adam sandler filmovi

Adam Sandler filmovi – Top 10 najboljih

Adam Sandler filmovi uglavnom su komedije poprilično specifične za ovog glumca, ali zadnjih godina on je zablistao i u nešto ozbiljnijim ulogama.

Adam Richard Sandler je američki komičar, glumac, scenarist i glazbenik. Rođen je 9. rujna 1966. u Brooklynu, New York, SAD. Kao i većina komičara, karijeru je počeo u američkoj emisiji zvanoj Saturday Night Live. Ima i svoju produkcijsku kuću pod imenom Happy Madison Productions, a njezino ime nastalo je iz kombinacije dva popularna filma u kojima je glumio: Happy Gilmore i Billy Madison.

Adam Sandler filmovi – kratki uvod

Kao što smo rekli, iako su gotovo svi njegovi filmovi komedije, u posljednjih nekoliko godina se dokazao i u ozbiljnijim ulogama poput Uncut Gems (2019). Kada pogledamo njegov profil na stranici IMDb, možemo uočiti da je glumio u više od 80 filmova i serija, kao i davao glas u nekim od animiranih ostvarenja.

Međutim, naš fokus za kreiranje ovog popisa koji čine Adam Sandler filmovi bili su upravo samo filmovi u kojima smo mogli vidjeti ovog glumca na djelu.

adam sandler filmovi
Foto: Shutterstock

Adam Sandler filmovi – 10 najboljih

10. The Waterboy (1998)

Žanr: Komedija, sportski 
Redatelj: Frank Coraci 
Glumci: Adam Sandler, Kathy Bates, Henry Winkler 

Radnja ukratko: Adam Sandler, jedna od najvećih komičarskih zvijezda, u ovoj je urnebesnoj komediji ostvario jednu od svojih najpoznatijih uloga, a ne smijemo zanemariti niti Oscarom nagrađivanu glumicu Kathy Bates u ulozi ekscentrične majke. Bobby Boucher (Adam Sandler) je 31-godišnji vodonoša jedne mjesne fakultetske ekipe američkog nogometa, kojega igrači i trener neprestano maltretiraju sve dok ne dobije otkaz i ne zaposli se kod drugog trenera.

No, trener Klein (Henry Winkler) se neće koristiti samo njegovim sposobnostima predanog vodonoše već i igračkim znanjem kada slučajno otkrije snagu koja se budi u Bobbyju kada mu se netko ruga. Bobby s lakoćom može srušiti i mnogi krupnije od sebe pa tako ubrzo postaje najbolji obrambeni igrač cijele fakultetske lige i prava zvijezda, ali to mora kriti od svoje previše zaštitnički nastrojene majke Helen (Kathy Bates).

9. Billy Madison (1995)

Žanr: Komedija 
Redatelj: Tamra Davis 
Glumci: Adam Sandler, Darren McGavin, Bridgette Wilson-Sampras

Radnja ukratko: Billy Madison (Adam Sandler) je teška nezaposlena lijenčina koja nije stekla niti najosnovnije školsko obrazovanje. Njegovo preživljavanje i financije ovise samo o pomoći vrlo bogatog oca. Billy dane provodi u ispijanju piva, čitanju erotskih časopisa i viseći na gradskom bazenu. Sve će se to promijeniti kada njegov otac Brian (Darren McGavin) shvati da je Billy nedovoljno obrazovan da preuzme obiteljski posao. Brian tako razmišlja da kompaniju prepusti svom ljigavom suradniku Ericu Gordonu (Bradley Whitford).

Billy tako odluči vratiti se u školu i steći pravo obrazovanje, a ubrzo shvaća da mu je otac kupio sve prolazne ocjene još od osnovne škole i stoga je prisiljen položiti sve predmete u što kraćem vremenu jer u protivnom neće biti nasljednik obiteljske imovine. U međuvremenu, Billy pokušava osvojiti privlačnu učiteljicu Veronicu Vaughn (Bridgette Wilson-Sampras), koja s pravom smatra da su svi drugi učenici zreliji od njega.

