Filmovi - Najbolji filmovi 2019/2020

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Najbolji filmovi 2020. godine


Soul (2020)

Najbolji filmovi - Soul (2020)

Žanr filma: Animacija, avantura, komedija
Redatelj: Pete Docter, Kemp Powers
Scenarist: Pete Docter, Mike Jones
Glumci: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton

Radnja ukratko: Glazbenik koji je izgubio strast prema glazbi prelazi iz svog tijela i mora pronaći put natrag uz pomoć duše bebe koja uči o sebi.

Naše mišljenje ukratko: Kroz svoju iznenađujuće nepredvidljivu priču, Soul se bavi vrlo složenim temama na način koji uspijeva biti ne previše težak, ali dovoljno dubok da vam ostavi osjećaj prosvijećenosti i uvjerenja nakon što završi. Ide prema poznatijem teritoriju prema trećem činu, i nije svaki nepredvidivi zaokret učinkovit kao drugi, ali ovo bi mogla biti jedna od najdubljih Pixarovih priča.

Ocjena: IMDb 8.0/10, RottenTomatoes 95%


The Gentlemen (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: The Gentlemen (Gospoda, 2020)

Žanr filma: Akcija, krimi
Redatelj: Guy Ritchie
Scenarist: Guy Ritchie
Glumci: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery

Radnja ukratko: The Gentleman prati američkog iseljenika Mickeyja Pearsona (Matthew McConaughey) koji je stvorio vrlo profitabilno carstvo marihuane u Londonu. Kada se pročuje da on traži način kako uzeti novce i izaći iz tog posla to pokreće zavjere, sheme, primanje mita i ucjene u pokušaju krađe njegove domene ispod njega.

Naše mišljenje ukratko: Guy Ritchie se vratio onome što najbolje zna raditi, a to su odlični, zabavni krimi filmovi! Vrhunska višeslojna, zabavan, napeta i nasilna priča puna raznih okretaja, popraćena vrhunskom glumačkom postavom. Međutim, nije samo što je ta glumačka postava toliko dobro izgledala na posteru filma, već su toliko dobro odglumili uloge koje su izgledale kao da su stvorene za njih. Teško je odrediti tko je u ovom filmu bio bolji glumac. Vidi se da Ritchie izvlači maksimume iz svojih glumaca. Vrlo vjerojatno budući kultni krimi film i nešto što ljubitelji rada i dijela Guya Ritchieja ne smiju propustiti.

Ocjena: IMDb 7.8/10, RottenTomatoes 75%


Justice League Dark: Apokolips War (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: Justice League Dark: Apokolips War (2020)

Žanr filma: Animirani, akcija, superhero, avantura
Redatelj: Matt Peters, Christina Sotta
Scenarist: Mairghread Scott
Glumci: Jerry O’Connell, Matt Ryan, Jason O’Mara, Taissa Farmiga, Stuart Allan, Tony Todd, Rosario Dawson, Shemar Moore, Christopher Gorham, Rebecca Romijn, Rainn Wilson

Radnja ukratko: Dvije godine nakon velikog i tragičnog poraza u ratu sa Darkseidom, Justice League tim je gotovo u potpunosti razoren, zajedno sa većinom Zemlje. Superman, potpuno oslabljen i bez svojih moći, uz pomoć Raven i Johna Constantinea mora okupiti onaj mali broj preostalih saveznika, među kojima su i njihovi nekada najveći neprijatelji, kako bi se vratili na Apokolips, Darkseidov planet i u epskoj bitci ga zaustavili jednom zauvijek.

Naše mišljenje ukratko: Možda ne najbolji, ali zasigurno najepskiji DC animirani film dosad! Izuzetno mračan, složen od odlične priče, napunjen velikom dozom koliko šokantnih, toliko i epskih trenutaka. Matt Ryan kao John Constantine briljira, a i ostale glumačke su sasvim solidne. Izvrsna animacija, koja se vidi pogotovo u dizajnu Darkseida, kao i u scenama šokantnog i otvoreno prikazanog nasilja kojeg ima u velikim količinama.

Film ima iznimno veliku dozu dobro raspoređenih likova, a za veliku je pohvalu je koliko su pomno odabrali tih nekoliko glavnih (i generalno različitih) likova koji nose cijelu priču. U svakom slučaju, od sat i pol vremena koliko film traje, iako se to možda za film ovih proporcija čini prekratko, svaka minuta je odlično iskorištena. Marvel možda ima svoj live-action Endgame, ali DC ima svoj animirani!

Ocjena: IMDb 7.7/10, RottenTomatoes 100%


Palm Springs (2020)

Najbolji filmovi - Palm Springs (2020)

Žanr filma: Komedija, romantika
Redatelj: Max Barbakow
Scenarist: Andy Siara
Glumci: Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons

Radnja ukratko: Kad bezbrižni Nyles i kuma Sarah imaju priliku susresti se na vjenčanju u Palm Springsu, stvari se zakompliciraju jer nisu u stanju pobjeći od mjesta, samih sebe, ili jedno drugog.

