran, eksperimentalni film, koji se sigurno neće svidjeti svima. S obzirom na to da samo ljubitelj McConaugheyja i Hathaway meni su i oni odlično, iako se možda neće svi složiti sa mnom. Dajte mu priliku, ako ništa drugo nenamjerno će vas nasmijati. 

Naša ocjena7/10


The Secret Life of Pets 2 (2019)

Najbolji filmovi od 2018. do 2022. godine koje niste gledali

Žanr: Animacija, avantura, komedija
Redatelj: Chris Renaud
Scenarist: Brian Lynch
Glumci: Patton Oswalt (Max), Kevin Hart (Snowball), Jenny Slate (Gidget), Tiffany Haddish (Daisy), Eric Stonestreet (Duke), Harrison Ford (Rooster)

Radnja ukratko: Nakon što Maxovi vlasnici dobiju dijete i odluče posjetiti svoju rodbinu na selu, Max i Duke upadaju u nove pustolovine u kojima zaštitnički nastrojeni terijer mora nadići sebe. Istovremeno, ekipa u gradu pokušava vratiti Maxovu omiljenu igračku od bande mačaka, dok Snowball i njegova nova prijateljica, Daisy, spašavaju bijelog tigra po imenu Hu iz zatočeništva.

Naše mišljenje ukratko: Iako ne oduševljava kao svoj prethodnik, The Secret Life of Pets 2 još uvijek ima dovoljno šarma da unatoč vrlo nejasnoj i vidno sklepanoj fabuli zadovolji one osnovne potrebe za ljubitelje animiranih filmova. Iako je Illumiation poznat po tome da svoje fanove i poklonike osvaja više vizualnim dizajnom nego narativom, činjenica je da je ovo posljednje što su autori mogli izvući s ovako lošom pričom te da će u slučaju planiranja nastavka priča morati biti više od tek blago probavljive. 

Naša ocjena7/10


Escape Room (2019)

Recenzija: Escape Room (2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, horor, triler
Redatelj: Adam Robitel
Scenarist: Bragi F. Schut, Maria Melnik
Glumci: Tyler Labine, Deborah Ann Woll, Taylor Russell

Radnja ukratko: Šestero stranaca nađu se u okolnostima izvan njihove kontrole i moraju koristiti svoju mudrost kako bi preživjeli.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo dobra, napeta i zanimljiva priča, te odlični likovi. Nažalost djelomično je upala u ustajalost ovog pod žanra, te loša promocija kroz trailere koji otkrivaju previše o filmu. Svejedno, jedan od boljih slasher/horor filmova posljednjih godina. 

Naša ocjena7/10


Najbolji filmovi 2019. godine s ocjenom 8


I Am Mother (2019)

Recenzija: I Am Mother (2019)

Žanr filma: Drama, triler, sci-fi
Redatelj: Grant Sputore
Scenarist: Michael Lloyd Green, Grant Sputore
Glumci: Luke Hawker, Rose Byrne, Maddie Lenton

Radnja ukratko: Tinejdžerica je podignuta u podzemlju od ljubaznog robota “Majke” – stvorenog da naseli zemlju nakon izumiranja čovječanstva. Ali njihova jedinstvena veza ugrožena je kada stignu neobjašnjivi stranci s alarmantnim vijestima.

Naše mišljenje ukratko: Odličan nisko budžetni znanstveno-fantastični triler film. Vrhunski scenarij i režija vas cijeli film drže znatiželjnim otkriti što se dogodilo. U filmu imamo dvije vrhunske glumice i ženski glas posuđen umjetnoj inteligenciji, svi oni na svoj način doprinose kvaliteti ovog filma. Vizualno film izgleda fantastično, pogotovo kada se uzme u obzir njegov budžet.

