patrick wilson

Patrick Wilson filmovi – Top 10 najboljih

Patrick Wilson je američki glumac i pjevač, rođen 3. srpnja 1973. godine u Norfolku, u državi Virginia, SAD. Ima dvoje braće i odrastao je u obitelji glazbenika, jer su mu oba roditelja bila pjevači.

Wilson je studirao na Sveučilištu Carnegie Mellon u Pittsburghu, gdje je dobio diplomu iz glume. Nakon završetka fakulteta, preselio se u New York i počeo raditi u kazalištu, gdje je brzo postao popularan i dobio nekoliko nagrada. Njegova prva uloga na filmu bila je u nezavisnom filmu My Sister’s Wedding iz 2001. godine. Međutim, pravu slavu donijele su mu uloge u filmovima Phantom of the Opera (2004), Hard Candy (2005) i Little Children (2006), za koju je dobio nominaciju za nagradu Oscar.

Wilson je također poznat po svojoj glazbenoj karijeri, a objavio jenekoliko albuma, uključujući That’s Why They Call It Grace (2004) i Let It Go (2006).

U privatnom životu, Wilson je oženjen s pjevačicom Dagmar Dominczyk, s kojom ima dvoje djece. Aktivno se bavi humanitarnim radom i član je organizacije “Americans for the Arts”.

patrick wilson
Foto: Shutterstock

Patrick Wilson filmovi – 10 najboljih

Patrick Wilson je u svojoj karijeri glumio u više od 60 filmova i serija, a za ovaj smo se popis fokusirali uglavnom na filmove, dok ćemo serije ostaviti za neku drugu prigodu. Pogledajmo kojih smo 10 njegovih filmova izdvojili i označili najboljima.

10. Aquaman (2018) 

Žanr: Akcija, avantura, fantazija, znanstvena fantastika 
Redatelj: James Wan
Uloge: Jason Momoa, Amber Heard, Patrick Wilson 

Radnja ukratko: Arthur Curry (Jason Momoa) je oduvijek bio drugačiji. Majka mu je bila časna kraljica atlantidskog podrijetla, a otac običan ljudski svjetioničar. Upoznali su se kada je ona pobjegla na kopno od svog zaručnika. Nekoliko godina kasnije, majka mu je nasilno odvedena natrag u Atlantidu, gdje se vjerovalo da će biti pogubljena. Nekoliko godina kasnije, Arthur saznaje istinu o svojoj sudbini i kreće u potragu za izgubljenim kraljevim trozupcem kako bi mogao zaustaviti rat prije nego što uopće počne.

9. The Phantom of the Opera (2004)

Žanr: Drama, romantični, glazbeni, triler
Redatelj: Joel Schumacher 
Uloge: Gerard Butler, Emmy Rossum, Patrick Wilson 

Radnja ukratko: Jedan ogorčeni čovjek, deformiran od rođenja, živi u kanalizaciji ispod pariške Opere. Poznat je samo kao Fantom. Zaljubljuje se u pjevačicu Christine (Emmy Rossum) i podučava je privatno dok vrši teror na ostatak operne kuće. Kada se Christine susretne sa svojim starim poznanikom iz djetinjstva, Fantom je odluči oteti i zatvara je u svoju jazbinu. 

8. The Alamo (2004)

Žanr: Drama, povijesni, ratni, vestern 
Redatelj: John Lee Hancock 
Uloge: Dennis Quaid, Billy Bob Thornton, Patrick Wilson 

Radnja ukratko: Radi se o povijesnoj dramu s detaljima iz teksaške revolucije, tijekom i nakon poznate opsade Alama. Obračun između grupe Teksašana i Tejanosa, predvođenih Davyjem Crockettom (Billy Bob Thornton) i Jimom Bowiejem (Jason Patric) te snaga meksičkog diktatora Santa Anne u Alamu u San Antoniju u Teksasu.

7. The Conjuring 2 (2016) 

Žanr: Horor, misterija, triler 
Redatelj: James Wan 
Uloge: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe

Radnja ukratko: Enfield, 1977. Istraživači paranormalnog, Lorraine (Vera Farmiga) i Ed Warren (Patrick Wilson), putuju u London kako bi pomogli obitelji Hodgson. Njihova je kći opsjednuta, a četvero djece proganjanju nadnaravne stvari. Zli entitet će zaposjesti najstarije dijete Janet (Madison Wolfe).  