Naše mišljenje ukratko: Više puta viđena i ispričana priča, ali u jednom urnebesnom filmu. Odlični glumci i vrlo dobra kemija između likova.

Ocjena: IMDb 7.4/10, RottenTomatoes 94%


Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge (2020)

Žanr filma: Animacija, akcija, avantura
Redatelj: Ethan Spaulding
Scenarist: Jeremy Adams
Glumci: Jennifer Carpenter, Grey Griffin, Joel McHale

Radnja ukratko: Unatoč imenu, čini se da će ovaj R-rated animirani film pratiti dobro poznatu premisu franšize i da će se fokusirati na turnir između svjetova raznih boraca.

Naše mišljenje ukratko: Iznimno razočaravajuća i tanka priča, te jako loše razvijeni likovi, pogotovo negativci koji su doslovno ubacivani i izbacivani iz filma unutar minuta. Turnira gotovo da nije ni bilo, odnosno samo jedna borba. Međutim, film vizualno izgleda fantastično, a brutalnosti su do savršenstva prenesene iz video igara na ekran. Zaista su to odradili vrhunski i zbog toga je film zaslužio ovako visoku ocjenu. Posuđeni glasovi likovima također odlični.

Ocjena: IMDb 7.4/10, RottenTomatoes 90%


Onward (2020)

Najbolji filmovi - Trailer: Onward (2020)

Žanr filma: Animacija, avantura, komedija
Redatelj: Dan Scanlon
Scenarist: Dan Scanlon, Jason Headley, Keith Bunin
Glumci: Tom Holland (Ian Lightfoot), Chris Pratt (Barley Lightfoot), Julia Louis-Dreyfus (Laurel Lightfoot), Octavia Spencer (Corey)

Radnja ukratko: Braća Ian i Barley Lightfoot tinejdžeri su koji stanuju u predgrađu neimenovanog svijeta fantastike. U jednom trenutku, odluče se krenuti na pustolovinu u sklopu koje žele otkriti postoji li još magije u svijetu, a sve kako bi proveli barem jedan dan sa svojim pokojnim ocem, koji je umro kada su oni još bili toliko mali da ga se ni ne sjećaju.

Naše mišljenje ukratko: Novi Pixarov prilično je osvježavajuća i originalna priča koja se bavi odrastanjem i izgradnjom odnosa dvojice braće u fantastičnom svijetu čarolije i magije. Dan Scanlon uspio je tehnički i narativno strukturirati film i dovesti ga do visoke razine kvalitete, dok su Tom Holland i Chris Pratt oduševili u glavnim ulogama, pokazujući pritom zavidnu dinamiku. Istina, Onward nije u rangu Pixarovih klasika poput Inside Out, Wall-E ili Up, ali to je zapravo njegova jedina mana tako da u svim ostalim ovog toplog i lijepog filma možete slobodno uživati.

Ocjena: IMDb 7.4/10, RottenTomatoes 88%


The Invisible Man (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: The Invisible Man (Nevidljivi Čovjek, 2020)

Žanr filma: Horor, sci-fi, triler
Redatelj: Leigh Whannell
Scenarist: Leigh Whannell
Glumci: Elisabeth Moss, Aldis Hodge, Storm Reid, Harriet Dyer, Oliver Jackson-Cohen

Radnja ukratko: Nakon što sazna da je njezin nasilni muž od kojeg je prethodno pobjegla počinio samoubojstvo, Cecilia Kass misli da je njezinoj noćnoj mori napokon došao kraj. No, noćna mora će tek započeti kada shvati da je progoni netko tko nije vidljiv ljudskom oku, a samo jedan čovjek na svijetu ima za to ima motiv.

Naše mišljenje ukratko: Film koji je malo toga obećavao, ali jako puno toga isporučio. Iako sami horor aspekti ne prednjače u odnosu na aspekte ostalih žanrova koji su umiješani u ovaj kompletni proizvod, i iako nema onog pravog doživljaja straha, odličan razvoj priče i kvaliteta svih ostalih segmenata od ovoga stvaraju film koji će zasluženo dobiti mjesto na listi najboljih filmova godine. Elisabeth Moss vrlo dobra u glavnoj ulozi, amosfera i napetost odlično odrađeni zahvaljujući vrlo visokoj kvaliteti režije i produkcije. Izvrsna dramatična glazba, solidni plot-twistovi i jako dobar razvoj i karakterizacija glavnih likova u konačnici stvaraju film koji toplo možemo preporučiti ljubiteljima svih žanrova koje je ovaj film uspio izmiješati.

