Donosimo vam najbolje filmove 2019. godine, a u članku možete pronaći i najbolje filmove 2018. godine. U članku se nalazi preko 60 filmova. Članak ćemo nadopunjavati kako novi filmovi budu dolazili. Klikom na naslov filma idete na njegovu cijelu recenziju. Filmove s ocjenom ispod 7 nismo stavljali na popis, a svakako će se ovdje naći po nešto za svakoga. Na popisu najboljih filmova 2019. godine, a i najboljih filmova 2018. godine nalaze se svi filmski žanrovi, pa što god da tražite za pogledati, nešto ćete naći. Najbolji filmovi 2019. godine još se nadopunjuju filmovima, dok su najbolji filmovi 2018. godine dodani svi. 

Najbolji filmovi 2019. godine

Kako novi filmovi budu dolazili i budu dovoljno dobri, dodat ćemo ih na popis najboljih filmova 2019. godine.

filmovi 2019 filmovi 2018 film 2019 film 2018 filmovi film 


Najbolji filmovi 2019. godine s ocjenom 7


Official Secrets (2019)

Recenzija: Official Secrets (2019)

 Official Secrets (2019) on IMDb

Žanr filma: Drama, biografski

Redatelj: Gavin Hood

Scenarist: Gregory Bernstein, Sara Bernstein, Gavin Hood

Glumci: Keira Knightley, Matt Smith, Matthew Goode, Adam Bakri, Ralph Fiennes

Radnja ukratko: Istinita priča o Katharine Gun koja je pustila u javnost povjerljive državne tajne kako bi razotkrila ilegalne špijunske operacije. No time je prekršila i zakon o službenim tajnama zbog čega joj prijeti i zatvorska kazna. Sa svojom slobodom, brakom, i cijelim životom na tankoj liniji, morati će se postaviti za ono u što vjeruje.

Naše mišljenje ukratko: Sasvim solidno napravljen, ali nije nešto što bi ga izdvojilo od sličnih filmova. Keira Knightley odradila jako dobar posao, a osim nje, najbolje odrađeni performans je odradio Ralph Fiennes. Koncept je solidan te vrlo vjerodostojan kako sa vremenom, tako i sa mjestom radnje. Sam završetak filma je na koncu ispao previše banalan, ali film je ipak snimljen po stvarnom događaju bez dodatnog izmišljanja tople vode, tako da ne bi bilo fer krivicu svaliti samo na scenaristu kada se i stvarni događaj odvio tako kako je.

Naša ocjena7/10


The King (2019)

Recenzija: The King (2019)

 The King (2019) on IMDb

Žanr filma: Biografija, drama, povijesni

Redatelj: David Michôd

Scenarist: Joel Edgerton, David Michôd

Glumci: Timothée Chalamet, Lily-Rose Depp, Robert Pattinson

Radnja ukratko: Hal, svojeglavi princ i nasljednik engleskog prijestolja, okrunjen je za kralja Henryja V nakon što je umro njegov tiranski otac. Sada mladi kralj mora upravljati politikom palače, ratom koji je njegov otac ostavio iza sebe i emocionalnim poveznicama svog prošlog života.

Naše mišljenje ukratko: Film je odlično izgradio glavnog lika od njegovih dječačkih i bezbrižnih dana, do postanka kraljem i svih onih obaveza i problema koji dolaze s tako velikim položajem. Međutim, cijeli se film gradi prema jednoj bitci, a taj proces povremeno zna biti previše usporen i dosadan. S druge strane bitka je vrlo dobro prikazana. Možda i glavni problem filma je komični glavni ‘negativac’ princ Francuske, kojeg glumi Robert Pattinson. Nevjerojatno je koliko je loše prikazan i koliko je svojom izvedbom, a i scenarijem koji je dobio, umanjio ozbiljnost ovog filma. Solidno ostvarenje, ali moglo je i bolje.

Naša ocjena7/10


The Current War (2017 – kod nas izašao 2019)

Trailer: The Current War (2019)

 The Current War: Director's Cut (2017) on IMDb

Žanr filma: Biografija, drama, povijesni

Redatelj: Alfonso Gómez-Rejón

Scenarist: Michael Mitnick

Glumci: Benedict Cumberbatch (Thomas Alva Edison), Michael Shannon (George Westinghouse), Nicholas Hoult (Nikola Tesla), Katherine Waterston (Marguerite Erskine Walker), Tom Holland (Samuel Insull), Tuppence Middleton (Mary Edison), Matthew Macfadyen (J.P. Morgan)

Radnja ukratko: Slavni izumitelj Thomas Edison (Benedict Cumberbatch) dolazi u sukob s industrijalcem Georgeom Westinghouseom (Michael Shannon) oko široke primjene modela istosmjerne ili izmjenične struje, koja bi trebala donijeti elektricitet u svaki dom u Sjedinjenim Državama. I dok Westinghouse nastoji poboljšati Ameriku, Edison istovremeno želi nahraniti svoj ego i održati status najbriljantnijeg uma Amerike, što dovodi do borbe za prevlast koju povijest pamti kao “Rat struja”.

Naše mišljenje ukratko: Neupitno zanimljiv i tehnički jako dobro realiziran, Rat struja je film koji nam na atipičan način donosi istinitu povijesnu priču o jednom od najzanimljivijih neoružanih sukoba u povijesti – onom oko struje. I dok je film poentirao u svom prikazu Edisona i Westinghousea, pri čemu su Cumberbatch i Shannon bili sjajni, ali isto tako i ostatak glumačke postave, zanemareni doprinos te prikaz genija Nikole Tesle, kao i činjenica da je film više realiziran kao triler, a ne povijesno-biografska drama, što je dovelo do žanrovske diskrepancije koja nije dobro pokrpana, rezultirali su činjenicom da je Rat struja ostao zanimljiv i svakako preporučljiv film, ali ne i jedno od ostvarenja koje ćemo vječno pamtiti.

Naša ocjena7/10


Eli (2019)

Recenzija: Eli (2019)

 Eli (2018) on IMDb

Žanr filma: Horor

Redatelj: Ciarán Foy

Scenarist: David Chirchirillo, Ian Goldberg

Glumci: Charlie Shotwell, Kelly Reilly, Max Martini

Radnja ukratko: Dječak koji se liječi zbog auto-imunog poremećaja otkriva da kuća u kojoj živi nije tako sigurna kao što je mislio.

Naše mišljenje ukratko: Eli je zabavan horor film, koji nažalost ne pruža ništa novo na području svog žanra, s nekim jump scare scenama koje niti su nešto novo, a niti su posebno zastrašujuće. Međutim, način snimanja filma, atmosfera, a pogotovo scenarij je ono zbog čeka se ovaj film isplati pogledati. Film donosi iznenađenje kakvo sam samo par puta ove godine imao prilike vidjeti i pravo je osvježenje. Gluma je zadovoljavajuća, kod nekih glumaca više, kod nekih manje, ali uglavnom ok.

Naša ocjena7/10


Scary Stories to Tell in the Dark (2019)

Recenzija: Scary Stories to Tell in the Dark (2019)

 Scary Stories to Tell in the Dark (2019) on IMDb

Žanr filma: Horor, misterija, triler

Redatelj: André Øvredal

Scenarist: John August, Marcus Dunstan, Patrick Melton, Alvin Schwartz, Guillermo del Toro

Glumci: Zoe Margaret Colletti, Michael Garza, Austin Zajur

Radnja ukratko: U Scary Stories to Tell in the Dark serija užasnih ubojstava utjecala je na mali gradić i sada je sve na grupi tinejdžera koji ih moraju riješiti.

Naše mišljenje ukratko: Prije svega treba reći da je ovaj horor film namijenjen mlađoj publici, tako da nemojte očekivati hrpe krvavih scena, iznutrice i slično. Film je odlično odrađen za publiku kojoj je namijenjen. Stvorio je dobru i jezivu atmosferu, ima nekoliko sablasnih, ne pretjerano strašnih scena i dovoljno zanimljivu priču da vas drži za ekranima, pogotovo ako planirate dati mlađima da ga gledaju. Mlada glumačka postava je dobro odradila svoj posao, a posebno se ističe glavna glumica Zoe Margaret Colletti u ulozi Stelle. Ako planirate neki obiteljski horor film, možda uvesti mlađu djecu u horor žanr, ili ste samo pretjerano strašljivi i ne volite opake horore, Scary Stories to Tell in the Dark je idealan film za vas.

Naša ocjena7/10


Fractured (2019)

Recenzija: Fractured (2019)

 Fractured (2019) on IMDb

Žanr filma: Triler

Redatelj: Brad Anderson

Scenarist: Alan B. McElroy

Glumci: Sam Worthington, Lily Rabe, Stephen Tobolowsky

Radnja ukratko: Vozeći se u diljem zemlje, Ray, njegova supruga i kćer zaustavljaju se na odmorištu uz autocestu, gdje njegova kćer pada i razbija ruku. Nakon velike žurbe u bolnicu i sukoba s prijamnom sestrom, Ray je napokon u mogućnosti odvesti je liječniku. Dok supruga i kćer silaze dolje na MR, Ray, iscrpljen, zaspe u stolici u predvorju. Kad se probudi, više nemaju nikakvu evidenciju ili saznanje o Rayovoj obitelji.

Naše mišljenje ukratko: Interesantan psihološki triler film iako uglavnom predvidiv. Počne dosta sporo i malo razvučeno na početku, ali kada započne napetost i misterija koja vas obuhvati, film ju uspijeva zadržati do samog kraja i vas zalijepljene za ekranima, unatoč činjenici da vjerojatno možete pretpostaviti što se događa. Gluma glavnog glumca Sama Worthingtona i njegovog lika je zadovoljavajuća, što se nažalost ne može reći za ostale, gdje se ne zna jesu li glumci lošije odglumili ili su im likovi dobili lošije scenarije, iako, za neke od njihovih ponašanja se naknadno može naći objašnjenje. Naša preporuka za ljubitelje psiholoških trilera, ipak, ne treba previše očekivati.

Naša ocjena7/10


Rocketman (2019)

Recenzija: Rocketman (2019)

 Rocketman (2019) on IMDb

Žanr filma: Biografija, drama, mjuzikl

Redatelj: Dexter Fletcher

Scenarist: Lee Hall

Glumci: Bryce Dallas Howard, Richard Madden, Taron Egerton

Radnja ukratko: ROCKETMAN je epska glazbena fantazija i dosad neviđena, necenzurirana priča Sir Eltona Johna.

Naše mišljenje ukratko: Film će se sigurno svidjeti svim ljubiteljima biografskih filmova jer pored u najmanju ruku fascinantnog i na momente dirljivog životnog puta naslovnog junaka i glazbene numere su odlično odrađene. Glumačka postava je odradila odličan posao i prenijela ovu zanimljivu priču na veliko platno.

Naša ocjena7/10


Gemini Man (2019)

 Gemini Man (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, sci-fi, triler

Redatelj: Ang Lee

Scenarist: David Benioff, Billy Ray, Darren Lemke

Glumci: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong

Radnja ukratko: Izuzetno vješti plaćeni ubojica postaje meta svog mlađeg klona.

