Koji Film je Najveća Bomba na Kino Blagajnama Svih Vremena?

Koji Film je Najveća Bomba na Kino Blagajnama Svih Vremena?

Od ‘Cleopatre’ iz 1963. godine koji je bio najskuplji film ikada napravljen u to vrijeme, do propalog ‘Heaven’s Gate’ iz 1980. godine, koji film zaslužuje tu nezahvalnu krunu najveće bombe na kino blagajnama svih vremena?

To je bio najskuplji film svih vremena u to vrijeme, njegov budžet od $44 milijuna je ekvivalent današnjih $365 milijuna, a toliko je financijski zatukao 20th Century Fox da su morali prodati veliki komad zemlje danas poznat kao Century City. Ali je li Cleopatra iz 1963. godine bila najveća kino bomba?

Ni izbliza. Film predvođen velikom Elizabeth Taylor je bio prvi na kino blagajnama, zaradivši $57.8 milijuna diljem Amerike, te $480 milijuna ukupno, a uz to je zaradio i četiri Oscara.

Cleopatra će biti Prljavi, Krvavi, Politički triler! - Svijet filma

Kako stoji legendarni podbačaj iz 1980. godine Heaven’s Gate? Ovaj epski film Michaela Ciminoa imao je budžet od $44 milijuna, što je $171 milijun danas, snimanje mu je trajalo 10 mjeseci i zaradio je $3.5 milijuna! Što je u prilagođeno za inflaciju koštalo United Artists $128 milijuna.

Pa tko je onda bio najveći gubitnik na kino blagajnama? Pa vrlo je izjednačeno na vrhu. Disneyjev znanstveno-fantastični film John Carter je koštao $263.7 milijuna, plus još barem $100 milijuna za marketinške troškove (ne ulazi u budžet) i zaradio je samo $284 milijuna diljem svijeta – samo pola onoga što bi morao zaraditi da bude na nuli – čime je prisilio studio da otkupi $200 milijuna, iako je gubitak povezan s filmom samo 136,6 milijuna dolara.

Koji Film je Najveća Bomba na Kino Blagajnama Svih Vremena?

Ipak, to i dalje stavlja Andrew Stantonovog Cartera malo ispred Renny Harlinovog Cutthroat Island filma koji je držao tu nezahvalnu krunu od 1995. godine. Navodno mu je budžet bio $98 milijuna, ali moguće je i da mu je budžet bio znatno veći, pogotovo kada se uračunaju faktori domaćeg marketinga, te je možda došlo čak do $115 milijuna, prema izvještaju New York Timesa iz 1996. godine. Cutthroat je zaradio $15.7 milijuna diljem svijeta, prema Comscore. Otjerao je Carolco Pictures u bankrot i izgubio $118 milijuna (prilagođeno za inflaciju) prema Guinnessovoj Knjizi Svjetskih Rekorda – a u to nije ubrojan marketing u ostatku svijeta čiji iznos nije poznat.

Bez tih brojeva, John Carter uzima ovu nezahvalnu krunu.

Ove godine, opasno je ovim brojkama zaprijetio Dark Phoenix koji je imao produkcijski budžet od čak $200 milijuna (uz sva dosnimavanja i slično, te bez uključenih marketinških troškova). Procjenjuje se da je film izgubio barem $100 milijuna, a moglo bi ići čak i do $120 milijuna, čime bi bio opasna prijetnja za ovu ‘prestižnu’ titulu.

Similar Posts