10 Najboljih filmova Clint Eastwood - Svijet filma

Clint Eastwood filmovi – Top 10 najboljih

Donosimo vam 10 najboljih filmova američkog filmskog glumca, redatelja i producenta Clinta Eastwooda. Koji su vam najbolji njegovi filmovi?

Clint Eastwood Jr. (San Francisco, 31. svibnja 1930.), američki je filmski glumac, redatelj i producent. Iako je njegov redateljski rad na posljednjim filmovima kao što su Pisma s Iwo Jime i Zastave naših očeva doživio velika priznanja kritike, Eastwood je najpoznatiji po ulogama antijunaka, ponajprije u vesternima Sergia Leonea u šezdesetima, i “žestokih momaka”, kao što je inspektor ‘Prljavi’ Harry Callahan u filmovima Prljavi Harry u sedamdesetima i osamdesetima.

U karijeri je osvojio čak četiri Oscara, od toga po 2 puta Oscara za Najbolji film i Oscar za Najboljeg redatelja za filmove Million Dollar Baby i Unforgiven.

Clint Eastwood filmovi – 10 najboljih

5. The Outlaw Josey Wales (1976)

The Outlaw Josey Wales (1976)

Žanr: Western
Redatelj: Clint Eastwood
Glumci: Clint Eastwood, Sondra Locke, Chief Dan George

Radnja ukratko: Poljoprivrednik u Missouriju pridružuje se konfederacijskoj gerilskoj jedinici i bježi od vojnika Unije koji su ubili njegovu obitelj.

4. Dirty Harry (1971)

Dirty Harry (1971)

Žanr: Akcija, krimi, triler
Redatelj: Don Siegel
Glumci: Clint Eastwood, Andrew Robinson, Harry Guardino

Radnja ukratko: Kada poludjeli muškarac koji sebe zove ‘Škorpion ubojica’ maltretira grad, okorjeli San Francisco policijski Inspektor Harry Callahan je zadužen da pronađe i ukloni poludjelog psihopata.

3. For a Few Dollars More (1965)

For a Few Dollars More (1965)

Žanr: Western
Redatelj: Sergio Leone
Glumci: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volontè

Radnja ukratko: Monco (Clint Eastwood) se udružuje sa starijim plaćenim ubojicom po imenu Colonel Mortimer (Lee Van Cleef), kako bi ulovili opasnog kriminalca poznatog kao El Indio (Gian Maria Volontè). El Indio planira pljačku banke, ali Monco i Mortimer žele da ga zaustave i osvete se za svoje lične gubitke.

2. A Fistful of Dollars (1964)

Fistful of Dollars (1964)

Žanr: Western
Redatelj: Sergio Leone
Glumci: Clint Eastwood, Gian Maria Volontè, Marianne Koch

Radnja ukratko: Lutajući revolveraš usmjeri dvije rivalne bande da se međusobno bore u gradu razorenom pohlepom, ponosom i osvetom.

1. The Good, the Bad and the Ugly (1966)

The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Žanr: Western
Redatelj: Sergio Leone
Glumci: Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef

Radnja ukratko: Radnja filma se odvija u vrijeme Američkog građanskog rata. Tri revolveraša, koji su poznati kao “Dobar”, “Loš” i “Zao”, udružuju se kako bi pronašli zakopano blago. Uz pomoć svojih snalažljivih trikova i manipulacija, oni uspijevaju doći do kraja traga i pronaći zakopano blago. Međutim, njihov odnos se pogoršava, što ih vodi u smrtno opasne sukobe. Film je poznat po svom prepoznatljivom soundtracku, koji je komponirao Ennio Morricone, kao i po svojim epskim, grandioznim scenama koje su postale standard u žanru vesterna.

The Good, the Bad and the Ugly se smatra jednim od najboljih vesterna ikad snimljenih.

Najbolji redateljski filmovi

5. Letters from Iwo Jima (2006)

Letters from Iwo Jima (2006)

Žanr: Drama, povijesni, ratni
Redatelj: Clint Eastwood
Glumci: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara

Radnja ukratko: Govori o Bitci za Iwo Jimu iz perspektive japanskih vojnika, a sniman je u isto vrijeme kad i film Zastave naših očeva, koji govori o istoj tematici iz perspektive američkih vojnika.

4. Mystic River (2003)

Mystic River (2003)

Žanr: Krimi, drama, misterija
Redatelj: Clint Eastwood
Glumci: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon

Radnja ukratko: Životi trojice muškaraca, koji su prijatelji iz djetinjstva, su uništeni kada jednog od njih pogodi obiteljska nesreća.

3. Million Dollar Baby (2004)

Million Dollar Baby (2004)

Žanr: Drama, sport
Redatelj: Clint Eastwood
Glumci: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman

Radnja ukratko: Priča govori o podcijenjenom boksačkom treneru kojeg muči savjest zbog prošlosti pa iskupljenje pokušava pronaći pomažući boksačici amaterki u njezinom krhkom snu da postane profesionalka.

2. Gran Torino (2008)

Gran Torino (2008)

Žanr: Drama
Redatelj: Clint Eastwood
Glumci: Clint Eastwood, Bee Vang, Christopher Carley

Radnja ukratko: Nezadovoljni veteran Korejskog rata, Walt Kowalski, odlučuje se reformirati svog susjeda, tinejdžera iz bande Hmong, koji je pokušao ukrasti njegovu vrijednu životnu nagradu, 1972 Gran Torino.

1. Unforgiven (1992)

Unforgiven (1992)

Žanr: Drama, western
Redatelj: Clint Eastwood
Glumci: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volontè

Radnja ukratko: William Munny (Clint Eastwood) je nekadašnji plaćeni ubojica koji je ostavio svoju krvavu prošlost iza sebe i postao farmer. Kada grupa prostitutki ponudi nagradu za ubojstvo muškarca koji je jednu od njih brutalno tukao, Munny se odluči vratiti u svoj stari posao kako bi zaradio novac. Munny okuplja svoja dva bivša partnera, Neda Logana (Morgan Freeman) i The Schofield Kida (Jaimz Woolvett) te kreće u potragu za ciljem. Međutim, stvari se kompliciraju kada saznaju da je muškarac kojeg traže lokalni šerif Little Bill Daggett (Gene Hackman).

Similar Posts