RECENZIJA: WANDAVISION (2021), Epizoda 5

RECENZIJA: WANDAVISION (2021), Epizoda 5

Izašla je nova epizoda MCU serije WandaVision, i stvari su sada opako krenule prema naprijed. Naš kratki osvrt pročitajte u članku.

Žanr: Superhero, komedija

Kreator: Jac Schaeffer

Glumačka postava:  Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Kathryn Hahn, Kat Dennings, Randall Park

Sinopsis: Spajajući stil klasičnih sitcoma s MCU-om u kojem Wanda Maximoff i Vision – dva supermoćna bića koja žive svoj idealan prigradski život – počinju sumnjati da sve nije onako kako se čini.

Okej, s obzirom na to da je ovo već peta od najavljenih devet epizoda, bilo je sasvim jasno da će se sada stvari itekako pokrenuti. Taj viši cilj serije u kojeg smo se kleli i kojega smo toliko najavljivali u prijašnjim osvrtima sada je bome krenuo, pa iako naravno ima još dosta toga što se mora odgonetnuti, serija je sada duboko ušla u svoj zaplet i sada nam se jako sviđa ono što vidimo. Doduše, sviđalo nam se i prije (barem meni), ali oni gledatelji koji su čekali da serija ubaci u višu brzinu sada su napokon i dobili što su tražili.

RECENZIJA: WANDAVISION (2021), Epizoda 5

Prije svega, jedna velika prednost ove epizode je ta što, nakon što je prošla epizoda posložila kockice u cjelokupnoj radnji (što je za rezultat imalo nešto manju minutažu dvoje glavnih likova), prezentacija fabule se sada savršeno izbalansirala između dvije glavne pod-radnje; jedne s Wandom i Visionom koja i dalje zadržava sitcomski stil, te druge sa SWORD-om. Može se reći da su te dvije radnje sada kao dvije kuglice sladoleda u jednom kornetu. Dok su prve tri epizode se primarno vrtjele oko radnje Wande i Visiona, četvrta se prebacila na SWORD (koji je također ključan čimbenik), a ova peta sada predstavlja vagu između te dvije radnje koje zajedno čine ovu seriju, sada to možemo i reći, sve boljom svakom novom epizodom.

Kao ni prošla epizoda, ni ova se nije libila dobro iskoristiti svoju povezanost s MCU kanonom što je ponovno rezultiralo dobrim referencama i prisjećanjima na prijašnje MCU filmove, pogotovo iz onih najvažnijih filmova MCU-ove treće faze kao što su Age of Ultron, Civil War, Infinity War i Endgame. U jeku toga je rečeno i nekoliko usputnih linija dijaloga koje će vjerojatno opet natjerati fanove na dugačke i široke rasprave tko je najjači MCU lik, ali na to se nećemo toliko obazirati jer i nema nekog smisla da se rogati s rogatim bode. Kada smo već spomenuli povezanost s Marvel (ne MCU, nego Marvel) kanonom, serija je u ovoj epizodi krenula i s polaganim naslućivanjem onoga o čemu doslovno svi Marvel fanovi već odavno teoriziraju, i tu ću se sada zaustaviti glede toga da mi slučajno neki gigantski spojler ne izleti.

U ovoj epizodi karakterizacija glavnih likova je podignuta na jedan novi nivo. Kako i sam sinopsis kaže, Wanda i Vision žive svoj idilični život, ali sasvim je jasno da stvari nisu onakve kakvima se čine. Dodatnim raspetljavanjem fabule, taj sitcomski pristup postaje sve opravdaniji, pogotovo jer sada znamo na koji način se to uklapa sa svime što se događa, i gdje se događa, u tom cijelom MCU svijetu. Također je dodatno pojašnjen i dio priče s Visionom jer svi dobro znamo kako je on završio kada smo ga vidjeli zadnji put prije nego je serija uopće bila najavljena. Tu ćemo se nadovezati i na jednu kratku scenu koja je zapravo dosad najbolje objasnila što je prethodilo ovoj seriji nakon Endgamea. Uz to, zapravo najvažnija stvar od svega je to što polako vidimo da i Wanda sve više ludi, do te mjere da mi više ne znamo je l’ ona samo glavni lik, ili je i negativac serije. A ne zaboravimo naglasiti da i Vision gotovo nema pojma što se zapravo događa.

RECENZIJA: WANDAVISION (2021), Epizoda 5

Uz taj glavni dvojac, treba naravno izdvojiti i glavni trio onog drugog dijela radnje. Trio kojeg čine likovi Monice, Darcy i agenta Wooa, i moramo reći da je to vrsta tima za kojeg nismo ni znali da ga toliko želimo vidjeti dok se napokon nije dogodio. Moram reći da mi se taj tim i njihova suradnja jako sviđaju, i svaka čast scenaristima što su uzeli troje likova s različitih strana MCU-a i spojili ih u tim kojeg nitko nije ni mogao očekivati. Još uvijek se sjećam kada sam prije skoro dvije godine pisao članak o povratku Darcy i Wooa za WandaVision, i 90% komentara je bilo: “Kakve oni imaju veze s Wandom i Visionom?” Pa eto, sad vidite da itekako ima veze.

Zaključno rečeno, ovo je svakako najbolja epizoda dosad! Osim što je pokazala najviše za cjelokupnu radnju serije, još uvijek je ostavila nekoliko repova i zagonetki koje treba odgonetnuti u nadolazećim epizodama. Tu prvenstveno mislimo na lik Agnes koja je i dalje sveprisutna u seriji, ali konkretno se još uvijek ništa ne zna ima li i ona neku ključnu ulogu (što sasvim sigurno ima) ili je tek neki kozmetički detalj. Uz to, završni cliffhanger je opaki mind-blowing i najradije bi se samo zbog toga vremenski teleportirali u sljedeći petak. Toliko od mene, nadam se da uživate u seriji, lijep pozdrav svim čitateljima, i vidimo se idućeg petka.

Similar Posts