Donosimo vam 10 najboljih filmova dvostrukog dobitnika Oscara, Dustina Hoffmana. Napišite nam koji su vam najbolji njegovi filmovi.

Dustin Hoffman (rođen 8. kolovoza 1937.), američki filmski glumac, dvostruki dobitnik Oscara, pet puta Zlatnog globusa, tri BAFTA-e i jednog Emmyja. Oscare je osvojio za Najboljeg glumca u filmovima Rain Man (1988) i Kramer vs. Kramer (1979).

Hoffman ima dvoje djece (Karinu i Jennu) sa svojom prvom suprugom Anne Byrne, i četvero (Jacob, Maxwell, Rebecca i Alexandra) s drugom ženom, Lisom Gottsegen, koja je odvjetnica.

10. Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Žanr: Krimi, drama, obiteljski

Redatelj: Tom Tykwer

Glumci: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman

Radnja ukratko: Francuska, 18. stoljeće. Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) je čovjek rođen bez vlastitog mirisa koji je zbog toga imao mogućnost razviti superioran osjećaj za mirise. Svoj dar koristi pri spravljanju najboljih svjetskih parfema, no njegova potraga za ultimativnim mirisom vodi ga u ludilo i opsesiju kada pod svaku cijenu nastoji stvoriti miris kakav je osjetio u prekrasnih mladih žena. Njegove metode zbog toga postaju sve bizarnije i okrutnije, a kada je pronađeno 12 mrtvih djevojaka, među stanovništvom se stvara panika. I dok roditelji očajnički nastoje zaštiti svoje kćeri od misterioznih ubojstava, Grenouille posljednjim naporima dolazi na korak do stvaranja savršenog mirisa.

9. Finding Neverland (2004)

Finding Neverland (2004)

Žanr: Biografija, drama, obiteljski

Redatelj: Marc Forster

Glumci: Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Dustin Hoffman

Radnja ukratko: Priča o prijateljstvu J.M. Barrie s obitelji koja ga je inspirirala da stvori Peter Pana.

8. Stranger Than Fiction (2006)

Stranger Than Fiction (2006)

Žanr: Komedija, drama, fantazija

Redatelj: Marc Forster

Glumci: Will Ferrell, Emma Thompson, Dustin Hoffman

Radnja ukratko: Očajan u pokušaju da preuzme kontrolu nad svojom sudbinom i izbjegne smrt, Harold traži pomoć kod književnog teoretičara Julesa Hilberta ( Dustin Hoffman). Jules mu sugerira da bi svoju sudbinu mogao promijeniti tako što bi tragediju pretvorio u komediju, sljedeći njezinu osnovnu formu: ljubavna priča između dvoje ljudi koji se ustvari ne podnose. Njegov prijedlog Harolda navodi da započne nevjerojatnu romansu s pekaricom slobodna duha, Anom Pascal (Maggie Gyllenhaal).

7. Sleepers (1996)

Sleepers (1996)

Žanr: Krimi, drama, triler

Redatelj: Barry Levinson

Glumci: Robert De Niro, Kevin Bacon, Brad Pitt, Dustin Hoffman

Radnja ukratko: Nakon što šala krene katastrofalno loše, skupina dječaka šalje se u pritvor, gdje su zlostavljani. Više od deset godina kasnije dobivaju priliku za osvetu.

6. Kramer vs. Kramer (1979)

Kramer vs. Kramer (1979)

Žanr: Drama

Redatelj: Robert Benton

Glumci: Dustin Hoffman, Meryl Streep, Jane Alexander

Radnja ukratko: Govori o razvodu i svima na koje on utječe, uključujući mladog sina razvedenog para.

5. Papillon (1973)

Papillon (1973)

Žanr: Biografija, krimi, drama

Redatelj: Franklin J. Schaffner

Glumci: Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory

Radnja ukratko: Muškarac se sprijatelji s kolegom kriminalca kada njih dvoje počinju služiti svoju kaznu na strašnom zatvorskom otoku, koji nadahnjuje čovjeka da planira bijeg.

4. Rain Man (1988)

Rain Man (1988)

Žanr: Drama

Redatelj: Barry Levinson

Glumci: Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino

Radnja ukratko: Film govori o sebičnom yuppieju, Charlieju Babbittu, koji otkriva da je njegov otac ostavio multimilijunsku ostavštinu njegovom autističnom bratu, Raymondu, za kojeg Charlie nije znao da postoji.

3. Midnight Cowboy (1969)

Midnight Cowboy (1969)

Žanr: Drama

Redatelj: John Schlesinger

Glumci: Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles

Radnja ukratko: Naivni prevarant putuje iz Teksasa u New York kako bi pronašao bogatstvo, ali u tom procesu pronalazi novog prijatelja.

2. All the President’s Men (1976)

All the President's Men (1976)

Žanr: Biografija, drama, povijesni

Redatelj: Alan J. Pakula

Glumci: Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden

Radnja ukratko: “The Washington Post” reporteri Bob Woodward i Carl Bernstein otkrivaju detalje Watergate skandala koji vodi do ostavke predsjednika Richard Nixona.

1. The Graduate (1967)

The Graduate (1967)

Žanr: Komedija, drama, romantika

Redatelj: Mike Nichols

Glumci: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross

Radnja ukratko: Benjamin Braddock je 20-godišnji mladić koji je uspješno završio srednju školu ali nema pojma na koji fakultet da se upiše ni što dalje da učini sa svojim životom, te se nalazi rastrgan između svoje starije ljubavnice i njezine kćerke.