10 Najboljih filmova Javier Bardem

10 Najboljih filmova Javier Bardem

Donosimo vam 10 najboljih filmova španjolskog filmskog glumca Javiera Bardema. Koji su vam najbolji njegovi filmovi?

Javier Ángel Encinas Bardem (1. ožujka 1969., Las Palmas de Gran Canaria) španjolski je filmski glumac i prvi Španjolac dobitnik Oscara. U rodnoj Španjolskoj snimio je više od dvadeset filmova, a veliku međunarodnu slavu stekao je glavnom ulogom u filmu Prije nego padne noć. Tada postaje prvi Španjolac nominiran za prestižnu Akademijinu nagradu.

Zahvaljujući snažnoj ulozi u filmu braće Coen, Nema zemlje za starce, Bardem osvaja Oscar, Zlatni globus i BAFTA-u u kategoriji najboljega sporednog glumca. Sam film također je trijumfirao na 80. dodjeli Oscara odnijevši nagrade za najbolji film, najbolju režiju i najbolji adaptirani scenarij, a Javieru Bardemu osiguravši status prvoga španjolskog oskarovca.

U nastavku pogledajte 10 najboljih filmova Javiera Bardema:

10. Goya’s Ghosts (2006)

Goya's Ghosts (2006)

Žanr: Biografija, drama povijesni

Redatelj: Milos Forman

Glume: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgård

Ukratko: Španjolska, kraj 18. stoljeća. Francisco Goya (S. Skarsgard) već je etablirani dvorski slikar, osim po talentu poznat i po kontroverzama vezanima uz njegove odnose s modelima i po satiri koju stavlja u svoj rad, zbog čega je često na meti vlade i Katoličke crkve. Jednoga dana svećenik Lorenzo (J. Bardem) unajmljuje Goyu da naslika njegov portret. Ne bi li inkvizitorima dokazao da nije u odnosu s potencijalno opasnim slikarom, optuži slikarev model, mladu Inès (N. Portman), za herezu. Nju podvrgava teškim mukama, ona sve prizna, ali njezin imućni otac zaprijeti Lorenzu da će mu nanijeti veliku sramotu. Zbog toga Lorenzo bježi iz Španjolske.

9. Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Žanr: Drama, romantika

Redatelj: Woody Allen

Glumci: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem

Radnja ukratko: Grad je romantičan, noć je topla … što još mogu poželjeti dvije prijateljice koje su iz Amerike došle na ljetovanje u Španjolsku. Postdiplomantica Vicky – već zaručena – nada se provesti neka istraživanja za svoju dizertaciju. Slobodoumna Cristina ogledava se za svakom mogućom avanturom. Avantura se i pojavljuje u liku zavodljivog slikara Juana Antonija, koji se ovim mladim ženama predstavlja u jednom restoranu u Barceloni.

8. Live Flesh (1997)

Live Flesh (1997)

Žanr: Drama

Redatelj: Pedro Almodóvar

Glumci: Liberto Rabal, Francesca Neri, Javier Bardem

Radnja ukratko: Victor se prepire s Helenom. Čuvši galamu, dvojica policajaca, David i Sancho, dođu intervenirati, pištolj slučajno opali… Četiri godine poslije David je u invalidskim kolicima, oženjen Helenom, a Victor je upravo pušten iz zatvora.

7. Biutiful (2010)

Biutiful (2010)

Žanr: Drama, romantika

Redatelj: Alejandro G. Iñárritu

Glumci: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib

Radnja ukratko: Samohrani otac opterećen mislima o smrti životari baveći se mutnim poslovima.

6. Before Night Falls (2000)

Before Night Falls (2000)

Žanr: Biografija, drama, romantika

Redatelj: Julian Schnabel

Glumci: Javier Bardem, Johnny Depp, Olatz López Garmendia

Radnja ukratko: Oskarovac Javier Bardem glumi kubanskog pjesnika i romanopisca Reinalda Arenasa, progonjenog zbog svojih kreativnih uvjerenja i homoseksualnosti, prije nego što je 1980. godine prebjegao iz Kube u Sjedinjene Države.

Druge je zanimalo i ovo...