10 Najboljih filmova Penélope Cruz

10 Najboljih filmova Penélope Cruz

Donosimo vam 10 najboljih filmova španjolske glumice Penélope Cruz. Napišite nam u komentarima koji su vama najbolji njezini filmovi.

Penélope Cruz (28. travnja 1974.) španjolska je filmska glumica. U domovini je postala poznata 1990-ih, filmovima poput Šunka, šunka, Belle Époque, Djevojka tvojih snova (La niña de tus ojos) i Sve o mojoj majci (Todo sobre mi madre). Glumila je i u američkim filmovima kao što su Nebo boje vanilije i Bandidas. Za ulogu u filmu Woodyja Allena, Vicky Cristina Barcelona, nagrađena je Oscarom za najbolju sporednu glumicu za 2008. godinu, čime je postala prva Španjolka dobitnica Oscara. Također je dobitnica nagrada Goya, BAFTA, kao i nagrade Filmskog festivala u Cannesu.

U nastavku pogledajte 10 Najboljih filmova Penélope Cruz:

10. Vanilla Sky (2001)

Vanilla Sky (2001)

Žanr: Fantazija, misterija, romantika

Redatelj: Cameron Crowe

Glumci: Tom Cruise, Penélope Cruz, Cameron Diaz

Radnja ukratko: Protagonist je bogati New York nasljednik (koga glumi Tom Cruise) čiji lik počinje gubiti osjećaj za stvarnost nakon što preživi strahovitu prometnu nesreću koju je namjerno skrivila njegova bivša djevojka (čiji lik tumači Cameron Diaz).

9. Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Žanr: Drama, romantika

Redatelj: Woody Allen

Glumci: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem

Radnja ukratko: Grad je romantičan, noć je topla … što još mogu poželjeti dvije prijateljice koje su iz Amerike došle na ljetovanje u Španjolsku. Postdiplomantica Vicky – već zaručena – nada se provesti neka istraživanja za svoju dizertaciju. Slobodoumna Cristina ogledava se za svakom mogućom avanturom. Avantura se i pojavljuje u liku zavodljivog slikara Juana Antonija, koji se ovim mladim ženama predstavlja u jednom restoranu u Barceloni.

8. Broken Embraces (2009)

Broken Embraces (2009)

Žanr: Drama, romantika, triler

Redatelj: Pedro Almodóvar

Glumci: Penélope Cruz, Lluís Homar, Blanca Portillo

Radnja ukratko: Jedan čovjek živi i radi u mraku. Prije 14 godina doživio je tešku prometnu nesreću u kojoj je, uz vid, izgubio i ljubav svog života – Lenu. Imao je dva imena. Jedno je Harry Caine, povremeni pseudonim. Drugo je Mateo Blanco, njegovo pravo ime koje koristi svakodnevno i kojim potpisuje svoje filmove. Poslije nesreće Mateo postaje svoj pseudonim, Harry Caine. Jedne noći njegov prijatelj Diego doživi nesreću i Harry se odluči brinuti o njemu. U jednoj od dugih besanih noći, on Diegu ispriča priču, zapravo bolnu autobiografiju. Priču potvrđenu fotografijom zaljubljenog para, Matea i Lene. Fotografiju koju je netko iskidao u tisuće dijelova, sa slomljenim zagrljajima za posljedicu.

7. Belle Epoque (1992)

Belle Epoque (1992)

Žanr: Komedija, drama, romantika

Redatelj: Fernando Trueba

Glumci: Fernando Fernán Gómez, Jorge Sanz, Penélope Cruz

Radnja ukratko: Mladi dezerter završi na farmi gdje upoznaje četri prelijepe sestre u koje se zaljubljuje.

6. Live Flesh (1997)

Live Flesh (1997)

Žanr: Drama

Redatelj: Pedro Almodóvar

Glumci: Liberto Rabal, Francesca Neri, Javier Bardem

Radnja ukratko: Victor se prepire s Helenom. Čuvši galamu, dvojica policajaca, David i Sancho, dođu intervenirati, pištolj slučajno opali… Četiri godine poslije David je u invalidskim kolicima, oženjen Helenom, a Victor je upravo pušten iz zatvora.

5. Pain and Glory (2019)

Antonio Banderas u ulozi karijere u filmu Pedra Almodovara, Pain & Glory (Tuga i Slava)!

Žanr: Drama

Redatelj: Pedro Almodóvar

Glumci: Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia

Radnja ukratko: Stariji filmski redatelj pati od kronične bolesti i spisateljske blokade koji utječu na njegov život.

4. Blow (2001)

Blow (2001)

Žanr: Biografija, krimi, drama

Redatelj: Ted Demme

Glumci: Johnny Depp, Penélope Cruz, Franka Potente

Radnja ukratko: Utemeljen na potpuno istinitoj priči, ovaj film kronološki pripovijeda uspon i pad jednog narko bossa. Njegovo je ime George Jung a bio je jedan od najvećih uvoznika kokaina u SAD. 1970-ih je krenuo u biznis sa zloglasnim narko kraljem Pablom Escobarom, te tako ušao u opasni svijet nezakonite preprodaje i uživanja droge. No slava u tom svijetu kratko traje.

3. Volver (2006)

Volver

Žanr: Komedija, krimi, drama

Redatelj: Pedro Almodóvar

Glumci: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Dueñas

Radnja ukratko: Nakon svoj smrti, majka se vraća u svoj rodni grad, kako bi riješila situaciju koju nije mogla dok je bila živa.

2. All About My Mother (1999)

All About My Mother (1999)

Žanr: Drama

Redatelj: Pedro Almodóvar

Glumci: Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Peña

Ukratko: U uspomenu na mrtvog sina samohrana majka kreće u potragu za njegovim ocem.

1. Open Your Eyes (1997)

Open Your Eyes (1997)

Žanr: Drama, misterija, romantika

Redatelj: Alejandro Amenábar

Glumci: Eduardo Noriega, Penélope Cruz, Chete Lera

Ukratko: Ovo je nešto za ljubitelje Davida Lyncha, film u kojem je teško razlučiti stvarnost od proizvoda uma glavnih protagonista. Odmah na početku upoznajemo se sa Césarom, šarmantnim, mladim poslovnim čovjekom koji koristi sve blagodati ljepote i društvenog statusa (brzi auti, lijepe žene). César ne trpi preveliku bliskost sa svojim ljubavnicama te se odlučuje distancirati od opasne, temperamentne Nurie koja se ne želi pomiriti sa košaricom.

Similar Posts