Naša ocjena8/10


Glass (2019)

Recenzija: Glass (2019)

Žanr filma: Drama, sci-fi, triler
RedateljM. Night Shyamalan
Scenarist: M. Night Shyamalan
GlumciBruce Willis, Samuel L. Jackson, James McAvoy, Sarah Paulson, Anya Taylor-Joy

Radnja ukratko: Nakon incidenta iz filma Split, David Dunn (Bruce Willis) kreće u lov na Zvijer, najopasniju ličnost u sklopu Kevina Wendella Crumba (James McAvoy). Nakon što ga uspije pronaći i suprostaviti mu se, obojica završe u psihijatrijskoj ustanovi pod nadzorom dr. Ellie Staple (Sarah Paulson), ne znajući da se u istoj ustanovi krije i Elijah Prince, odnosno Mr. Glass (Samuel L. Jackson).

I dok ih dr. Staple pokušava uvjeriti da su sva trojica psihički bolesni i da ne posjeduju nikakve supermoći, Mr. Glass suptilno i u tajnosti realizira vlastiti tajni plan, koji za cilj ima ultimativni stripovski okršaj dobra, David Dunne, i zla, Zvijer. Filmovi Unbreakable, Split i Glass spadaju u trilogiju.

Naše mišljenje ukratko: Iako najslabiji dio Shayamalanove Estrail 177 trilogije, Glass unatoč većem broju upitnika po pitanju scenarija nudi dovoljno dobro nam poznatog šarma i individualne originalnosti, da uz izvanredne izvedbe Brucea Willisa, Samuela L. Jacksona i tog neponovljivo briljantnog Jamesa McAvoyja bude jedan visoko kvalitetan film koji na dosljedno originalan način obrađuje superherojske filmove, ali i na neočekivano emotivan način zaključuje priču koju je Shayamalan želio ispričati. Bez obzira što je najlošiji dio trilogije zaslužuje mjesto na našoj listi najboljih filmova 2019. godine. 

Naša ocjena8/10


How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019)

Najbolji filmovi od 2018. do 2022. godine koje niste gledali

Žanr filma: Animirani, akcija, avantura
Redatelj: Dean DeBlois
Scenarist: Dean DeBlois
Glumci: Jay Baruchel, America Ferrera, Cate BlanchettJonah HillGerard Butler, Kristen Wiig, F. Murray Abraham

Radnja ukratko: Godinu dana nakon događaja drugog filma, Hiccup i njegovo društvo napadaju lovce na zmajeve i oslobađaju druge zmajeve, koje dovode na njihov otok. U cijelu priču ubrzo se uplete zloglasni Grimmel, možda i najbolji lovac na zmajeve, koji želi ubiti Toothlessa, koji se u međuvremenu zaljubio. Kako bi spasio svoje prijatelje, ali i zmajeve od Grimmela, Hiccup kreće u potragu za “Skrivenim svijetom”, o kojem mu je davno pričao njegov otac.

Naše mišljenje ukratko: Iako je serijal Kako izdresirati zmaja jedan od rijetkih koji je kroz čak tri nastavka uspio zadržati visoki nivo kvalitete, narativno zasićenje pokazalo se u jednoj manjoj mjeri u trećem filmu, što je ujedno i njegov glavni problem.

Vizualno i dalje impresivan, uz odličnu glazbu, Skrivenom svijetu se može prigovoriti samo to da je u narativnom smislu postao donekle šabloniziran, odnosno da je one originalnosti koja je tako vješto krasila prva dva filma ovdje manjkalo; konačni rezultat nije uopće loš, dapače, ali je priča koju smo već vidjeli i kojoj nedostaje onaj epski osjećaj pobjede koji nas je osvajao u ranijim dijelovima, međutim, film se definitivno zaslužuje naći na našoj listi najboljih filmova 2019. godine.

Naša ocjena8/10


The Perfection (2019)

Recenzija: The Perfection (2019)

Žanr filma: Horor, drama, triler
Redatelj: Richard Shepard
Scenarist: Eric C. Charmelo, Richard Shepard
Glumci: Allison Williams, Alaina Huffman, Steven Weber

Radnja ukratko: Kada uznemirena čudesna glazbenica Charlotte (Allison Williams) potraži Elizabeth (Logan Browning), novu zvijezdu njezine bivše škole, susret šalje oba glazbenika na zlokobnu stazu sa šokantnim posljedicama.