8. Hustle (2022)

Žanr: Komedija, drama, sportski 
Redatelj: Jeremiah Zagar 
Glumci: Adam Sandler, Queen Latifah, Juancho Hernangomez 

Radnja ukratko: Stanley Sugerman (Adam Sandler) je iscrpljeni međunarodni skaut Philadelphia 76ersa iz NBA lige. Čitav je život na putu tražeći buduće zvijezde. Njegova učestala putovanja se negativno odražavaju na njegovu suprugu Teresu (Queen Latifah) i kćer Alex (Jordan Hull). Iako se sviđa vlasniku 76ersa Rexu Merricku (Robert Duvall), on se sukobljava s Rexovim sinom Vincetom (Ben Foster).

Rex promovira Stanleyja u pomoćnog trenera, što mu omogućuje da ostane kod kuće sa svojom obitelji. Međutim, iste večeri Rex umire, ostavljajući Vincea glavnim. Tri mjeseca kasnije, Vince ponovno degradira Stanleyja u skauta, šaljući ga u inozemstvo da pronađe novu zvijezdu. Kad Stanleyev plan da skautira još jednog igrača u Španjolskoj propadne, dok gleda lokalnu uličnu utakmicu, zapanji ga nevjerojatno talentirani nepoznati igrač.

7. 50 First Dates (2004)

Žanr: Komedija, drama, romantični 
Redatelj: Peter Segal 
Glumci: Adam Sandler, Drew Barrymore, Rob Schneider 

Radnja ukratko: Henry Roth (Adam Sandler) živi na Havajima i uživa okružen ženama. Sve će se promijeniti kada se zaljubi u Lucy Whitmore (Drew Barrymore), ženu koja pati od gubitka kratkoročnog pamćenja pa svake noći zaboravlja što je radila prethodni dan. Kako bi je osvojio, Henry je svakog dana mora ponovno zavoditi, što će za njega biti izazov kojeg će rado prihvatiti.

6. Click (2006)

Žanr: Komedija, drama, fantazija, romantični
Redatelj: Frank Coraci 
Glumci: Adam Sandler, Kate Beckinsale, Christopher Walken 

Radnja ukratko: Film je 2007. godine nominiran za Oscara u kategoriji najbolje šminke i frizure. Arhitekt i radoholičar Michael Newman (Adam Sandler), u potrazi za savršenim daljinskim upravljačem, slučajno uđe u prostoriju osoblja Bed, Bath & Beyond, gdje mu ekscentrični zaposlenik (Christopher Walken) proda eksperimentalni gadget koji će mu zajamčeno promijeniti život.

Radi se o univerzalnom daljinskom upravljaču pomoću kojeg može ubrzati, usporiti i zaustaviti različite dijelove svog života. Michael je u braku je s prekrasnom Donnom (Kate Beckinsale) i imaju svoje sjajne djece koje on rijetko viđa jer sate i sate provodi u svojoj tvrtki. Michael ubrzo postane ovisan o uređaju i sve trenutke koji su mu dosadni, ubrza da oni što brže prođu, ali uz sve mogućnosti upravljača, jednu stvar ne može učiniti: vratiti vrijeme unatrag.

5. Punch-Drunk Love (2002)

Žanr: Komedija, drama, romantični, triler
Redatelj: Paul Thomas Anderson 
Glumci: Adam Sandler, Emily Watson, Philip Seymour Hoffman 

Radnja ukratko: Barry Egan (Adam Sandler) ima vlastitu tvrtku. Uz sav posao koji ima, neprestano ga proganjaju njegovih sedam sestara te svako malo postaje nasilan. Jednog čudnog jutra na ulici susretne neobičnu mladu ženu Lenu Leonard (Emily Watson), koja ga zamoli za pomoć oko automobila. Ponovno se susreću nekoliko dana kasnije i čini se da među njima postoji iskra, no pitanje je mogu li preživjeti njegov naizgled užasno kompliciran život.

4. The Longest Yard (2005)

Žanr: Komedija, krimi, sportski
Redatelj: Peter Segal 
Glumci: Adam Sandler, Burt Reynolds, Chris Rock 

Radnja ukratko: Paul Crewe (Adam Sandler) je bivši igrač američkog nogometa koji dane provodi ispijajući pivo u raskošnoj kući svoje djevojke. Jednog dana se napije i počne automobilom ludovati po cesti zbog čega završi u zatvoru. Tako postane glavna točka originalnog plana kojeg je smislio pokvareni zatvorski upravitelj Hazen (James Cromwell) kako bi zabavio zatvorsko osoblje.