Ocjena: IMDb 7.1/10, RottenTomatoes 92%


The King of Staten Island (2020)

Najbolji filmovi - The King of Staten Island (2020)

Žanr filma: Komedija, drama
Redatelj: Judd Apatow
Scenarist: Judd Apatow, Pete Davidson
Glumci: Pete Davidson, Bel Powley, Ricky Velez

Radnja ukratko: Scott je ostao zarobljen u razvoju od kada mu je umro otac vatrogasac. Dane provodi pušeći travu i maštajući o tome da postane umjetnik tetovaža dok ga događaji ne prisile da se suoči sa svojom tugom i učini prve korake naprijed u životu.

Naše mišljenje ukratko: Film se ne suzdržava biti introspektivan i sirov. Ponekad se čini amaterski, ali sveukupno to dobro funkcionira za priču koja se pripovijeda. Više drama, nego komedija, ali s nekim doista smiješnim trenucima.

Ocjena: IMDb 7.1/10, RottenTomatoes 75%


Greyhound (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: Greyhound (2020)

Žanr filma: Drama, ratni
Redatelj: Aaron Schneider
Scenarist: Aaron Schneider
Glumci: Elisabeth Shue, Tom Hanks, Stephen Graham

Radnja ukratko: Zapovjednik mornarice zapovjeda s Greyhoundom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Naše mišljenje ukratko: Nažalost vrijeme trajanja je puno kraće nego što bi trebalo biti za ovaj tip filma. Zbog toga, nisu uspjeli razviti glavnog lika, kao ni dobro scenarij. S druge strane, vrhunski CGI nam je ponudio jednu od najboljih pomorskih bitki svih vremena, a u kombinaciji s zvučnim efektima bio je vrlo uvjerljiv.

Ocjena: IMDb 7.0/10, RottenTomatoes 79%


The Platform (El Hoyo, 2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: The Platform (El Hoyo, 2020)

Žanr filma: Horor, triler
Redatelj: Galder Gaztelu-Urrutia
Scenarist: David Desola, Pedro Rivero
Glumci: Ivan Massagué, Zorion Eguileor, Antonia San Juan

Radnja ukratko: Okomiti zatvor s jednom ćelijom po razini. Dvoje ljudi po ćeliji. Jedna jedina platforma za hranu i dvije minute dnevno za hranjenje od gore do dolje. Beskrajna noćna mora zarobljena u The Pit.

Naše mišljenje ukratko: Iako vidno niskobudžetni Netflixov film, ponudio je fantastičnu priču koja ima direktne paralele s društvom u kojem živimo, te nas nakon gledanja ostavlja da se zapitamo kako bi se mi nosili u takvom položaju – danas na vrhuncu, a sutra se boriš za vlastiti život i to kako ne bi umro od gladi. Uz to, film je ponudio odličnu i uvjerljivu glumačku postavu.

Ocjena: IMDb 7.0/10, RottenTomatoes 79%


Escape from Pretoria (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: Escape from Pretoria (2020)

Žanr filma: Triler
Redatelj: Francis Annan
Scenarist: Francis Annan, L.H. Adams
Glumci: Daniel Radcliffe, Ian Hart, Daniel Webber

Radnja ukratko: Na temelju stvarne zatvorske pauze dvojice političkih zarobljenika, Escape From Pretoria triler je utrke protiv vremena postavljen u burnim danima Apartheide u Južnoj Africi.

Naše mišljenje ukratko: Sjajan proceduralni triler, uspješno izvršavanje žanrovske mehanike, pomno isplanirani film o planiranju bijega iz zatvora. Iako mu nedostaje dubine, to nadoknađuje dobrom zabavom, što je dodatno ispunjeno sjajnim glumačkim radom. Dobri filmovi o zatvoru ne izlaze toliko često.

Ocjena: IMDb 6.8/10, RottenTomatoes 73%


The Vast of Night (2020)

Najbolji filmovi - The Vast of Night (2020)

Žanr filma: Drama, misterija, sci-fi
Redatelj: Andrew Patterson
Scenarist: Andrew Patterson, Craig W. Sanger
Glumci: Sierra McCormick, Jake Horowitz, Gail Cronauer

Radnja ukratko: Pri kraju 1950-ih, jedne sudbonosne noći u Novom Meksiku, mladi operater centrale Fay i karizmatični radio DJ Everett otkrivaju neobičnu zvučnu frekvenciju koja bi mogla zauvijek promijeniti njihov mali grad i budućnost.

Naše mišljenje ukratko: Bilo da se radi o War of the Worlds, Twilight Zone or The Day the Earth Stood Still, ova se znanstveno-fantastična priča kroz mali izmišljeni gradić New Mexico odaje im svima počast. Zabavni mali filmić koji čak ima poveznice i s Close Encounters. Za one koji žude za puno akcije, potražite nešto drugo; za one od vas koji vole priču i omogućit će joj da se razvija, nećete biti razočarani. Uz to, dvoje glavnih glumaca je odlično.

