Filmska godina u znaku žena

Filmska godina u znaku žena

Osmog ožujka je Međunarodni dan žena, koji obilježavamo kao dan kada pripadnicama ljepšeg spola čestitamo njihova društvena, socijala, ekonomska i svaka druga postignuća. U svijetu zabave, ljubitelji filmske industrije s nestrpljenjem očekuju nadolazeće hit filmove različitih žanrova čije su nositeljice upravo one – žene!
Donosimo kratki presjek filmske godine koja je pred nama, a ona je upravo u znaku žena!

Novu godinu započeli smo u velikom stilu s filmom BIRDS OF PREY I EMANCIPACIJA FAMOZNE HARLEY QUINN. Warner je ujedinio snage s megapopularnom Margot Robbie, otvorio lov na Harley Quinn i donio nam pravi akcijski chick flick!  Joker ostavlja Harley Quinn i ona govori gledateljima da joj je sada bolje nego ikada u životu, da ima novog najboljeg prijatelja: hijenu po imenu Bruce, i uživa u svakodnevnim čarima poput omiljenog sendviča od jaja! Istovremeno sreće nekoliko žena koje provode dane na svoj način: rješavaju masovna ubojstva, ili nastupaju u klubu pod pokroviteljstvom masovnih ubojica i njihovih prijatelja.Ovo je priča o snažnim ženama koje pokušavaju pronaći svoju neovisnost, kako u sebi, tako i jedna u drugoj.

Nakon što je Harley Quinn pomela kinoblagajne, u kina nam je na Valentinovo stigao film KAO ŠEFICA. Legendarna Salma Hayek, čijem šarmu svijet ne može odoljeti već desetljećima, ovog puta našla se u ulozi negativke. Ona je vlasnica beauty carstva koje će pomrsiti računicu najboljim prijateljicama Meg i Mel. Duhovita kemija između zvijezda Tiffany Haddish i Rose Byrne, dvije moderne, samosvijesne i bliske prijateljice donosi nam uzbudljivu priču o prijateljstvu, osnaživanju žena i njihovoj samostalnosti. KAO ŠEFICA jedna od rijetkih komedija o ženama koja nije usmjerena na njihovu potragu za pravim muškarcem. Ovaj film je priča o ženama koje zajedno postižu uspjeh u poslu i odnosima.

U ožujku nam dolaze Disneyjev film o legendarnoj kineskoj ratnici MULAN. Neustrašiva mlada žena riskira sve iz ljubavi prema svojoj obitelji i svojoj zemlji te postaje jedna od najvećih ratnica u povijesti Kine. Kada kineski car izda dekret po kojem jedan muškarac iz svake obitelji mora služiti u carskoj vojsci kako bi obranili zemlju od sjevernih napadača, Hua Mulan, najstarija kćer časnog ratnika, odlazi u vojsku umjesto svog bolesnog oca. Maskirana u muškarca po imenu Hua Jun, prolazi brojna iskušenja na svakom koraku i mora naučiti iskoristiti svoju unutarnju snagu i prihvatiti svoj istinski potencijal. Ovo iskustvo će je pretvoriti u časnu ratnicu i donijeti joj poštovanje zahvalnog naroda i ponosnog oca.

Nakon MULAN, 2. travnja u kina dolazi film RADIOAKTIVNA, o jedinoj ženi koja je osvojila dvije Nobelove nagrade i to za dvije različite znanosti – fiziku i kemiju – Marie Curie. Ona je žena koja je oblikovala 20. stoljeće. Marie se suprotstavljala društvenim konvencijama u vrijeme kad žene nisu bile gotovo uopće prisutne u znanosti. Poljakinja koja je veći dio svojeg života provela u Francuskoj, morala se boriti za svoje obrazovanje i za to da se njezin glas čuje. Zajedno sa svojim mužem Pierreom zapanjila je cijeli svijet otkrićem radioaktivnosti. Danonoćno su radili s opasnim kemikalijama u oronuloj staroj šupi, bez žudnje za slavom i novcem. Spasila je nebrojene živote tijekom Prvog svjetskog rata zbog novih napredaka u medicini. Njezina otkrića omogućila su razvoj terapija pomoću radiologije za liječenje raka. Vizionarka koja je bila ispred svojeg vremena, Marie je bila briljantna znanstvenica te jedinstvena, strastvena i vrlo usredotočena osoba. U ulozi Marie Curie ćemo gledati fantastičnu Rosamunde Pike.

Krajem mjesec stiže novi Marvelov film  – BLACK WIDOW. Natashu Romanoff koju glumi Scarlett Johansson, suočava se s mračnim dijelovima svoje smrtnosti kada se pojavi opasna zavjera povezana s njezinom prošlošću. Potaknuta silom koja se neće zaustaviti pred ničim, Natasha se mora baviti svojom poviješću kao špijunka i prekinuti odnos koji je ostao u njoj prije nego što je postala Osvetnica. Black Widow je prvi film u četvrtoj fazi Marvel Cinematic Universea.

U lipnju nam stiže WONDER WOMAN 1984, nastavak hita iz 2017. godine koji je srušio sve rekorde na kino blagajnama. Patty Jenkins i Gal Gadot koje su sudjelovale u kreiranju prvog nastavka, vraćaju nas na sami početak priče, u 1984. godinu. Ono što je također novina u ovom nastavku, su i novi neprijatelji, Wonder Women će u novoj avanturi odmjeriti snage s Max Lordom i The Cheetah. DC- ijev siguran recept za osvajanje filmskog platna: akcija, akcija i još malo akcije.

Similar Posts