Naše mišljenje ukratko: Praznoglav i dosta blijedo napisan, ali u suštini zanimljiv i zabavan akcijski film koji ne služi za ništa drugo nego da ga se pogleda onako kako se većina akcijskih filmova danas i gleda – isključenog mozga za prekratiti vrijeme. Will Smith vrlo dobar u glavnoj ulozi, a vrlo dobar utisak je ostavila i Mary Elizabeth Winstead. CGI koji je pomladio jednog od dva Will Smitha u filmu je dosta kvalitetno napravljen, akcijske scene su vizualno impresivne i zabavne, a u njih je ukomponirana i izvrsna dramatična glazba koja je u konačnici i najbolji aspekt kompletnog filma. Iako je, s obzirom na imena koja su radila na njemu, film mogao ispasti i debelo bolji, ovako smo dobili jedan solidni akcić koji se može pogledati barem jednom kako bi se prekratila dva dosadna i nevina sata.

Naša ocjena7/10


El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)

Recenzija: El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)

 El Camino: A Breaking Bad Movie (2019) on IMDb

Žanr filma: Krimi, drama, triler

Redatelj: Vince Gilligan

Scenarist: Vince Gilligan

Glumci: Aaron Paul, Matt Jones, Charles Baker

Radnja ukratko: Nakon bijega od Jacka i njegove bande, Jesse Pinkman u bijegu je od policije i pokušava pobjeći od vlastitog unutrašnjeg nemira.

Naše mišljenje ukratko: Pratimo priču Jesse Pinkmana nakon kraja serije. Napokon saznajemo njegovu sudbinu i što se s njime dogodilo. Produkcija je na visokoj razini i cijeli ton film je isti kao i serije. Aaron Paul je očekivano odradio odličan posao i fanovi će biti vrlo zadovoljni. Očekivao sam više pošto je film pravljen po (meni osobno) najboljoj seriji ikada. Nakon odgledanog filma reakcija mi je bila “ i to je to? “. Kao što sam rekao ovo je filmska nadopuna serije, zahvalan sam što smo saznali sudbinu Jesseja, film je samo to, nadopuna, ništa više. Zaslužuje ulazak u listu najboljih filmova godine, ali neće probiti top 10 granicu.

Naša ocjena7/10


Rambo V: Last Blood (2019)

Recenzija: Rambo V: Last Blood (Rambo: Do zadnje kapi krvi, 2019)

 Rambo: Last Blood (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, avantura, triler

Redatelj: Adrian Grunberg

Scenarist: Matthew Cirulnick, David Morrell

Glumci: Sylvester Stallone, Paz Vega, Louis Mandylor

Radnja ukratko: Rambo se usprotivio meksičkom kartelu u onome što je objavljeno kao njegova posljednja avantura.

Naše mišljenje ukratko: Rambo je još jednom pokazao da nije za staro željezo, pogotovo u posljednjih 25 minuta filma. Opak, brutalan i na putu osvete, teško da mu ovi potpuno ne zanimljivi i bez inspiracije protivnici mogu stati na put. Glavni problem filma je vjerojatno to što je prekratak, pa su iz njega proizašli drugi problemi, poput nekih ne riješenih trenutaka, ne mogućnosti stvaranja zanimljivijih likova, pogotovo negativaca i općenito gotovo samo jedne prave akcijske brutalne scene, iako je ta trajala oko trećine filma. Solidno, ali moglo je i bolje.

Naša ocjena7/10


Angel Has Fallen (2019)

Trailer: Angel Has Fallen (2019)

 Angel Has Fallen (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, drama, triler

Redatelj: Ric Roman Waugh

Scenarist: Lee Eisenberg, Gene Stupnitsky

Glumci: Gerard Butler, Morgan Freeman, Jada Pinkett Smith, Lance Reddick, Tim Blake Nelson, Piper Perabo, Nick Nolte, Danny Huston

Radnja ukratko: Agentu tajne službe Mike Banningu namješteno je za pokušaj atentata na predsjednika, te mora izbjeći vlastitu agenciju i FBI dok pokušava otkriti stvarnu prijetnju.

Naše mišljenje ukratko: Klasični, tipični, solidni i praznoglavi politički triler koji se ne srami onoga što je. Izuzetno solidan za sve ljubitelje žanra i one koje vole filmove gledati isključenog mozga. Korektan, ali vrlo šabloniziran scenarij, osrednje glumačke performanse, ali zato ima veliku dozu impresivne akcije koja u kombinaciji sa malom dozom humora sprječava da film postane dosadan te se bez problema može pogledati u jednom dahu, bez nekih dodatnih pitanja. Zaključimo, Angel Has Fallen je bolji od London Has Fallen, ali slabiji od Olympus Has Fallen. Film je solidan, dinamičan i zabavan, pa iako nije ispunio sva naša očekivanja, barem jednog gledanja je svakako vrijedan.

Naša ocjena7/10


Good Boys (2019)

 Good Boys (2019) on IMDb

Žanr filma: Avantura, komedija

Redatelj: Gene Stupnitsky

Scenarist: Lee Eisenberg, Gene Stupnitsky

Glumci: Jacob Tremblay (Max), Keith L. Williams (Lucas), Brady Noon (Thor), Will Forte (Maxov otac), Molly Gordon (Hannah), Izaac Wang (Soren)

Radnja ukratko: Trojica protagonista prelaze u više razrede osnovne škole i približavaju se tinejdžerskim godinama, pri čemu se moraju suočiti s vlastitim odrastanjem, ali i promjenama u njihovom odnosu. Kako bi došli do svog cilja, svaki od njih, prolaze kroz urnebesnu avanturu koja ih istovremeno razdvaja, ali i ojača kako njih same, tako i njihovo prijateljstvo.

Naše mišljenje ukratko: Izrazito simpatičan, vulgarno duhovit i neočekivano originalan, Good Boys je još jedan od filmova koji pokazuje da Seth Rogen poznaje komediju. U ovoj modernoj, ali s odlikama Johna Hughesa, priči o odrastanju i sazrijevanju trojice dvanaestogodišnjaka imamo jedan iznimno zabavan i simpatičan film koji će unatoč svom vulgarnom humoru i ponekim izlizanim forama osvojiti vaše simpatije. Tu simpatičnost neupitno treba pripisati priči, ali i izvrsno odabranim glavnim glumcima, na čelu s Jacobom Tremblayjem, koji su jako dobro utjelovili tipove koje su trebali, a pritom nas naučili i nekim značajnim lekcijama o prošlim, ali i sadašnjim nama.

Naša ocjena7/10


The Highwaymen (2019)

Trailer: The Highwaymen (2019)

 The Highwaymen (2019) on IMDb

Žanr filma: Krimi, drama, misterija

Redatelj: John Lee Hancock

Scenarist: John Fusco, John Lee Hancock

Glumci: Kevin Costner, Woody Harrelson, Kathy Bates

Radnja ukratko: Dvojica policajaca izlazi iz mirovine kako bi uhvatili zloglasne odmetnike Bonnie & Clyde.

Naše mišljenje ukratko: Solidan film, s odličnom dvojicom glavnih glumaca i jednim novim pogledom na poznate kriminalce Bonnie i Clyde, međutim poprilično usporen i s obzirom na svoju dužinu nije uspio dobro razviti dvojicu glavnih likova, koje su na sreću izvukli dvojica vrhunskih glumaca.

Naša ocjena7/10


Long Shot (2019)

 Long Shot (2019) on IMDb

Žanr filma: Komedija, romantika

Redatelj: Jonathan Levine

Scenarist: Dan Sterling, Liz Hannah

Glumci: Charlize Theron, Seth Rogen, O’Shea Jackson Jr., June Diane Raphael, Ravi Patel

Radnja ukratko: Fred Flarsky se, nenadano i nakon dugo vremena, ponovno susreće sa Charlotte Field, svojom prvom simpatijom iz djetinjstva, koja je trenutno političarka te jedna od najutjecajnijih žena na svijetu. Charlotte se sprema za kandidaturu za predsjednicu SAD-a, te Freda odluči zaposliti da joj piše govore za kampanju, ne znajući da će između njih dvoje uskoro profrcati iskre.

Naše mišljenje ukratko: Solidan i zabavan uradak koji će vam dobro doći za jedno dosadno popodne. Iako sam lik Freda ima dobar smisao za humor, u filmu se generalno pretjeralo sa prostačkim humorom. Karizma Charlize Theron je sveprisutna te će vam, ako ništa drugo, barem ta karzima, uz odličnu kemiju koju Charlize ima sa Seth Rogenom, osigurati da se uz ovaj film dobro zabavite, nasmijete, i na kraju NE požalite što ste ga uopće gledali.

Naša ocjena7/10

filmovi, filmovi 2019, filmovi 2018, filmovi 2020, najbolji filmovi, najbolji filmovi 2018, najbolji filmovi 2019, najbolji filmovi 2020, film 2019, film 2018, film 2020, svi filmovi, filmovi veliki izbor, veliki izbor filmova


The Curse of La Llorona (2019)

 The Curse of La Llorona (2019) on IMDb

Žanr filma: Horor, misterija, triler

Redatelj: Michael Chaves

Scenarist: Mikki Daughtry, Tobias Iaconis

Glumci: Linda Cardellini, Raymond Cruz, Patricia Velasquez, Marisol Ramirez, Roman Christou, Jaynee-Lynne Kinchen, Tony Amendola

Radnja ukratko: Ignorirajući upozorenja problematične majke koja je optužena za zanemarivanje djeteta, socijalna radnica i njezino dvoje djece se nađu na meti zastrašujuće ženske utvare iz legende – La Llorone.

Naše mišljenje ukratko: Film generalno pati od skoro istih problema od kojih je patio i The Nun, ali nekako ipak mislim da drži i mali korak ispred tog filma, iako i dalje nije ni blizu onome što smo gledali u originalnom Conjuring filmu i njegovom nastavku. Film ima vrlo dobre glumce, odličan horor ambijent i atmosferu na razini, La Llorona je isto vrlo dobro prikazana, ali sve je to nekako pravljeno po starom receptu, jednostavno previše klišeja i deja vu-a. Previše jump-scare scena, dok je pravog straha moglo biti više. Film tu i tamo zna trznuti i iznenaditi, ali gledatelji koji su već navikli na sve te horor aspekte neće ostati oduševljeni.

Naša ocjena7/10


Captain Marvel (2019)

Recenzija: Captain Marvel (2019)

 Captain Marvel (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, avantura, sci-fi, superhero

Redatelj: Anna Boden, Ryan Fleck

Scenarist: Anna Boden, Gene Colan, Ryan Fleck

Glumci: Gemma Chan, Brie Larson, Lee Pace, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn

Radnja ukratko: Carol Danvers postaje jedna od najjačih heroja u svemiru, kada je Zemlja uhvaćena usred galaktičnog rata između dvije izvanzemaljske rase.

Naše mišljenje ukratko: Još jedna u moru sličnih origin priča, s daleko pretjeranim superherojem, što je i moja najveća zamjerka na film. Međutim, film je zabavan, Brie Larson je odličan izbor za glavnu glumicu Captain Marvel i Ben Mendelsohn kao Talos je izvrstan. Negativci su toliko beznačajni da su potpuno zanemarivi. Vizualno film nije ništa posebno, glazba je dobra, ali ništa spektakularno. Očekivao sam više od ovog filma, ali svjedno zaslužuje svoje mjesto među najboljim filmovima 2019. godine. 