Ocjena: IMDb 6.7/10, RottenTomatoes 93%


The Way Back (2020)

Najbolji filmovi - The Way Back

Žanr filma: Drama, sportski
Redatelj: Gavin O’Connor
Scenarist: Brad Ingelsby
Glumci: Ben Affleck (Jack Cunningham), Al Madrigal (Dan), Michaela Watkins (Beth), Janina Gavankar (Angela)

Radnja ukratko: Jack Cunningham (Ben Affleck) je građevinski radnik koji ima velikih problema s alkoholizmom. Međutim, kada igrom slučaja dobije ponudu da vodi košarkašku momčad svoje srednje škole, čija je zvijezda svojedobno bio, njegov se život promijeni iz temelja, a osim borbe na terenu, Cunningham se mora suočiti i s vlastitim problemima izvan terena.

Naše mišljenje ukratko: Ben Affleck je u ovome filmu odigrao vjerojatno najiskreniju ulogu svoje karijere, međutim ostaje pitanje koliko je njegov vlastiti problematični život utjecao na percepciju ove sportsko-autobiografske drame o srednjoškolskom košarkaškom treneru koji se bori s teškim alkoholizmom. O’Connor je ponovo odradio odličan posao u tandemu s Affleckom, međutim unatoč dosta dobro odrađenoj priči i vrlo snažnim emocijama, The Way Back je u najboljem slučaju vrlo dobar film kojeg, nažalost, ubija vrlo klišejizirana i predvidljiva radnja, kao i kronični nedostatak inovativnosti u pristupu žanru i priči.

Ocjena: IMDb 6.7/10, RottenTomatoes 84%


Extraction (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: Extraction (2020)

Žanr filma: Akcija, drama
Redatelj: Sam Hargrave
Scenarist: Joe Russo
Glumci: Chris Hemsworth, David Harbour, Golshifteh Farahani

Radnja ukratko: Tyler Rake, plaćenik na crnom tržištu koji je angažiran za spašavanje otetog sina međunarodnog krimi lorda.

Naše mišljenje ukratko: Generična priča puna klišeja, nevjerojatno dobre akcije i akrobacija, te odlične glume Hemswortha i dječaka Jaiswal. Nažalost dosta slabo razvijeni likovi, a pogotovo ne inspirativan glavni negativac. Solidan Netflixov originalni film za opustiti se i bez razmišljanja dva sata izgubiti u njegovoj akciji i brutalnostima. Plus, vjerojatno najbolja akcijska scena ove godine (do sada).

Ocjena: IMDb 6.7/10, RottenTomatoes 67%


Happiest Season (2020)

Najbolji filmovi - Happiest Season

Žanr filma: Komedija, drama, romantika
Redatelj: Clea DuVall
Scenarist: Clea DuVall
Glumci: Kristen Stewart, Mackenzie Davis, Mary Steenburgen

Radnja ukratko: Blagdanska romantična komedija koja bilježi niz emocija povezanih sa željom da obitelj prihvati, da budete vjerni sebi i pokušavate ne pokvariti Božić.

Naše mišljenje ukratko: Vjerojatno nećete zamjetiti film poput ovog s umjetnošću, ali “Happiest Season” formuliran je s osjećajem; možete vjerovati u ljude koje gledate i zaista je lijepi Blagdanski film.

Ocjena: IMDb 6.6/10, RottenTomatoes 82%


The Old Guard (2020)

Najbolji filmovi - Old Guard

Žanr filma: Akcija, fantazija, superhero
Redatelj: Gina Prince-Bythewood
Scenarist: Leandro Fernandez, Greg Rucka
Glumci: Charlize Theron, Chiwetel Ejiofor, Harry Melling

Radnja ukratko: Prikriveni tim besmrtnih plaćenika iznenada je izložen i sada se moraju boriti kako bi zadržali svoj identitet u tajnosti, baš u trenutku kada je neočekivano otkriven novi član.

Naše mišljenje ukratko: Veliki potencijal priče koji se može razvijati u raznim smjerovima i više nastavaka, međutim, u ovom nije pošteno iskorištena. Likovi su također mogli biti bolje razvijeni, dok je gluma dosta dobra, pogotovo Charlize Theron. Glazba je najgori dio filma, te dolazi u potpuno promašenim trenucima. Vizualno također nije baš vrhunski, često se čini ne uvjerljivo i pomalo plastično. Ipak, akcija je odlična, potencijal priče vrhunski, što ga čini sasvim dobrom ljetnim blockbusterom. Ako želite gledati superherojski film, li nešto drugačije, ovo je film za vas.

Ocjena: IMDb 6.6/10, RottenTomatoes 80%


21 Bridges (2020)

Najbolji filmovi - Trailer: 21 Bridges (2019)

Žanr filma: Krimi, drama, triler
Redatelj: Brian Kirk
Scenarist: Adam Mervis, Matthew Michael Carnahan
Glumci: Chadwick Boseman, Sienna Miller, Stephan James, Keith David, Taylor Kitsch, J.K. Simmons

Radnja ukratko: Njujorški detektiv predvodi sveopću potjeru za dvojicom opasnih kriminalaca po cijelom Manhattanu, no ubrzo će otkriti i neočekivanu zavjeru koju samo on može riješiti.

