Donosimo vam 20 najboljih filmova američkog filmskog redatelja, producenta i scenarista, trostrukog dobitnika Oscara i financijski najuspješnijeg filmaša u povijesti Steven Spielberga. Koji su vama najbolji njegovi filmovi?

Steven Allan Spielberg (Cincinnati, 18. prosinca 1946.), američki filmski redatelj, trostruki dobitnik Oscara i financijski najuspješniji filmaš u povijesti.

Tijekom karijere, Spielberg se u svojim filmovima dotaknuo mnogih tema i žanrova. Tijekom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih, tri njegova filma: Ralje, E.T. i Jurski park postali su financijski najuspješniji filmovi u svojem vremenu. Tijekom svojih ranih godina kao redatelj, njegovi SF i pustolovni filmovi često su bili navođeni kao najviša dostignuća u snimanju blockbuster filmova modernog Hollywooda.

U karijeri je osvojio 3 Oscara, za Najboljeg redatelja filmovima Saving Private Ryan (1998) i Schindler’s List (1993) i Najbolji film Schindler’s List (1993).

U nastavku pogledajte 20 najboljih filmova Steven Spielberga

20. A.I. Artificial Intelligence (2001)

A.I. Artificial Intelligence (2001)

Žanr: Avantura, drama, sci-fi

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O’Connor

Radnja ukratko: Vrlo napredan prototip robotskog djeteta zvan David programiran je da pokaže bezuvjetnu ljubav. Kad ga njegova ljudska obitelj napusti, David krene u opasnu potragu da postane pravi dječak kako bi opet stekao ljubav svoje ljudske majke.

19. War Horse (2011)

War Horse (2011)

Žanr: Drama, povijesni, ratni

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Jeremy Irvine, Emily Watson, David Thewlis

Radnja ukratko: „Put rata“ prati prijateljstvo između konja po imenu Joey i mladića Alberta koji ga trenira. Kad se silom prilika razdvoje, film prati nevjerojatno putovanje konja kroz Prvi svjetski rat.

18. Amistad (1997)

Amistad (1997)

Žanr: Drama, povijesni

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Djimon Hounsou, Matthew McConaughey, Anthony Hopkins

Radnja ukratko: Temeljena na istinitoj priči o pobuni na brodu za prijevoz robova La Amistad iz 1839. godine tijekom koje su oteti robovi iz plemena Mende pobili gotovo čitavu posadu i preuzeli kontrolu nad brodom te međunarodnoj pravnoj bitci koja je uslijedila nakon njihovog ponovnog zarobljeništva od strane američkog trgovačkog broda. Slučaj je 1841. godine došao čak do Vrhovnog suda SAD-a i tek tamo bio riješen.

17. Duel (1971)

Duel (1971)

Žanr: Biografija, drama, povijesni

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Dennis Weaver, Jacqueline Scott, Eddie Firestone

Radnja ukratko: David Mann (Dennis Weaver) trgovački je putnik koji se vozi na poslovni sastanak. Vedar sunčan dan za volanom automobila dio je njegove životne rutine, sve do trenutka kada pretekne golemi tegljač. Nevidljivi vozač iznenada svoj teški kamion pretvara u ubojito oružje od četrdeset tona. Mann, u sve većoj panici, pokušava na sve načine izbjeći progonitelja.

16. War of the Worlds (2005)

War of the Worlds (2005)

Žanr: Avantura, sci-fi, triler

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Tom Cruise, Dakota Fanning, Tim Robbins

Radnja ukratko: Dok je Zemlja napadnuta od strane borbenih strojeva, jedna obitelj se bori za preživljavanje.