Star Wars Episode IV: A New Hope - Svijet filma

Star Wars Episode IV: A New Hope

Ratovi zvijezda IV: Nova nada (eng. Star Wars Episode IV: A New Hope ili Star Wars kako je originalno pušten u distribuciju), prije preveden i kao Zvjezdani ratovi, je američki ZF film iz 1977. kojeg je napisao i režirao George Lucas. Taj film je prvi krenuo u distribuciju, ali je zapravo kronološki četvrti u sagi o Zvjezdanim ratovima. “Ratovi zvijezda” su sa zaradom od 461 milijun $ – 1,4 milijarde prilagođeno po inflaciji – postali najkomercijalniji film 1970-ih a danas se nalaze i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na siteu IMDb.com.

Star Wars Episode IV: A New Hope

Doba je građanskog rata u Galaksiji, a pobunjenici protiv zlog Galaktičkog Carstva ostvarili su svoju prvu pobjedu vjerujući da je to tek početak prema obnovi svrgnute Galaktičke Republike. U njoj su nekoć dobro živjeli mnogobrojni narodi, ali im je svoju tiraniju nametnuo sadašnji Car. Protiv Cara, njegova dva pobočnika Dartha Vadera i Granda Moffa Tarkina pobunu predvodi princeza Leia. No, nakon uspješno izvedenog napada na njihove trupe odvažnu princezu u orbiti planeta Tatooinea zarobi Darth Vader i drži kao taokinju. Leia pak prije utamničenja uspije u svog malenog robota R2-D2-a unijeti ključne podatke o Zvijezdi smrti, ogromnoj svemirskoj stanici imperija koja može uništavati planete, te se on s droidom C-3PO-om u posljednji trenutak katapultira na pustinjski planet Tatooine.

Tamo ih zarobe čovjekolika bića Jawasi, te ih prodaju siromašnom farmeru Owenu i njegovu nećaku Lukeu Skywalkeru. Spretni mladić vrlo brzo otkrije skrivenu poruku u robotovu hologramu te se zaputi pronaći tajanstvenog Bena Obi-Wan Kenobija. Uz pomoć plaćenika i pilota Hana Sola i Chewbacce, Lukeu ne preostaje ništa drugo već da se pridruži Obi-Wanu u spašavanju princeze. Uspiju ju pronaći i izvuči iz Zvijezde smrti, no u dvoboju sa Darth Vaderom, Obi-Wan pogiba. Pobunjenici se smjeste na obližnji mjesec planeta Yavin, te počnu uz pomoć planova razvijati strategiju uz pomoć koje bi uništili Zvijezdu smrti. Mnogo letjelica napadne ali ne uspije pogoditi njenu slabu točku. Ipak, Luke čuje glas Obi-Wana koji mi savjetuje da vjeruje intuiciji i ovaj posluša te uspije pogoditi slabu točku stanice. Tamna zvijezda eksplodira a Luke, Han Solo i Chewbacca dobiju medalje.

Kritičar Roger Ebert je film nazvao “izvantjelesnim iskustvom”, dok je Pauline Kael za The New Yorker bila kritična i prigovarala da priča “nema lirike” ni “emotivne snage”.

1989. Državni filmski registar je uključio film u svoju listu zbog “kulturnog i povijesnog značenja”. 2006. Ceh scenarista je Lucasov izvorni scenarij stavio na 68. mjesto na listi “101 najboljih scenarija svih vremena”. Američki filmski institut (AFI) je “Ratove zvijezda” stavio na 15. mjesto na listi “100 najboljih filmova 20. stoljeća”; dok je britanski Channel 4 u jednoj anketi nazvao “Ratove zvijezda” najboljim filmom svih vremena. AFI je također film stavio na mnoge počasne liste: na 27. mjesto na listi “najnapetijih filmova svih vremena”; na 39. mjesto na listi “najinspirirajućih filmova svih vremena”; Hana Sola kao 14. “najvećeg američkog junaka svih vremena” a Obija-Wan Kenobija na 37. mjesto. Rečenica “Neka Sila bude s vama” je proglašena 8. “najboljim citatom u povijesti američkog filma”. Glazba Johna Williamsa je proglašena najboljom u filmskoj povijesti.

Similar Posts