Mračna strana španjolske kinematografije (Part 1) - Svijet filma

Mračna strana španjolske kinematografije (Part 1)

Iako današnja vremena često iziskuju potragu za lepršavim komedijama i „mozaknapašu“ akcijskim filmovima uz koje barem na sat i pol zaboravimo da je veš –mašina puna i da nismo skuhali konkretan ručak tri – četiri dana, svi imamo taj THE mračan dan koji možemo nazvati i „kad si već na dnu…“. Spuštene rolete uz grljenje jastuka idealno je okruženje za mračnjak. Ako ste u fazi u kojoj vas je već počelo živcirati veselo proljeće s dosadnim ptičurinama i nadobudnim susjedima s proljetnim aktivnostima, ovo je članak za vas! Pa pripremite daljinske, miševe, laptope, rolete i kokice, par puta se za svaki slučaj osvrnite oko sebe jer Vam donosimo 5 trilera španjolske kinematografije za koje sigurno nećete požaliti što ste ih gledali. Ili možda hoćete?

Nije sve u španjolskoj kinematografiji oku privlačno poput Banderasa ili Penélope Cruz. Štoviše, u zadnje vrijeme raste trend trilera i krimića, film – noir ugođaja sa šokantnim plot- twistovima. Uz poprilično uvrnute (ali odlične) filmove španjolskog redatelja Pedra Almodovara i Guillierma del Tora postoji još čitav jedan svijet španjolskog trilera, filmova ispod radara. Pa ako niste specifično guglali „uvrnuti filmovi za loše dane i destruktivno ponašanje“ moguće da su Vam promakli.

1. El Habitante incierto (2004)

Mračna strana španjolske kinematografije (Part 1)

U engleskom prijevodu The uninvited guest, triler je iz 2004. godine i osobno jedan od dražih s popisa. Preporučuje se ne gledanje trailera i ignoriranje prijatelja koji je slučajno naišao na film pa ga mora prepričati. U kratkim crtama, glavni lik filma, odnedavno samac, živi u svojoj velikoj kući u kojoj ga malo po malo počinju obuzimati paranoje. Uvjeren je da netko živi s njim. Već zaintrigirani? Ovo je samo tip of the iceberg onog što Vas čeka u ovom izvrsnom trileru. Ono što dodatno iznenađuje osim obrata i šokova je poprilično smiješan segment filma, vješto postavljen usred mračne radnje. Kada ga prepoznate, sigurno će te se nasmijati.

2. Mientras duermes (2011)

Mračna strana španjolske kinematografije (Part 1)

Home invasion je očito popularna tema španjolskih trilera. Preporuka prije gledanja: obavezno provjeriti sve kuteve sobe, nije sramota dva puta provjeriti da li su vrata zaključana. Mrzite small –talk s dosadnim susjedima? Živciraju vas vječito sretni ljudi? Osorni ste i ogorčeni? Nema problema! Ovaj triler iz 2011 definitivno je za Vas. Mračna atmosfera i motiv osvete uz odličnog španjolskog glumca Luisa Tosara (možda ste ga gledali u Cell 221). Topla preporuka uz odličnu poruku sadržanu u naslovu filma – Sleep tight!

3. La cara oculta (2011)

Mračna strana španjolske kinematografije (Part 1)

La cara oculta ili The Hidden face iz 2011, vrlo zanimljiv triler s pozadinskom ljubavnom pričom (ako ste posesivni psihopat). Radnja filma vrti se oko uspješnog mladog dirigenta čija je djevojka nestala bez traga i objašnjenja. Kao u svakom dobrom trileru, očekujte nekoliko kvalitetnih obrata, a ako vam to nije dovoljno, oku ugodne glumice Martina García te Clara Lago trebale bi biti dovoljne da zavolite ovaj film.

4. Contratiempo (2016)

Recenzija: The Invisible Guest

Contratiempo/The invisible guest iz 2016. godine uspio je steći veću popularnost čak i kod gledatelja pretežito američke kinematografije. Ako do sad niste čuli za njega preporučujem brzo spuštanje roleta, kokice i pripremanje na totalni roller coaster od trilera. Iako pun neizvjesnosti i napetosti, za ovaj film nećete morati paliti svjetlo ili provjeravati ispod kreveta. Čar filma je upravo u obratima i misteriju tako da nema jump scareova i čudovišta koja napadaju. Radnja se vrti oko mladog poduzetnog čovjeka koji je optužen za ubojstvo te njegove pripreme za svjedočenje za koju ima manje od tri sata. Šokantno! Napeto! Divno!

5. Relatos Salvajes (2014)

Relatos Salvajes

Relatos Salvajes/ Wild tales triler je iz 2014. godine s ponekim komičnim detaljem( vješto upakiranim u ozbiljnu radnju) koji apsolutno podižu atmosferu filma. Film je u suštini više napet nego strašan no zbog nekih scena ipak će te se pokriti dekom po glavi. Film je primio brojne pozitivne kritike s ocjenom 8.1. na IMDb-u (svi govore da se ne obaziru na IMDb ocjene ali svejedno volimo poškicnuti). Šest različitih priča u kojima je lajtmotiv osveta ostavit će vas sigurno bez daha, možda potaknut na razmišljanje kako se sami možemo naći u sličnima. Film je down to earth, bez velikih pretjerivanja, izvrsno istražuje škakljive životne trenutke i ljudske reakcije u novim, nepredvidljivim situacijama. Ako imate dva sata viška, topla preporuka za Wild tales.

Drugi dio pogledajte ovdje

Similar Posts