robert redford filmovi

Robert Redford filmovi – Top 10 najboljih

Robert Redford filmovi koji su se našli na ovom popisu zaista spadaju u velik broj različitih žanrova, a to samo pokazuje talent i svestranost ovog glumca.

Robert Redford je američki filmski glumac, redatelj i producent. Rođen je 18. kolovoza 1936. godine u Santa Monici, Kalifornija, SAD. Redfordov prvi film bio je War Hunt (1962.) Prihvativši ulogu u filmu Butch Cassidy i Sundance Kid (1969) s Paulom Newmanom, ona ga je učinila zvijezdom i zacementirala njegov filmski imidž kao inteligentnog, pouzdanog, ponekad ciničnog i dobrog čovjeka. Uz mnoge nagrade, osvojio je Oscar za životno djelo.

Robert Redford filmovi – kratki uvod

robert redford filmovi
Foto: Shutterstock

Kada pogledamo profil ovog glumca na stranici IMDb, vidimo da se našao u više od 80 filmova, a to znači da je kreirati ovaj popis zapravo bio poprilično težak posao. Međutim, vjerujemo da smo uspjeli navesti neke od najboljih filmova Roberta Redforda koji će se svidjeti svima.

Robert Redford filmovi – 10 najboljih

10. The Candidate (1972)

Žanr: Komedija, drama 
Redatelj: Michael Ritchie 
Glumci: Robert Redford, Peter Boyle, Melvyn Douglas 

Radnja ukratko: Izbori za Senat u američkoj državi Kaliforniji. Vrlo je mala vjerojatnost da će demokratski kandidat uspjeti pobijediti iskusnog republikanskog senatora Crockera Jarmona (Don Porter), koji svoju dužnost obavlja sa iskustvom i sigurnošću. Stručnjak za izbore Marvin Lucas (Peter Boyle) dobiva zadatak da nađe nekog demokratskog kandidata koji će barem malo ugroziti Jarmonovo samopouzdanje.

On odabire zgodnog i sretno oženjenog pravnika Billa McKaya (Robert Redford) koji se nikad nije bavio politikom. On je uvjereni demokrat i kao pravnik se angažira u slučajevima u kojima može biti na strani onih s čijim se liberalnim idejama slaže. Jedina mu je “veza” s politikom otac John J. McKay (Melvyn Douglas) koji je bio guverner. McKay nije siguran želi li poći tim putem, no Lucas mu objasni “pravila igre”.

U demokratskoj stranci ga prihvate za službenog kandidata, a Jarmon se ne uzbuđuje. U uvjerenju da će sigurno izgubiti u kampanji, počne slobodno govoriti ono u što iskreno vjeruje. Svoje stavove o zaštiti okoliša, pravu na pobačaj, pravu na socijalno osiguranje za svakog i drugim gorućim liberalnim temama prenosi široj publici. Lucas ga obavještava da situacija nije dobra te da će prema ispitivanju javnog mnijenja izgubiti sa strašno velikom razlikom te da se ne može povući jer je službeni kandidat. Sada je prisiljen slušati Lucasa i savjetnike. 

9. Jeremiah Johnson (1972)

Žanr: Avantura, drama, western 
Redatelj: Sydney Pollack
Glumci: Robert Redford, Will Geer, Delle Bolton

Radnja ukratko: Priča o čovjeku koji želi živjeti u miru i samoći među američkom divljinom sredinom 19. stoljeća. Jeremiah Johnson (Robert Redford) je izmoreni veteran iz Meksičkog rata koji čezne za samoćom i odlazi negdje u planine na neistraženi teritorij Divljeg zapada, gdje će biti lovac. Suočit će se s fascinantnom i veličanstvenom prirodom, od jakih zima do opasnih životinja poput vukova, grizlija i sokola te svoj put križati s Indijancima i lutalicama poput njega. Film je djelomično temeljen na stvarnom Jeremiahu Johnsonu i knjigama o njegovom životu: “Crow Killer: The Saga of Liver-Eating Johnson” Raymonda Thorpa i Roberta Bunkera te “Mountain Man” Vardisa Fishera.

8. Three Days of the Condor (1975)

Žanr: Krimi, misterija, triler 
Redatelj: Sydney Pollack 
Glumci: Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson 

Radnja ukratko: Joe Turner (Robert Redford) je recenzent rukopisa u jednoj izdavačkoj kući u New Yorku, međutim radi se samo o paravanu: zapravo radi u CIA-i. U ugodnoj i mirnoj uredskoj atmosferi, posao mu se svodi na lagodno prelistavanje novina i knjiga u potrazi za skrivenim informacijama i novim idejama. Jednog dana ode na ručak izvan zgrade i ureda te tako izbjegne sigurnu smrt jer dok je bio odsutan, netko je poubijao njegove kolege. Shvativši da je slučajno otkrio tajne planove i da više nikome ne može vjerovati, bježi i skriva se od policije, ali i ubojica koje ga progone. Ostaje mu samo potražiti naručitelja ubojstva.

