Tom Hanks filmovi - Top 20 najboljih

Tom Hanks filmovi – Top 20 najboljih

Tom Hanks filmovi oduvijek su imali nešto jedinstveno u sebi. Upravo zato nabrajamo 20 najboljih po našem mišljenju.

Thomas Jeffrey Hanks (Concord, 9. srpnja 1956.), američki filmski glumac i producent, dvostruki dobitnik Oscara. Hanks je prije uspjeha s filmovima Philadelphia i Forrest Gump glumio u televizijskim i obiteljskim komedijama. Financijski je najuspješnija filmska zvijezda u povijesti. Osim toga, jedan je od dvojice glumaca čiji su filmovi sedam puta uzastopno zaradili 100 milijuna dolara.

Prema stranici IMDb, glumio je u više od 90 filmova, a uspjeli smo izdvojiti 20 te ih uvrstiti na ovu listu.

Tom Hanks filmovi – 20 najboljih

20. A League of Their Own (1992)

A League of Their Own (1992)
Tom Hanks filmovi – A League of thie Own

Žanr: Komedija, drama, obiteljski
Redatelj: Penny Marshall
Glumci: Tom Hanks, Geena Davis, Lori Petty

Radnja ukratko: Dvije sestre se pridruže prvoj profesionalnoj bejzbolskoj ligi i bore se kako bi uspjele unatoč vlastitom rastućem rivalstvu.

19. Sleepless in Seattle (1993)

Sleepless in Seattle (1993)
Sleepless in Seattle

Žanr: Komedija, drama, romantika
Redatelj: Nora Ephron
Glumci: Tom Hanks, Meg Ryan, Ross Malinger

Radnja ukratko: Sin nedavno postalog udovca naziva radio-talk show u pokušaju da pronađe partnericu za svog oca.

18. Charlie Wilson’s War (2007)

Charlie Wilson's War (2007)
Charlie Wilson’s War

Žanr: Biografija, komedija, drama
Redatelj: Mike Nichols
Glumci: Tom Hanks, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman

Radnja ukratko: Temelji se na istinitoj priči o američkom kongresmenu Charlieju Wilsonu koji je u suradnji s operativcem CIA-e Gustom Avrakotosom pokrenuo tzv. Operaciju Cyclone – program organiziranja podrške afganistanskim mudžahedinima tijekom sovjetskog rata u Afganistanu.

17. Big (1988)

Big (1988)
Big

Žanr: Komedija, drama, obiteljski
Redatelj: Penny Marshall
Glumci: Tom Hanks, Elizabeth Perkins, Robert Loggia

Radnja ukratko: Nakon što poželi postati velik, dječak se budi sljedećeg jutra kako bi se misteriozno našao u tijelu odrasle osobe.

16. The Terminal (2004)

The Terminal (2004)
The Terminal

Žanr: Komedija, drama, romantika
Redatelj: Steven Spielberg
Glumci: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Chi McBride

Radnja ukratko: Istočnoeuropski immigrant Viktor Navorovsky (Tom Hanks) postaje prisilnim stanovnikom terminala jedne od njujorških zračnih luka kada je rat praktično izbrisao zemlju iz koje je došao, pa njegovi dokumenti više nisu važeći. Nemajući izbora, on terminal počinje dočivljavati svojim novim domom te se sprijateljuje s osobljem zračne luke. S vremenom poznajući sve prisutne, on se zaljubljuje u atraktivnu domaćicu zrakoplova Ameliu (Catherine Zeta Jones).

15. Cloud Atlas (2012)

Cloud Atlas (2012)
Cloud Atlas

Žanr: Akcija, drama, misterija
Redatelj: Tom Tykwer, Lana Wachowski
Glumci: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant

Radnja ukratko: Sve je na svijetu vezano: dnevnik putovanje Pacifikom iz 1849. godine; pisma skladatelja njegovom prijatelju; triler o ubojstvu u nuklearnom postrojenju; farsa o izdavaču u domu za nemoćne; divlji klon u futurističkoj Koreji i priča o plemenu koje nastanjuje postapokaliptične Havaje, daleko u budućnosti. Svi su neraskidivo povezani u veličanstvenom futurističkom trileru.

14. Saving Mr. Banks (2013)

Saving Mr. Banks (2013)
Saving Mr. Banks

Žanr: Biografija, komedija, drama
Redatelj: John Lee Hancock
Glumci: Emma Thompson, Tom Hanks, Annie Rose Buckley

Radnja ukratko: Film se fokusira na tvorca priče Mary Poppins, P.L. Travers (Emmu Thompson). Radnja se odvija u periodu između 1961. I 1907., prateći djetinjstvo Traverse u ruralnom Queenslandu i njeno iskustvo pregovaranja s Walt Disney-em (Tom Hanksom) i njegovim produkcijskim timom oko snimanja filma „Mary Poppins“.

