Recenzija: Underwater (2020)

Recenzija: Underwater (2020)

Pogledali smo SF horor film s Kristen Stewart i Vincentom Casselom u glavnoj ulozi, Underwater. Našu recenziju filma Underwater pročitajte u članku.

Žanr filma:

Akcija, drama, horor, sci-fi

Redatelj:

William Eubank

Scenarist:

Brian Duffield, Adam Cozad

Glumci:

Kristen Stewart, T.J. Miller, Vincent Cassel

Radnje ukratko:

Posada podvodnih istraživača mora se pobrinuti za sigurnost nakon što je potres uništio njihov podzemni laboratorij.

Recenzija: Underwater (2020)

Underwater nas od svog prvog trenutka baca u akciju, kada, gotovo u sceni otvaranja, podvodno postrojenje počinje pucati sa svih strana. Preživjeli, Norah (Kristen Stewart), Paul (T.J. Miller), Lucien (Vincent Cassel), Emily (Jessica Henwick) i Liam (John Gallagher Jr.) nemaju pojma što se događa i žele pronaći put do druge stanice u kojoj se nalaze evakuacijske kapsule. Ono za što su u prvi trenutak mislili da je potres, vrlo brzo saznaju da je nešto drugo. Stanica za bušenje probudila je nešto na dnu oceana, a sada ta bića pokušavaju uloviti ostale preživjele.

Film nema potpuno inovativnu radnju i ideju priče. Podvodno postrojenje koje buši na dnu oceana, te pri tome oslobađa razna čudovišta. Međutim, to nadoknađuje odlično stvorenom klaustrofobijom, te dobrim dijelom filma napetošću i iščekivanjem oko otkrivanja što ih to napada. Oni se moraju provlačiti kroz neke zaista uske i klaustrofobične prostore, dok u drugom trenutku moraju hodati po dnu otvorenog mora u potpunom mraku, ne znajući što ih vani čeka. Sve to obavljaju u velikim i nezgrapnim odijelima, na koje se kamera često fokusira unutar vizira, te tima stvaraju još veću napetost i osjećaj klaustrofobije. Film je definitivno intenzivan, napet i jeziv, ipak, ne baš i strašan. Pokuša s nekoliko ‘jump scare’ scena u kojima nešto trči prema vama, ali to je više manje to.

S druge strane, iako mu radnja definitivno nije originalna, ponudio je nekoliko upečatljivih scena koje će mi se definitivno urezati u pamćenje, od kojih je gotovo sam kraj i otkriće onoga što ih napada ipak vrhunac. Koja totalna pretjerana ludost, oduševilo me.

Gluma je vrlo dobra. Kristen Stewart je vrlo dobro odglumila ulogu glavne glumice Norah, lika koji se bori s ostavljanjem ljudi iza sebe u po život opasnim situacijama. Ostali su isto ok, ali su uglavnom tu u službi njoj. Likovi nisi gotovo ništa razvijeni, film je pre kratak za to, tako da u nekih sat i pol vremena koliko traje Underwater nije bilo vremena za njihovo razvijanje. Slična je situacija i s objašnjenjima svega što se događa i što je dovelo do pronalaska čudovišta, provedu nas na početku tekstualno kroz scene otvaranja kredita i to je to.

Glazbena podloga od Marco Beltrami i Brandon Roberts je vrhunska i isporučuje napeti ton SF horor filma, odlično pogođeno, bez toga film ni izbliza ne bi uspio biti jednako dobar.

Redatelj William Eubank je napravio vrlo dobar posao stvarajući ovaj SF horor film. Znao je da nema previše vremena i gurnuo je akciju doslovno od prve scene u filmu i nije ju puštao ni jednog trenutka do završnih kredita. Prvi dio filma je o pokušavanju preživljavanja tijekom rasturanja tog podvodnog postrojenja, dok u drugom dijelu oni pokušavaju preživjeti napade zastrašujućih čudovišta koje jedva vide.

Film je pokupio dosta loše kritike, a i ocjena na IMDb mu je (barem meni) iznenađujuće niska. Međutim, slična je stvar bila i s filmom Life, koji iako se događa u svemiru ima vrlo sličan ton ovome, koji također nije najbolje prošao na IMDb, a zapravo je vrlo dobar SF horor film.

Ako volite brze SF horor filmove, bez previše razmišljanja, s dobrom glumačkom ekipom i koji će vas od samog početka držati na rubu, onda je Underwater film za vas, a nama je dovoljno dobar da ga uvrstimo na našu listu najboljih filmova 2020. godine.

Similar Posts