10 Najboljih filmova Joel Coen

10 Najboljih filmova Joel Coen

Donosimo vam 10 najboljih filmova američkog redatelja, scenarista i producenta Joel Coen. Napišite nam koji su vam najbolji njegovi filmovi u komentarima.

Joel Daniel Coen (rođen 29. studenog 1954. godine) je Američki redatelj scenarist i producent. Njegov brat je Ethan Coen i zajedno se nazivaju Coen brothers, Američki filmaši. Njihovi filmovi su raznih žanrova i stilova, koje često potkopavaju ili prave kao parodije.

Zajedno su nominirani za 13 Oscara, a osvojili su 4, za najbolji originalni scenarij filmom Fargo (1996), najboljeg film, najboljeg redatelja i najbolji adaptirani scenarij za film No Country for Old Men (2007). Također su osvojili i Palme d’Or za Barton Fink (1991).

U nastavku pogledajte 10 najboljih filmova Joela Coena (odnosno braće Coen).

10. Barton Fink (1991)

Barton Fink (1991)

 Barton Fink (1991) on IMDb

Žanr: Komedija, drama, triler

Redatelj: Joel Coen, Ethan Coen

Glumci: John Turturro, John Goodman, Judy Davis

Radnja ukratko: Govori o Bartonu Finku (John Turturro), mladom strastvenom i pomalo čudnom piscu drama o društvenoj realnosti s početka četrdesetih čiji je razlog za življenje “stvoriti kazalište za običnog čovjeka”, ali koji pati od spisateljske blokade i ne može se povezati s “običnim čovjekom”.

9. The Man Who Wasn’t There (2001)

The Man Who Wasn't There (2001)

 The Man Who Wasn't There (2001) on IMDb

Žanr: Krimi, drama

Redatelj: Joel Coen, Ethan Coen

Glumci: Billy Bob Thornton, Frances McDormand, Michael Badalucco

Radnja ukratko: Ed Crane, vlasnik brijačnice u gradiću sjeverne Californije, nezadovoljan je svojim životom. ali, nevjera njegove supruge Doris daje mu priliku za ucjenjivanje pomoću kojeg se nada promijeniti stvari na bolje. No, ubrzo više ništa neće ići po njegovom planu.

8. True Grit (2010)

True Grit (2010)

 True Grit (2010) on IMDb

Žanr: Avantura, drama, western

Redatelj: Ethan Coen, Joel Coen

Glumci: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld

Radnja ukratko: Četrnaestogodišnja Mattie Ross izgubila je oca jer ga je hladnokrvno ubio kukavica Tom Chaney. Mattie je odlučna privesti ga licu pravde. Pokušava to učiniti uz pomoć Roostera Cogburna, šerifa brzog na obaraču ali i u ispijanju alkohola. Gonjena željom za pravdom i osvetom, slijedi kriminalca duboko u indijanski teritorij kako bi ga pronašla prije nego ga teksaški rendžer LeBouef privede zbog ubojstva drugog čovjeka.

7. Blood Simple (1984)

Blood Simple (1984)

 Blood Simple (1984) on IMDb

Žanr: Krimi, drama, triler

Redatelj: Ethan Coen, Joel Coen

Glumci: John Getz, Frances McDormand, Dan Hedaya

Radnja ukratko: Bogati, ali ljubomorni muškarac zapošljava privatnog istražitelja da ubije njegovu prevarantsku ženu i njezinog novog muškarca. Ali, kada je krv umiješana, ništa nije jednostavno.

6. O Brother, Where Art Thou? (2000)

 O Brother, Where Art Thou? (2000) on IMDb

Žanr: Krimi, drama, triler

Redatelj: Joel Coen, Ethan Coen

Glume: George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson

Radnja ukratko: Na dalekom jugu, tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, trojica pobjeglih osuđenika traže skriveno blago, dok ih neumoran policijski dužnosnik progoni.

Similar Posts