Recenzija: Luther sezona 5

Recenzija: Luther sezona 5

Pogledali smo petu sezonu Britanske krimi misterija serije s Idris Elbom u glavnoj ulozi, ‘Luther’! Našu recenziju pete sezone serije Luther pročitajte u članku. 

 Luther (2010) on IMDb

Žanr serije:

Krimi, drama, misterija

Kreator:

Neil Cross

Glumci:

Idris Elba, Dermot Crowley, Michael Smiley

Radnja ukratko:

DCI John Luther je gotovo genijalni detektiv za ubojstva, čiji briljantni um ga ne može uvijek spasiti od opasnog nasilja u koje ga dovede njegova strasti.

Peta sezona serije Luther je nažalost i njezina najslabija do sada. To ne znači da je loša i negledljiva, samo da je ispod fantastičnih dosadašnjih sezona.

Sezona zapravo prati dvije odvojene priče, jednu onu, pa slobodno možemo reći ljubavnu, između Luthera i totalno poremećene Alice i drugu odličnu psihološku triler priču, nešto poput Se7en ili Hannibala. Nažalost ova prva priča s između Alice i Luthera je užasna. Koliko je nekoć bila dobra, toliko je sada maksimalno pretjerana i iritantna. Upravo u toj prvoj priči ima hrpa nekih neuvjerljivih likova, poput toliko bedastog glavnog mafijaša da se na trenutke serija činila kao parodija. Pa kako bi jedna toliko glupava osoba mogla držati jedno carstvo poroka – potpuno ne uvjerljivo. Također, Lutherov šef, DSU Martin Schenk, osoba koja svaki puta prva prolazi kroz sva vrata, a jedva hoda i svjetlosnim godinama je po svemu iza svojih podređenih, kao i kriminalaca u gradu. Čovjek nikada ništa ne zna što se događa. Čak mi je i Alice, odnosno njezina priča u ovoj petoj sezoni bila poprilično loša, dok je sama glumica, Ruth Wilson, jednostavno fantastična. Toliko je luda da bi joj odmah dao da glumi Jokera. Što se tiče Idrisa Elbe i Luthera, njegov lik je i dalje vrlo dobar, dobro se kreće unutar i van zakona i uvijek ga je zadovoljstvo vidjeti. Šteta što su gotovo svi oko njega prikazani sa samo pola mozga.

S druge strane, druga priča i možda glavna ove sezone, je jednostavno fantastična. U stilu odličnih psiholoških triler filmova poput Se7en, Hannibala i sličnih. Bolesno ludi ubojica, hrpa raznih preokreta u slučajevima. Svaka epizoda naizgled novi slučaj ili barem nova žrtva, zaista nešto fantastično ako ste ljubitelji takvih filmova i serija.

Šteta što se serija nije više fokusirala na nove i interesantne slučajeve u čemu je stvarno odlična, a više na odnose između Luthera i Alice što sada već zaista postaje pretjerano i ni najmanje zanimljivo. Još je gore to što su svi likovi oko njih potpuno zatupljeni.

Kako će serija i što će dalje, ostaje vidjeti. Dugo se čekalo na Lutherov povratak i petu sezonu, za sada nije ništa poznato za šestu. Idris Elba je jedan od traženijih glumaca u Hollywoodu, pa je veliko pitanje kada će imati vremena ponovno se pojaviti u ovoj u kompletu fantastičnoj seriji.

Iako je ova sezona najlošija do sada, mi ćemo ju uvrstiti među naše najbolje serije 2019. godine.

Trailer pete sezone serije Luther možete pogledati u nastavku.

Similar Posts