Naše mišljenje ukratko: Jako dobar Netflixov film s tri velika i uglavnom ne očekivana zaokreta u filmu, koje možemo zahvaliti odličnom scenariju. Često brutalan, možda se to nekima neće svidjeti, možda je bilo malo i pretjerano, jer mislim da bi mogao privući veću publiku da je malo smanjio te brutalnosti. Dvije glavne glumice su vrlo dobro odradile svoj posao i film je kompletno jedno vrlo interesantno osvježenje. Glazba totalno promašena u filmu nažalost.

Naša ocjena8/10


Posljednji Srbin u Hrvatskoj (2019)

Najbolji filmovi od 2018. do 2022. godine koje niste gledali

Žanr filma: Komedija, akcija, horror
Redatelj: Predrag Ličina
Scenarist: Predrag Ličina
Glumci: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazić, Dado Ćosić, Dušan Bućan, Rene Bitorajac

Radnja ukratko: Priča iz budućnosti u kojoj zagrebačkog bonvivana Miću i filmsku heroinu Franku zombi epidemija zatiče potpuno nespremne i vodi ih u avanturu punu ponekad smiješnih, ponekad strašnih, a najčešće ludih situacija. Jedno je sigurno: sve su im prepreke izazov, a cilj je samo jedan: preživjeti!

Naše mišljenje ukratko: Vrlo kvalitetan izdanak domaće kinematografije. Luda, pa pomalo i bolesna ideja realizirana na kvalitetan i gotovo neviđen način. Solidne glumače izvedbe, glazba koja će poslužiti kao jedan od iznenađujućih faktora, te dobro ukomponirani elementi horrora i komedije od ovog filma tvore možda ne najbolji, ali definitivno jedan od najzabavnijih domaćih filmova.

Naša ocjena8/10


Dumbo (2019)

Trailer: Dumbo (2019)

Žanr filma: Fantastika, obiteljski
Redatelj: Tim Burton
Scenarist: Ehren Kruger
GlumciColin FarrellDanny DeVitoMichael KeatonEva Green, Alan Arkin

Radnja ukratko: Ratni veteran Holt Farrier (Colin Farrell) vraća se iz Prvog svjetskog rata u cirkus u kojemu je radio, samo da bi vidio koliko su se stvari promijenile. Uz to što se mora brinuti o kćerki i sinu, nakon smrti njegove supruge, dobiva novi postao da se skrbi o slonovima, ne znajući da će slonica koju je njegov gazda, Max Medici (Danny DeVito), kupio poroditi najposebnijeg slonića na svijetu – čarobnog Dumba, slona koji može letjeti.

Kada se pročuje za Dumbov talent, u priču se uplete gramzivi V. A. Vandevere (Michael Keaton), koji pokušava eksploatirati Dumba u svoju korist.

Naše mišljenje ukratko: Iako neće, isto kao ni animirani original, postati bezvremenski klasik, Disneyjev igrani Dumbo u režiji Tima Burtona nudi dovoljno čarolije i ljepote da bude film u kojemu se može uživati. Iako radnja jest u nekom kontekstu malo šablonska i neinspirativna, Burtonova redateljska magija čini dovoljno da od Dumba napravi poslasticu. Uz izrazito jaku glumačku postavu, vizualne efekte i dizajn, Dumbo je jedna lijepa priča koju otkačeni genij Tima Burtona čini još i posebnom.

Naša ocjena8/10


Pet Sematary (2019)

Recenzija: Pet Sematary (2019)

Žanr filma: Horor, triler
Redatelj: Kevin Kölsch, Dennis Widmyer
Scenarist: Jeff Buhler (prema istoimenom romanu Stephena Kinga)
Glumci: Jason Clarke (Louis Creed), John Lithgow (Jud Crandall), Jeté Laurence (Ellie Creed), Obssa Ahmed (Victor Pascow)

Radnja ukratko: Ugledni bostonski liječnik, Louis Creed (Jason Clarke), seli se s obitelji u maleno mjesto Ludlow, u saveznoj državi Maine. Nakon što njihovog mačka, Churcha, pregazi kamion, njihov jedini susjed, usamljeni, ali dobroćudni starac po imenu Jud Crandall (John Lithgow), otkrije dr. Creedu tajnu kako može izbjeći smrt. Iako je bio upozoren o posljedicama, dr. Creed odluči izigrati smrt, ne znajući da će taj čin započeti niz događaja koji će kulminirati tragedijom.