Naše mišljenje ukratko: Jako zanimljiv i napet akcijski “murjački” triler koji itekako ima ono nešto zbog čega ga vrijedi izdvojiti iz mora filmova slične tematike. Iako po svojem principu rješavanja radnje više podsjeća na epizode neke krimi-serije, dobra priča i iznenađujuće vješto napisan scenarij stvaraju veliku količinu napetosti i pažnje koju gledatelj vjerojatno nije očekivao prije nego je upalio ovaj film.

Upravo zbog toga je ovaj film odličan izbor kako za one koji vole gledati film prazne glave, tako i za one koji vole da ih film natjera na razmišljanje. Solidne glumačke performanse, jako fini ambijent i odlični sveukupni dojam zbog čega ovaj film možemo preporučiti apsolutno svakoj vrsti gledatelja.

Ocjena: IMDb 6.6/10, RottenTomatoes 54%


Possessor Uncut (2020)

Najbolji filmovi - Trailer: Possessor (2020)

Žanr filma: Horor, sci-fi, triler
Redatelj: Brandon Cronenberg
Scenarist: Brandon Cronenberg
Glumci: Andrea Riseborough, Christopher Abbott, Jennifer Jason Leigh

Radnja ukratko: Possessor prati agenta koji radi za tajnu organizaciju koja koristi tehnologiju implantacije mozga za naseljavanje tuđih tijela – što ih u konačnici tjera na atentate za klijente.

Naše mišljenje ukratko: Stilizirani i izuzetno nasilan SF/horor. Brandon Cronenberg dobro prati očev nacrt cerebralne/tjelesne strave. Morate dati svu svoju pažnju kako bi uspjeli pratiti ovaj vrlo složeni film.

Ocjena: IMDb 6.5/10, RottenTomatoes 94%


Bad Boys for Life (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: Bad Boys for Life (Zločesti Dečki Zauvijek, 2020)

Žanr filma: Akcija, komedija, krimi
Redatelj: Adil El Arbi, Bilall Fallah
Scenarist: Chris Bremner, Joe Carnahan
Glumci: Will Smith, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Martin Lawrence

Radnja ukratko: Marcus Burnett je sada policijski inspektor, a Mike Lowery je u krizi srednjeg životnog vijeka. Ponovno se ujedinjuju kada im albanski plaćenik, čijeg su brata ubili, obeća važan bonus.

Naše mišljenje ukratko: Treći dio Bad Boys franšize je ponovno ponudio fantastičnu akciju, hrpu humora i dva odlična glavna glumca. S druge strane, priča filma je očekivano njegova slabija točka, dok je pomlađena AMMO ekipa definitivno najslabija točka filma. Vjerujem da će se ljubiteljima prva dva Bad Boys filma, kao i akcije općenito, i ovaj treći jako svidjeti.

Ocjena: IMDb 6.5/10, RottenTomatoes 76%


Sonic the Hedgehog (2020)

Najbolji filmovi - Sonic the Hedgehog postao film pravljen prema video igri s najvećom zaradom u vikendu otvaranja

Žanr filma: Akcija, avantura, komedija
Redatelj: Jeff Fowler
Scenarist: Pat Casey, Josh Miller (prema istoimenoj igri kompanije SEGA)
Glumci: Ben Schwartz (Sonic, glas), James Marsden (Tom Wachowski), Jim Carrey (Dr. Robotnik), Tika Sumpter (Maddie Wachowski)

Radnja ukratko: Nakon problema u svom matičnom svijetu, jež Sonic, koji se može kretati neprirodno brzo, završi na Zemlji, gdje se skriva od svojih protivnika. Međutim, kada u naletu bijesa izazove kratki spoj na širem području zapada Sjedinjenih Država, američka vlada pošalje ekscentričnog Dr. Robotnika u potragu za Sonicom, koji s neočekivanim prijateljem, policajcem Tomom Wachowskim, mora ponovo bježati i spasiti se od poludjelog znanstvenika.

Naše mišljenje ukratko: Iako daleko od bilo kakvog remek-djela, Sonic je dovoljno simpatičan i dovoljno nepretenciozan da ispuni sve kriterije koje si je postavio. Uz karizmatičnu interpretaciju Jima Carreyja i simpatičnu glasovnu rolu Bena Schwartza, Sonic je film koji će vas prikladno opustiti, zabaviti te čak i nasmijati, što je za film ovoga kalibra i više nego dovoljno za toplu preporuku.

Ocjena: IMDb 6.5/10, RottenTomatoes 63%


The Hunt (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: The Hunt (2020)

Žanr filma: Akcija, horor, triler
Redatelj: Craig Zobel
Scenarist: Nick Cuse, Damon Lindelof
Glumci: Betty Gilpin, Hilary Swank, Ike Barinholtz

Radnja ukratko: Dvanaest stranaca probudi se na čistini. Ne znaju ni gdje su, ni kako su stigli tamo. Ne znaju da su izabrani – za vrlo specifičnu svrhu – Lov.

