David Lynch filmovi - Top 10 najboljih

David Lynch filmovi – Top 10 najboljih

David Lynch (Missoula, 20. siječnja 1946.) je američki filmaš, televizijski redatelj, vizualni umjetnik, glazbenik i glumac. Poznat po svojim nadrealnim filmovima, Lynch je razvio svoj jedinstveni vizualni stil, popularni nazivan “Linčevski stil”, a kojeg karakteriziraju snene scene i specijalni dizajn zvuka. Nadrealni i u mnogim slučajevima nasilni elementi njegovih filmova na reputaciji su da “zastrašuju, vrijeđaju i mistificiraju” svoje gledatelje.

Tijekom svoje karijere, Lynch je zaradio tri nominacije za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg redatelja, te jednu u kategoriji najboljeg scenarija. Dva puta je osvojio francuskog Césara za najbolji strani film, kao i Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu te počasnu nagradu za životno postignuće na filmskom festivalu u Veneciji. Francuska vlada dodijelila mu je Legion of Honor, najveće priznanje koje jedan civil može dobiti, a te iste godine (2007.) The Guardian ga je opisao kao “najvažnijeg redatelja ove ere”. Allmovie proglasio ga je “renesansnim čovjekom modernog američkog filmskog stvaralaštva”, a uspjesi njegovih filmova označili su ga kao “prvog popularnog nadrealista”.

U nastavku pogledajte 10 najboljih filmova Davida Lyncha.

David Lynch filmovi – 10 najboljih

10. Dune (1984)

Žanr: Akcija, avantura, sci-fi
Redatelj: David Lynch
Glume: Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Francesca Annis

Ukratko: Smješten u daleku budućnost, film prati plemenite zaračene obitelji dok se bore za vlast nad grubom planetom Arrakis, još poznatom pod nazivom “Dune”. Plemeniti mladič Paul Atreides predvodi pješčane ratnike protiv galaktičkog cara i zla neprijatelja koji je ubio njegovog oca, te oslobode pješčani planet od careve vladavine.

9. Inland Empire (2006)

David Lynch filmovi - Inland Empire (2006)

Žanr: Drama, misterija, triler
Redatelj: David Lynch
Glume: Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux

Ukratko: Plavokosa glumica Nikki Grace se priprema za svoju najveću ulogu dosada, no kad se previše zbliži sa svojim mladim kolegom shvaća da joj se život počinje čudnovato ispreplitati sa fikcijom filma. Dodatnu konfuziju stvara činjenica da je film koji snimaju zapravo remake ukletog poljskog filma 47 koji zbog nezamislive tragedije nikada nije završen.

8. Wild at Heart (1990)

Wild at Heart (1990)

Žanr: Komedija, krimi, drama
Redatelj: David Lynch
Glumci: Nicolas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe

Ukratko: Mladi ljubavnici Sailor i Lula bježe od raznih čudake koje je Lulina majka zaposlila da ubiju Sailora.

7. Lost Highway (1997)

Lost Highway (1997)

Žanr: Misterija, triler
Redatelj: David Lynch
Glumci: Bill Pullman, Patricia Arquette, John Roselius

Ukratko: Radnja filma vrti se oko saksofonista koji je ubio svoju nevjernu suprugu. Čekajući smrtnu kaznu u zatvoru, on bježi u vlastita bizarna i nadrealna sjećanja, otkrivajući pogoršanje svog mentalnog stanja.

6. Eraserhead (1977)

Eraserhead (1977)

Žanr: Horor
Redatelj: David Lynch
Glumci: Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph

Ukratko: U postapokaliptičnom društvu Henry radi u tvornici i ima djevojku Mary. Kad Mary zatrudni, doseli se u njegov stan te na svijet donese bebu mutanta koja stalno plače. Mary ne može više izdržati konstantno vrištanje te ostavi Henryja.

5. Blue Velvet (1986)

Blue Velvet (1986)

Žanr: Drama, misterija, triler
Redatelj: David Lynch
Glumci: Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan, Dennis Hopper

Ukratko: U idiličnu američkome gradiću mladić se vraća iz bolnice poslije posjete bolesnome ocu. Na putu kući, na travnjaku nalazi ljudsko uho. Prijavljuje slučaj policiji, no istovremeno i sam započinje istragu u kojoj mu pomaže Dorothy, kći policajca. Mladom paru uskoro se razotkriva naličje američke malograđanske idile, uređenih kuća i travnjaka te Jeffrey biva izravno upleten u svijet kriminalaca i psihopata.

4. The Straight Story (1999)

The Straight Story (1999)

Žanr: Biografija, drama
Redatelj: David Lynch
Glumci: Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Jane Galloway Heitz

Ukratko: Film je temeljen na istinitoj priči putovanja Alvina Straighta kroz države Iowa i Wisconsin na kosilici. Alvin (kojeg u filmu glumi Richard Farnsworth) je ostarjeli veteran Drugog svjetskog rata koji živi sa svojom kćerkom Rose (Sissy Spacek), dragom ženom s blagim oblikom mentalnog poremećaja.

Nakon što čuje da je njegovog brata Lylea (Harry Dean Stanton) s kojim nije pričao više od 10 godina udarila kap, Alvin ga odluči posjetiti nadajući se da će se njih dvojica pomiriti prije nego umru. Međutim, budući ga njegove noge i oči onemogućuju da dobije vozačku dozvolu, on na svoju trideset godina staru kosilicu spoji prikolicu i krene na putovanje dugačko 240 milja iz gradića Laurens (država Iowa) sve do Mount Ziona (država Wisconsin).

3. The Elephant Man (1980)

The Elephant Man (1980)

Žanr: Biografija, drama
Redatelj: David Lynch
Glumci: Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft

Radnja ukratko: Biografski film o životu Johna Merricka, muškarca oboljelog od teške bolesti koji pronalazi prijateljstvo u doktoru Fredericu Reevesu.

2. Mulholland Drive (2001)

Mulholland Drive (2001)

Žanr: Drama, misterija, triler
Redatelj: David Lynch
Glumci: Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux

Radnja ukratko: Radnja filma vrti se oko mlade glumice Betty Elms koja upravo dolazi u Los Angeles (Kalifornija) gdje se susreće i sprijateljuje sa ženom koja se skriva u stanu Bettyine tete i pati od amnezije. Priča također uključuje i nekoliko zasebnih, na prvi pogled nepovezanih epizoda koje se kasnije spajaju na različite načine, kao i poneke nadrealne scene i slike koje se odnose na zagonetnu naraciju samog filma.

1. Twin Peaks serije i filmovi

Twin Peaks

Twin Peaks je započeo kao američka televizijska serija koja se u SAD-u počela prikazivati 8. travnja 1990. godine, a završila s emitiranjem 10. lipnja 1991. godine. U tom vremenu izašle su dvije sezone jer je gledanost u tijeku druge sezone počela jako opadati.

U međuvremenu, serije je stekla kultni status, te je iz nje proizašao prequel film naziva Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992) – nažalost dosta loše prihvaćen. U svibnju 2017. godine je izašla i treća sezona serije, od 18 epizoda, gdje se vratila većina originalne postave serije.

Similar Posts