Naša ocjena7/10

filmovi 2019, filmovi 2018, filmovi 2020


Avengers Endgame (2019)

 Avengers: Endgame (2019) on IMDb

Žanr filma:

Akcija, avantura, fantazija, superhero

Redatelj:

Anthony Russo, Joe Russo

Scenarist:

Christopher Markus, Stephen McFeely

Glumci:

Chris Hemsworth, Anthony Mackie, Chadwick Boseman, Chris Evans, Don Cheadle, Elizabeth Olsen, Evangeline Lilly, Jeremy Renner, Josh Brolin, Mark Ruffalo, Paul Bettany, Paul Rudd, Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Tom Holland

Radnja ukratko:

Kulminacija 22 međusobno povezana filma, četvrti dio Avengers sage će uvući gledatelje u film, kako bi vidjeli prekretnicu ovog epskog putovanja. Naši voljeni heroji će zaista shvatiti kako je ova realnost krhka i žrtve koje se moraju poduzeti kako bi se održale.

Naše mišljenje ukratko: Nedovoljno dobar završetak možda i najveće ere u povijesti filmova. Previše opterećen nostalgijom, nepotrebnim građenjem već duboko izgrađenih likova, od početka naslućuje i to jako što će se dogoditi na kraju filma, često poprilično dosadan i pun recikliranih samo na malo drugačiji način napravljenih scena. Ponudio je možda i najbolju bitku u cijelom MCU, koja je i vizualno i napetošću i nekom pamtljivim scenama bila savršena, nažalost prekratka. Osim te bitke, vizualno također ispod prosjeka. Neki heroji su bili fantastični u filmu, dok su s nekim otišli u krivom smjeru, baš kao i većinom s odabirom spajanja u timove. Za mene veliko razočaranje iako sam film nije toliko loš, samo sam od Endgame očekivao više. filmovi 2019

Naša ocjena7/10


Dark Phoenix (2019)

Trailer X-Men: Dark Phoenix 2019

 Dark Phoenix (2019) on IMDb

Žanr filma:

Akcija, avantura, SF

Redatelj:

Simon Kinberg

Scenarist:

Simon Kinberg

Glumci:

James McAvoy (Charles Xavier / Professor X), Michael Fassbender (Erik Lehnsherr / Magneto), Sophie Turner (Jean Grey / Phoenix), Jennifer Lawrence (Raven Darkhölme / Mystique), Jessica Chastain (Vuk), Nicholas Hoult (Hank McCoy / Beast), Tye Sheridan (Scott Summers / Cyclops), Alexandra Shipp (Ororo Munroe / Storm)

Radnja ukratko:

Tokom 1992. godine, Profesor X i njegovi X-Meni odlaze u svemir spasiti posadu letjelice Endeavor, pri čemu dođu u doticaj s misterioznom energijom za koju misle da je potekla od Sunca. Nakon što Jean Grey (Sophie Turner) apsorbira tu energiju i spasi posadu, ali i ostale mutante, javljaju se problemi jer se ispostavlja da je ta energija mnogo opasnija i da ju Jean ne može kontrolirati. Otkrivši istinu o svojoj prošlosti, ona se mora suočiti sa svojom sadašnjošću i pritom odlučiti što će učiniti sa svojim novostečenim moćima, dok sve to nastoji iskoristiti novi, misteriozni negativac iz svemira (Jessica Chastain).

Naše mišljenje ukratko: Iako svakako nije najlošiji uradak iz serijala i teško da ga se može opisati katastrofalnim, Dark Phoenix je jedan prilično neambiciozan i više nepotreban, nego potreban uradak koji nam je na neobično patetičan način donio ne samo jednu od najvažnijih priča iz X-Men svemira, već i kraj jedne dugogodišnje i uspješne franšize. Dio pogrešaka svakako ide na dušu Feigeovim i Marvelovim intervencijama, međutim ostaje dojam da ga čak ni originalna ideja ne bi spasila u značajnijoj mjeri. Uz preveliku dozu patetike i nedostojan scenarij, ali uz još jednu seriju izvrsnih glumačkih interpretacija i maestralnu glazbu Hansa Zimmera, Dark Phoenix je taman prolazno dobar da bi bio gledljiv, ali unatoč tome nedostojno posljednje poglavlje prvog povezanog superherojskog filmskog univerzuma u povijesti.

Naša ocjena7/10


Polar (2019)

Recenzija: Polar (2019)

 Polar (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, krimi

Redatelj: Jonas Åkerlund

Scenarist: Jayson Rothwell, Víctor Santos

Glumci: Katheryn Winnick, Vanessa Hudgens, Mads Mikkelsen

Radnja ukratko: Netflixov film u kojem plaćeni ubojica izlazi iz mirovine kako bi se borio s grupom mladih ubojica.

Naše mišljenje ukratko: Odličan glavni lik Duncan Vizla/Black Kaiser, kojeg glumi fantastični Mads Mikkelsen, vrhunske akcije, nešto slabije priče, te iritantnih i ne zanimljivih protivnika.

Naša ocjena7/10

filmovi 2018, filmovi 2019, filmovi 2020


Hobbs & Shaw (2019)

Recenzija: Hobbs & Shaw (2019)

 Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, avantura, krimi, triler

Redatelj: David Leitch

Scenarist: Chris Morgan, Drew Pearce

Glumci: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Eiza Gonzalez, Helen Mirren

Radnja ukratko: Spin-off filma Fast & Furious 8, fokusiran na nevjerojatan savez američkog DSS agenta Luke Hobbsa i bivšeg britanskog operativca Deckard Shawa.

Naše mišljenje ukratko: Zabavan, dinamičan i pomalo blesav. Pun akcije, jurnjave, eksplozija, et cetera, et cetera. Jednostavno film za isključiti mozak i uživati u vizualno impresivnim lokacijama, borbama, zgodnim djevojkama, pucnjavi, jurnjavi i sve što smo dosad navikli od Fast & Furiousa. Glavni dvojac je vrlo dobro odradio svoj posao, a dodatni šlag na tortu je odlična Vanessa Kirby koja se pokazala kao jedna od najkompaktinijih ženskih likova u cijelom serijalu. Sasvim solidni Idris Elba u ulozi ne baš inovativnog, ali ipak zanimljivog i žestokog negativca. Dobro složena fabula sa dosta blesavim dijalozima, te dvije izvrsne gostujuće uloge poznatih glumaca koje u serijalu dosad nismo vidjeli. Iako film nema taj gard i štih klasičnog Fast & Furious filma, svejedno je dovoljno dobar i zabavan da se njime mogu izvrsno popuniti dva akcijska filmska sata.

Naša ocjena7/10


Serenity (2019)

Recenzija: Serenity (2019)

 Serenity (2019) on IMDb

Žanr:

Drama, misterija, sci-fi

Redatelj:

Steven Knight

Scenarist:

Steven Knight

Glumci:

Diane Lane, Anne Hathaway, Matthew McConaughey

Radnje ukratko:

Tajanstvena prošlost kapetana ribarskog broda koji živi na Karibima počinje ga opsjedati, zarobljavajući njegov život u novoj stvarnosti koja možda nije ono što se čini.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo interesantan, ponekad bizaran, eksperimentalni film, koji se sigurno neće svidjeti svima. S obzirom na to da samo ljubitelj McConaugheyja i Hathaway meni su i oni odlično, iako se možda neće svi složiti sa mnom. Dajte mu priliku, ako ništa drugo nenamjerno će vas nasmijati.

Naša ocjena7/10


The Secret Life of Pets 2 (2019)

 The Secret Life of Pets 2 (2019) on IMDb

Žanr:

Animacija, avantura, komedija

Redatelj:

Chris Renaud

Scenarist:

Brian Lynch

Glumci:

Patton Oswalt (Max), Kevin Hart (Snowball), Jenny Slate (Gidget), Tiffany Haddish (Daisy), Eric Stonestreet (Duke), Harrison Ford (Rooster)

Radnje ukratko:

Nakon što Maxovi vlasnici dobiju dijete i odluče posjetiti svoju rodbinu na selu, Max i Duke upadaju u nove pustolovine u kojima zaštitnički nastrojeni terijer mora nadići sebe. Istovremeno, ekipa u gradu pokušava vratiti Maxovu omiljenu igračku od bande mačaka, dok Snowball i njegova nova prijateljica, Daisy, spašavaju bijelog tigra po imenu Hu iz zatočeništva.

Naše mišljenje ukratko: Iako ne oduševljava kao svoj prethodnik, The Secret Life of Pets 2 još uvijek ima dovoljno šarma da unatoč vrlo nejasnoj i vidno sklepanoj fabuli zadovolji one osnovne potrebe za ljubitelje animiranih filmova. Iako je Illumiation poznat po tome da svoje fanove i poklonike osvaja više vizualnim dizajnom nego narativom, činjenica je da je ovo posljednje što su autori mogli izvući s ovako lošom pričom te da će u slučaju planiranja nastavka priča morati biti više od tek blago probavljive.

Naša ocjena7/10


Escape Room (2019)

Recenzija: Escape Room (2019)

 Escape Room (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, avantura, horor, triler

Redatelj: Adam Robitel

Scenarist: Bragi F. Schut, Maria Melnik

Glumci: Tyler Labine, Deborah Ann Woll, Taylor Russell

Radnja ukratko: Šestero stranaca nađu se u okolnostima izvan njihove kontrole i moraju koristiti svoju mudrost kako bi preživjeli.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo dobra, napeta i zanimljiva priča, te odlični likovi. Nažalost djelomično je upala u ustajalost ovog pod žanra, te loša promocija kroz trailere koji otkrivaju previše o filmu. Svejedno, jedan od boljih slasher/horor filmova posljednjih godina. filmovi 2019

Naša ocjena7/10

filmovi 2018, filmovi 2019, filmovi 2020

Najbolji filmovi 2019. godine s ocjenom 8


I Am Mother (2019)

Recenzija: I Am Mother (2019)

 I Am Mother (2019) on IMDb

Žanr filma: Drama, triler, sci-fi

Redatelj: Grant Sputore

Scenarist: Michael Lloyd Green, Grant Sputore

Glumci: Luke Hawker, Rose Byrne, Maddie Lenton

Radnja ukratko: Tinejdžerica je podignuta u podzemlju od ljubaznog robota “Majke” – stvorenog da naseli zemlju nakon izumiranja čovječanstva. Ali njihova jedinstvena veza ugrožena je kada stignu neobjašnjivi stranci s alarmantnim vijestima.

