Star Wars Episode II: Attack of the Clones - Svijet filma

Star Wars Episode II: Attack of the Clones

Zvjezdani ratovi – Epizoda II: Klonovi napadaju (u Hrvatskoj preveden i kao Ratovi zvijezda – Epizoda II: Klonovi napadaju; eng. Star Wars Episode II: Attack of the Clones) je američki epski znanstveno-fantastični film iz 2002. godine kojeg je režirao George Lucas, a čiji su scenarij zajedno napisali Lucas i Jonathan Hales. Radi se o sveukupno petom nastavku sage Zvjezdanih ratova i drugom nastavku kompletnog serijala po kronološkom redu. Ukupnog trajanja od 142 minute to je ujedno i najduži film kompletne sage.

Star Wars Episode II: Attack of the Clones

Radnja filma odvija se 10 godina nakon događaja iz filma Zvjezdani ratovi – Epizoda I: Fantomska prijetnja, u vrijeme kada se cjelokupna galaksija nalazi na rubu građanskog rata. Pod vodstvom Jedija-odmetnika grofa Dookua, tisuće planetarnih sistema prijete odcjepljenjem iz Galaktičke republike. Nakon pokušaja atentata na senatoricu Padmé Amidalu, bivšu kraljicu planeta Naboo, Jedi učeniku Anakinu Skywalkeru dodijeljen je zadatak da ju čuva dok njegov mentor Obi-Wan Kenobi istražuje tko stoji iza atentata. Uskoro se Anakin, Padme i Obi-Wan nađu u središtu separatističkog teritorija i na početku nove prijetnje galaksiji – ratova klonova.

Film je sa službenom kino distribucijom započeo 16. svibnja 2002. godine i bio je prvi u povijesti koji je u potpunosti snimljen u visoko-razlučivom sistemu od 24 sličice u sekundi. Kritike su bile raznolike – od pomiješanih do pozitivnih, a sam je film bio veliki komercijalni uspjeh; međutim, postao je prvi film u franšizi Zvjezdanih ratova koji na kraju godine nije postao najgledaniji film na box-officeu.

Similar Posts