Recenzija: The Outsider (Autsajder, mini-serija 2020)

Recenzija: The Outsider (Autsajder, mini-serija 2020)

Pogledali smo novu HBO horor/triler mini-seriju pravljenu prema knjizi Stephena Kinga istog imena, The Outsider (Autsajder). Našu recenziju serije The Outsider (Autsajder) pročitajte u članku.

Žanr serije:

Horor, triler

Glumci:

John Gettier, Marc Menchaca, Ben Mendelsohn, Jason Bateman, Cynthia Erivo

Radnja serije:

Temeljena na istoimenom bestseleru Stephena Kinga, serija od 10 epizoda „Autsajder“ prati policijskog detektiva Ralpha Andersona (Ben Mendelsohn) koji kreće istražiti osakaćeno tijelo 11-godišnjeg Frankieja Petersona pronađeno u šumi Georgie. Tajanstvene okolnosti ovog zastrašujućeg zločina potiču Ralpha, koji još tuguje zbog nedavne smrti vlastitog sina, da dovede neortodoksnu privatnu istražiteljicu Holly Gibney (Cynthia Erivo), čije će tajanstvene sposobnosti, nada se on, pomoći objasniti neobjašnjivo.

Recenzija: The Outsider (Autsajder, mini-serija 2020)

Stephen King zaista poznaje horor. On je proveo nekoliko posljednjih desetljeća na vrhu bestseller lista, zarađujući hrpe novaca plašenjem publike. I dok su Kingove priče pune nadnaravnog, autor shvaća da kako bi to nadnaravno postalo zaista zastrašujuće mora se dogoditi stvarnim, svakodnevnim ljudima. Taj nadnaravni svijet mora ući u naš svijet i natjerati nas da shvatimo kako nas u tami nešto promatra i čeka kada će nas zgrabiti.

Upravo to je ono što Kingovu novelu The Outsider i njegovu novu HBO adaptaciju, čini tako jezivom. Adaptiranu od The Wire scenarista Richarda Pricea, HBO Autsajder je ultimativna priča o stvarima koje nisu iz našeg svijeta, ali nas svejedno žele zgrabiti. Započinje tako što se čini kao standardna, iako poprilično jeziva, prava krimi priča. A onda noćne more počinju.

The Outsider započinje na vrlo jeziv način s otkrivanjem brutalno ubijenog djeteta u malom gradiću. Ovaj slučaj vrlo teško padne lokalnom detektivu Ralphu Andersonu (Ben Mendelsohn), dok on još uvijek tuguje za smrću svoga sina. Dok Ralph i njegovi kolege policajci skupljaju dokaze i intervjuiraju svjedoke, stvara se uznemirujuća, ali neupitna slika. Svi ti dokazi i svi ti svjedoci, stavljaju krivnju za ubojstvo na učitelja Engleskog (i trenera lige za djecu) Terryja Maitlanda (Jason Bateman). S obzirom na to da je to malo gradić, svi znaju sve. Ralph i Terry se znaju poimence. A po svemu sudeći, Terry je dobar, običan tip – sigurno ne tip čudovišta koje bi unakazili malo dijete.

Recenzija: The Outsider (Autsajder, mini-serija 2020)

No dokaza je hrpa i Terry je priveden bez ispitivanja. Ali slučaj se počne raspadati jednakom brzinom kakvom se i izgradio. Da, tu je puno dokaza da je Terry kriv, poput otisaka prstiju, DNA, snimaka sigurnosnih kamera, ali tu je i puno dokaza koji ga oslobađaju krivnje. Gotovo je nepobitan dokaz da je Terry bio udaljen više od 100 km tijekom ubojstva. Što se dovraga ovdje događa?

Ono što slijedi je serija preokreta koja će gledatelje ostaviti šokiranima, iznenađenim i uplašenim. Price spretno preuzima Kingovu prozu i pretvara je u živu noćnu moru – i dok ima nadnaravnih elemenata ovdje, oni se nikada ne čine kao da nisu iz ovog, našeg svijeta. Prizemljena atmosfera serije sve ovo dodatno čini stvarnijim, a time i još više jezivim.

Mendelsohn je na čelu svega toga. Njegova pomalo gruba narav i oštra sposobnost da izgleda prijeteći doveli su ga do čestih uloga negativaca. Baš to je dodatna privlačnost HBO serije Autsajder. Ovdje, on glumi zaista dobrog tipa, i osvježavajuće je vidjeti ovog glumca na strani zakona za promjenu. Njegov Ralph Anderson napravi neke velike pogreške, ali on je i tip koji će učiniti sve što je u njegovo moći kako bi ih ispravio. Iako se uvijek drži vrlo čvrsto i izgleda vrlo snažno, Mendelsohn prilazi liku s mekim dodirom – prepuštajući njegovim žalosnim očima većinu tereta.

Mendelsohnu u pomoć stižu odlične sporedne uloge, uključujući Mare Winningham kao Ralphova žena Jeannie i karakterni glumac Bill Camp kao Terryjev odvjetnik. Onda je tu i Cynthia Erivo, glavna glumica serije. Erivo se tek malo kasnije pridruži seriji The Outsider, a oni i Mendelsohn nažalost ne podijele previše vremena zajedno na ekranima, ali njezina prisutnost je ključna za uspjeh ove nove HBO serije. Erivo glumi Holly Gibney, privatnu detektivku koja je pozvana kako bi shvatila što se ovdje događa. Dok se Ralph nosi sa stvarima kod kuće, Holly radi na putu i ubrzo otkriva nekoliko drugih šokantnih ubojstava djece sa sličnim scenarijima: osumnjičeni je uhićen na temelju prekomjernih dokaza, a zatim su se pojavili novi detalji koji su snažno proturječili tim dokazima.

Recenzija: The Outsider (Autsajder, mini-serija 2020)

Kada bi The Outsider bio X-Files epizoda, Ralph bi bio Scully – staloženi, znanstveno utemeljeni nevjernik koji teško guta paranormalno. Što bi onda značilo da je Holly serijin Mulder. Holly, koja je nekonvencionalna – najblaže rečeno – puno lakše prihvaća stvari koje nisu baš jednostavne za objasniti. “Nemam tolerancije prema neobjašnjivom,” Ralph kaže Holly, na što mu Holly odgovara, “Pa onda … nećeš imati toleranciju prema meni.”Holly je negdje na spektru autizma s velikom dozom OCD-a, ali Erivo sve rješava spretno. Ne pretvara Holly u karikature niti se jako oslanja na tikove i pretjerivanje.

I dok je u zadnje vrijeme bilo puno Stephen Kingovih adaptacija na malim i velikim ekranima, The Outsider je jedna od najboljih koje sam imao prilike pogledati u zadnje vrijeme, ponajviše zbog toga što je shvatila i prikazala ono što Kingove novele stvara toliko zastrašujućim, a to je jednostavan, prizemljen, suptilan i gotovo stvaran osjećaj nadnaravnog. Kada čitate Kingove romane ili kada pogledate HBO seriju Autsajder, osjećate kako vam se sve dlake na tijelu naježe, zato što jedino o čemu razmišljate je, “To se ne bi moglo dogoditi … ili bi moglo?” Koliko je to strašno?

Inače, sam Stephen King je izjavio da mu je ovo najbolja adaptacija njegove knjige koju je ikada vidio! Pogotovo je to značajno s obzirom na to koliko je zapravo promjena napravljeno naspram izvornog materijala.

Seriju The Outsider (Autsajder) možete gledati na HBO GO od 13. siječnja

Similar Posts