Naše mišljenje ukratko: The Hunt pripada odličnoj glavnoj glumici Betty Gilpin, te dok ima poneke interesantne ideje i nekoliko velikih šokova, ni izbliza nije toliko kontroverzan koliko ga se najavljivalo da će biti.

Ocjena: IMDb 6.5/10, RottenTomatoes 57%


Sputnik (2020)

Najbolji filmovi - Trailer: Sputnik (2020)

Žanr filma: Horor, sci-fi
Redatelj: Egor Abramenko
Scenarist: Oleg Malovichko, Andrei Zolotarev
Glumci: Oksana Akinshina, Fedor Bondarchuk, Pyotr Fyodorov

Radnja ukratko: Usamljeni preživjeli zagonetnog incidenta na svemirskom brodu nije se vratio kući kući sam, skrivajući se u unutar njegovo tijela, opasno je stvorenje.

Naše mišljenje ukratko: Film polako gradi radnju, ali nije dosadan, a priča se razvija prirodno i nikada ne ruši svoju logiku. Često puta će vas situacije iznenaditi, a specijalni efekti su poprilično dobri. Ipak, za veću ocjenu mu fali ipak nešto malo više od onoga što je ponudio.

Ocjena: IMDb 6.4/10, RottenTomatoes 88%


Spenser Confidential (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: Spenser Confidential (2020)

Žanr filma: Krimi, drama, misterija
Redatelj: Peter Berg
Scenarist: Ace Atkins, Brian Helgeland
Glumci: Mark Wahlberg, Alan Arkin, Colleen Camp, Winston Duke

Radnja ukratko: Bivši zatvorenik po imenu Spenser vraća se u Bostonsko zločinačko podzemlje kako bi razotkrio zavjere o ubojstvu.

Naše mišljenje ukratko: Zabavan, pun akcije film, s dvoje odličnih glavnih glumaca i dobro odrađenim njihovim likovima, koji često nije siguran što točno želi biti – ozbiljan akcijski film ili komedija – generičke priče i gotovo potpuno zanemarenih sporednim uloga.

Ocjena: IMDb 6.2/10, RottenTomatoes 36%


VFW (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: VFW (2020)

Žanr filma: Akcija, horor
Redatelj: Joe Begos
Scenarist: Max Brallier, Matthew McArdle
Glumci: Stephen Lang, William Sadler, Fred Williamson

Radnja ukratko: Skupina ratnih veterana mora braniti svoju lokalnu VFW (Veterans of Foreign Wars) organizaciju i nedužnu tinejdžerku od poremećenog dilera droge i njegove neumoljive vojske punk mutanata.

Naše mišljenje ukratko: Iako ne pretjerano sofisticiran, ovaj film je vrlo hrabar, drzak i zabavan film. I dok mu možda likovi nisu baš najbolje razvijeni, oni su vrlo dobro odglumljeni pa se kroz to uspijemo povezati s njima. Pun je brutalnog nasilja što će se ljubiteljima horora sigurno svidjeti, iako mu mali prostori i slabo osvjetljenje ne čine uslugu. Za sve ljubitelje brutalnog nasilja u filmovima naša preporuka.

Ocjena: IMDb 6.1/10, RottenTomatoes 83%


Lost Girls (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: Lost Girls (2020)

Žanr filma: Drama, misterija, triler
Redatelj: Liz Garbus
Scenarist: Robert Kolker, Michael Werwie
Glumci: Amy Ryan, Thomasin McKenzie, Gabriel Byrne

Radnja ukratko: Kad kći Mari Gilbert nestane, zbog neaktivnost policije pokreće vlastitu istragu u zatvorenoj zajednici Long Islanda gdje je Shannan posljednji put viđen. Njezina potraga urodi pronalaskom preko desetak tijela ubijenih prostitutki.

Naše mišljenje ukratko: Film je prvenstveno ponudio odličnu glumu, gdje se posebno ističe nominirana za Oscara Amy Ryan. Uz to, osobna drama je zaista dirljiva i što god mislili o ovom slučaju, koji s proceduralne strane nije dobro prikazan u filmu, moramo suosjećati s majkom koja ne zna gdje joj je nestala kćer. Moglo se to ipak bolje razraditi, ali bi za to bio potreban drugačiji medij, poput recimo mini-serije.

Ocjena: IMDb 6.1/10, RottenTomatoes 74%


The Lodge (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: The Lodge (2020)

Žanr filma: Drama, horor, triler
Redatelj: Severin Fiala, Veronika Franz
Scenarist: Sergio Casci, Veronika Franz
Glumci: Riley Keough, Jaeden Martell, Lia McHugh, Richard Armitage, Alicia Silverstone

Radnja ukratko: Uskoro će postati maćeha i okovana je snijegom s dvoje djece svog zaručnika u zabačenom odmaralištu. Tek što se odnosi počnu poboljšavati između trija, događaju se neki čudni i zastrašujući događaji.