Naše mišljenje ukratko: Odličan nisko budžetni znanstveno-fantastični triler film. Vrhunski scenarij i režija vas cijeli film drže znatiželjnim otkriti što se dogodilo. U filmu imamo dvije vrhunske glumice i ženski glas posuđen umjetnoj inteligenciji, svi oni na svoj način doprinose kvaliteti ovog filma. Vizualno film izgleda fantastično, pogotovo kada se uzme u obzir njegov budžet. filmovi 2019

Naša ocjena: 8/10


Glass (2019)

Recenzija: Glass (2019)

 Glass (2019) on IMDb

Žanr filma: Drama, sci-fi, triler

Redatelj: M. Night Shyamalan

Scenarist: M. Night Shyamalan

Glumci: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James McAvoy, Sarah Paulson, Anya Taylor-Joy

Radnja ukratko: Nakon incidenta iz filma Split, David Dunn (Bruce Willis) kreće u lov na Zvijer, najopasniju ličnost u sklopu Kevina Wendella Crumba (James McAvoy). Nakon što ga uspije pronaći i suprostaviti mu se, obojica završe u psihijatrijskoj ustanovi pod nadzorom dr. Ellie Staple (Sarah Paulson), ne znajući da se u istoj ustanovi krije i Elijah Prince, odnosno Mr. Glass (Samuel L. Jackson). I dok ih dr. Staple pokušava uvjeriti da su sva trojica psihički bolesni i da ne posjeduju nikakve supermoći, Mr. Glass suptilno i u tajnosti realizira vlastiti tajni plan, koji za cilj ima ultimativni stripovski okršaj dobra, David Dunne, i zla, Zvijer. Filmovi Unbreakable, Split i Glass spadaju u trilogiju.

Naše mišljenje ukratko: Iako najslabiji dio Shayamalanove Estrail 177 trilogije, Glass unatoč većem broju upitnika po pitanju scenarija nudi dovoljno dobro nam poznatog šarma i individualne originalnosti, da uz izvanredne izvedbe Brucea Willisa, Samuela L. Jacksona i tog neponovljivo briljantnog Jamesa McAvoyja bude jedan visoko kvalitetan film koji na dosljedno originalan način obrađuje superherojske filmove, ali i na neočekivano emotivan način zaključuje priču koju je Shayamalan želio ispričati. Bez obzira što je najlošiji dio trilogije zaslužuje mjesto na našoj listi najboljih filmova 2019. godine. 

Naša ocjena8/10


How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019)

 How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019) on IMDb

Žanr filma: Animirani, akcija, avantura

Redatelj: Dean DeBlois

Scenarist: Dean DeBlois

Glumci: Jay Baruchel, America Ferrera, Cate Blanchett, Jonah Hill, Gerard Butler, Kristen Wiig, F. Murray Abraham

Radnja ukratko: Godinu dana nakon događaja drugog filma, Hiccup i njegovo društvo napadaju lovce na zmajeve i oslobađaju druge zmajeve, koje dovode na njihov otok. U cijelu priču ubrzo se uplete zloglasni Grimmel, možda i najbolji lovac na zmajeve, koji želi ubiti Toothlessa, koji se u međuvremenu zaljubio. Kako bi spasio svoje prijatelje, ali i zmajeve od Grimmela, Hiccup kreće u potragu za “Skrivenim svijetom”, o kojem mu je davno pričao njegov otac.

Naše mišljenje ukratko: Iako je serijal Kako izdresirati zmaja jedan od rijetkih koji je kroz čak tri nastavka uspio zadržati visoki nivo kvalitete, narativno zasićenje pokazalo se u jednoj manjoj mjeri u trećem filmu, što je ujedno i njegov glavni problem. Vizualno i dalje impresivan, uz odličnu glazbu, Skrivenom svijetu se može prigovoriti samo to da je u narativnom smislu postao donekle šabloniziran, odnosno da je one originalnosti koja je tako vješto krasila prva dva filma ovdje manjkalo; konačni rezultat nije uopće loš, dapače, ali je priča koju smo već vidjeli i kojoj nedostaje onaj epski osjećaj pobjede koji nas je osvajao u ranijim dijelovima, međutim, film se definitivno zaslužuje naći na našoj listi najboljih filmova 2019. godine.  filmovi 2019

Naša ocjena8/10


The Perfection (2019)

Recenzija: The Perfection (2019)

 The Perfection (2018) on IMDb

Žanr filma: Horor, drama, triler

Redatelj: Richard Shepard

Scenarist: Eric C. Charmelo, Richard Shepard

Glumci: Allison Williams, Alaina Huffman, Steven Weber

Radnja ukratko: Kada uznemirena čudesna glazbenica Charlotte (Allison Williams) potraži Elizabeth (Logan Browning), novu zvijezdu njezine bivše škole, susret šalje oba glazbenika na zlokobnu stazu sa šokantnim posljedicama.

Naše mišljenje ukratko: Jako dobar Netflixov film s tri velika i uglavnom ne očekivana zaokreta u filmu, koje možemo zahvaliti odličnom scenariju. Često brutalan, možda se to nekima neće svidjeti, možda je bilo malo i pretjerano, jer mislim da bi mogao privući veću publiku da je malo smanjio te brutalnosti. Dvije glavne glumice su vrlo dobro odradile svoj posao i film je kompletno jedno vrlo interesantno osvježenje. Glazba totalno promašena u filmu nažalost.  filmovi 2019

Naša ocjena8/10


Posljednji Srbin u Hrvatskoj (2019)

 Posljednji Srbin u Hrvatskoj (2019) on IMDb

Žanr filma: Komedija, akcija, horror

Redatelj: Predrag Ličina

Scenarist: Predrag Ličina

Glumci: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazić, Dado Ćosić, Dušan Bućan, Rene Bitorajac

Radnja ukratko: Priča iz budućnosti u kojoj zagrebačkog bonvivana Miću i filmsku heroinu Franku zombi epidemija zatiče potpuno nespremne i vodi ih u avanturu punu ponekad smiješnih, ponekad strašnih, a najčešće ludih situacija. Jedno je sigurno: sve su im prepreke izazov, a cilj je samo jedan: preživjeti!

Naše mišljenje ukratko: Vrlo kvalitetan izdanak domaće kinematografije. Luda, pa pomalo i bolesna ideja realizirana na kvalitetan i gotovo neviđen način. Solidne glumače izvedbe, glazba koja će poslužiti kao jedan od iznenađujućih faktora, te dobro ukomponirani elementi horrora i komedije od ovog filma tvore možda ne najbolji, ali definitivno jedan od najzabavnijih domaćih filmova. filmovi 2019

Naša ocjena8/10


Dumbo (2019)

Trailer: Dumbo (2019)

 Dumbo (2019) on IMDb

Žanr filma: Fantastika, obiteljski

Redatelj: Tim Burton

Scenarist: Ehren Kruger

Glumci: Colin Farrell, Danny DeVito, Michael Keaton, Eva Green, Alan Arkin

Radnja ukratko: Ratni veteran Holt Farrier (Colin Farrell) vraća se iz Prvog svjetskog rata u cirkus u kojemu je radio, samo da bi vidio koliko su se stvari promijenile. Uz to što se mora brinuti o kćerki i sinu, nakon smrti njegove supruge, dobiva novi postao da se skrbi o slonovima, ne znajući da će slonica koju je njegov gazda, Max Medici (Danny DeVito), kupio poroditi najposebnijeg slonića na svijetu – čarobnog Dumba, slona koji može letjeti. Kada se pročuje za Dumbov talent, u priču se uplete gramzivi V. A. Vandevere (Michael Keaton), koji pokušava eksploatirati Dumba u svoju korist.

Naše mišljenje ukratko: Iako neće, isto kao ni animirani original, postati bezvremenski klasik, Disneyjev igrani Dumbo u režiji Tima Burtona nudi dovoljno čarolije i ljepote da bude film u kojemu se može uživati. Iako radnja jest u nekom kontekstu malo šablonska i neinspirativna, Burtonova redateljska magija čini dovoljno da od Dumba napravi poslasticu. Uz izrazito jaku glumačku postavu, vizualne efekte i dizajn, Dumbo je jedna lijepa priča koju otkačeni genij Tima Burtona čini još i posebnom.

Naša ocjena8/10


Pet Sematary (2019)

Recenzija: Pet Sematary (2019)

 Pet Sematary (2019) on IMDb

Žanr filma: Horor, triler

Redatelj: Kevin Kölsch, Dennis Widmyer

Scenarist: Jeff Buhler (prema istoimenom romanu Stephena Kinga)

Glumci: Jason Clarke (Louis Creed), John Lithgow (Jud Crandall), Jeté Laurence (Ellie Creed), Obssa Ahmed (Victor Pascow)

Radnja ukratko: Ugledni bostonski liječnik, Louis Creed (Jason Clarke), seli se s obitelji u maleno mjesto Ludlow, u saveznoj državi Maine. Nakon što njihovog mačka, Churcha, pregazi kamion, njihov jedini susjed, usamljeni, ali dobroćudni starac po imenu Jud Crandall (John Lithgow), otkrije dr. Creedu tajnu kako može izbjeći smrt. Iako je bio upozoren o posljedicama, dr. Creed odluči izigrati smrt, ne znajući da će taj čin započeti niz događaja koji će kulminirati tragedijom.

Naše mišljenje ukratko: Remake kultnog TV klasika iz 1989. godine donio je ne samo svježi i suvremeni pogled na jednu od najposebnijih priča Stephena Kinga, već i potvrdu toga da remake nekada doista može biti bolji. I ne samo bolji, nego i superiorniji. Novi Pet Sematary nije samo klasični horor film, iako se zamjetno oslanja na klasične tehnike tog žanra, već jedna bizarna psihološka studija o ljubavi i smrti, o Erosu i Tanatosu, dvama vjerojatno najsnažnijim nagonima što nas pokreću. Uz maestralnu izvedbu Jasona Clarkea, ovaj film je ne samo jeziv, već i duboko uznemirujuć psihološki horor film koji neupitno spada među najbolje i najinovativnije adaptacije djela Stephena Kinga. filmovi 2019

Naša ocjena8/10


Spider-Man: Far From Home (2019)

Recenzija: Spider-Man: Far From Home (Spider-Man: Daleko od kuće, 2019)

 Spider-Man: Far from Home (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, avantura, komedija, superhero

Redatelj: Jon Watts

Scenarist: Chris McKenna, Erik Sommers

Glumci: Zendaya, Tom Holland, Jacob Batalon, Jake Gyllenhaal

Radnja ukratko: Nakon događanja u Avengers 4 filmu Peter Parker i njegovi prijatelji kreću na ljetni odmor u Europu, a tamo se Peter nađe kako spašava svoje prijatelje od negativca imena Mysterio.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo zabavan i duhovit film, pogotovo za mlađe generacije, iako će i stariji vjerojatno naći nešto za sebe kroz neku dozu nostalgije. Odlično Tom Holland i Jake Gyllenhaal su zasjenili sve ostale, a pogotovo ostatak Peter Parkerove ekipe koja je ispod svakog nivoa. Priča iako je u početku malo usporena, nije dosadna, a kada akcija počne, film doživi svoj vrhunac. Vizualno je CGI doveden do savršenstva i izgledom je jedan od najboljih filmova MCU svemira, pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo više manje solo film. filmovi 2019

Naša ocjena8/10


BrightBurn (2019)

Recenzija: BrightBurn (2019)

 Brightburn (2019) on IMDb

Žanr filma: Horor, sci-fi

Redatelj: David Yarovesky

Scenarist: Brian Gunn, Mark Gunn

Glumci: Elizabeth Banks, Meredith Hagner, David Denman

Radnja ukratko: Što bi se dogodilo kad bi nadareno dijete s druge planete sletilo na Zemlju, ali umjesto da postane junak čovječanstva, ono postaje nešto daleko zlokobnije? Nakon teške borbe s neplodnosti, Torin san o majčinstvu ostvaruje se dolaskom tajanstvenog dječaka. Brandon se čini da je sve ono što su Tori i njezin suprug Kyle ikada željeli – pametan, talentiran, znatiželjan u otkrivanju svijeta. No kako se Brandon približava pubertetu, čini se da se u njemu budi moćna tama, a Tori postaje užasnuta strašnim sumnjama o svom sinu. Jednom kad Brandon počne djelovati pod utjecajem mračnih podražaja, njegovi najbliži se nađu u velikoj opasnosti. Čudotvorno dijete se pretvara u zlog grabežljivca koje nesputano hara Kansas Cityjem.