Traversin otac (Colin Farrell) je bankar koji se polako predaje alkoholu zbog čega njegova obitelj polako pada u financijsku krizu. Travers je obožavala svoga oca te je slamanje njegova duha drastično utjecalo na njeno pisanje. Zbog osobne povezanosti priče o kultnoj dadilji Mary Poppins i svog složenog odnosa sa svojim ocem vrlo je skeptična u svezi prodaje autorskih prava Waltu Disney-u za ekranizaciju romana. Iako se obogatila na samom filmu, animirane sekvence i neki ostali prizori u filmu toliko su joj bili odbojni da je odbila prodati autorska prava za sva svoja druga djela.

13. Captain Phillips (2013)

Captain Phillips (2013)
Captain Phillips

Žanr: Biografija, drama, triler
Redatelj: Paul Greengrass
Glumci: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman

Radnja ukratko: Kapetan Phillips je film snimljen prema istinitom događaju iz 2009. godine kada je grupa somalskih pirata otela američki teretni brod Maersk Alabama. Kroz jedinstvene leće redatelja Paula Greengrassa, radi se istovremeno o napetom trileru i kompleksnom portretu bezbrojnih posljedica svjetske globalizacije.

Radnja filma fokusirana je na odnos između kapetana broda Alabama, Richarda Phillipsa (dvostruki Oskarovac Tom Hanks) i somalskog vođe pirata, Musea (Barkhad Abdi) koji ga otima. Phillips i Muse nađu se u nezaustavljivom vrlogu kada Muse i njegova banda napadnu Phillipsov nenaoružan brod; duboko na pučini, 145 milja od somalske obale, njih dvojica će se naći u nemilosti sila koje se nalaze van njihove kontrole.

12. Bridge of Spies (2015)

Bridge of Spies (2015)
Bridge of Spies

Žanr: Drama, povijesni, triler
Redatelj: Steven Spielberg
Glumci: Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda

Radnja ukratko: U novom redateljskom uratku trostrukog oskarovca Stevena Spielberga, dramatičnom trileru „Most špijuna“, Tom Hanks (dobitnik dvaju Oscara) glumi odvjetnika iz Brooklyna, Jamesa Donovana, koji se nađe u središtu Hladnoga rata nakon što ga CIA pošalje na gotovo nemoguć zadatak – mora sa Rusima ispregovarati puštanje zarobljenoga američkog U-2 pilota na slobodu.

11. Sully (2016)

Sully
Sully

Žanr: Biografija, drama
Redatelj: Clint Eastwood
Glumci: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney

Radnja ukratko: 15. siječnja 2009. godine, svijet je svjedočio „Čudu na Hudsonu” kada je pilot “Sully” Sullenberger uspio spasiti živote 155 putnika aviona, kojim je upravljao. Zrakoplov US Airwaysa na letu 1549 poletio je iz newyorške zračne luke LaGuardia za Charlotte u Sjevernoj Karolini, ali je ubrzo nakon polijetanja pilot javio kontroli leta da se zrakoplov sudario s jatom divljih gusaka, što je izazvalo požar u najmanje jednom od motora.

10. Apollo 13 (1995)

Tom Hanks filmovi - Apollo 13 (1995)
Apollo 13

Žanr: Avantura, drama, povijesni
Redatelj: Ron Howard
Glumci: Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon

Radnja ukratko: Ovo je mali korak za čovjeka, ali divovski skok za čovječanstvo i Houstone, imamo problem svakako su dvije najslavnije rečenice upućene iz svemira. Prva je svojedobno oduševila svjetsku javnost očiju uperenih u male ekrane na kojima se moglo vidjeti Armstronga kako čini slavni korak. Druga, u trenutku kad je izrečena, nikoga nije oduševila, već je isprepadala osoblje u kontroli leta, a u javnosti, zbog trenutne nezainteresiranosti, isprva nije imala jači odjek.

9. Toy Story (1995)/(1999)/(2010)/(2019)

Tom Hanks filmovi - Toy Story (1995)
Toy Story

Žanr: Animacija, avantura, komedija
Redatelj: John Lasseter
Glumci: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles

Radnja ukratko: Dječak Andy voli boraviti u svojoj sobi i igrati se s igračkama, pogotovo s Woodyjem. Ali Andy nije svjestan da Woody i ostale igračke oživljavaju čim on nije s njima. Woody vjeruje da je njegov život jako dobar, no kada Andyjeva majka za rođendan svom sinu pokloni novu igračku, Buzza Lightyeara, i on postane nova Andyjeva najdraža igračka, Woody postaje strahovito ljubomoran i na sve se moguće načine pokušava riješiti Buzza.