7. The Old Man and the Gun (2018)

Žanr: Biografija, komedija, krimi, drama, romantični 
Redatelj: David Lowery 
Glumci: Robert Redford, Casey Affleck, Sissy Spacek 

Radnja ukratko: Radi se o istinitoj priči o Forrestu Tuckeru (Robert Redford), koji je pobjegao iz zatvora u sedamdesetoj godini života i po izlasku izveo dotad neviđen lanac pljački. Film prati upravo taj njegov odvažan bijeg iz zatvora San Quentin i pljačke bez presedana koje su zbunile predstavnike zakona i zadivile javnost. Neprestano mu se za petama nalaze detektiv John Hunt (Casey Affleck), koji polako postaje očaran Forrestovom predanošću poslu te žena Jewel (Sissy Spacek) koja ga voli unatoč njegovoj izabranoj profesiji.

6. All is Lost (2013)

Žanr: Akcija, avantura, drama
Redatelj: J.C. Chandor 
Glumci: Robert Redford

Radnja ukratko: Maestralna izvedba Roberta Redforda u filmu o vječnoj borbi čovjeka protiv prirode i protiv samog sebe. Nakon što se sudari s transportnim kontejnerom na moru, snalažljiv mornar (Robert Redford) nađe se suočen s vlastitom smrtnošću. Negdje daleko u Indijskom oceanu, neimenovani muškarac je na samotnom putovanju. Probudi ga voda koja je prodirala kroz njegovu 12-metarsku jahtu koja se sudarila s transportnim kontejnerom ostavljenim da pluta na otvorenom moru.

Budući da su mu navigacijska oprema i radio onesposobljeni, čovjek ne sluteći plovi u susret divljoj oluji. Nakon što je zakrpao probijeni trup, uz svoje mornarske intuicije i netipičnu snagu za svoju dob, uspije jedva preživjeti oluju. Koristeći samo sekstant i nautičke karte kako bi pratio svoje putovanje, prisiljen je oslanjati se na to da će ga morske struje dovesti na pomorsku liniju gdje bi ga uz malo sreće pokupio neki brod u prolazu. Međutim, nemilosrdno sunce, gladni morski psi koji kruže oko njega i nestajanje ionako malih zaliha hrane, definitivno mu ne idu u prilog.

5. Sneakers (1992)

Žanr: Komedija, krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Phil Alden Robinson 
Glumci: Robert Redford, Dan Aykroyd, Sidney Poitier 

Radnja ukratko: Martin Bishop (Robert Redford) je nekoć bio haker, a danas ima zakonit posao kojeg je pokrenuo i koji se bavi zaštitom podataka. Jednog ga dana počnu ucjenjivati da uđe u trag programu očitavanja šifri. On okuplja svoj tim kako bi pokvariti planove „high tech“ lopovu. Njegov tim čine bivši CIA-in zaposlenik Crease (Sidney Poitier), stručnjak za razne spravice Mother (Dan Aykroyd), mladi genijalac Carl (River Phoenix) i slijepi tehničar za zvuk Whistler (David Strathairn).

4. The Natural (1984)

Žanr: Drama, sportski 
Redatelj: Barry Levinson 
Glumci: Robert Redford, Robert Duvall, Glenn Close, Kim Basinger

Radnja ukratko: The Natural je nominiranom za čak četiri Oscara i smatra se jednim od najboljih filmova o bejzbolu svih vremena. Legenda nastaje kada Roy Hobbs (Robert Redford) izradi svoju bejzbol palicu od otpalog hrasta i nazove ju “Wonderboy”, a nastavlja se sve dok njegova fantastična sposobnost privuče tragače za talentima za velike lige. Međutim, susret s tajnovitom ženom Harriet Bird (Barbara Hershey) skrenut će s puta njegov uspon sve dok se godinama kasnije ponovno ne pojavi kao 36-godišnji novak za poraženu ekipu New York Knightsa, a njegova optrčavanja zapale neočekivani pohod ekipe na odličje.

Ipak, još uvijek mora pronaći svoj put uz sve prepreke poput sumnjivog vlasnika The Judgea (Robert Prosky), pokvarenog kockara Gusa Sandsa (Darren McGavin), opasne zavodnice Memo Paris (Kim Basinger) i oportunističkog sportskog novinara Maxa Mercyja (Robert Duvall), da bi stigao do trenutka, kada uz pomoć bivše djevojke Iris Gaines (Glenn Close), konačno ima priliku ispuniti svoju sudbinu. Uz pomoć palice odsječene sa stabla pogođenog gromom, Hobbs živi slavu koju je trebao imati ranije kada ga je, kao igrača u usponu, neobjašnjivo ustrijelila mlada žena.

3. Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

Žanr: Biografija, krimi, drama, western 
Redatelj: George Roy Hill 
Glumci: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross 

Radnja ukratko: Film temeljen na povijesnim činjenicama i detaljima iz života glasovitih pljačkaša banaka Butcha Cassidyja i Sundance Kida. Ovaj film je jedan je od najpoznatijih vesterna svih vremena. 1970. je nagrađen Oscarima u kategorijama najboljeg izvornog scenarija, najuspješnije originalne pjesme, najbolje glazbe i fotografije te Zlatnim globusom i s devet nagrada BAFTA.