Naše mišljenje ukratko: Franz i Fiala možda igraju malo sigurno filmom “The Lodge”, ne odvajajući se previše od formule za koju su znali da je već jednom radila. “The Lodge” je više uznemirujuć nego zastrašujuć, svojim jezivim ambijentom i zastrašujućim zapletom upravlja većinom ovog horora. Užasi filma ne dolaze iz vanjske ili natprirodne sile, već iz okrutnosti koju čak i djeca mogu nositi.

Ocjena: IMDb 6.0/10, RottenTomatoes 74%


The Christmas Chronicles: Part Two (2020)

Najbolji filmovi - Trailer: The Christmas Chronicles 2 (2020)


Žanr filma: Avantura, komedija, obiteljski, fantazija
Redatelj: Chris Columbus
Scenarist: Matt Lieberman, Chris Columbus
Glumci: Kurt Russell, Judah Lewis, Goldie Hawn

Radnja ukratko: Kate Pierce, sada cinična tinejdžerica, neočekivano se ponovno susreće s Djedom Mrazom kad misteriozni troublemaker zaprijeti otkazivanjem Božića – zauvijek.

Naše mišljenje ukratko: Zabavan Božićni film, iako daleko od prvog dijela. Kurt Russell je fantastičan u ulozi Djeda Mraza. Priča je dovoljno zabavna da se može pogledati, dok je ostatak ekipa pomalo razočaravajuć.

Ocjena: IMDb 6.0/10, RottenTomatoes 65%


1BR (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: 1BR (2020)

Žanr filma: Drama, horor, triler
Redatelj: David Marmor
Scenarist: David Marmor
Glumci: Naomi Grossman, Giles Matthey, Alan Blumenfeld

Radnja ukratko: Sarah pokušava započeti iznova u LA-u, ali njezini susjedi nisu ono što izgledaju.

Naše mišljenje ukratko: Napet, jeziv i na trenutke zaista zastrašujući psihološki horor film, s odličnom idejom negdje do prve polovice filma, nakon toga gotovo riješen cijeli film i ubačena skoro potpuno nova tema čime je nažalost pala kvaliteta filma. U početku se dobro počelo graditi s likovima, opet do polovice filma kada je to izgubljeno. Gluma je odlična, pogotovo glavne glumice Brydon Bloom.

Ocjena: IMDb 5.8/10, RottenTomatoes 88%


Underwater (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: Underwater (2020)

Žanr filma: Akcija, drama, horor, sci-fi
Redatelj: William Eubank
Scenarist: Brian Duffield, Adam Cozad
Glumci: Kristen Stewart, T.J. Miller, Vincent Cassel

Radnja ukratko: Posada podvodnih istraživača mora se pobrinuti za sigurnost nakon što je potres uništio njihov podzemni laboratorij.

Naše mišljenje ukratko: Znanstveno-fantastični horor film koji donosi klaustrofobijski triler s dobrim glumačkim ansamblom i izvedbama, napetom muzikom i smjerom u kojem se čini da ovaj film pokušava vratiti žanr SF, horor, triler filmova iz 1980tih poput Alien, The Thing ili The Abyss. Film nudi akciju i napetost od prve do zadnje minute. Nažalost, priča mu baš i nije inovativna, te nisu imali vremena za razvoj likova.

Ocjena: IMDb 5.8/10, RottenTomatoes 48%


Sea Fever (2020)

Najbolji filmovi - Recenzija: Sea Fever (2020)

Žanr filma: Horor, sci-fi
Redatelj: Neasa Hardiman
Scenarist: Neasa Hardiman
Glumci: Connie Nielsen, Hermione Corfield, Dougray Scott

Radnja ukratko: Posada West of Ireland koče, nasukana na moru, bori se za svoje živote protiv rastućeg parazita u
njihovoj pitkoj vodi.

Naše mišljenje ukratko: I dok Sea Fever definitivno spada u B-listu horor trilera, vrlo je dobro napravljen i odglumljen, s tim da se čini nevjerojatno pravovremen s obzirom na vrijeme kada je izašao (tako je i originalno trebao izaći). S obzirom na to sasvim je solidan, s nekoliko brutalnih scena, iako dosta kratak i povremeno predvidiv.

Ocjena: IMDb 5.7/10, RottenTomatoes 87%


Dolittle (2020)

Najbolji filmovi - Trailer: Dolittle (2020)

Žanr filma: Komedija, fantazija, avantura, obiteljski
Redatelj: Stephen Gaghan
Scenarist: Stephen Gaghan, Dan Gregor, Doug Mand
Glumci: Robert Downey Jr., Antonio Banderas, Michael Sheen, Emma Thompson, Rami Malek, John Cena, Kumail Nanjiani, Octavia Spencer, Tom Holland, Craig Robinson, Ralph Fiennes, Selena Gomez, Marion Cotillard

Radnja ukratko: Sedam godina nakon smrti njegove supruge, ekscentrični John Dolittle, poznati liječnik i veterinar u viktorijanskoj Engleskoj, postaje pustinjak, skrivajući se iza visokih zidova dvorca Dolittle, sa samo životnjskim društvom koje mu je na raspolaganju. Ali kada se kraljica Viktorija teško razboli, Dolittle je nevoljko prisiljen uploviti u epsku avanturu do mitskog otoka u potrazi za lijekom, povratiti svoju duhovitost i hrabrost dok susreće stare neprijatelje i mnoga čudesna stvorenja.