Glumio je glavnog lika Woodyja  u sva četiri fantastična Toy Story filma.

8. Philadelphia (1993)

Tom Hanks filmovi - Philadelphia (1993)
Philadelphia

Žanr: Drama
Redatelj: Jonathan Demme
Glumci: Tom Hanks, Denzel Washington, Roberta Maxwell

Radnja ukratko: Kada je muškarac s HIV-om otpušten od strane svoje odvjetničke firme zbog svog stanja, on je zaposlio homofobičnog manje poznatog odvjetnika kao jedinog spremnog zagovornika za pogrešno otpuštanje.

7. Road to Perdition (2002)

Tom Hanks filmovi - Road to Perdition (2002)
Road to Perdition

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Sam Mendes
Glumci: Tom Hanks, Tyler Hoechlin, Rob Maxey

Radnja ukratko: Hanks nastupa u ulozi Michaela Sullivana, ubojice koji biva prisiljen pobjeći sa svojim sinom od kriminalne organizacije za koju je radio.

6. Cast Away (2000)

Tom Hanks filmovi - Cast Away
Cast Away

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Sam Mendes
Glumci: Tom Hanks, Tyler Hoechlin, Rob Maxey

Radnja ukratko: Hanks glumi zaposlenika kompanije FedEx koji je nakon avionske nesreće zapeo na nenaseljenom otoku negdje u Južnom Pacifiku. Film opisuje njegove uspješne pokušaje preživljavanja na otoku koristeći ostatke zrakoplovne prtljage, kao i kasniji bijeg s istog i povratak u društvo.

5. The Pacific (2010)

Tom Hanks filmovi - The Pacific
Tom Hanks filmovi – The Pacific

Žanr: Akcija, avantura, drama
Glumci: James Badge Dale, Joseph Mazzello, Jon Seda, Tom Hanks

Radnja ukratko: Mini serija koja pokazuje Pacifičko kazalište II. Svjetskog rata, koje gledamo kroz oči nekoliko mladih marinaca.

4. Catch Me If You Can (2002)

Tom Hanks filmovi - Catch Me If You Can (2002)
Tom Hanks filmovi – Catch Me If You Can

Žanr: Biografija, krimi, drama
Redatelj: Steven Spielberg
Glumci: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken

Radnja ukratko: Iskusan agent FBI-a progoni Franka Abagnale Jr., koji je prije 19-tog rođendana uspješno krivotvorio milijune dolara vrijednih čekova dok se predstavljao kao pilot Pan Am, liječnik i pravni tužitelj.

3. Forrest Gump (1994)

Tom Hanks filmovi - Forrest Gump (1994) - Svijet filma
Tom Hanks filmovi – Forrest Gump

Žanr: Drama, romantika
Redatelj: Robert Zemeckis
Glumci: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise

Radnja ukratko: Radnja se vrti oko mentalno zaostalog junaka iz naslova koji pukim slučajem upozna hrpu slavnih ljudi i postane uspješna i slavna ličnost, dok je cijelo vrijeme samo zaljubljen u djevojku iz svojeg djetinjstva.

2. The Green Mile (1999)

Tom Hanks filmovi - The Green Mile (1999)
Tom Hanks filmovi – The Green Mile

Žanr: Krimi, drama, fantazija
Redatelj: Frank Darabont
Glumci: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse

Radnja ukratko: Na živote čuvara zatvorenika na smrtnoj presudi utječe jedan od njihovih optuženika: crnac optužen za ubojstvo i silovanje djece, ali koji ima tajnoviti dar.

1. Saving Private Ryan (1998)

Tom Hanks filmovi - Saving Private Ryan
Tom Hanks filmovi – Saving Private Ryan

Žanr: Drama, ratni
Redatelj: Steven Spielberg
Glumci: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore

Radnja ukratko: Kada su Tom Hanks filmovi u pitanju, Saving Private Ryan se našao na prvom mjestu. Radnja prati kapetana Johna H. Millera (Tom Hanks) i njegov vod (Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, Adam Goldberg i Jeremy Davies) koji pokušavaju pronaći padobranca Jamesa Francisa Ryana (Matt Damon), posljednjeg preživjelog od četvorice braće u vojsci.

Similar Posts