Naše mišljenje ukratko: BrightBurn je odličan prikazan kako se hrabrom i inteligentnom idejom, čak i s malim budžetom, može stvoriti odličan i originalan film. Jedna trenutno vrlo popularna supherojska tema, napravljena na jedan potpuno drugačiji način, što je rezultiralo odličnim horor filmom i nečim do sada ne viđenim u ovom žanru. Gluma u filmu uglavnom zadovoljavajuća, efekti solidni, a horor i pogotovo brutalnosti na samom vrhuncu. Baš su se potrudili oko brutalnih ubojstava kakvi se ne bi postidio ni Mortal Kombat. Svakako moja preporuka za pogledati u kinu. filmovi 2019

Naša ocjena8/10


Crawl (2019)

Recenzija: Crawl (2019)

 Crawl (2019) on IMDb

Žanr filma: Horor

Redatelj: Alexandre Aja

Scenarist: Michael Rasmussen, Shawn Rasmussen

Glumci: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Ross Anderson

Radnja ukratko: Mlada žena, dok pokušava spasiti svog oca tijekom uragana Catagory 5, nalazi se zarobljena u poplavljenoj kući i mora se boriti za svoj život protiv aligatora.

Naše mišljenje ukratko: S obzirom da je ovaj podžanr horora sa krvoločnim mesožderima jako zapostavljen te nema baš puno filmova ovog tipa koji se imaju čime pohvaliti, za Crawl se može reći da je i jedan od najboljih filmova ovog tipa. Dobar balans svih aspekata koje mora sačinjavati jedan horor. Napetost na vrlo visokoj razini, izvrsne jump-scare scene, te vrlo dobra atmosfera koja gledatelja cijelo vrijeme drži na rubu stolca. Definitivno je riječ o kvalitetnom, napetom i inovativnom hororu koji se gleda na što većem ekranu, sa zvučnicima na maksimumu, i po mogućnosti što dalje od bilo kakvih velikih izvora vode. 😉

Naša ocjena8/10


Aladdin (2019)

Recenzija: Aladdin (2019)

 Aladdin (2019) on IMDb

Žanr filma: Avantura, fantazija, obiteljski, mjuzikl, komedija

Redatelj: Guy Ritchie

Scenarist: John August, Guy Ritchie

Glumci: Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Magnussen

Radnja ukratko: Dobrodušni sitni lopov i Vezir željan moći se otimaju za čarobnu svjetiljku u kojoj počiva Duh koji može ispuniti njihove najveće želje.

Naše mišljenje ukratko: Vrlo kvalitetno oličenje svega onoga što znamo i što volimo od Disneya. Određene izmjene u odnosu na original nam nisu legle, i određene kultne scene iz originala nedostaju, ali isto tako nismo ni očekivali da će biti totalna kopija originala. Čak što više, neke od tih izmjena pokazale su se kao vrlo dobrodošle. Glumačke performanse na razini (pogotovo Will Smith i Naomi Scott), izvrsna glazba, sjajna atmosfera i zadovoljavajući kompletni ambijent od ovog filma čine još jedan uradak koji ćete vrlo rado tu i tamo htjeti ponovno pogledati, pogotovo u prisustvu obitelji. filmovi 2019

Naša ocjena8/10


Pokémon Detective Pikachu (2019)

 Pokémon Detective Pikachu (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, avantura, komedija

Redatelj: Rob Letterman

Scenarist: Dan Hernandez, Benji Samit, Rob Letterman, Derek Connolly

Glumci: Ryan Reynolds (Pikachu, glas / Harry Goodman), Justice Smith (Tim Goodman), Kathryn Newton (Lucy Stevens), Bill Nighy (Howard Clifford), Ken Watanabe (detektiv Hideo Yoshida)

Radnja ukratko: Nakon što dobije obavijest od policije kako mu je otac, detektiv Harry Goodman (Ryan Reynolds), poginuo u nesreći, mladi Tim Goodman (Justice Smith) se nevoljko udružuje s detektivom Pikachuom (Ryan Reynolds), koji može govoriti, mada ga jedino Tim razumije. Uz pomoć mlade novinarke Lucy Stevens (Kathryn Newton) i njezina Psyducka, Tim i detektiv Pikachu moraju istražiti Ryme City kako bi otkrili misterij koji se krije iza sumnjive smrti Timova oca.

Naše mišljenje ukratko: Detektiv Pikachu je urnebesan, domišljat, vizualno impresivan i bez imalo sumnje dosad najbolja igrana adaptacija jedne video igre. Gradeći svoj uspjeh na valu nostalgije i impresivnoj tehničkoj smjelosti, ovaj film prolazi kao dosad revolucionaran uradak u nekoliko aspekata, unatoč činjenici da mu je scenarij na trenutke kritičan i izrazito predvidiv. Uz nevjerojatan glasovni talent Ryana Reynoldsa, detektiv Pikachu donosi nešto doista jedinstveno i neobično, zabavu kakvu dosad još niste iskusili, ali ukoliko će iz ovoga filma niknuti cijela jedna franšiza, autori će se morati malo više potruditi oko budućih priča.

Naša ocjena8/10


Terminator: Dark Fate (2019)

Recenzija: Terminator: Dark Fate (Terminator: Mračna Sudbina, 2019)

 Terminator: Dark Fate (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj: Tim Miller

Scenarist: James Cameron, David S. Goyer

Glumci: Mackenzie Davis, Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton

Radnja ukratko: 27 godina nakon događaja u Terminatoru 2: Judgment Day, Skynet iz budućnosti šalje novog modificiranog Terminatora (Gabriel Luna) kako bi okončao Dani Ramos (Natalia Reyes), hibridnu kiborg ženu (Mackenzie Davis) i njezine prijatelje. Sarah Connor im pomaže, kao i originalni Terminator, u borbi za budućnost.

Naše mišljenje ukratko: Dark Fate je uzbudljiv povratak u formu za franšizu kojoj je itekako trebala pobjeda, i – ovo ćete puno čuti, ali istina je – lako je najbolji Terminator film od T2. Odlična glumačka postava i neke nevjerojatne akcijske scene su razlog zašto ovaj film ne smijete propustiti. Postoje neki elementi koje su trebali malo popraviti, posebno neki od dijaloga, ali ovo je vjerojatno puno bolje nego je većina nas očekivala da će biti.

Naša ocjena8/10


Batman: Hush (2019)

7 detektivskih priča koje bi 'The Batman' mogao adaptirati

 Batman: Hush (2019) on IMDb

Žanr filma: Superhero, animirani

Redatelj: Justin Copeland

Scenarist: Ernie Altbacker

Glumci: Jason O’Mara, Jennifer Morrison, Jerry O’Connell, Rebecca Romijn, Rainn Wilson, Sean Maher, Peyton R. List, Bruce Thomas, Stuart Allan, James Garrett, Maury Sterling

Radnja ukratko: Misteriozni negativac poznat samo kao Hush je odlučan da uništi kako Batmanovu karijeru borca protiv zločina, tako i njegov privatni život, koji je već sasvim dovoljno kompliciran zbog odnosa sa Catwoman.

Naše mišljenje ukratko: Sasvim solidna i relativno vjerna ekranizacija izvornog stripa. Dobar koncept i scenarij, vrlo kvalitetna animacija, izvrsno napravljeni Catwoman i Hush, koje su svojim glasovima sjajno uprizorili Jennifer Morrison i Geoffrey Arend. Film, unatoč kratkom trajanju, a relativno velikom broju likova, sasvim je dobro ukomponiran. Istina, film je mogao biti duži kako bi se priča dodatno razjasnila, ali čak i ovako, kompletna kvaliteta filma ne pati. Zaključno gledano, iako ovaj film ne spada u elitu DC animiranih filmova, još uvijek je dovoljno dobar i kvalitetan da bi ga trebali pogledati svi obožavatelji stripa i Viteza Tame, a ako ste ktome još i obožavatelj Catwoman lika, tim bolje.

Naša ocjena8/10


Anna (2019)

 Anna (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, triler

Redatelj: Luc Besson

Scenarist: Luc Besson

Glumci: Sasha Luss, Helen Mirren, Luke Evans, Cillian Murphy, Lera Abova

Radnja ukratko: Prekrasna djevojka Anna, iza čije se ljepote zapravo krije inteligentna i smrtonosna vladina atentatorica, u potrazi za novim životom se nađe u unakrsnoj vatri između dviju tajnih službi – KGB-a i CIA-e.

Naše mišljenje ukratko: Neki će reći klišeiziran, ali zapravo vrlo kvalitetan i kompaktan filmski uradak. Intrigantna fabula i vrlo dobro složen scenarij koji spriječava da se gledatelj izgubi u pomalo kompliciranoj kronologiji događaja. Vrlo dobre glumačke performanse (pogotovo Sasha Luss i Luke Evans), sasvim solidne akcijske scene te oku privlačne lokacije. Ovaj film ima sve što je potrebno za dva sata filmskog uživanja: zanimljivu i ne previše predvidljivu fabulu, vrlo dobre glumce, te izvrsnu ravnotežu akcije i seksipila.

Naša ocjena8/10


The Red Sea Diving Resort (2019)

 The Red Sea Diving Resort (2019) on IMDb

Žanr filma: Drama, povijesni, triler

Redatelj: Gideon Raff

Scenarist: Gideon Raff

Glumci: Chris Evans, Haley Bennett, Michael K. Williams, Michiel Huisman, Alessandro Nivola, Greg Kinnear, Ben Kingsley

Radnja ukratko: Agenti Mossada rade na spašavanju i evakuaciji Etiopljana iz Sudana u Izrael tijekom 1981.

Naše mišljenje ukratko: Iznenađujuće dobar, kvalitetan i autentičan film. Vrlo dobro složen koncept i scenarij, solidna glazba, vizualno i impresivne i autentične lokacije. No ono što najviše nosi ovaj film je fenomenalni Chris Evans (čiji je performans toliko jak da je samo zbog njega ocjena za jedan broj viša nego što bi trebala biti) koji se čak i nakon Kapetana Amerike sve više i više penje u samu elitu današnjeg Hollywooda. The Red Sea Diving Resort je definitivno film koji zaslužuje pažnju svakog korisnika Netflixa, pa čak i da u filmu sami uočite neke određene mane, film je generalno gledano dovoljno jak i inovativan, te će vam zajedno sa, još jednom, izvrsnim Evansom dati film kojem možete slobodno dati šansu, i na kraju ostati vrlo zadovoljni viđenim.

