15 Najboljih filmova Mel Gibson

15 Najboljih filmova Mel Gibson

Donosimo vam svih 15 najboljih filmova američko-australskog redatelja, glumca, scenarista i producenta Mela Gibsona. Koji su vam najbolji njegovi filmovi? 

Mel Columcille Gerard Gibson (Peekskill, 3. siječnja 1956.), američko-australski redatelj, glumac i producent. Nakon što se afirmirao kao glumac u serijalima Pobješnjeli Max i Smrtonosno oružje, Gibson je režirao Oscarom nagrađeni film Hrabro srce. Režijom tog filma je postao šesti glumac koji je postao redatelj i dobio Oscara za režiju. 2004. je režirao biblijski spektakl Pasija koji govori o Isusovim zadnjim satima života.

U nastavku pogledajte 15 najboljih filmova Mela Gibsona:

15. Conspiracy Theory (1997)

Conspiracy Theory (1997)

Žanr: Akcija, misterija, triler

Redatelj: Richard Donner

Glume: Mel Gibson, Julia Roberts, Patrick Stewart

Radnja ukratko: Jerry Fletcher (Mel Gibson) živi u strahu od prošlosti koje se ne može sjetiti. Radni dan provodi vozeći taksi u New Yorku, opsjednuto govoreći o urotama za koje misli da vrebaju sa svih strana. Od fluora u vodi preko međunarodne monetarne politike, Jerry Fletcher ima mišljenje o svemu – a njegovo je mišljenje da ‘oni’ sve kontroliraju te da smo svi mi samo žrtve neke goleme, strašne zavjere. No Jerry nije običan čudak. Zato što negdje u njegovoj memoriji postoje djelići sjećanja toliko zastrašujući, toliko stvarni i toliko zlokobni u svojim implikacijama da je Jerry Fletcher siguran da ne umišlja. Kada Jerry ne vozi taksi, sjedi kod kuće i opsjednuto skuplja sve informacije koje može naći o mogućim zavjerama. Sa svojim spisima i teorijama Jerry odlazi do osobe za koju vjeruje da jedina ima volje slušati njegova upozorenja iako je već bio izbačen iz ureda Alice Sutton. Alice (Julia Roberts) je marljiva odvjetnica u Ministarstvu pravosuđa u New Yorku koja ima i vlastite opsesije. Otkad joj je otac, savezni sudac, misteriozno ubijen prije nekoliko godina, Alice nikako ne može prihvatiti službeno objašnjenje njegove smrti – ili identitet ubojice.

14. Signs (2002)

Signs (2002)

Žanr: Drama, misterija, sci-fi

Redatelj: M. Night Shyamalan

Glumci: Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Rory Culkin

Radnja ukratko: Obitelj koja živi na farmi pronalazi misteriozne krugove u kukuruzištu, koji sugeriraju da nešto strašnije dolazi.

13. The Bounty (1984)

The Bounty (1984)

Žanr: Akcija, avantura, drama

Redatelj: Roger Donaldson

Glumci: Mel Gibson, Anthony Hopkins, Laurence Olivier

Radnja ukratko: Jedna od najpoznatijih pomorskih priča još je jedanput oživljena u ovom filmu iz 1984. Mel Gibson i Anthony Hopkins su Fletcher Christian i kapetan William Bligh, čiji različiti stavovi oko britanske pomorske discipline dovedu do pobune.

12. The Passion of the Christ (2004)

The Passion of the Christ (2004)

Žanr: Drama

Redatelj: Mel Gibson

Glumci: Jim Caviezel, Monica Bellucci, Maia Morgenstern

Radnja ukratko: Priča o zadnjih 12 sati života Isusa iz Nazaretha na dan njegova razapnuća u Jeruzalemu. Kontroverzni prikaz režisera Mela Gibsona koji je uzburkao svjetsku javnost i neke vjerske zajednice sa predetaljnim scenama Isusove muke i razapnuća.

11. Maverick (1994)

Maverick (1994)

Žanr: Akcija, avantura, komedija

Redatelj: Richard Donner

Glumci: Mel Gibson, Jodie Foster, James Garner

Radnja ukratko: Šarmantni revolveraš, kocakar i varalica Bret Maverick (Mel Gibson) pokušava kockanjem zaraditi 3.000 USD kako bi kupio pravo učešća na velikom pokeraškom turniru. Putem se udružuje s pokerašicom i prevaranticom lažnog južnjačkog naglaska Annabellom Bransford (Jodie Foster) te sa šerifom Zaneom Cooperom (James Garner) za kojeg se ispostavlja da je njegov otac.

10. We Were Soldiers (2002)

We Were Soldiers (2002)

Žanr: Akcija, drama, povijesni

Redatelj: Randall Wallace

Glumci: Mel Gibson, Madeleine Stowe, Greg Kinnear

Radnja ukratko: Pukovnik Hal Moore (Mel Gibson) je zapovjednik sedme konjaničke pukovnije koji se našao po prvi puta na zadatku i Vijetnamu. More će se pronaći sa svojim neiskusnim vojnicima u okruženju brojčano nadmoćnijega neprijatelja. Za razliku od svojega slavnoga prethodnika, generala G. A. Custera, koji je na čelu istoimene postrojbe stotinjak godina ranije poginuo, Moore uspijeva preživjeti u sukobu s borcima Vietkonga i čak odnijeti pobjedu.

