15 Najboljih filmova Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. filmovi – Top 15 najboljih

Donosimo vam 15 najboljih filmova američkog glumca i glazbenika Roberta Downeya Jr. Koji su vama najbolji njegovi filmovi?

Robert Downey mlađi (eng. Robert Downey Jr., rođen 4. travnja 1965. u New Yorku) američki je glumac i glazbenik. Sin je Roberta Downeya, nezavisnog filmaša i glumca. Downey mlađi je jednako poznat po svojim filmskim i TV ulogama kao i po uživanju narkotika i problemima sa zakonom. U karijeri je 2 puta nominiran za Oscara, a osvojio je mnoge druge nagrade.

U nastavku pogledajte 15 najboljih filmova Roberta Downeya Jr.

Robert Downey Jr. filmovi – 15 najboljih

15. Gothika (2003)

Gothika (2003)

Žanr: Horor, misterija, triler
Redatelj: Mathieu Kassovitz
Glumci: Halle Berry, Penélope Cruz, Robert Downey Jr.

Radnja ukratko: Psihijatrica Dr. Miranda Grey (Halle Berry) se nakon automobilske nesreće budi kao pacijentica u ustanovi u kojoj je radila, ali bez ikakvog sjećanja zašto je tamo i što je učinila. Uskoro saznaje da je optužena za ubojstvo supruga Douga.

14. Due Date (2010)

Robert Downey Jr. filmovi - Top 15 najboljih

Žanr: Avantura, komedija
Redatelj: Todd Phillips
Glumci: Robert Downey Jr., Zach Galifianakis, Michelle Monaghan, Jamie Foxx

Radnja ukratko: Budući otac Peter prisiljen je putovati s Ethanom kako bi mogao prisustvovati rođenju svog djeteta. To će putovanje biti jedno od najstrašnijih i najbolnijih iskustava u njegovu životu.

13. A Scanner Darkly (2006)

A Scanner Darkly (2006)

Žanr: Animacija, krimi, drama
Redatelj: Richard Linklater
Glumci: Keanu Reeves, Winona Ryder, Robert Downey Jr.

Radnja ukratko: Policajac na tajnom zadatku u ne tako udaljenoj budućnosti postane upetljan s opasnom novom drogom i kao rezultat počinje gubiti svoj identitet.

12. Chef (2014)

Chef (2014)

Žanr: Avantura, komedija, drama
Redatelj: Jon Favreau
Glumci: Jon Favreau, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson

Radnja ukratko: Carl Casper je glavni kuhar u uglednom restoranu u Los Angelesu. Jednoga dana iznenada odluči dati otkaz jer u svojoj kuharskoj kreativnosti ne želi popustiti nametljivom vlasniku restorana i trenutno se nađe u situaciji – što dalje?

11. Chaplin (1992)

Chaplin (1992)

Žanr: Biografija, komedija, drama
Redatelj: Richard Attenborough
Glumci: Robert Downey Jr., Geraldine Chaplin, Paul Rhys

Radnja ukratko: Težak i trnovit put velikana komedije, Charlesa Chaplina (Robert Downey Jr.) prema usponu i svjetskoj slavi.

10. The Judge (2014)

The Judge (2014)

Žanr: Krimi, drama
Redatelj: David Dobkin
Glumci: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Billy Bob Thornton

Radnja ukratko: Sudac je priča o uspješnom i samoživom odvjetniku Hanku Palmeru (Robert Downey Jr.) koji nakon smrti majke dolazi u rodni grad. Osim obitelji od koje se u potpunosti otuđio, Palmera dočeka i optužnica podignuta protiv njegovog oca, uglednog umirovljenog suca koji je u službi pravde proveo 42 godine. Josepha Palmera (Robert Duvall) tereti se za ubojstvo. Briljantni mladi pravnik morat će obuzdati svoju aroganciju, pomiriti se s obitelji te ponovo zadobiti očevo povjerenje kako bi pobijedio u najvažnijem slučaju karijere.

9. Natural Born Killers (1994)

Natural Born Killers (1994)

Žanr: Krimi, drama
Redatelj: Oliver Stone
Glumci: Woody Harrelson, Juliette Lewis, Tom Sizemore, Robert Downey Jr.

Radnja ukratko: Mladi rastrojeni par kreće na smrtonosni pohod po SAD-u.

8. Richard III (1995)

Richard III (1995)

Žanr: Drama, sci-fi, ratni
Redatelj: Richard Loncraine
Glumci: Ian McKellen, Annette Bening, Christopher Bowen, Robert Downey Jr.

Radnja ukratko: Richar (I. McKellen) kuje zavjeru protiv svog brata Edwarda (J. Wood), koji se upravo popeo na tron nakon krvavog građanskog rata. Richard počinje tako što zavodi i ženi Lady Ane (Kristin Scott Thomas), čijeg je muža ubio u tijekom rata.