Budući da je Hazen obožavatelj američkog nogometa, Crewe sada mora sastaviti momčad koja će se suprotstaviti sadističkim čuvarima u testosteronom nabijenoj utakmici zatvorskog nogometa. Pridružuju mu se legendarni trener Nate Scarborough (Burt Reynolds) i zatvorski pazikuća (Chris Rock). U ovoj su agresivnoj komediji sve oklade otkazane, a granica dobra i zla lako se prelazi.

3. Happy Gilmore (1996)

Žanr: Komedija, sportski 
Redatelj: Dennis Dugan 
Glumci: Adam Sandler, Christopher McDonald, Julie Bowen 

Radnja ukratko: Happy Gilmore (Adam Sandler) je hokejaš koji postaje fantastičan igrač golfa, čiji nekonvencionalni pristup i lakrdije na travnatom terenu idu rivalima na živce. Gilmore je odlučio iskoristiti svoju novootkrivenu vještinu osvojiti bogati turnir PGA kako bi spasio bakinu kuću. Međutim, problem je u tome što Happy baš i nije sretan kao što mu ime govori. On je svađalica koja često izgubi živce na golf terenu, ali umirovljeni profesionalni golfer Chubbs (Carl Weathers) i suosjećajna publicistkinja Virginia (Julie Bowen) mu pomažu da usavrši svoju igru i promjeni svoju sklonost prema konfliktima.

2. The Wedding Singer (1998)

Žanr: Komedija, glazbeni, romantični 
Redatelj: Frank Coraci 
Glumci: Adam Sandler, Drew Barrymore, Christine Taylor 

Radnja ukratko: Robbie Hart (Adam Sandler) je općenito sretan čovjek koji zarađuje za život tako što pjeva na vjenčanjima. Pred njim je i vlastito vjenčanje s dugogodišnjom djevojkom Lindom (Angela Featherstone). Međutim, na dan vjenčanja, Linda odustaje od toga jer nije zadovoljna što Robbie nije dovoljno ambiciozan da napravi pravu karijeru pjevačke zvijezde.

Razočaran, Robbie pronalazi utjehu u druženju sa simpatičnom Julijom (Drew Barrymore), novom djevojkom koja počinje raditi u restoranu u kojem on pjeva. Julia je pred udajom za bogatog, ali nadobudnog Glenna (Matthew Glave) koji je uz sve to i vara. Tijekom priprema za Julijino vjenčanje, Robbie i ona se zaljube jedno u drugo, ali ih mnoštvo nesporazuma još neko vrijeme sprječava da priznaju svoje prave osjećaje.

1. Uncut Gems (2019)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Benny Safdie i Josh Safdie 
Glumci: Adam Sandler, Julia Fox, Idina Menzel 

Radnja ukratko: Adam Sandler je glumac koji je čitavu karijeru vjeran komedijama u kojima je stekao veliki broj obožavatelja, ali i nemali broj onih koji preziru filmove u kojima je nastupio. Ovdje će postati glavni glumac u kriminalističkoj drami. Neočekivan i prilično rizičan potez, iako je Adam u filmu Punch-Drunk Love pokazao kako u njegovom glumačkom izričaju ima potencijala za drukčije uloge od onih u kojima smo tog glumca navikli gledati.

Interpretacija Howarda Ratnera možda je i najbolji posao u glumačkoj karijeri Adama Sandlera. Na kaotičnom i korumpiranom tržištu dijamanata u New Yorku, trgovac dragim kamenjem i ovisnik o kocki, Howard Ratner (Adam Sandler), duguje novac apsolutno svima, uključujući i svog šogora Arna (Eric Bogosian). Višestruki preljubnik, nepopravljivi ljubitelj kocke i svestrani prevarant, Howard je uvjeren da se konačno može izvući iz nimalo ugodne i tijesne situacije kada u njegovu radnju uđe NBA zvijezda i igrač Boston Celticsa, Kevin Garnett. Može li Ratner uskladiti svoju obitelj, par razbojničkih kolekcionara, svoj rad i glavni plan prije nego što stvari postanu gadne? 

Similar Posts