Morgan Freeman

Morgan Freeman filmovi – Top 15 najboljih

Morgan Freeman filmovi obilježili su jednu čitavu filmsku eru, a možemo reći da je ovaj umjetnik svoj trag ostavio u ogromnom broju bezvremenskih hitova.

Morgan Freeman (rođen 1. lipnja 1937. godine) je američki filmski glumac, redatelj i narator. Slavu je stekao u devedesetima nakon nekoliko zapaženih uloga u filmskim hitovima. Uz mnoge filmske nagrade u karijeri, najzapaženija je naravno Oscar kojeg je dobio 2004. godine za sporednu ulogu u filmu Djevojka od milijun dolara.

15. Lucky Number Slevin (2006)

Lucky Number Slevin

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Paul McGuigan
Glumci: Josh Hartnett, Ben Kingsley, Morgan Freeman, Lucy Liu, Bruce Willis
Radnja ukratko: Slevin se običnom greškom identiteta uspio pronaći usred rata kojeg planiraju dva suparnička kriminalna šefa u gradu. Pod stalnim nadzorom detektiva Brikowskog i plaćenog ubojice Goodkata, čini se da je u bezizlaznoj situaciji.

14. Amistad (1997)

Amistad

Žanr: Biografija, drama, povijesni
Redatelj: Steven Spielberg 
Glumci: Djimon Hounsou, Matthew McConaughey, Anthony Hopkins, Morgan Freeman 
Radnja ukratko: Amistad je brod za robove koji prevozi zarobljene Afrikance s Kube u Sjedinjene Američke Države. Joseph Cinqué, vođa Afrikanaca, vodi nasilnu pobunu i preuzima brod. Pobunjenici su poštedjeli živote dvojice španjolskih moreplovaca kako bi im pomogli da otplove brodom natrag u Afriku.

13. Glory (1989)

Glory

Žanr: Biografija, drama, povijesni, ratni
Redatelj: Edward Zwick
Glumci: Matthew Broderick, Denzel Washington, Cary Elwes, Morgan Freeman 
Radnja ukratko: Priča ovog filma govori o 54. pukovniji dobrovoljnog pješaštva Massachusettsa, sastavljenoj od crnih vojnika (sjevernjačkih slobodnjaka i odbjeglih robova) koju predvode bijelci, uključujući Roberta Goulda Shawa, sina bostonskih abolicionista.

12. Red (2010)

Red

Žanr: Akcija, komedija, triler, krimi 
Redatelj: Robert Schwentke
Glumci: Bruce Willis, Helen Mirren, Morgan Freeman, Mary-Louise Parker 
Radnja ukratko: Frank Moses je bivši agent CIA-e koji vodi normalan mirni život, sve do trenutka dok se ne pojavi ubojica s namjerom da ga likvidira. Tajni identitet Franka Mosesa je otkriven, njegova ljubav ugrožena, a on mora osposobiti svoj stari tim i otkriti tko ih je krenuo uništiti.

11. Robin Hood: Prince of Thieves (1991)

Robin Hood: Prince of Thieves

Žanr: Akcija, avantura, drama, romansa
Redatelj: Kevin Reynolds 
Glumci: Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Christian Slater 
Radnja ukratko: Nakon što su ih tijekom Križarskog rata uhvatili Turci, Robin od Locksleyja i Maor Azeem uspijevaju pobjeći u Englesku gdje se Azeem zaklinje da će ostati dok se ne oduži Robinu jer mu je spasio život. U međuvremenu, Robinova oca ubio je šerif iz Nottinghama te se Robin zavjetuje da će osvetiti očevu smrt. Kada mu Marian, prijateljica iz djetinjstva, ne može pomoći, on bježi u šumu Sherwood, pridruži se bandi prognanih seljaka i postaje im vođa.

10. Oblivion (2013)

Oblivion

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: Joseph Kosinski
Glumci: Tom Cruise, Morgan Freeman, Andrea Riseborough, Olga Kurylenko
Radnja ukratko: Na spektakularnoj budućoj Zemlji koja je evoluirala do neprepoznatljivosti, konfrontacija jednog čovjeka s prošlošću odvest će ga na put iskupljenja, otkrića i borbe za spas čovječanstva. Jack Harper jedan je od posljednjih ljudi stacioniranih na staroj Zemlji, uništenoj dugogodišnjim ratom protiv takozvanih Scava. Njegova misija izdvajanja vitalnih resursa se bliži kraju. On patrolira nebom, a otkriće srušenog svemirskog broda s prekrasnom strankinjom pokrenut će niz događaja koji će izazvati sumnju u sve njemu poznato i sudbinu čovječanstva staviti u njegove ruke.

9. Gone Baby Gone (2007)

Gone Baby Gone

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Ben Affleck 
Glumci: Morgan Freeman, Ed Harris, Casey Affleck, Michelle Monaghan 
Radnja ukratko: Zajedno sa svojom djevojkom, privatni detektiv preuzima težak zadatak potrage za otetom djevojčicom u Bostonu. Tijekom svoje istrage mora se suočiti s djevojčinom tetkom, predstavnikom zakona te dilerom droge koji mu stoji na putu.