Naša ocjena8/10


Najbolji filmovi 2019. s ocjenom 9


The Lego Movie 2: The Second Part (2019)

 The Lego Movie 2: The Second Part (2019) on IMDb

Žanr filma: Animacija, akcijski, avantura

Redatelj: Mike Mitchell

Scenarist: Phil Lord, Christopher Miller, Dan Lin, Roy Lee, Jinko Gotoh

Glumci: Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Tiffany Haddish, Charlie Day, Alison Brie, Nick Offerman, Will Ferrell, Jason Momoa, Channing Tatum, Jonah Hill, Cobie Smulders, Ralph Fiennes

Radnja ukratko: Blagostanje koje se dogodilo nakon osujećivanja plana predsjednika Businessa iz prvog filma je nestalo i LEGO svijet naših protagonista upao je u kaotičnu distopiju u kojoj se svatko bori za opstanak. Nova prijetnja u vidu LEGO Duplo “vanzemaljaca” testirat će naše junake, njihova prijateljstva, ali i otkriti njihovu stvaru prirodu.

Naše mišljenje ukratko: Iako na početku izgleda kao samo duhovita alternativa prvom dijelu, kojoj nedostaje čarolije i subverzivnosti, kako radnja odmiče, The Lego Movie 2 se ispostavlja i više nego dostojnim nasljednikom uspješnog filma koji je pokrenuo jednu od najupečatljivijih animiranih franšiza današnjice. Uz simpatične likove, snažnu poruku i svoju karakterističnu subverzivnost, The Lego Movie 2 je film koji možda ne nadilazi svog prethodnika, ali ponavlja njegovu kvalitetu i nanovo demonstrira kreativni genij koji stoji iza cijele franšize.

Naša ocjena9/10


Fighting with My Family (2019)

Recenzija: Fighting with My Family (2019)

 Fighting with My Family (2019) on IMDb

Žanr filma: Biografija, komedija, drama

Redatelj: Stephen Merchant

Scenarist: Stephen Merchant

Glumci: Florence Pugh, Dwayne Johnson, Lena Headey, Vince Vaughn

Radnja ukratko: Bivši hrvač i njegova obitelj nastupaju u malim prostorima širom zemlje dok djeca sanjaju o pridruživanju World Wrestling Entertainmentu.

Naše mišljenje ukratko: Odličan polu-biografski film, pun emocija, u kojem ćete se u gotovo isto vrijeme i nasmijati, a i plakati. Vrhunski glumci kao i redatelj/scenarist filma. Jedno od većih iznenađenja ove godine. Treba reći da ne morate ništa znati ili voljeti WWE kako bi vam se ovaj film svidio.

Naša ocjena9/10


Parasite (2019)

Recenzija: Parasite (2019)

 Parasite (2019) on IMDb

Žanr filma: Komedija, drama, triler

Redatelj: Joon-ho Bong

Scenarist: Joon-ho Bong, Jin Won Han

Glumci: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo

Radnja ukratko: Svi nezaposleni, Ki-taekova obitelj s posebnim zanimanjem gleda na bogate i glamurozne Parkove kako bi ih izdržavali dok ne postanu umiješani u neočekivani incident.

Naše mišljenje ukratko: Odlična crna komedija triler film, s jednom hrabrom, zabavnom i često duhovitom pričom kakve u zadnje vrijeme rijetko imamo prilike vidjeti u Hollywoodskim filmovima. Film iza svakog kuta nudi novo iznenađenje i vodi nas na jedno ludo putovanje malo duže od dva sata. Iako ovi Južno Korejski glumci nisu nešto na što smo navikli gledati u Američkim filmovima, defintivno je ta njihova gluma bila dodatno zabavna u ovom filmu.

Naša ocjena9/10


Abominable (2019)

 Abominable (2019) on IMDb

Žanr filma: Animacija, avantura, komedija

Redatelj: Jill Culton

Scenarist: Jill Culton

Glumci: Chloe Bennet (Yi), Albert Tsai (Peng), Eddie Izzard (G. Burnish), Sarah Paulson (Dr. Zara)

Radnja ukratko: Nakon što mladi Jeti Everest pobjegne iz posebne ustanove za znanstvena istraživanja u Šangaju i sakrije se na vrhu zgrade u kojoj živi djevojčica Yi, ona će sa svojim prijateljima morati krenuti na veliko putovanje do Mt. Everesta kako bi Jetija vratila njegovim roditeljima, dok će istovremeno morati izbjeći lovce predvođene g. Burnishom i dr. Zarom.

Naše mišljenje ukratko: Abominable je novi DreamWorksov hit koji u maniri njihovih najboljih ostvarenja, poput How to Train Your Dragon, ima jednu dobru priču, prekrasnu emociju, dobro razrađene likove i funkcionira kao jedna predivna i čarobna priča u cjelini. Animacijski besprijekoran, Abominable je ne samo očekivano dražestan, već i doista originalan animirani film koji nudi mnogo toga, kako za one najmlađe, tako i za one nešto starije, tako da bez ikakve dileme spada u jedno od najvećih osvježenja ove godine, a jednako tako i među najbolja animirana ostvarenja 2019. godine.

Naša ocjena9/10


Godzilla: King of the Monsters (2019)

 Godzilla: King of the Monsters (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, avantura, fantastika

Redatelj: Michael Dougherty

Scenarist: Michael Dougherty, Zach Shields

Glumci: Kyle Chandler (Mark Russell), Millie Bobby Brown (Madison Russell), Vera Farmiga (Emma Russell), Ken Watanabe (Ishirō Serizawa), Sally Hawkins (Vivienne Graham), Charles Dance (Alan Jonah), Godzilla (on sam), King Ghidorah (on sam), Rodan (on sam), Mothra (ona sama)

Radnja ukratko: Pet godina nakon što je Godzilla istovremeno spasio i uništio San Francisco, opasni plan dr. Emme Russell (Vera Farmiga) i ekoterorista Alana Jonaha (Charles Dance) dovodi do buđenja novih Titana, među kojima je i tzv. “nulto čudovište” – King Ghidorah. Troglavi alfa pokušava, uz vojsku ostalih Titana, uspostaviti kontrolu nad planetom, ali tu će se, naravno, nešto pitati i Godzilla, koji će morati dati svu svoju snagu kako bi pobijedio novog neprijatelja.

Naše mišljenje ukratko: Godzilla: King of the Monsters jer nesumnjivo najbolje, vizualno najatraktivnije i najimpresivnije što nam je kaijū žanr dosada ponudio. Da, ljudski likovi su šablonski tupavi, a radnja ne obiluje od prevelike dubine, ali ovaj tehnički dotjerani blockbuster o velikim gušterima koji se mlate i ne treba pretendirati da bude dramski ep, već akcijski ep koji vas iznenađujuće uspijeva uvući u svoju atmosferu i dovesti vas do toga da suosjećate s čudovištima. Uz jedan od najimpresivnijih CGI-ja suvremene kinematografije, Godzilla: King of the Monsters je ne samo dostojan nastavak MonsterVerse franšize, već doista impresivan akcijski film koji nudi mnogo više nego što se čini na prvi pogled.

Naša ocjena9/10


Shazam! (2019)

Recenzija: Shazam! (2019)

 Shazam! (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, avantura, komedija

Redatelj: David F. Sandberg

Scenarist: Henry Gayden

Glumci: Asher Angel (Billy Batson), Zachary Levi (Shazam), Mark Strong (Thaddeus Sivana), Jack Dylan Grazer/Adam Brody (Freddy Freeman), Djimon Hounsou (Čarobnjak)

Radnja ukratko: Četrnaestogodišnji dječak Billy Batson (Asher Angel) igrom slučaja postaje nositelj drevne čarolije koja mu, kada izgovori frazu “Shazam!”, omogući da postane superheroj (Zachary Levi). Osim što se mora nositi sa svojim novim moćima i problematičnim privatnim životom, Batson mora spasiti sebe i svoju obitelj od osvetoljubivog dr. Thaddeusa Sivane (Mark Strong), koji preko njega namjerava doći do svoje konačne osvete.

Naše mišljenje ukratko: Dosad najradikalniji zaokret u sklopu neslužbeno nazvanog DCEU-ja, Shazam! je beskrajno zabavan i prilično kompletan superherojski film, koji je dosljedan originalnom stripovskom materijalu. Sandberg je odradio izvanredan posao u redateljskom smislu, a interpretacije Zacharyja Levija, Jacka Dylana Grazera i Marka Stronga su naprosto očaravajuće i osvojit će vas na prvu. Nudeći jedinstveni blend ozbiljne superherojske priče i coming-of-age filma, Shazam! je unikatno zreli film s apslutno nezrelom esencijom koja oduševljava u svojoj realizaciji. Sasvim zasluženo se nalazi prvi vrhu naše liste najboljih filmova 2019. godine. 

Naša ocjena9/10


Zombieland: Double Tap (2019)

Recenzija: Zombieland: Double Tap (Dobrodošli u zemlju zombija 2, 2019)

 Zombieland: Double Tap (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, komedija, horor

Redatelj: Rubem Fleischer

Scenarist: Dave Callaham, Rhett Reese

Glumci: Emma Stone, Zoey Deutch, Woody Harrelson, Bill Murray, Jesse Eisenberg

Radnja ukratko: Columbus, Tallahasse, Wichita i Little Rock sele se u srce Amerike dok se bore protiv evoluiranih zombija, preživjelih kolega i rastućih problema njihove improvizirane obitelji.

Naše mišljenje ukratko: Dostojan nastavak, Zombieland: Double Tap je odličan i predodređen da bude još jedan kultni klasik. Jednako zabavan i šarmantan kao i njegov prethodnik, sa zombie akcijama boljima od onih u The Walking Dead seriji, a Woody Harrelson i Jesse Eisenberg su ukrali svaku scenu u kojoj su se pojavili.

Naša ocjena9/10


John Wick Chapter 3 – Parabellum (2019)

Recenzija: John Wick Chapter 3 - Parabellum (2019)

 John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019) on IMDb

Žanr filma: Akcija, krimi, triler

Redatelj: Chad Stahelski

Scenarist: Derek Kolstad

Glumci: Keanu Reeves, Halle Berry, Jason Mantzoukas

Radnja ukratko: Super-Ubojica John Wick (Keanu Reeves) je u bijegu nakon što je ubio člana međunarodnog udruženja ubojica, s cijenom od 14 milijuna dolara na njegovu glavu – on je meta plaćenih ubojica diljem svijeta.

Naše mišljenje ukratko: John Wick filmska franšiza stari kao vino i sa svakim nastavkom je sve bolja i bolja. Redatelj i scenarist su dosta toga u ovom filmu promijenili i film se zaista čini puno ozbiljnijim od prva dva djela koji su uglavnom pružali samo adrenalinsku zabavu. Ovaj film ima duboko razvijenu priču i likove, a pogotovo je po prvi puta ušao u dubinu svog titularnog lika, a opet dosta toga oko njega ostavio obavijenog misterijom. Keanu Reeves ponovno na vrhuncu, kao i lude i do sada najbolje akcijske scene. Ovo je film u kojem neće samo uživati ljubitelji akcije, nego i puno šira publika, te je definitivno jedan od najboljih filmova 2019. godine. 

Naša ocjena9/10


Les épouvantails (Strašila, 2019)

Recenzija: Les épouvantails (Strašila, 2019) - 76. Mostra

 The Scarecrows (2019) on IMDb

Žanr filma: Drama

Redatelj: Nouri Bouzid

Scenarist: Nouri Bouzid

Glumci: Sondos Belhassen, Afef Ben Mahmoud, Fatma Ben Saïdane, Mehdi Hajri, Nour Hajri, Noomen Hamda, Joumene Limam, Ghanem Zrelli

Radnja ukratko: Djevojka Zina i njezina zaštitnica Djo vraćaju se u civilizaciju nakon što uspiju pobjeći iz terorističke skupine koja ih je koristila kao seksualne robinje. Film se fokusira na njihovo suočavanje s vlastitom tragedijom, ali i odnosom društva prema njihovoj priči i njihovim životima.