Uz pomoć nekoliko vjernih slugu, uspije ubiti svog starijeg brata Clarencea, što zadaje veliki udarac Edwardu i on ubrzo umire. Na kraju, krunu nasljedi mladi princ od Walesa. Richardu je dodijeljena uloga zaštitnika mladog kralja, ali umjesto toga, on smješta mladića i njegovog brata u tamnicu i preuzima kontrolu nad državom.

7. Short Cuts (1993)

Short Cuts (1993)

Žanr: Komedija, drama
Redatelj: Robert Altman
Glumci: Andie MacDowell, Julianne Moore, Tim Robbins, Robert Downey Jr.

Radnja ukratko: Film “Short cuts” prikazuje sudbine nekoliko bračnih parova i obitelji u par dana prije potresa.Bizarne pustolovine poput humora i tragedije koji su sastavni dio života doživljava svatko od njih na svoj način.

6. Wonder Boys (2000)

Wonder Boys (2000)

Žanr: Komedija, drama
Redatelj: Curtis Hanson
Glumci: Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand, Robert Downey Jr.

Radnja ukratko: Na dan kada ga napušta i treća supruga i dok ga agent u izdavačkoj kući pritišće da nakon sedam godina završi roman, sveučilišni književi profesor Grady Tripp saznaje da je njegova ljubavnica ostala u drugom stanju.

5. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Žanr: Akcija, komedija, krimi
Redatelj: Shane Black
Glumci: Robert Downey Jr., Val Kilmer, Michelle Monaghan

Radnja ukratko: Lopov, detektiv i propala glumica pokušavaju riješiti zagonetni slučaj ubojstva.

4. Good Night, and Good Luck. (2005)

Good Night, and Good Luck. (2005)

Žanr: Biografija, drama, povijesni
Redatelj: George Clooney
Glumci: David Strathairn, George Clooney, Patricia Clarkson, Robert Downey Jr.

Radnja ukratko: Rani dani televizije u Americi 1950-ih. Edward R Murrow je predani televizijski novinar koji želi gledateljstvu predstaviti provjerene činjenice a izbjeći svaku vrstu laži i nagađanja. Murrow i njegovo odano osoblje vođeno producentom Fred Friendleyem te Joeom Wershbom na CBS –u se bori protiv korporativnih i sponzorskih uvjeta te istražuje laži i zastrašujuću taktiku senatora McCarthy-ija tijekom njegovog poznatog “lova na vještice”.

Nakon što Murrow u svom televizijskom prilogu otvoreno prozove zloglasnog McCarthyja slijedi senatorov odgovor i optužba da je sam Murroy zakleti komunist. U klimi straha i nepovjerenja rodit će se otpor koji će se pokazati povijesno bitnim za daljnje određenje novinarske profesije kakvom je danas znamo.

3. Sherlock Holmes (2009) / Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

Sherlock Holmes (2009)

Žanr: Akcija, avantura, krimi
RedateljGuy Ritchie
Glumci: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams

Radnja ukratko: Guy Ritchie („Zdrpi i briši“) prihvatio se režije potpuno novog filma o Sherlocku Holmesu u kojem će slavni detektiv biti prikazan na način na koji do sada to nikada nije bilo učinjeno. Uz vlastite ubojite vještine te legendarni intelekt, Holmes će se upustiti u bitku kao nikad do sada kako bi zaustavio opasnog neprijatelja i otkrio smrtonosnu urotu koja prijeti uništenjem države.

Višestruko nominirani za Oscara Robert Downey Jr. i Jude Law glume Holmesa, odnosno njegovog vjernog prijatelja dr. Watsona u ovoj misterioznoj akcijskoj avanturi scenarista Anthonyja Peckhama i Guya Ritchiea. / Sherlock Holmes je oduvijek bio najpametniji čovjek u prostoriji… sve do sad. Pojavio se novi kriminalni genijalac, Professor Moriarty. On ne samo da je Holmesov intelektualni pandan, već svojom zloćom i potpunim neimanjem savjesti, stječe prednost pred detektivom. Holmes njegovu kobnu slagalicu zločina počinje otkrivati kod istrage ubojstva austrijskog princa.

2. Zodiac (2007)

Zodiac (2007)

Žanr: Krimi, drama, povijesni
Redatelj: David Fincher
Glumci: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo

Radnja ukratko: Radi se o serijskom ubojici koji zastrašuje područje zaljeva San Francisca i ruga se policiji svojim šiframa i pismima dok četiri policijske uprave tragaju za ubojicom. Slučaj postaje opsesija za četvoricu muškaraca čije živote i karijere neprekidan niz tragova prvo uzdiže, a zatim uništava.

1. Marvelov Filmski Svemir

Iron Man 3 (2013)

Robert John Downey, Jr. glumi prvog i vjerojatno još uvijek najvažnijeg lika Marvel Filmskog Svemira, Tony Starka/Iron Mana. Glumio je u filmovima Iron Man, The Incredible Hulk, Iron Man 2, The Avengers, Iron Man 3, Avengers: Age of Ultron, Captain America: Civil War, Spider-Man: Homecoming, Avengers: Infinity War i Avengers: Endgame.

Similar Posts