8. Kiss the Girls (1997)

Morgan Freeman filmovi – Kiss the Girls

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Gary Fleder
Glumci: Morgan Freeman, Ashley Judd, Cary Elwes 
Radnja ukratko: Detektiv i forenzički psiholog iz Washingtona, Alex Cross, odlazi u Sjevernu Karolinu kada njegova nećakinja Naomi nestane. Od policijskog detektiva Nicka Ruskina doznaje da je Naomi posljednja u nizu mladih žena koje su nestale.

7. Driving Miss Daisy (1989)

Morgan Freeman filmovi – Driving Miss Daisy

Žanr: Komedija, drama, romansa
Redatelj: Bruce Beresford 
Glumci: Morgan Freeman, Jessica Tandy, Dan Aykroyd
Radnja ukratko: Daisy Werthan, starija židovska udovica, slučajno uništava svoje vozilo. Njezin sin, Boolie, pokušava je uvjeriti da više ne može voziti te joj pronalazi afroameričkog vozača pod imenom Hoke Colburn.

6. Unforgiven (1992)

Unforgiven

Žanr: Drama, Western
Redatelj: Clint Eastwood
Glumci: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman 
Radnja ukratko: Prošlo je jedanaest godina otkako je Billy Munny pospremio oružje te se posvetio svojoj djeci i siromašnoj farmi. No, kad velika nagrada namami Munnyja natrag u akciju s njegovim vjernim partnerom Nedom Loganom, izmučeni bivši revolveraš suočava se s pokvarenim šerifom Malim Billom Daggettom i ubojitim plaćenikom English Bobom. Da stvar bude strašnija, Munny se ponovno pretvara u hladnokrvnog ubojicu kakav je nekada bio.

5. The Dark Knight (2008)

The Dark Knight

Žanr: Akcija, krimi, triler, drama
Redatelj: Christopher Nolan
Glumci: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Morgan Freeman 
Radnja ukratko: Nakon pojave Batmana, Gotham je s vremenom postao grad s manjom stopom kriminala. Kriminalci ga se boje i njihovo djelovanje je svedeno na minimum. No, bitka još uvijek nije gotova, “jer noć je najmračnija pred zoru”. Da bi jednom zauvijek sredio mafiju Gotham Cityja, Batman se udružio s nadobudnim mladim tužiocem Harveyjem Dentom i policijskim narednikom Jamesom Gordonom kako bi zajedničkim snagama očistili ulice Gothama od kriminala i nasilja. Trojac uspije dovesti mafiju pred sam rub sloma, no tada se pojavi novo lice u gradu, kriminalac kakvog dosad nisu vidjeli – Joker. U početku Joker im se učini kao još jedan luđak u nizu i kao nikakva velika prijetnja. Međutim, s vremenom Joker uspije pokoriti Gotham i natjerati Batmana na drastične poteze.

4. The Bucket List (2007)

The Bucket List

Žanr: Avantura, komedija, drama
Redatelj: Rob Reiner
Glumci: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, Beverly Todd
Radnja ukratko: Mehaničar Carter Chambers i milijarder Edward Cole po prvi put se susreću u bolnici nakon što im je obojici dijagnosticiran rak. Dok prolaze kroz različite tretmane, njih dvojica postaju dobri prijatelji. Uskoro obojica saznaju da imaju manje od godinu dana života pa Carter počinje sastavljali listu stvari koje bi želio napraviti prije nego što umre. Nakon nagovaranja od strane Colea koji obeća da će on platiti za sve, Carter dovrši svoju listu, a dvojac odluči krenuti u razne avanture.

3. Million Dollar Baby (2004)

Million Dollar Baby

Žanr: Drama, sport 
Redatelj: Clint Eastwood 
Glumci: Hillary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman 
Radnja ukratko: Maggie Fitzgerald je odlučna žena koja dolazi u dvoranu Frankieja Dunna koji se vodi filozofijom da ne trenira žene boksu. On u početku odbija zbog svog čvrstog karaktera, no kada popusti, njih dvoje razvijaju jedan bliski odnos kakvom se nisu nadali.

2. Seven (1995)

Morgan Freeman filmovi – Seven

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: David Fincher 
Glumci: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey 
Radnja ukratko: Dva detektiva, početnik i veteran, love serijskog ubojicu koji koristi sedam smrtnih grijeha kao svoje motive. Čini se kako je ubojica uvijek jedan korak ispred njih, a oni moraju pronaći način kako ga uhvatiti što prije. Seven je jedan od kultnih filmova svoga žanra te obavezna filmska lektira svakoga tko uživa u njemu.

1. The Shawshank Redemption (1994)

The Shawshank Redemption

Žanr: Drama
Redatelj: Frank Darabont
Glumci: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton
Radnja ukratko: Andy Dufresne osuđen je na dvije uzastopne doživotne robije zbog ubojstva svoje žene i njezina ljubavnika. Međutim, samo Andy zna da nije počinio te zločine. Boravak iza rešetaka donekle mu olakšava prijateljstvo sa zatvorenikom Redom, ali unatoč tome, Andy zaista nauči kakav je zatvorski život dok prolazi sve scenarije koji se u njemu mogu doživjeti.

Similar Posts