Naše mišljenje ukratko: Remake kultnog TV klasika iz 1989. godine donio je ne samo svježi i suvremeni pogled na jednu od najposebnijih priča Stephena Kinga, već i potvrdu toga da remake nekada doista može biti bolji. I ne samo bolji, nego i superiorniji. Novi Pet Sematary nije samo klasični horor film, iako se zamjetno oslanja na klasične tehnike tog žanra, već jedna bizarna psihološka studija o ljubavi i smrti, o Erosu i Tanatosu, dvama vjerojatno najsnažnijim nagonima što nas pokreću.

Uz maestralnu izvedbu Jasona Clarkea, ovaj film je ne samo jeziv, već i duboko uznemirujuć psihološki horor film koji neupitno spada među najbolje i najinovativnije adaptacije djela Stephena Kinga. 

Naša ocjena8/10


Spider-Man: Far From Home (2019)

Recenzija: Spider-Man: Far From Home (Spider-Man: Daleko od kuće, 2019)

Žanr filma: Akcija, avantura, komedija, superhero
Redatelj: Jon Watts
Scenarist: Chris McKenna, Erik Sommers
Glumci: Zendaya, Tom Holland, Jacob Batalon, Jake Gyllenhaal

Radnja ukratko: Nakon događanja u Avengers 4 filmu Peter Parker i njegovi prijatelji kreću na ljetni odmor u Europu, a tamo se Peter nađe kako spašava svoje prijatelje od negativca imena Mysterio.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo zabavan i duhovit film, pogotovo za mlađe generacije, iako će i stariji vjerojatno naći nešto za sebe kroz neku dozu nostalgije. Odlično Tom Holland i Jake Gyllenhaal su zasjenili sve ostale, a pogotovo ostatak Peter Parkerove ekipe koja je ispod svakog nivoa. Priča iako je u početku malo usporena, nije dosadna, a kada akcija počne, film doživi svoj vrhunac. Vizualno je CGI doveden do savršenstva i izgledom je jedan od najboljih filmova MCU svemira, pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo više manje solo film.

Naša ocjena8/10


BrightBurn (2019)

Recenzija: BrightBurn (2019)

Žanr filma: Horor, sci-fi
Redatelj: David Yarovesky
Scenarist: Brian Gunn, Mark Gunn
Glumci: Elizabeth Banks, Meredith Hagner, David Denman

Radnja ukratko: Što bi se dogodilo kad bi nadareno dijete s druge planete sletilo na Zemlju, ali umjesto da postane junak čovječanstva, ono postaje nešto daleko zlokobnije? Nakon teške borbe s neplodnosti, Torin san o majčinstvu ostvaruje se dolaskom tajanstvenog dječaka. Brandon se čini da je sve ono što su Tori i njezin suprug Kyle ikada željeli – pametan, talentiran, znatiželjan u otkrivanju svijeta.

No, kako se Brandon približava pubertetu, čini se da se u njemu budi moćna tama, a Tori postaje užasnuta strašnim sumnjama o svom sinu. Jednom kad Brandon počne djelovati pod utjecajem mračnih podražaja, njegovi najbliži se nađu u velikoj opasnosti. Čudotvorno dijete se pretvara u zlog grabežljivca koje nesputano hara Kansas Cityjem.

Naše mišljenje ukratko: BrightBurn je odličan prikazan kako se hrabrom i inteligentnom idejom, čak i s malim budžetom, može stvoriti odličan i originalan film. Jedna trenutno vrlo popularna supherojska tema, napravljena na jedan potpuno drugačiji način, što je rezultiralo odličnim horor filmom i nečim do sada ne viđenim u ovom žanru. Gluma u filmu uglavnom zadovoljavajuća, efekti solidni, a horor i pogotovo brutalnosti na samom vrhuncu. Baš su se potrudili oko brutalnih ubojstava kakvi se ne bi postidio ni Mortal Kombat. Svakako moja preporuka za pogledati u kinu.

Naša ocjena8/10

Druge je zanimalo i ovo...