Butch Cassidy (Paul Newman) i njegov najbolji prijatelj i partner Sundance Kid (Robert Redford), iznimno su vješti pljačkaši banaka i šefovi bande zvane Rupa u zidu, koji 90-ih godina 19. stoljeća spretno i uz puno sreće izmiču zakonu. Dok šerifi gradića koje opljačkaju ovi simpatični razbojnici za njima neuspješno organiziraju potjere, Butch i Sundance ponekad i pred njihovim očima uživaju u društvu prostitutki i Sundanceove romantične djevojke, učiteljice Ette Place (Katharine Ross).

Jednog dana kada za njima krene potjera predvođena slavnim indijanskim tragačem iz Oklahome, dvojica nerazdvojnih prijatelja odluče pobjeći u Meksiko. U uvjerenju da će uspjeti nadmudriti progonitelje, Butch i Sundance se iz prve opasnije situacije izvuku skokom u rijeku te se dokopaju Meksika. Međutim, kada ih i tamo pronađe indijanski tragač, dvojac čvrsto odluči prekinuti s kriminalom te se zaposle kao čuvari u rudniku Amerikanca Percyja Garrisa (Strother Martin).

2. The Sting (1973)

Žanr: Komedija, krimi, drama 
Redatelj: George Roy Hill 
Glumci: Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw 

Radnja ukratko: Ovaj film je nesumnjivo jedan od najboljih filmova američke kinematografije u sedamdesetima. Redatelj George Roy Hill ponovno je uspio spojivši glavne protagoniste svog filma “Butch Cassidy i Sundance Kid”, Roberta Redforda i Paula Newmana te je izvrsno dočarao dio američkog društva s one strane zakona, koji je u godinama gospodarskog sloma doživio vlastiti procvat. Mjesto i vrijeme radnje su Joliet, Illinois, u rujnu 1936. godine.

Amerikanci još uvijek osjećaju posljedice ekonomske krize, ali dvojica sitnih prevaranata, mlađi Johnny Hooker (Robert Redford) i stariji Luther Coleman (Robert Earl Jones), imaju svoj način kako doskočiti sveopćoj nestašici. Radeći u paru, ovaj dvojac s promjenjivim uspjehom vara slučajne prolaznike, a prava im se prilika ukaže kada se, podmetnuvši jednom od njih hrpu papira, domognu svote od čak 11.000 dolara. Izvan sebe od sreće, podijele novac i odluče promijeniti puno stvari u svom životu. Johnny ode u kockarnicu u namjeri da poveća dobiveni novac, ali prijevarom na ruletu izgubi većinu onoga što je ukrao, a Luther se povuče iz posla shvativši da je njegov dio sasvim dovoljan za pristojnu mirovinu.

Međutim, prolaznik kojem su ukrali novac jedan je od članova bande Doylea Lonnegana (Charles Durning) koji se ne može pomiriti s krađom svog novca. Doznaje tko su lopovi i odluči ih likvidirati. Lonneganovi nasilnici Luthera bace kroz prozor, a Johnny u posljednji trenutak pobjegne u susjedni Chicago. Naime, neposredno prije smrti Luther mu je preporučio starog poznanika Henryja Gondorffa (Paul Newman), kako bi s njim nastavio uhodani posao varanja. Ogorčen partnerovim ubojstvom, Johnny će s Henryjem smisliti plan kako uništiti Lonnegana računajući na njegovu opsjednutost varanjem na pokeru.

1. All the President’s Men (1976)

Žanr: Drama, povijesni, triler
Redatelj: Alan J. Pakula
Glumci: Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden

Radnja ukratko: Na prvom mjestu popisa koji čine Robert Redford filmovi nalaze se Svi predsjednikovi ljudi (All the President’s Men). Film je pokupio hvalospjeve kritike te je nominiran za nekoliko nagrada, od kojih je osvojio veći dio. U središtu ove uzbudljive priče o glasovitoj aferi Watergate koja je sedamdesetih godina uzdrmala Ameriku, stoje dvojica novinara Washington Posta, Bob Woodward (Robert Redford) i Carl Bernstein (Dustin Hoffman), koji su slučajno otkrili i raskrinkali jednu od najčuvanijih tajni američke Vlade i Bijele kuće zbog koje je pao tadašnji američki predsjednik Richard Nixon.

Naime, Nixonovi ljudi su prisluškivali glavni stožer Demokratske stranke, a predsjednik je sa svime bio upoznat, dok je istodobno negirao takve akcije Bijele kuće. Kad je članak o ilegalnim aktivnostima predsjednikovih ljudi objavljen u Washington Postu, izbio je skandal velikih razmjera nakon kojeg se predsjednik više nije mogao održati na svojoj funkciji, a novinari su dobili zasluženo priznanje.

Similar Posts