Mračna strana španjolske kinematografije (Part 2) - Svijet filma

Mračna strana španjolske kinematografije (Part 2)

Ako vam i dalje nije dosta home invasiona i anksiozne atmosfere, donosimo vam još pet filmova za mračne crne dane.

Julia’s eyes (2010)

Julia's eyes

Ovaj španjolski triler nosi sa sobom borbu protiv netipičnog neprijatelja – tame, koja je i lajtmotiv ovog filma. Atmosfera je stoga napetija i filmu daje dašak horora, kako se redatelj savršeno poigrava sa svijetlim i tamnim kadrovima. Želite li upoznati sve tajne koje mrak nosi sa sobom? Glavna glumica prisiljena je na to, dok kroz film, s vremenom sve više i više gubi vid i bude okružena njime. Paranoja, strah i nervoza. Tko tapka u tami i čeka na svoj potez? „How can we find a man who nobody has ever seen?“

Ne činite moju pogrešku. Ne gledajte film s blagom upalom oka jer ćete biti istraumatizirani za cijeli život.

Los cronocrímenes / Time crimes (2007)

Los cronocrímenes / Time crimes (2007)

Time travel s poprilično mračnim ishodom. Ako ste do sad mislili da bi moglo biti zabavno imati vremenski stroj i koristi ga za svoje osobne potrebe, možda malo bolje razmislite o toj ideji nakon ovog filma. Nekoliko premotavanja i zbunjenog češkanja po glavi definitivno će biti. Kao u filmovima Davida Lyncha,apsurdi su uspješno sastavljeni u odličnu priču.

Nemojte špijati susjede! It is never a good idea! (Navedena tvrdnja ne vrijedi ak je susjedica zgodna). Ali ako vas Hitchcockov Rear Window nije naučio lekciji, možda ovaj film hoće!

El Cuerpo / The body (2012)

The Body (2012)

Mračan, zabavan, sve ono što od dobrog trilera očekujete. Ako imate nesređene ljubavne odnose, možda dobijete kakvu ideju iz ovog filma. Plot twistovi su naravno neizostavni. A i pitanje usred filma „čekaj malo, sam ja neke propustil možda?“ Bez brige, do kraja filma dolazi do ahaaaa momenta. Radnja – tijelo žene odjednom nestane iz mrtvačnice i kreće potraga. Više ne mogu govoriti o radnji zbog spojlera, ali pozitivne recenzije i solidna ocjena od 7,6 na IMDb-u govore same za sebe.

Al final del túnel (2016)

Al final del túnel

Iako malo drugačije tematike od ostalih filmova s popisa, moram priznati da me ovaj triler ugodno iznenadio. Kompjuterski stručnjak i inženjer koji svoj život provodi u podrumu svoje kuće, sastavljajući razne kompjutorske komponente, ograničen je na kretanje jer je u invalidskim kolicima. U jednom trenutku začuje glasove pljačkaša banke koja se nalazi u blizini njegove kuće. Argentinski film s izmiješanim elementima kriminalističkog filma i trilera. Minimalistički snimljen, radnja se više – manje odvija u jednoj prostoriji s pokojim izuzetkom. Najzanimljivija je postupna izgradnja glavnog lika i opet klasičnog obrata – nije sve onako kako se čini.

The secret in their eyes (2009)

The Secret in Their Eyes (2009)

Šećer na kraju. Humor, ljubav, tragedija, nasilje. Sve savršeno dozirano u ovoj argentinskoj poslastici. Očekujete puno različitih emocija kad se prepustite gledanju ovog stvarno briljantnog remek dijela. Jedan od onih dubokih filmova u kojoj faktor nije samo priča namijenjena da probudi nelagodu u vama. Dubina leži u likovima koji se savršeno razvijaju kroz film, onom izrečenom i neizrečenom, u tišini koja je veliki faktor i ima svoju svrhu kroz film. Melankolija isprepletena s nostalgijom. Bittersweet osjećaj koji će vas pratiti i nakon što završite. Ovo je upravo ono što bi filmovi trebali biti.

Odličnih španjolski trilera ima na pregršt. U ova dva djela nabrojala sam neke od najgledanijih i najbolje ocijenjenih. Ako vas zanima ova tematika, komentirajte, materijala ima i za part 3!
Prvi dio pogledajte ovdje

Similar Posts