Naše mišljenje ukratko: S obzirom na sve što smo napisali u recenziji, vjerojatno će mnogi pomisliti da je ova ocjena kontradiktorna, odnosno previsoka, ali to nije baš sasvim tako. Jer iako ovaj film možda nije neko oličenje kvalitete što se tiče samog umjetničkog i filmskog dojma, bez obzira na klišeiziranu priču, te šabloniziran i nevješto napisan scenarij, vidljivo je da je ovaj film prvenstveno pravljen da zadovolji svoju ciljanu publiku, a ne profesionalne kritičare.

Dolittle je jedan child-friendly film u čijem slučaju nije uopće bitno koliko ima felera u pogledu općenite kvalitete, jer impresivni vizualni dizajn, simpatičan, iako dosta dječiji humor i naravno, RDJ koji je vrlo dobro odradio ulogu daju ovom filmu prolaz barem kod te određene skupine gledateljstva koja gotivi ovakve filmove.

Ocjena: IMDb 5.6/10, RottenTomatoes 15%


Wonder Woman 1984 (2020)

Najbolji filmovi od 2018 do 2023. godine koje morate gledati

Žanr filma: Superhero, akcija, avantura
Redatelj: Patty Jenkins
Scenarist: Patty Jenkins, David Callaham, Geoff Johns
Glumci: Gal Gadot, Chris Pine, Connie Nielsen, Robin Wright, Kristen Wiig, Pedro Pascal

Radnja ukratko: Pogled unazad na avanturu Dijane Prince iz 80ih kada je stigla u Ameriku, te se sukobila s negativcima Maxvell Lordom i Cheetah.

Naše mišljenje ukratko: Iako je generalno slabiji od svog prethodnika te sadrži neke šlampave greškice koje se uglavnom tiču samog koncepta priče i drugačijeg ambijenta, WW84 je još uvijek sasvim kompaktan nastavak koji nam je vratio Gal Gadot u ulozi omiljene heroine u jednako dobrom svjetlu kao što smo ju i zapamtili u prvom filmu. Unatoč određenim šlampavostima u scenariju, Patty Jenkinsicina režija odrađena je na jako visokoj razini, a dodatni začin je i fantastična glazba Hansa Zimmera.

Pedro Pascal kao Maxvell Lord odličan. Kristen Wiig kao Cheetah je također odradila jako dobru ulogu, ali kompletan potencijal lika ipak na kraju nije isfuran do kraja. Filmu je promjena ambijenta dodala i malo šarenila i stavljen je i dodatni naglasak na humor, ali ništa od toga nije u pretjeranoj mjeri i nije razlog da se ovaj film ne pogleda s guštom. Na kraju krajeva, jasno je da su ciljana publika ovog filma DC fanovi, obožavatelji Gal Gadot i superhero fanatici općenito. Ako ste samo jedno od tog troje, samo izvolite, nećete se razočarati.

Ocjena: IMDb 5.4/10, RottenTomatoes 58%


Tesla (2020)

Najbolji filmovi - Trailer: Tesla (2020)

Žanr filma: Biografski, drama
Redatelj: Michael Almereyda
Scenarist: Michael Almereyda
Glumci: Ethan Hawke, Eve Hewson, Ebon Moss-Bachrach, Jim Gaffigan, Kyle MacLachlan

Radnja ukratko: Slobodni pogled na vizionarskog izumitelja Nikolu Teslu, njegove interakcije s Thomasom Edisonom i Anne, kćeri J. P. Morgana, te njegovim otkrićima u prijenosu električne energije i svjetlosti.

Naše mišljenje ukratko: Genralno neloš, ali u odnosu na očekivanja i ono što je ovaj film trebao biti, ispao je veliko razočaranje. Biografija samog Tesle kroz film prezentirana jako površno i bez ikakve dubine, a i s obzirom na relativno kratko trajanje, prostor su popunili sa nekim prozirnim, pa i dosadnim segmentima. Iako film uspijeva zadržati dignitet i prolaznu ocjenu zahvaljujući izvrsnom performansu Ethana Hawkea (koji zapravo i nosi cijeli film) i relativno solidnoj, ali rijetko korištenoj glazbi, sve ostalo je nažalost prikazano poprilično blijedo i plitko. Tesla je zaslužio bolje!

Ocjena: IMDb 5.1/10, RottenTomatoes 59%


Na sljedećoj stranici, u navigaciji niže, nalaze se najbolji filmovi 2019. godine

Similar Posts