20 Najboljih filmova Anthony Hopkins

20 Najboljih filmova Anthony Hopkins

Donosimo vam 20 najboljih filmova velškog filmskog, kazališnog i televizijskog glumca, Anthony Hopkinsa. Koji su vama najbolji njegovi filmovi?

Sir Philip Anthony Hopkins (Margam, Wales, 31. prosinca 1937.), velški filmski, kazališni i televizijski glumac, dobitnik Oscara i Emmyja, vjerojatno najpoznatiji po ulozi dr. Hannibala Lectera u filmovima Kad jaganjci utihnu, Hannibal, i Crveni zmaj.

Osim nagrade za film Kad jaganjci utihnu, Hopkins je bio nominiran za Oscara za Na kraju dana (1993.), Nixon (1995.) i Amistad (1997.).

1973. je osvojio BAFTA-u za najboljeg glumca portret Pierrea Bežukova u BBC-jevoj seriji Rat i mir, te kasnije za Kad jaganjci utihnu i Shadowlands. U istoj kategoriji je nominiran i za Čaroliju i Na kraju dana, te za sporednog glumca u Zimi jednog lava.

U nastavku pogledajte 20 najboljih filmova Anthony Hopkinsa:

20. The Bounty (1984)

The Bounty (1984)

Žanr: Akcija, avantura, drama

Redatelj: Roger Donaldson

Glumci: Mel Gibson, Anthony Hopkins, Laurence Olivier

Radnja ukratko: Jedna od najpoznatijih pomorskih priča još je jedanput oživljena u ovom filmu iz 1984. Mel Gibson i Anthony Hopkins su Fletcher Christian i kapetan William Bligh, čiji različiti stavovi oko britanske pomorske discipline dovedu do pobune.

19. Nixon (1995)

Nixon (1995)

Žanr: Biografija, drama, povijesni

Redatelj: Oliver Stone

Glumci: Anthony Hopkins, Joan Allen, Powers Boothe

Radnja ukratko: Biografska priča o američkom predsjedniku Richardu M. Nixonu (Anthony Hopkins), od djetinjstva do eventualnog predsjedništva koje je sramotno završilo. Jedini američki predsjednik koji je ikada podnio ostavku kako bi se izbjegao opoziv.

18. Hearts in Atlantis (2001)

Hearts in Atlantis

Žanr: Drama, misterija

Redatelj: Scott Hicks

Glumci: Anthony Hopkins, Anton Yelchin, Hope Davis

Radnja ukratko: Što biste učinili da vam se jedna od najvećih tajni na svijetu useli na gornji kat kuće?

17. Amistad (1997)

Amistad (1997)

Žanr: Drama, povijesni

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Djimon Hounsou, Matthew McConaughey, Anthony Hopkins

Radnja ukratko: Temeljena na istinitoj priči o pobuni na brodu za prijevoz robova La Amistad iz 1839. godine tijekom koje su oteti robovi iz plemena Mende pobili gotovo čitavu posadu i preuzeli kontrolu nad brodom te međunarodnoj pravnoj bitci koja je uslijedila nakon njihovog ponovnog zarobljeništva od strane američkog trgovačkog broda. Slučaj je 1841. godine došao čak do Vrhovnog suda SAD-a i tek tamo bio riješen.

16. The Mask of Zorro (1998)

The Mask of Zorro (1998)

Žanr: Akcija, avantura, komedija

Redatelj: Martin Campbell

Glumci: Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones

Radnja ukratko: Mladi lopov, tražeći osvetu za smrt svog brata, je treniran od jednom velikog, ali ostarjelog Zorroa, koji također traži svoju osvetu.

15. Marvel filmski svemir

Anthony Hopkins glumi Odina u Marvel filmskom svemiru. Do sada je glumio u tri filma, Thor, Thor: The Dark World i Thor: Ragnarok. Uglavnom vrlo malu ulogu, zato je ova uloga tako nisko na ovoj listi.

14. A Bridge Too Far (1977)

A Bridge Too Far (1977)

Žanr: Drama, povijesni, ratni

Redatelj: Richard Attenborough

Glumci: Sean Connery, Ryan O’Neal, Michael Caine, Anthony Hopkins

Radnja ukratko: Sir Richard Attenborough režira film s Seanom Conneryjem, Geneom Hackmanom, Anthonyjem Hopkinsom i Robertom Redfordom u ovoj adaptaciji knjige Corneliusa Ryana koja se bavi istinitim događajima Bitke za Arnhem. 1994. godine Savezničke snage pokušale su ubrzati kraj rata planirajući ambicioznu i skupu operaciju (zauzimanje šest mostova koji spajaju Nizozemsku i Njemačku) koja je završila samo komplicirajući situaciju i za Saveznike i za Sile Osovine.

13. Shadowlands (1993)

Shadowlands (1993)

Žanr: Biografija, drama, romantika

Redatelj: Richard Attenborough

Glumci: Anthony Hopkins, Debra Winger, Julian Fellowes

Radnja ukratko: Istinita priča o C. S. Lewisu, suzdržanom profesoru, piscu i o njegovoj životnoj ljubavi.

12. Chaplin (1992)

Chaplin (1992)

Žanr: Biografija, komedija, drama

Redatelj: Richard Attenborough

Glumci: Robert Downey Jr., Geraldine Chaplin, Paul Rhys

Radnja ukratko: Težak i trnovit put velikana komedije, Charlesa Chaplina (Robert Downey Jr.) prema usponu i svjetskoj slavi.

11. Howards End (1992)

Howards End (1992)

Žanr: Drama, romantika

Redatelj: James Ivory

Glumci: Anthony Hopkins, Emma Thompson, Vanessa Redgrave

Radnja ukratko: „Howards End“ prikazuje krutu svijest britanskog društva na početku 20. stoljeća. Radnja filma vrti se oko „siromašne“ Margaret Schlegel, koja naslijedi dio imetka Ruth Wilcox, aristokratkinje s kojom se sprijateljila.

Druge je zanimalo i ovo...