Star Wars Episode I: The Phantom Menace - Svijet filma

Star Wars Episode I: The Phantom Menace

Zvjezdani ratovi – Epizoda I: Fantomska prijetnja (u Hrvatskoj preveden i kao Ratovi zvijezda – Epizoda I: Fantomska prijetnja; eng. Star Wars Episode I: The Phantom Menace) je epski znanstveno-fantastični film kojeg je napisao i režirao George Lucas. To je četvrti snimljeni film iz sage Zvjezdanih ratova, ali prvi po kronološkom redu događaja te prvi iz tzv. prequel trilogije serijala. Fantomska prijetnja također je označila povratak Lucasa filmskoj produkciji nakon njegove 22-godišnje redateljske stanke; radi se o njegovom sveukupno četvrtom redateljskom uratku.

Star Wars Episode I: The Phantom Menace

Radnja filma prati Jedi viteza Qui-Gon Jinna i njegovog učenika Obija-Wan Kenobija koji prate i štite kraljicu Amidalu tijekom njezinog putovanja s planeta Naboo na planet Coruscant u nadi da će pronaći mirovno rješenje za međugalaktički spor oko uvođenja trgovačkog poreza. U filmu se također upoznajemo i s mladim Anakinom Skywalkerom prije nego je postao Jedi vitez, a portretiran je kao mladi dječak-rob koji se čini neobično ispunjen snagom Sile; u isto vrijeme vitezi se moraju suprotstaviti tajanstvenom povratku Sitha.

Lucas je produkciju ovog filma započeo nakon što je zaključio da je tehnologija filmskih vizualnih efekata napredovala do razine onoga što je on želio vidjeti u četvrtom filmu sage. Snimanje filma odvijalo se tijekom 1997. godine (započelo je 26. lipnja 1997.) na raznim lokacijama koje su uključivale filmske studije Leavesden i pustinju u Tunisu. Specijalni efekti u filmu sadržavali su dugačke kompjuterski-generirane sekvence (CGI), a neki likovi i lokacije bile su u potpunosti digitalizirane te nisu postojale u stvarnom svijetu.

Film je svoju kino distribuciju započeo 19. svibnja 1999. godine, šesnaest godina nakon premijere prethodnog filma iz sage Zvjezdanih ratova – Povratak Jedija (25. svibnja 1983. godine). Početak distribucije filma popraćen je izrazitom medijskom pažnjom i velikim iščekivanjem zbog toga što su prethodni nastavci stvorili milijune obožavatelja diljem svijeta. Unatoč pomiješanim kritikama koje su uglavnom hvalile specijalne efekte i akcijske sekvence, ali izrazito kritizirale scenarij, karakterizaciju likova i glumu, film Fantomska prijetnja ukupno je na svjetskim kino blagajnama utržio 924,3 milijuna dolara čime je postao najgledaniji film iz serijala Zvjezdanih ratova (bez podešavanja inflacije). U veljači 2012. godine u kino distribuciju krenula je 3D verzija filma koja je zaradila dodanih 102,7 milijuna dolara čime je sveukupni box-office rezultat filma prešao jednu milijardu dolara i zauzeo 13. mjesto na listi najgledanijih filmova svih vremena.

Similar Posts