Avengers: Endgame nije tako veliki uspjeh [potvrdio Disney]

Sa svim hypeom koji se stvorio oko Avengers: Endgame, saznajemo da ovaj blockbuster nastavak filma Infinity War nije tako velik uspjeh u smislu profita kao što bi se mislilo, potvrđuje Disney.

Tijekom svog nedavnog tromjesečnog financijskog izvješća, glavni financijska direktorica Disneyja Christine McCarthy kaže da troškovi povezani s Avengers: Endgame ograničavaju njegovu sposobnost maksimiziranja zarađivanja.

“S obzirom na veličinu glumačke postave… i cijenu produciranja filma te skale, magnitude i dužine, dok smo očekivali da će rezultati biti fantastični, donekle će ih ometati struktura troškova,” ona je rekla.

Deadline donosi da je McCarthy iznijela slično upozorenje u vezi s bilancom Infinity War filma, jer je on također imao velike troškove glumačke postave i produkcije (Infinity War je završio sa zaradom od $2 milijarde; Endgame trenutno ima $2.3 milijarde).

Avengers: Endgame i Infinity War plaće glumaca

Avengers Endgame teorija: predviđa da će Iron Man i Captain America umrijeti zajedno

Što se tiče plaća glumcima, Robert Downey Jr. je navodno zaradio $75 milijuna samo za Infinity War, jer glumac dobiva dio od ukupne zarade filma; tako da možemo očekivati sličnu, ako ne i višu zaradu od Endgame. Chris Evans i Chris Hemsworth su zaradili oko $15 do $20 milijuna svaki za Infinity War i Endgame također. Dodajte tome sve ostale glumce u filmovima i doći ćete do ogromne brojke samo što se glumačke ekipe tiče. Ako uzmemo u obzir produkcijske troškove, možemo shvatiti zašto filmovi poput Infinity War i Endgame ne zarade poput drugih filmova.

Što se tiče plaće Robert Downey Jr., to se dogodilo kada je snimao prvi Iron Man, u sličnom ugovoru kakvog dobiju glumci u Star Wars franšizi, jer se u to vrijeme Iron Man i MCU smatrao kockanjem, te su RDJu ponudili profit iz svakog Marvelovog filma u kojem bude glumio. Njegov ugovor i visina njegovih plaća su navodno stvorili sukob između RDJ-ovog kampa i Marvel CEO/predsjednika Ike Perlmuttera (koji više nije povezan s MCU), i to je glavni razlog zašto Iron Man 4 nikada nije napravljen. Zašto platiti RDJu stotine milijuna za Iron Man 4 kada možete platiti puno manje za Black Panther i Captain Marvel? Također je rečeno da je RDJ dobio $5 milijuna za tri dana rada na filmu Spider-Man: Homecoming.

Glavni razlog zašto su ovi glumci gotovi s Marvelom i što je onima koji prate moralo biti jasno tko će završiti svoju karijeru u MCU filmom Avengers: Endgame su upravo njihove plaće i to što Disney ne želi glumcima tolike novce plaćati (iako je Hemsworth navodno uspio izdogovarati novi ugovor za Fazu 4). Za usporedbu, i vraćamo se na Black Panther i Captain Marvel, Brie Larson i Chadwick Boseman su dobili oko $3-5 milijuna za uloge u svojim solo filmovima. Navodno, Scarlett Johansson će dobiti $20 milijuna za produciranje i glumu u svom prvom solo Black Widow filmu, ali čini se da je ona jedino veliko ime povezano s filmom. Također, ne čudi što je onako završila u Endgame.

Avengers: Endgame i Infinity War profiti

Avengers: Endgame već sada ruši rekorde kino blagajni

Što se tiče profita, Infinity War je navodno imao oko $500 milijuna u profitima, što znači da je ogromnih $1.5 milijuna otišlo na sve ostalo (glumce, produkciju, marketing…). Očigledno, $500 milijuna nije nikako loša brojka, ali kada usporedite te brojeve s filmovima koji koštaju manje, veća slika postaje jasnija. Za primjer, puno horor filmova je jako jeftino za snimiti i mogu donijeti ogromnu zaradu (ako pretpostavimo da su uspješni). James Wanov The Conjuring je imao budžet oko $20 milijuna, ali je donio 16 puta veću zaradu, gotovo $320 milijuna na kino blagajnama (John Krasinski A Quiet Place ima slične brojke). Ako su Infinity War ili Endgame koštali oko $250 milijuna ili više za napraviti, oni bi morali zaraditi oko $4 milijarde da bi se mogli uspoređivati s brojevima filma The Conjuring, koji su imali koristi od toga što nisu morali plaćati velike zvijezde.

S druge strane, ono što je zanimljivo u vezi Jamesa Wana je to što filmovi iz DC-a idu sličnim putem kao The Conjuring franšiza jer se DC odmaknuo od pravljenja velikog povezanog svemira filmovima poput Batman vs. Superman i Justice League i fokusira se na niže budžetne filmove poput Shazam!, Birds of Prey, Joker i potencijalno Matt Reevesovog The Batman. Wan i njegov Conjuring su sada producenti i izvršnici kod WB i nadgledaju DC, tako da vidimo kako uzimaju svoj pristup horor filmovima i primjenjuju ga na stripovske filmove (Aquaman je čak izuzetak jer je koštao oko $160-200M za napraviti, a zaradio je $1.1 milijardu). Još za usporedbu, James Cameronov Avatar je donio profit od oko $1,033,982,544. Čime je donio duplo veći profit od Infinity War, a vjerojatno i Endgame (koji definitivno vizualno nije ni blizu Infinity War filma, ali veličinom i brojem glumaca je veći, tako da će vjerojatno profiti biti podjednaki).

Što je sljedeće za Marvel?

Eternali će biti najjači superheroji u MCU

Što je sljedeće za Marvel u smislu troškova, navodno će The Eternals biti visoko budžetni film. Vjerujemo da Shang-Chi i Black Widow neće biti tako visokih budžeta, a vrlo vjerojatno je da će Doctor Strange i Black Panther, baš kao i Guardians of the Galaxy 3, imati slične budžete kao i njihovi prethodnici (čak je moguće da će Gunn ići ispod budžeta za Guardians film) oko $165M do $200M. I dok je Chris Pratt sada velika zvijezda, ono što je interesantno je da je Gunn rekao da će Guardians of the Galaxy 3 biti posljednji film u kojem ćemo imati ekipu kakvu do sada poznajemo, tako da Pratt (koji je navodno zaradio $10 milijuna za Jurassic World 2) bi mogao završiti s Marvelom ili će doći do drastične promjene ugovora.

Marvelova Faza 4 će također imati koristi (što se tiče Disneyja kao investitora) što neće morati plaćati tako velike plaće glumcima, poput one Robert Downey Jr. od gotovo $100M po filmu i plaćanja ostalim Avengerima njihove visoke plaće. Ponovno, Boseman koji je dobio $3 milijuna za Black Panther i Larson koja je dobila $5M za Captain Marvel su veliki dobici za Disney jer su filmovi zaradili milijarde, a koštali su puno manje jer nisu morali platiti RDJu ili nekom od originalnih Avengersa sve te velike novce.

Marvelov brand je vrlo poznat i popularan, tako da Disney više ne mora plaćati ogromne milijuna glumcima kako bi nastavio nizati uspjehe. Također bi mogli reći da oni više ne moraju ni producirati visoko budžetne filmove poput Avengers filmova. Marvelovo ulaganje u Robert Downey Jr, Chris Evans i Chris Hemsworth se u konačnici isplatilo.

Similar Posts