6. Insidious (2005)

Žanr: Horor, misterija, triler
Redatelj: James Wan
Uloge: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins 

Radnja ukratko: Tek što su stigli u svoj novi dom, Josh (Patrick Wilson) i Renai Lambert (Rose Byrne) te njihova dva sina Dalton (Ty Simpkins) i Foster (Andrew Astor), doživljavaju užas kada njihov najstariji sin padne s ljestava, udari glavom i padne u komu. Nakon pojave paranormalnih događaja, supružnici potraže pomoć u Elise Rainier (Lin Shayne), istražiteljice paranormalnog. Ona im donosi zastrašujuće vijesti o njihovom dječaku i njegova će im koma biti najmanja briga…

5. Bone Tomahawk (2005)

Žanr: Drama, horor, vestern
Redatelj: S. Craig Zahler
Uloge: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox 

Radnja ukratko: Nakon što skupina kanibalističkih divljaka otme nekoliko doseljenika iz gradića Bright Hope, sastavlja se neobičan tim revolveraša, predvođen šerifom Franklinom Huntom (Kurt Russell), kako bi ih vratili kući. Međutim, njihov je neprijatelj strašniji nego što su mogli zamisliti.

4. Watchmen (2009)

Žanr: Akcija, drama, misterija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Zack Snyder 
Uloge: Jackie Earle Haley, Patrick Wilson, Carla Gugino

Radnja ukratko: Alternativna Amerika 1985. godine. Kostimirani superheroji dio su svakodnevnog društva, a napetost SAD-a sa Sovjetskim Savezom je postavljena na pet minuta do ponoći. Nakon što mu kolega bude ubijen, isprani maskirani osvetnik Rorschach (Jackie Earle Haley) kreće u otkrivanje zavjere ubojstva i diskreditiranje svih bivših i sadašnjih superheroja. 

3. Hard Candy (2005)

Žanr: Drama, triler
Redatelj: David Slade 
Uloge: Patrick Wilson, Elliot Page, Sandra Oh

Radnja ukratko: Jeff Kohlver (Patrick Wilson) je 32-godišnji fotograf koji se preko interneta u chat sobi dopisuje s 14-godišnjom studenticom Hayley Stark (Elliot Page). Kada se nađu, ona mu predlaže da odu kod njega, a Jeff je presretan zbog toga. Pedofil sada ima sve vrijeme ovog svijeta da je zavede. Međutim, zna li Hayley u što se upušta?

2. Little Children (2006)

Žanr: Drama, romantični 
Redatelj: Todd Field 
Uloge: Kate Winslet, Jennifer Connelly, Patrick Wilson 

Radnja ukratko: Priča o kompliciranom životu. Sarah (Kate Winslet) je u braku bez ljubavi, dok je Brad (Patrick Wilson) nezaposlen, u braku s redateljicom dokumentarnih filmova. Počnu se privlačiti, ali brakovi im stoje na putu za sreću. Vrlo brzo će miran grad uzbuniti izlazak seksualnog prijestupnika iz zatvora.

1. The Conjuring (2013) 

Žanr: Horor, misterija, triler 
Redatelj: James Wan 
Uloge: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ron Livingston

Radnja ukratko: Godina je 1971. Roger Perron (Ron Livingston) i njegova supruga Carolyn (Lili Taylor) su preselili u staru seosku kuću na Rhode Islandu sa svojim kćerima. U kući pronalaze skriveni podrum. Ubrzo shvate da je kuća opsjednuta. Carolyn tada upoznaje poznate istražitelje paranormalnog Lorraine (Vera Farmiga) i Eda Warrena (Patrick Wilson). Warrenovi dovode Drewa (Shannon Kook) i Brada (John Brotherton) da im pomognu prikupiti dokaze kako bi mogli uvjerili Crkvu da je egzorcizam nužan kako bi se obitelj Perron spasila od zla.

Similar Posts