robert duvall filmovi

Robert Duvall filmovi – Top 10 najboljih

Robert Duvall filmovi s ovog popisa uglavnom su iz druge polovice prošlog stoljeća, a to samo govori koliko je dugovječan i popularan ovaj glumac.

Robert Selden Duvall je američki glumac i redatelj. Rođen je 5. siječnja 1931. godine u San Diegu, Kalifornija, SAD. Radi se o jednom od najboljih američkih glumaca uopće, a čija karijera traje već sedam desetljeća. Duvall je čak sedam puta nominiran za Oscara, a osvojio ga je tek jednom za film Tender Mercies 1984. godine.

Robert Duvall filmovi – kratki uvod

Kada pogledamo profil ovog glumca na stranici IMDb, možemo uočiti da se u svojoj karijeri našao u gotovo 150 filmova i serija. To dovoljno govori koliko je dugo na vrhu u Hollywoodu i upravo je zato bilo poprilično teško kreirati listu njegovih najboljih filmova. Međutim, vjerujemo da smo u tome uspjeli i da će na listi koju smo kreirali svatko pronaći nešto za sebe.

robert duvall filmovi
Foto: Wikimedia Commons

Robert Duvall filmovi – 10 najboljih

10. Falling Down (1993)

Žanr: Akcija, drama, triler, krimi
Redatelj: Joel Schumacher 
Glumci: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey 

Radnja ukratko: Psihološka drama o običnom čovjeku koji jednog dana bez nekog razloga poludi na sve oko sebe te ispituje neuroze modernog čovjeka.

Nadimka D-Fens, William Foster (Michael Douglas) je nezaposleni inženjer u Los Angelesu koji se zaputi kući kako bi došao kćeri na rođendan. Bio je prilično vruć dan, a Williamov automobil se našao u neviđenoj gužvi. Frustriran i bijesan, izlazi iz automobila te se uputi u maleno predgrađe i ulazi u trgovinu kako bi usitnio novac da može nazvati svoju bivšu suprugu Beth (Barbara Hershey).

Vlasnik trgovine mu govori da prvo mora nešto kupiti, što još više izludi Williama u toj mjeri da počne luđački razbijati stvari po trgovini prodavačevom bejzbolskom palicom koju mu je uzeo. Potpuno izgubljen izlazi iz trgovine i tako počinje priča o jednom ludilu. Njegovo nasilno i divljačko ponašanje aktivirat će i policiju, a policajac Prendergast (Robert Duvall) koji se sprema za mirovinu, sve će mu biti bliže. Tada će stvari eskalirati do maksimuma.

9. Thank You For Smoking (2005)

Žanr: Komedija, drama 
Redatelj: Jason Reitman 
Glumci: Aaron Eckhart, Cameron Bright, Robert Duvall 

Radnja ukratko: Nick Naylor (Aaron Eckhart) je potpredsjednik Akademije duhanskih znanosti i glasnogovornik velike tvrtke duhana čiji su vlasnici tajkun zvan Kapetan (Robert Duvall) i iskusni poslovni čovjek BR (J. K. Simmons). Nick često ima nastupe na televiziji gdje neumorno osporava tvrdnje o štetnosti pušenja i pobija teze da pušenje uzrokuje rak pluća te je glasnogovornik vrlo moćnog duhanskog lobija. U posljednje vrijeme, Nicku je sve teže obavljati posao iz razloga što se sve češće sukobljava sa zdravstvenim organizacijama i ambicioznim senatorom Finistirreom (William H. Macy).

8. The Conversation (1974)

Žanr: Drama, misterija, triler 
Redatelj: Francis Ford Coppola 
Glumci: Gene Hackman, John Cazale, Robert Duvall

Radnja ukratko: Harry Caul (Gene Hackman) stručnjak je za elektronsko prisluškivanje. Prisluškujući jedan mladi par otkrije da se sprema ubojstvo. Harry je samotan profesionalac, ali će učiniti kobnu pogrešku i umjesto da samo prisluškuje i o tome izvijesti naručitelje, on se umiješa u posao. Harryju posao počne stvarati probleme kada razgovor koji je sastavio u cjelinu otkrije da zagonetni korporacijski „Direktor“ (Robert Duvall), koji ga je angažirao, kuje zavjeru da ubije par.

7. The Natural (1984)

Žanr: Drama, sportski 
Redatelj: Barry Levinson 
Glumci: Robert Redford, Robert Duvall, Glenn Close, Kim Basinger 

Radnja ukratko: The Natural je nominiranom za čak četiri Oscara i smatra se jednim od najboljih filmova o bejzbolu svih vremena. Legenda nastaje kada Roy Hobbs (Robert Redford) izradi svoju bejzbol palicu od otpalog hrasta i nazove ju “Wonderboy”, a nastavlja se sve dok njegova fantastična sposobnost privuče tragače za talentima iz viših liga. Međutim, susret s tajnovitom ženom Harriet Bird (Barbara Hershey) skrenut će s puta njegov uspon sve dok se godinama kasnije ponovno pojavi kao 36-godišnji novak u ekipi New York Knightsa, a njegova jaka optrčavanja zapale neočekivani pohod ekipe na odličje.

