Oskarovac Christopher Plummer umro u 91. godini života

Oskarovac Christopher Plummer umro u 91. godini života

Preminuo je voljeni glumac Christopher Plummer, koji se pojavljivao u filmovima poput The Sound of Music i Knives Out. Imao je 91 godinu, Plummer, rođen 1929. u Torontu, radio je na televiziji, filmu i na sceni od 1953. Tijekom svoje duge karijere Plummer je zaradio tri nominacije za Oscara i jednu pobjedu (2010. najbolji sporedni glumac u Beginners). Također je zaradio dvije nagrade Tony (najbolji glumac u mjuziklu za Cyrano 1974. i najbolji glumac u predstavi za Barrymore 1997.) i dvije nagrade Emmy (izvanredni glumac u miniseriji ili filmu za 1977. Arthur Hailey’s Moneychangers i izvanredan Voiceover Nastup za Madeline iz 1994.).

Pobjede na Emmyju, Tonyju i Oscaru čine Plummera jedinim Kanađaninom koji je ikad osvojio “Trostruku glumačku krunu”. Također je 1986. zaradio nominaciju za Grammy, približivši ga “EGOT-u” – konceptu koji je popularizirao 30 Rock za vrlo mali broj izvođača koji su osvojili sva četiri trofeja.

“Chris je bio izvanredan čovjek koji je duboko volio i poštovao svoju profesiju sjajnim starim modnim manirama, samozatajnim humorom i glazbom riječi”, rekao je Lou Pitt, Plummerov dugogodišnji prijatelj i menadžer (putem “Deadline”). “Bio je nacionalno blago koje je duboko uživalo u svojim kanadskim korijenima. Kroz svoju umjetnost i humanost dotaknuo je sva naša srca i njegov će legendarni život izdržati sve generacije koje dolaze. Zauvijek će biti s nama.”

Plummer je karijeru proveo dijeleći vrijeme između komercijalnih hitova i umjetničkih izjava. Dok je nastupao na pozornici i bio neprestano nominiran za nagrade, pojavljivao se i u filmovima poput Girl with the Dragon Tattoo, Star Trek VI: The Undiscovered Country, i National Treasure. Iako je najpoznatiji po ulozi kapetana Von Trappa u The Sound of Music, sam Plummer djelovao je ambivalentno prema filmu, izražavajući horor priče i opisujući vlastitu ulogu kao “groznu i sentimentalnu i gnjecavu” u intervjuima.

“Ali to je bio vrlo dobro napravljen film, i to obiteljski, a obiteljski film, mislim da nismo vidjeli na toj ljestvici već godinama”, rekao je glumac za Dark Horizons 2009. godine.

Počivao u miru!

Similar Posts