Star Wars Episode III: Revenge of the Sith - Svijet filma

Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

Zvjezdani ratovi – Epizoda III: Osveta Sitha (u Hrvatskoj preveden i kao Ratovi zvijezda – Epizoda III: Osveta Sitha; eng. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) je američki epski znanstveno-fantastični film iz 2005. godine kojeg je napisao i režirao George Lucas. To je sveukupno šesti snimljeni film iz sage Zvjezdanih ratova, ali treći ako se gleda kronologija događaja u radnji serijala.

Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

Radnja filma odvija se tri godine nakon početka ratova klonova. Jedi vitezovi raštrkani su kroz cijelu galaksiju u kojoj vode veliku vojsku klonova u ratu protiv separatista. Jedi vijeće šalje Jedi viteza Obija-Wan Kenobija da eliminira zlog generala Grievousa, vođu separatističke vojske. U međuvremenu se Jedi vitez Anakin Skywalker, odvojen od svog bivšeg učitelja Kenobija, sve više zbližava s Palpatineom, vrhovnim kancelarom Galaktičke Republike koji je ujedno i mračni Sith Lord. Njihovo prijateljstvo uskoro će se pokazati opasnim za red Jedija, Republiku, ali i samog Anakina koji će u konačnici prijeći na tamnu stranu Sile i postati Darth Vader te tako promijeniti sudbinu galaksije zauvijek.

Lucas je počeo pisati scenarij za treću epizodu prije nego je uopće započela produkcija prethodnog nastavka – Klonovi napadaju. Snimanje filma odvijalo se u Australiji te Tajlandu i Italiji i trajalo je preko tri mjeseca. Kino distribucija filma započela je 19. svibnja 2005. godine, a sam film dobio je uglavnom pozitivne ocjene kritičara, pogotovo ako se uspoređuju kritike prethodna dva nastavka sage.

Film Osveta Sitha nakon početka kino distribucije oborio je nekoliko box-office rekorda te u konačnici na svjetskim kino blagajnama utržio 848 milijuna dolara čime je postao drugi najgledaniji film iz sage Zvjezdanih ratova (kada se ne gleda inflacija kinoulaznica). U Hrvatskoj je film u kinima pogledao 105 tisuća gledatelja. Osvetha Sitha bio je najgledaniji film 2005. godine u američkim kinima, te drugi najgledaniji film iste godine u svjetskim kinima (prvi je bio Harry Potter i Plameni pehar). Do kolovoza 2014. godine film Osveta Sitha nalazi se na 38. mjestu najgledanijih filmova svih vremena.

Similar Posts