10 Poznatih filmova koji su stariji nego mislite

10 Poznatih filmova koji su stariji nego mislite

Određeni filmovi jednostavno prođu test vremena. Kako godine prolaze, postaje jasno koji su filmovi određeni da postanu klasici, kako bi se prenosili generacijama. Međutim, s toliko filmova koji izlaze svake godine, može biti lako izgubiti pojam o vremenu. Sljedeće što znate, vaš omiljeni film slavi 25tu ili čak 50tu obljetnicu.

Ovo je 10 filmova koji su ostali toliko popularni tijekom desetljeća da ni ne znate koliko su zapravo stari, poslagani od najnovijeg do najstarijeg klasika.

10. Titanic (1997)

Titanic (1997)

Žanr: Drama, romantika

Redatelj: James Cameron

Glumci: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane

Radnja ukratko: Sedamnaestogodišnja aristokratkinja se zaljubljuje u dragog, ali siromašnog umjetnika na luksuznom i nesretnom R.M.S. Titanic.

9. Toy Story (1995)

Toy Story (1995)

Žanr: Animacija, avantura, komedija

Redatelj: John Lasseter

Glasovi: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles

Radnja ukratko: Smještena u svijet u kojem igračke imaju vlastiti život, „Priča o igračkama“ vodi gledatelje na fantastično putovanje viđeno uglavnom očima dviju suparničkih igračaka – kauboja Woodyja i akcijske figurice Buzza Lightyeara.

8. Home Alone (1990)

Žanr: Komedija, obiteljski

Redatelj: Chris Columbus

Glume: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern

Radnja ukratko: Osmogodišnjak mora zaštititi svoju kuću od para provalnika kad je slučajno ostavljen sam u kući, od svoje obitelji, tijekom Božićnih praznika.

7. The Little Mermaid (1989)

The Little Mermaid (1989)

Žanr: Animacija, obiteljski, fantazija

Redatelj: Ron Clements, John Musker

Glasovi: Jodi Benson, Samuel E. Wright, Rene Auberjonois

Radnja ukratko: Preplavljen nevjerojatnom animacijom, nezaboravnim raznolikim likovima i dvjema nagradama „Oscar“ za filmsku glazbu i pjesmu „Under the Sea“, „Mala sirena“ jedan je od Disneyjevih najcjenjenijih filmova. Ariel, razigrana i vragolasta sirena, očarana je svime ljudskim. Oglušivši se na očevu naredbu da se kloni svijeta izvan mora, ona otpliva na površinu i u bijesnoj oluji spasi princa svojih snova. Odlučna da postane čovjek, nagodi se s podmuklom morskom vješticom Ursulom i zamijeni peraje i prekrasan glas za noge. Uz pomoć svog najboljeg prijatelja, slatkog i brbljavog Floundera, te nevoljkog pratioca Sebastiana, urnebesnog karipskog raka koji pjeva reggae, Ariel mora osvojiti prinčevu ljubav i spasiti očevo kraljevstvo, a sve u uzbudljivoj utrci s vremenom!

6. E.T. The Extra-Terrestrial (1982)

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Žanr: Obiteljski, sci-fi

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote

Radnja ukratko: Film govori o Elliottu (Thomas), usamljenom dječaku koji se sprijateljuje s izvanzemaljcem, zvanim E.T., koji je slučajno završio na Zemlji. Elliott, njegov brat i sestra, pomažu izvanzemaljcu da se vrati kući, skrivajući ga od njihove majke i vlade.

5. Blade Runner (1982)

Blade Runner (1982)

Žanr: Sci-fi, triler

Redatelj: Ridley Scott

Glumci: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young

Radnja ukratko: U budućnosti prepunoj high-tech mogućnosti i sveopćeg propadanja, Deckarda, lovca na ubojite replike ljudi, privuče misteriozna žena ćije tajne mogu oslabiti njegovu dušu.

4. Grease (1978)

Grease (1978)

Žanr: Mjuzikl, romantika

Redatelj: Randal Kleiser

Glumci: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing

Radnja ukratko: Sandy (O. Newton-John) je povučena, dobro odgojena tinejdžerica iz Australije koja preko ljetnih praznika u Sjedinjenim Državama upozna Dannyja (J. Travolta). Između njih se razvije velika, no nevina mladenačka ljubav, te sve svoje vrijeme provode na plaži. Kada njezini roditelji odluče ostati u Americi, ona se upiše u srednju školu ne znajući da istu pohađa i Danny. On je jako popularan, izvrstan je plesač, a slobodno vrijeme provodi opijajući se sa svojim prijateljima. Za nju je najveći šok što se Danny ponaša kao da se između njih ništa nije dogodilo.

3. Jaws (1975)

Jaws (1975)

Žanr: Avantura, drama, triler

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

Radnja ukratko: Započinje legendarnom scenom u kojemu velika bijela psina napada i ubija jednu djevojku, potaknuvši napetost i brigu u malom obalnom gradu, koji ovisi o prihodima od turizma.

2. The Exorcist (1973)

The Exorcist (1973)

Žanr: Horor

Redatelj: William Friedkin

Glumci: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair, Lee J. Cobb

Radnja ukratko: Kada tinejdžericu obuzme tajanstveni entitet, njezina majka traži pomoć od dva svećenika kako bi spasila svoju kćer.

1. The Godfather (1972)

The Godfather (1972)

Žanr: Krimi, drama

Redatelj: Francis Ford Coppola

Glumci: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan

Radnja ukratko: Dobitnik triju Oscara uključujući i onaj za najbolji film, KUM je neodoljiva priča temeljena na romanu Marija Puza o burnim i često nasilnim životima moćne njujorške mafijaške obitelji suočenoj s vremenima koja se mijenjaju.

Similar Posts