10 Najboljih filmova Matt Damon

Matt Damon filmovi – Top 10 najboljih

Matthew Paige “Matt” Damon (Cambridge, Massachusetts, 8. listopada 1970.) je američki glumac, scenarist, producent i dobitnik Oscara za najbolji originalni scenarij (1997. godine za film Dobri Will Hunting). Iako mu je filmska karijera započela 1988., slavu je stekao upravo ulogom u filmu Dobri Will Hunting, gdje je glumio zajedno s Robinom Williamsom (koji je za tu ulogu dobio Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu). Scenarij za film napisao je sam Damon, uz suradnju s Benom Affleckom, a osim Oscara, njih su dvojica dobili i Zlatni globus u istoj kategoriji. Damon je također bio nominiran i za Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu zbog svoje izvedbe u filmu.

U nastavku pogledajte 10 najboljih filmova Matt Damona.

Matt Damon filmovi – 10 najboljih

10. Invictus (2009)

Invictus (2009)

Žanr: Biografija, drama, povijesni
Redatelj: Clint Eastwood
Glumci: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge

Radnja ukratko: „Invictus“ je inspirirajuća istinita priča o Nelsonu Mandeli (Freeman), njegovom izlasku iz zatvora nakon pada aparthajda, predsjedničkim izborima na kojima je uvjerljivo pobijedio i pokušaju ujedinjavanja njegove rasno podijeljene zemlje pomoću svjetskog prvenstva u ragbiju 1995. godine. Vjerujući da može ujediniti svoje ljude kroz univerzalni jezik – sport, Mandella skupi južnoafričku ragbi momčad za kvalifikacije koju predvodi kapetan Francois Pienaar (Damon).

9. The Talented Mr. Ripley (1999)

The Talented Mr. Ripley (1999)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Anthony Minghella
Glumci: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law

Radnja ukratko: Imućni američki brodograditelj unajmi proračunatog Toma da otputuje u Italiju po njegova sina Dickieja. Tom se uvuče u idilične živote Dickieja i njegove djevojke upustivši se u drsku spletku dvoličnosti, laži i ubojstva.

8. True Grit (2010)

True Grit (2010)

Žanr: Avantura, drama, western
Redatelj: Ethan Coen, Joel Coen
Glumci: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld

Radnja ukratko: Četrnaestogodišnja Mattie Ross izgubila je oca jer ga je hladnokrvno ubio kukavica Tom Chaney. Mattie je odlučna privesti ga licu pravde. Pokušava to učiniti uz pomoć Roostera Cogburna, šerifa brzog na obaraču ali i u ispijanju alkohola.
Gonjena željom za pravdom i osvetom, slijedi kriminalca duboko u indijanski teritorij kako bi ga pronašla prije nego ga teksaški rendžer LeBouef privede zbog ubojstva drugog čovjeka.

7. Interstellar (2014)

Interstellar (2014)

Žanr: Avantura, drama, sci-fi
Redatelj: Christopher Nolan
Glumci: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain

Radnja ukratko: Kada dođe kraj našem životu na Zemlji, tim istraživača krenut će u najvažniju misiju u povijesti čovječanstva: na put izvan granica naše galaksije kako bi otkrili postoji li budućnost za ljude među zvijezdama.

6. Ocean’s filmska franšiza

Ocean's Eleven (2001)

Ocean’s filmska franšiza se sastoji od tri originalna filma i jednog spin-off filma. Matt Damon je glumio u prva tri, originalna filma franšize.

5. Bourne filmska franšiza

The Bourne Identity (2002)

Bourne filmska franšiza je serija akcijskih triler filmova fokusirana na Jason Bourne, kojeg u pet filmova glumi Matt Damon, a to su The Bourne Identity (2002), The Bourne Supremacy (2004), The Bourne Ultimatum (2007), The Bourne Legacy (2012) i Jason Bourne (2016).

4. Good Will Hunting (1997)

Good Will Hunting (1997)

Žanr: Drama
Redatelj: Gus Van Sant
Glumci: Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck

Radnja ukratko: Četiri prijatelja iz radničke klase zajedno se druže u Južnom Bostonu, ali jedan od njih, ratoborni Will, ima neobičan dar: on je genij. Kad profesor matematike Lambeau sazna za to, inzistira na tome da mladić prestane tratiti svoj talent.

3. The Martian (2015)

The Martian (2015)

Žanr: Avantura, drama, sci-fi
Redatelj: Ridley Scott
Glumci: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig

Radnja ukratko: Astronaut ostaje nasukan na Marsu nakon što njegov tim misli da je umro i mora se osloniti na svoju genijalnost kako bi javi Zemlji da je on živ.

2. Saving Private Ryan (1998)

Saving Private Ryan

Žanr: Drama, ratni
Redatelj: Steven Spielberg
Glumci: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore

Radnja ukratko: Radnja prati kapetana Johna H. Millera (Tom Hanks) i njegov vod (Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, Adam Goldberg i Jeremy Davies) koji pokušavaju pronaći padobranca Jamesa Francisa Ryana (Matt Damon), posljednjeg preživjelog od četvorice braće u vojsci.

1. The Departed (2006)

The Departed (2006)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Martin Scorsese
Glumci: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson

Radnja ukratko: Odvija se u južnom Bostonu gdje su policijske snage krenule u rat protiv organiziranog kriminala. Policajac na tajnom zadatku (DiCaprio) mora se infiltrirati u mafijaški sindikat koji vodi Costello (Nicholson), dok se okorjeli kriminalac Colin Sullivan (Damon) infiltrira među policajce kao doušnik. No kada i kriminalcima i policajcima postane jasno da u svojim redovima imaju krticu, i Billyju i Colinu prijeti opasnost da ih uhvate i odaju neprijatelju, pa se moraju natjecati tko će koga prije razotkriti kako bi spasili svoju glavu.

Similar Posts