No, još uvijek mora pronaći svoj put uz sve prepreke poput sumnjivog vlasnika The Judgea (Robert Prosky), pokvarenog kockara Gusa Sandsa (Darren McGavin), opasne zavodnice Memo Paris (Kim Basinger) i oportunističkog sportskog novinara Maxa Mercyja (Robert Duvall), kako bi stigao do trenutka, kada uz pomoć bivše djevojke Iris Gaines (Glenn Close), konačno ima priliku ispuniti svoju sudbinu. 

6. M*A*S*H (1970)

Žanr: Komedija, drama, ratni 
Redatelj: Robert Altman 
Glumci: Donald Sutherland, Elliott Gould, Robert Duvall 

Radnja ukratko: Film Roberta Altmana temeljen na romanima Richarda Hookera, čija radnja prati lude kirurge i drugo osoblje 4077. mobilne vojne kirurške bolnice u Koreji. Iako je kasnije serija u početku bila temeljena na ovom filmu, homogenizirana je; većina od desetaka likova, amalgamiranih u seriji, prikazani su u filmu baš kao što su bili u romanima.

5. Sling Blade (1996)

Žanr: Drama 
Redatelj: Billy Bob Thornton 
Glumci: Billy Bob Thornton, Dwight Yoakam, Robert Duvall 

Radnja ukratko: Nakon 12 godina provedenih u psihijatrijskoj bolnici, Karl Childers (Billy Bob Thornton), danas odrastao čovjek, izlazi van. U bolnici je od svoje 12. godine zbog ubojstva majke i njezina ljubavnika. Vraća se u svoj rodni grad te unatoč smanjenim mentalnim sposobnostima, dobije posao kao mehaničar za male motocikle u mjesnom servisu. Sprijatelji se s dječakom Frankom (Lucas Black), a Frankova majka Linda (Natalie Canerday) uskoro ga pozove da se useli u njihovu garažu. Odnos između Karla i Franka se razvija, a kasnije dolazi do sukoba s Lindinim nasilnim dečkom Doyleom.

4. To Kill a Mockingbird (1962)

Žanr: Krimi, drama
Redatelj: Robert Mulligan 
Glumci: Gregory Peck, John Megna, Robert Duvall 

Radnja ukratko: Debitantski film Roberta Duvalla koji glumi mentalno zaostalog Booa Radleya. Radnja prati mladog udovca, odvjetnika Atticusa Fincha (Gregory Peck), koji odgaja svoje dvoje male djece, kćer Scout (Mary Badham) i sina Jema (Phillip Alford) u gradiću u Alabami, tridesetih godina prošlog stoljeća. Atticus je poznat po svojoj dobroćudnosti i zalaganju za prava crnaca. Uskoro preuzima slučaj mladog crnca Toma Robinsona (Brock Peters), optuženog za silovanje i premlaćivanje bjelkinje. Prihvativši ulogu Tomova odvjetnika, Atticus će na sebe navući bijes primitivne i mržnjom zadojene mase željne linča.

3. Apocalypse Now (1979)

Žanr: Drama, misterija, ratni 
Redatelj: Francis Ford Coppola 
Glumci: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall  

Radnja ukratko: Film Francisa Forda Coppole koji je nominiran je za čak osam Oscara od čega je osvojio dva. Kapetan Willard (Martin Sheen) je marinac koji je duboko potresen užasima rata. Poslan je u naizgled nemoguću misiju od strane američke vojske. Mora pronaći i svrgnuti s vlasti zloglasnog bivšeg velikog poručnika Waltera E. Kurtza (Marlon Brando) koji je na čelu plemena domorodaca i upravlja dijelom džungle u neutralnoj Kambodži. Što duže traje njegovo putovanje, njegova će postrojba sve više biti obuzeta drogom i samom džunglom koja tjera strah u kosti. Nakon što mu vojnici počnu ginuti jedan po jedan, Willard počinje shvaćati da je poslan na put u samo srce tame.

2. The Godfather: Part II (1974)

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: Francis Ford Coppola 
Glumci: Ali Pacino, Robert De Niro, Robert Duvall 

Radnja ukratko: Robert Duvall je u ovom filmu ponovno u ulozi odvjetnika kriminalne obitelji Corleone i posvojeni brat te desna ruka šefa mafije Michaela Corleonea. Priča prati tri generacije kriminalne dinastije Corleone, a glavni fokus je na Michaelu (Al Pacino) koji učvršćuje obiteljsku moć, ali također se prisjeća doseljenja svoga oca Vita u New York početkom 20. stoljeća. Film je nagrađen s čak šest Oscara 1974. godine, uključujući one za najbolji film, najboljeg redatelja (Francis Ford Coppola) te najboljeg sporednog glumca (Robert De Niro).

1. Tender Mercies (1984)

Žanr: Drama, glazbeni
Redatelj: Bruce Beresford 
Glumci: Robert Duvall, Tess Harper, Betty Buckley

Radnja ukratko: Film za kojeg je Robert Duvall osvojio svog jedinog Oscara. Radnja prati sredovječnog country pjevača Maca Sledgea (RObert Duvall), koji je slomljenog duha. On pronalazi novu ženu Rosu Lee, dopire do davno izgubljene kćeri i pokušava povratiti svoj uznemireni život nazad.

Similar Posts