Naše mišljenje ukratko: Jedna od onih teško surovih drama, Les épouvantails je film koji donosi za nas rijetko precizan i rijetko esencijalan uvid u položaj žene u arapskom svijetu. Ovaj film je ne samo psihološka studija dvaju žena čiji su životi trajno unakaženi, već i studija o odvratnosti stigmatizacije i čudovišnoj strani naših karaktera, strani koja je, nažalost, u određenim dijelovima svijeta norma. Da nije bilo povremene narativne nekonzistentnosti u prvom dijelu filma, Les épouvantails bi bio savršen film, a ovako ostaje jedna duboko potresna, teška i unatoč tome predivno ispričana priča o djevojci iz čijeg života možemo jako puno naučiti.

Naša ocjena9/10


It: Chapter Two (2019)

It: Chapter Two (Ono: Drugo poglavlje, 2019)

 It Chapter Two (2019) on IMDb

Žanr filma: Horor

Redatelj: Andrés Muschietti

Scenarist: Gary Dauberman

Glumci: Bill Skarsgård (Pennywise), Jaeden Lieberher / James McAvoy (Bill Denbrough), Sophia Lillis / Jessica Chastain (Beverly Marsh), Jeremy Ray Taylor / Jay Ryan (Ben Hanscome), Finn Wolfhard / Bill Hader (Richie Tozier), Chosen Jacobs / Isaiah Mustafa (Mike Hanlon), Jack Dylan Grazer / James Ransone (Eddie Kaspbrak), Wyatt Oleff / Andy Bean (Stanley Uris)

Radnja ukratko: Dvadeset i sedam godina nakon što su mislili da su pobijedili Pennywisea, čudovišni klaun se vraća u Derry i započinje novi ciklus hranjenja. Sjetivši se zavjeta što su ga dali, Mike Hanlon, jedini od Gubitnika koji je ostao u Derryju, okuplja svoje prijatelje s ciljem da se još jednom suoče s Pennywiseom, u namjeri da ga ovoga puta ubiju za svagda.

Naše mišljenje ukratko: Drugo poglavlje velikog kritičkog i komercijalnog hita iz 2017. godine možda nije uspjelo nadvisiti emociju i kvalitetu prvog dijela, ali u svoja gotovo tri sada nudi i više nego dovoljno kvalitetnog filmskog umijeća i napetosti da bude gotovo savršeno. Muschietti je još jednom odradio posao na zavidnoj tehničkoj razini, pokazujući da razumije horor kao žanr, glumačka postava je očekivano bila aposlutno savršena, od prvog do zadnjeg člana ekipe, kao i emocija, posebice nostalgija, koju film prenosi. Problem ovoga filma leži u činjenici da priča nije toliko snažna kao prije, ali isto se dogodilo i 1990. godine, kada je drugi dio mini-serije bio podbačaj. Možda priča o odraslim Gubitnicima doista nije toliko zanimljiva da nas oduševi kao ona o djeci, ali Ono: Drugo poglavlje je uspio izvući maksimum iz nje. Iako povremeno campy i doista naivan, ovaj film je dostojan kraj jedne od najboljih priča majstora Kinga, koji s puno emocije i nostalgije zaključuje ovu duboku priču.

Naša ocjena9/10


The Professor and the Madman (2019)

Recenzija: The Professor and the Madman (2019)

 The Professor and the Madman (2019) on IMDb

Žanr filma: Biografija, drama, misterija

Redatelj: Farhad Safinia (kao P.B. Shemran)

Scenarist: Todd Komarnicki, Farhad Safinia (kao P.B. Shemran) (prema knjizi The Surgeon of Crowthorne Simona Winchestera)

Glumci: Mel Gibson (James Murray), Sean Penn (William Chester Minor), Natalie Dormer (Eliza Merrett), Eddie Marsan (Muncie), Steve Coogan (Frederick Furnivall), Brendan Patricks (Winston Churchill)

Radnja ukratko: Fakultetski neobrazovani Škot, James Murray (Mel Gibson), dobije priliku i podršku oksfordskih profesora da pokuša sastaviti najsveobuhvatniji, najdetaljniji i najveći rječnik engleskog jezika u povijesti. S druge strane, američki vojni liječnik koji živi u Engleskoj, William Chester Minor (Sean Penn), u naletu manije ubije njemu nepoznatog muškarca te biva poslan u psihijatrijsku bolnicu Broadmoor. Film isprepliće ove dvije naizgled nespoijve priče i otkriva detalje jednog od najzanimljivijih događaja iz povijesti leksikografije.

Naše mišljenje ukratko: Dugometražni debi Farhada Safiniaja pokazao se kao zasigurno jedno od ugodnijih iznenađenja ove godine. Naizgled monotona, istinita priča o sastavljanju rječnika pretvorena je u napetu dramu s elementima misterija čiji je scenarij jednako sofisticiran kao i događaji koje prikazuje. Uz majstorske izvedbe Mela Gibsona i Seana Penna, koji zajedno funkcioniraju neočekivano dobro, posebice jer se radi o za njih atipičnim ulogama, te snažne sporedne uloge Natalie Dormer i Eddieja Marsana, The Professor and the Madman je istinska filmska poslastica koju treba pogledati.

Naša ocjena9/10


The Lion King (2019)

Trailer: The Lion King (2019)

 The Lion King (2019) on IMDb

Žanr filma: Animirani, avantura, drama

Redatelj: Jon Favreau

Scenarist: Jeff Nathanson (prema scenariju za animirani film The Lion King, autora Irene Mecchi, Jonathana Robertsa i Linde Woolverton)

Glumci: Donald Glover (Simba), Chiwetel Ejiofor (Scar), James Earl Jones (Mufasa), Billy Eichner (Timon), Seth Rogen (Pumbaa), John Oliver (Zazu), Beyoncé Knowles-Carter (Nala)

Radnja ukratko: Nakon što mu otac Mufasa pogine u zavjeri njegova brata, Scara, protjerani princ Simba mora izgraditi sebe kako bi preuzeo prijestolje koje mu pripada i povratio staru slavu očeva, a sada njegova kraljevstva, koje je propalo pod Scarovom tiranskom vladavinom.

Naše mišljenje ukratko: Iako Favreauova igrana verzija možda i najvećeg Disneyjevog animiranog klasika donosi malo toga novoga i nema u potpunosti onu čaroliju animiranog klasika, ona je, samostalno, još uvijek dovoljno kvalitetna, dovoljno lijepa i dovoljno čarobna verzija kultne priče da uspijeva oduševiti. Vizualno besprijekoran, uz odlične glasovne uloge i maestralnu glazbu, ovaj uradak nam donosi jednu neznatno obogaćenu poznatu priču koja se ipak uspijeva razlikovati od svog originala i postaje, zapravo, autentična interpretacija koja će ne samo pobuditi nostalgiju, već i osvojiti novu publiku.

Naša ocjena9/10


Najbolji filmovi 2019. godine s ocjenom 10


Dnevnik Diane Budisavljević (2019)

Recenzija: Dnevnik Diane Budisavljević (2019)

Žanr filma: Biografski, drama, povijesni, dokumentarni

Redatelj: Dana Budisavljević

Scenarist: Dana Budisavljević, Jelena Paljan

Glumci: Alma Prica (Diana Budisavljević), Igor Samobor (Julije Budisavljević), Livio Badurina (Alojzije Stepinac), Krešimir Mikić (g. Stein)

Radnja ukratko: Kada Diana Budisavljević, Austrijanka udana za uglednog liječnika srpskog porijekla, saznaje da se srpske žene i djeca odvode u konc-logore pod nacističkom i ustaškom upravom, započinje plemenitu akciju pružanja pomoći nevinim žrtvama, a koja kulminira spašavanjem čak 10,000 srpske djece iz ustaških konc-logora.

Naše mišljenje ukratko: Neopisivo važan film, Dnevnik Diane Budisavljević je jedna umjetnički rafinirana, ideološki sofisticirana i emotivno dirljiva priča o snazi jedne žene u periodu u kojem su čudovišta donosila odluke, jer samo tako se može opisati monstruozni svijet u kojem se tragični događaji prikazani u filmu odvijali. “Dijete dokumentarca”, Dana Budisavljević, izvanredno je kombinirala igrane i dokumentarne segmente u cjelinu koja oduševljava svojom surovošću, koliko i svojom ljepotom. U filmu koji se možda najviše približio Spielbergovoj priči o Oskaru Schindleru, domaća je kinematografija dobila rijetko kvalitetan umjetnički dragulj iz kojega možemo naučiti toliko toga, o tome kakvo smo bili, ali i kakvi bismo trebali biti.

Naša ocjena10/10


Yesterday (2019)

Recenzija: Yesterday (2019)

 Yesterday (2019) on IMDb

Žanr filma: Komedija, fantazija, mjuzikl

Redatelj: Danny Boyle

Scenarist: Jack Barth, Richard Curtis

Glumci: Himesh Patel, Lily James, Sophia Di Martino

Radnja ukratko: Ne baš uspješan glazbenik, nakon bizarne noći kada je cijeli svijet na kratko ostao bez električne energije je jedini čovjek na svijetu koji se sjeća grupe The Beatles i njihovih pjesama. Kako se nitko ne sjeća da su Beatlesi ikad postojali, on se potpisuje kao autor svih njihovih pjesma i postaje mega zvijezda.

Naše mišljenje ukratko: Povedite curu ili ženu u kino, a možete i obje zajedno ako se osjećate hrabro, vjerujem da ćete svi uživati. Pogotovo ako imalo volite muziku.

Naša ocjena10/10


Maleficent: Mistress of Evil (2019)

Recenzija: Maleficent: Mistress of Evil (Gospodarica Zla 2, 2019)

 Maleficent: Mistress of Evil (2019) on IMDb

Žanr filma: Fantazija, avantura, obiteljski

Redatelj: Joachim Rønning

Scenarist: Linda Woolverton, Noah Harpster, Micah Fitzerman-Blue

Glumci: Angelina Jolie, Elle Fanning, Michelle Pfeiffer, Chiwetel Ejiofor, Sam Riley, Ed Skrein, Harris Dickinson

Radnja ukratko: Kompleksan odnos rogate vile i princeze Aurore bit će stavljen na kušnju dok se susreću s novom prijetnjom koja prijeti čarobnoj močvari.