9. The Professor and the Madman (2019)

Recenzija: The Professor and the Madman (2019)

Žanr: Biografija, drama, misterija

Redatelj: Farhad Safinia

Glumci: Mel Gibson, Sean Penn, Eddie Marsan

Radnja ukratko: Fakultetski neobrazovani Škot, James Murray (Mel Gibson), dobije priliku i podršku oksfordskih profesora da pokuša sastaviti najsveobuhvatniji, najdetaljniji i najveći rječnik engleskog jezika u povijesti. S druge strane, američki vojni liječnik koji živi u Engleskoj, William Chester Minor (Sean Penn), u naletu manije ubije njemu nepoznatog muškarca te biva poslan u psihijatrijsku bolnicu Broadmoor. Film isprepliće ove dvije naizgled nespoijve priče i otkriva detalje jednog od najzanimljivijih događaja iz povijesti leksikografije.

8. Gallipoli (1981)

Gallipoli (1981)

Žanr: Avantura, drama, povijesni

Redatelj: Peter Weir

Glumci: Mel Gibson, Mark Lee, Bill Kerr

Radnja ukratko: Dvojica mladih australskih sprintera različitih pozadina uključuju se u rat 1915. godine. Put će ih dovesti sve do Galipolja, mjesta povijesne bitke.

7. Payback (1999)

Payback (1999)

Žanr: Akcija, krimi, drama

Redatelj: Brian Helgeland

Glumci: Mel Gibson, Gregg Henry, Maria Bello

Radnja ukratko: Porter (M. Gibson) je profesionalni lopov i ubojica. Njegov partner Val Resnick (G. Henry) pokaže se još većim lopovom od njega kada nakon što zajedno opljačkaju azijsku bandu i zarade 140.000 dolara puca u njega i ostavlja ga da umre. Val bježi s novcem i Porterovom ženom Lynn (D. K. Unger). Novac mu je potreban za ulazak u moćnu kriminalnu organizaciju, tzv. sindikat The Outfit. Porter preživi i nakon pet mjeseci oporavka kreće u potjeru, tražeći samo ono što mu pripada, a to je 70.000 dolara. Pomaže mu djevojka, skupa prostitutka Rosie (M. Bello). Porter nemilosrdno napreduje prema svom cilju – uništiti organizaciju kojoj Val sada pripada, na čelu s opasnim Bronsonom (K. Kristofferson). Na putu mu stoje i kineska banda, dvojica korumpiranih policajaca i neobična Azijatkinja (L. Liu) koja svoj posao sado-mazo prostitutke shvaća iznimno ozbiljno.

6. The Patriot (2000)

The Patriot (2000)

Žanr: Akcija, drama, povijesni

Redatelj: Roland Emmerich

Glumci: Mel Gibson, Heath Ledger, Joely Richardson, Jason Isaacs

Radnja ukratko: Radnja mu je smještena u Južnu Karolinu u doba američkog rata za nezavisnost, a protagonist Benjamin Martin, lokalni farmer i veteran sedmogodišnjeg rata, koji se priključuje američkim borcima za nezavisnost nakon što su mu malodobnog sina ubili britanski vojnici na čelu sa krvoločnim pukovnikom Tavingtonom.

5. Apocalypto (2006)

Apocalypto (2006)

Žanr: Akcija, avantura, drama

Redatelj: Mel Gibson

Glumci: Gerardo Taracena, Raoul Max Trujillo, Dalia Hernández

Radnja ukratko: U civilizaciji Maja, miroljubivo pleme okrutno je napadnuto od strane ratnika koji traže robove i ljudska bića koja će žrtvovati bogovima.

4. Mad Max filmski serijal

Mad Max (1979)

Mad Max je Australska distopijsko akcijska medijska franšiza, koju su napravili George Miller i Byron Kennedy. Mel Gibson je glumio u prva tri filma ove franšize, a oni su Mad Max (1979 ), Mad Max 2 (1981) i Mad Max Beyond Thunderdome (1985).

3. Lethal Weapon filmska franšiza

Lethal Weapon 5 - u izradi!!!

Lethal Weapon je Američka akcijska policijska franšiza koju je napravio Shane Black. Fokusira se na dva Los Angeles Police Department (LAPD) detektiva, Martin Riggs i Roger Murtaugh. Franšiza se sastoji od četiri filma, u svima je glumio Mel Gibson, a oni su izlazili 1987, 1989, 1992 i 1998. godine.

2. Hacksaw Ridge (2016)

film-hacksaw-ridge

Žanr: Biografija, drama, povijesni

Kreator: Mel Gibson

Glumci: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey

Radnja ukratko: U proljeće 1945. godine – američke vojne snage su se susrele s najvažnijom i najopasnijom borbom na Pacifiku, međutim jedan vojnik se istaknuo kao drugačiji. To je bio Desmond T. Doss koji je odbio nositi oružje i ubijati ljude, te je služio vojsci kao nenaoružani medicinar i spasio živote mnogih bez da je ispalio i jedan metak. Time je postao prvi Amerikanac koji je zbog toga dobio Medalju časti.

1. Braveheart (1995)

Braveheart (1995) - Svijet filma

Žanr: Biografija, drama, povijesni

Redatelj: Mel Gibson

Glumci: Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan

Radnja ukratko: Kad je njegova tajna mlada pogubljena zbog napada na jednog Engleskog vojnika koji ju je pokušao silovati, Sir William Wallace započinje pobunu protiv kralja Edwarda I i Engleske.

Similar Posts