Naše mišljenje ukratko: Film koji se u svakom pogledu pokazao kao još jedna Disneyeva rasturačina na sto načina. Jedinstvena priča osmišljena za ovaj nastavak koji je na i više nego zadovoljavajući način nas vratio u taj čarobni svijet naoko zle vile. Cijeli glumački spektar je odradio gotovo izvanredan posao, uz naglasak na neponovljivu Angelinu Jolie i Michelle Pfeiffer koje apsolutno dominiraju cijelim filmom i koje su odradili savršene performanse, pogotovo Angelina koja se pokazala rođenom za ovu ulogu. Vizualni efekti su iznad svih očekivanja, kompletan taj impresivni i čarobni svijet, te završni čin filma koji je prikazan na jedan ekstravagantan način za kojeg bi bila prava šteta ne pogledati u kinu. Vrlo dobra glazba, izuzetno dobro složen koncept fabule koji je ukomponiran u jednako tako kvalitetan scenarij koji ima i svoje neočekivane, ali vrlo epske momente. Kada se sve zbroji i oduzme, definitivno je riječ o jednoj prelijepoj filmskoj čaroliji koju ćete, jednom kada ju iskusite, jedva čekati da joj se ponovno vratite.

Naša ocjena10/10


Us (2019)

 Us (2019) on IMDb

Žanr filma: Horor, triler

Redatelj: Jordan Peele

Scenarist: Jordan Peele

Glumci: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker

Radnja ukratko: Obitelj Wilson odlazi u svoju vikendicu u Kaliforniji na odmor i druženje s prijateljima. Kada se obitelj vrati na plažu u Santa Cruzu, Adelaide Wilson (Lupita Nyong’o) počinje dobivati flashbackove o traumatičnom iskustvu na toj plaži što ga je proživjela kao djevojčica. Prestravljena, moli svog supruga (Winston Duke) da odu, međutim – prekasno. Kada se pred njihovom vikendicom pojavi jeziva “obitelj” odjevena u crveno, kaos i horor postaju njihova realnost.

Naše mišljenje ukratko: Pravo remek-djelo bez imalo dvojbe i sigurno jedan od najboljih filmova 2019. godine, Us je istinski jedinstveno filmsko iskustvo i duboko inovativni projekt Jordana Peelea koji svakom scenom ostavlja bez daha. Uz originalnu priču čija simbolika ne samo da preispituje prošlost, nego oštro reže u suvremenost društvene problematike, Us je već sada jedan od najvažnijih filmova ove godine. Predvođena maestralnom Lupitom Nyong’o, glumačka postava izvanredno prezentira jezivu atmosferu same priče koja, nadopunjena unikatnom glazbom i Peeleovim karakterističnim crnim humorom, istovremeno i ostavlja bez daha i uvlaći vam se pod kožu. Za nas ovo je definitivno jedan od najboljih filmova 2019. godine. 

Naša ocjena10/10


Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

Trailer: Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

 Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019) on IMDb

Žanr filma: Biografski, krimi, drama, triler

Redatelj: Joe Berlinger

Scenarist: Michael Werwie (prema knjizi The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy Elizabeth Kendall)

Glumci: Zac Efron (Ted Bundy), Lily Collins (Elizabeth Kendall), John Malkovich (sudac Edward Cowart), Jim Parsons (Larry Simpson), Kaya Scodelario (Carole Ann Boone), Haley Joel Osment (Jerry Thompson)

Radnja ukratko: Bivši perspektivni student prava, Ted Bundy, upada u vrtlog sudskih procesa nakon što bude optužen da je serijski ubojica. I dok se životi njemu bliskih osoba raspadaju, Bundy se provlači kroz sudove triju saveznih država, ne samo proklamirajući svoju apsolutnu nedužnost, već i s uvjerenjem kako će sve završiti dobro.

Naše mišljenje ukratko: Berlingerov igrani prikaz djelovanja Teda Bundyja efektna je i više nego prikladna igrana adaptacija jedne od najgroznijih priča američke povijesti. Uz dobru režiju, izvanredne tehničke aspekte i pogođenu glazbu, Berlinger je od na mjestima čak i klišejiziranog, ako već ne manjkavog, scenarija uspio napraviti jedno pravo dokumentarističko remek-djelo koje je prikazalo Bundyja kao nijedna adaptacija dotad. Uspjevši vjerno dočarati ono što je Bundy predstavljao za javnost i ljude oko sebe, a to je nedužnu žrtvu sustava, Berlinger je napravio dosad jedinstvenu adaptaciju Bundyjeve priče. Jedino što je bolje od Berlingerova pristupa je sam Bundy, odnosno Zac Efron, koji je neupitno odradio ulogu života, a čijoj su snazi doprinijele i izrazito kvalitetne sporedne uloge, posebice ona Lily Collins. Sve u svemu, pristupite filmu kako treba, ignorirajte poneke narativne klišeje i nemojte mi zamjeriti što sam filmu dao jednu ocjenu više nego što je objektivno zaslužio, a uz to – i uživajte!

Naša ocjena10/10


Toy Story 4

Recenzija: Toy Story 4 (Priča o igračkama 4, 2019)

Žanr filma: Animacija, avantura, komedija

Redatelj: Josh Cooley

Scenarist: Stephany Folsom, Andrew Stanton

Glumci: Tom Hanks (šerif Woody), Tim Allen (Buzz Lightyear), Annie Potts (Bo Beep), Keegan-Michael Key (Zeko), Jordan Peele (Patkica), Christina Hendricks (Gabby Gabby), Keanu Reeves (Duke Caboom), Tony Hale (Forky)

Radnja ukratko: Nakon što su se naše omiljene igračke udomaćile kod Bonnie, malena djevojčica kreće u školu, gdje, uz pomoć šerifa Woodyja, izradi svoju novu, omiljenu igračku – Forkyja. Međutim, Forky je uvjeren da je smeće i nastoji pobjeći od Bonnie, što Woody želi spriječiti. Pokušaji spašavanja dovode ga do antikvarnice u omanjem gradu, gdje upada u nove probleme, ali i ponovo susreće staru prijateljicu – Bo Beep. Zajedno, oni moraju spasiti Forkyja kako bi Bonnie bila sretna.

Naše mišljenje ukratko: Kao i sva tri prethodnika, Toy Story 4 je još jedno remek-djelo iz Pixarove produkcije i dokaz da se vjerojatno radi o najboljem animiranom serijalu u povijesti. Ni nakon četiri filma, čarolija Priče o igračkama niti malo ne gubi na svojoj snazi, dapače – čini se kako je svakom novom pričom sve jača. Scenaristi su se ponovo potrudili i donijeli nam originalnu, ali potpuno konzistentnu priču koja na novi način testira, ali i razvija likove koje smo toliko zavoljeli, obrađujući pritom važne životne teme. Toy Story 4 je tu samo kao potvrda da je moguće održati čaroliju i pritom ju uspješno razvijati, ali hej – kad su igračke u pitanju, to smo već odavno znali, zar ne?

Naša ocjena10/10


Once Upon a Time… in Hollywood (2019)

Once Upon a Time in Hollywood najbolje otvaranja Tarantinovog filma

Žanr filma: Komedija, drama

Redatelj: Quentin Tarantino

Scenarist: Quentin Tarantino

Glumci: Leonardo DiCaprio (Rick Dalton), Brad Pitt (Cliff Booth), Margot Robbie (Sharon Tate), Al Pacino (Marvin Schwarz), Emile Hirsch (Jay Sebring), Bruce Dern (George Spahn), Maya Hawke (“Flowerchild”), Kurt Russell (Randy), Luke Perry (Wayne Maunder)

Radnja ukratko: Pokušavajući obnoviti i pokrenuti propadajuću karijeru, glumac Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) i njegov kaskader Cliff Booth (Brad Pitt), istražuju mogućnosti Hollywooda tokom posljednjih godina njegova Zlatnog doba, otkrivajući pritom sav sjaj i bjedu šarenila najvećeg filmskog centra na svijetu. U pozadini te njihove priče odvija se stvarna strava u vidu djelovanja obitelji Manson, čiji je karizmatični, ali potpuno poludjelo vođa, Charles Manson, ostavio neizbrisiv trag u američkoj povijesti. Međutim, što se točno dogodilo? Kako kaže naslov filma – Bilo jednom u Hollywoodu…

Naše mišljenje ukratko: Once Upon a Time… in Hollywood je ne samo najzreliji film Quentina Tarantina, onog genijalnog luđaka za kojeg smo mislili da nikada neće odrasti, već i njegov neupitno najbolji uradak koji služi kao kruna svega onoga što je od 1992. godine radio na filmu. To je istovremeno posveta i Zlatnom dobu Hollywooda, ali i Tarantinu samome – kolažni film koji sadrži pomalo od svega, ali tako pedantno i osjećajno skrojen da je njegova kompaktnost naprosto nevjerojatna. Intimniji i osobniji od ijednog njegovog filma dosad, uz, usudim se reći, neponovljivo dobru glumačku postavu, Once Upon a Time… in Hollywood je jedna tarantinovska bajka s happy endom, koja bolje od ijednog filma služi kao metafora ne samo Zlatnog doba Hollywooda, već i cijele američke filmske industrije i zbog toga je upravo savršena, ako već u našem riječniku ne postoji termin koji bi bolje dočarao ljepotu i kvalitetu ovoga filma.

Naša ocjena10/10


Joker (2019)

Žanr filma: Krimi, drama, triler

Redatelj: Todd Phillips

Scenarist: Todd Phillips, Scott Silver

Glumci: Joaquin Phoenix (Arthur Fleck / Joker), Robert De Niro (Murray Franklin), Zazie Beetz (Sophie Dumond), Frances Conroy (Penny Fleck), Brett Cullen (Thomas Wayne)

Radnja ukratko: Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) je klaun koji ima ambiciju postati uspješni komičar. Arthur Fleck je istovremeno i psihički bolestan te depresivan samotnjak koji živi s psihički bolesnom majkom (Frances Conroy) o kojoj se skrbi. Dok Arthur Fleck pokušava balansirati između stvarnosti i vlastitih maštarija i ambicija, film nam prikazuje moralni i društveni rasap Gothama, čiji je jedini spasitelj Thomas Wayne (Brett Cullen). Priča Arthura Flecka razvija se u kadru tog moralnog raspada, ali i u kadru stripovskog svijeta iz kojega potiče priča o najvećem zlikovcu svih vremena – Jokeru. Kako je Arthur Fleck, neuspjeli klaun i još manje uspjeli komičar postao najveći među najgorima?

Naše mišljenje ukratko: Jedinstven i neponovljiv, Phillipsov Joker je film koji istovremeno oduševljava svojom umjetničkom sofisticiranošću, ali i plaši svojim socijalnim kontekstom. Phillips je uspio napraviti istinsko remek-djelo koje je neupitno jedan od najboljih, najdubljih i najaktualnijih filmova ovoga stoljeća – film koji progovara o društvu u kojem živimo, ali i o društvu prema kojem idemo. Joaquin Phoenix je vjerojatno odigrao ulogu svoje karijere (a gotovo svaka mu je maestralna!) i ne samo da je zaslužio Oscara, već je zaslužio da se ova interpretacija zacementira u povijest filmske umjetnosti. Sumarno, Joker je mračna karakterna studija koja nadilazi vlastiti žanr i otvara put ka njegovom redefiniranju, film koji svoju snagu i neupitnu kvalitetu izvlači iz svakog snimljenog kadra, iz genijalne ideje, iz maestralno razrađenog glavnog lika i iz interpretacije koja Joaquina Phoenixa bez ikakve sumnje svrstava među najveće u povijesti.

Naša ocjena10/10


Filmovi, najbolji filmovi, filmovi 2019, filmovi 2018, film 2019, film 2018, najbolji filmovi 2019, najbolji filmovi 2018

Na drugoj stranici – Najbolji filmovi 2018. godine