Tim Robbins

Tim Robbins filmovi – Top 10 najboljih

Tim Robbins je američki glumac i redatelj koji se rodio u mjestu West Covina, u Kaliforniji, ali je odrastao u New Yorku. On je sin bivšeg pjevača grupe The Highwaymen, Gila Robbinsa i glumice Mary Robbins (djevojački Bledsoe).

Studirao je dramu na UCLA-u, gdje je diplomirao s odličnim uspjehom 1981. godine. Iste te godine osnovao je kazališnu skupinu Actors’ Gang, eksperimentalni ansambl koji je izražavao radikalna politička zapažanja kroz avangardnu ​​formu kazališta. 1983. godine započeo je svoju glumačku karijeru na filmu, ali je postigao veliki uspjeh tek pet godina kasnije u filmu Bull Durham (1988).

Mnogima je njegova najzapaženija uloga karijere bila ona u filmu The Shawshank Redemption (1994), ali uloga koja mu je donijela najviše uspjeha u karijeri ipak je došla u filmu Mystic River (2003). Samo za nju je osvojio Oscara i Golden Globe. Nagradu Golden Globe još je dobio i za svoju ulogu u filmu The Player (1992).

Tim Robbins
Foto: Shutterstock

Tim Robbins filmovi – 10 najboljih

Kada pogledamo bogati profil ovog glumca na popularnim platformama kao što je IMDb, možemo vidjeti da se kroz svoju karijeru našao u više od 70 filmova, od kojih su neki ostvarili fantastičan uspjeh. Nije stoga bilo lako kreirati popis od 10 najboljih filmova ovog glumca, iako vjerujemo da smo u tome odradili jedan dobar posao. Pogledajmo koji su se filmovi našli na našem popisu 10 najboljih filmova Tima Robbinsa.

10. The Hudsucker Proxy (1994)

Žanr: Komedija, drama, fantazija 
Redatelj: Joel Coen i Ethan Coen
Uloge: Tim Robbins, Paul Newman, Jennifer Jason Leigh 

Radnja ukratko: Kada si Waring Hudsucker (Charles Durning), šef uspješne firme Hudsucker Industries, oduzme život, upravni odbor na čelu s Sidneyjem Mussbergerom (Paul Newman), smisli gotovo savršeni plan kako zaraditi mnogo novca. To će napraviti tako što će imenovati nekog idiota da vodi tvrtku. Kad dionice tvrtke padnu na najniže grane, Sidney i prijatelji mogu ih kupiti za sitniš, preuzeti tvrtku i obnoviti njezino bogatstvo. Odabiru idealista Norvillea Barnesa (Tim Robbins), koji je tek počeo raditi u poštanskom odjelu. Norville je dovoljno lud i otkačen da bilo koju tvrtku baci na koljena, međutim ubrzo će oštra reporterka Amy Archer (Jennifer Jason Leigh) nanjušiti “krticu” i započeti tajnu istragu Hudsucker Industriesa.

9. Dark Waters (2019)

Žanr: Biografija, drama, povijesni
Redatelj: Todd Haynes
Uloge: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins 

Radnja ukratko: Robert Bilott (Mark Ruffalo) je odvjetnik u usponu. Posjećuje ga jedan od susjeda njegove bake iz Virginije. Radi se o farmeru Wilburu Tennantu (Bill Camp), koji želi tužiti kemijsku tvornicu DuPont. Njegove krave, prema optužbi, truje njihovo obližnje odlagalište otpada. Za Bilotta to ne dolazi u obzir jer on inače zastupa korporacije, ali kada se odveze u udaljeni Parkersburg da se sam uvjeri, naglo se predomišlja. Svojim vlastitim očima vidi šokantne dokaze o trovanju stoke: crne zube, ogromne tumore i strašne deformacije. Odvjetnik će zaglaviti u slučaju i tako dovesti svoju karijeru i zdravlje u opasnost. No ipak, neće odustati od slučaja. 

8. The Sure Thing (1985)

Žanr: Komedija, drama, romantični 
Redatelj: Rob Reiner
Uloge: John Cusack, Daphne Zuniga, Tim Robbins 

Radnja ukratko: Brucoš Walker Gibson (John Cusack) posjećuje svog prijatelja u Kaliforniji tijekom zimskih praznika. Tamo ga čeka cura u bikiniju za koju ga njegov prijatelj uvjerava da je “sigurna stvar”. Allison (Daphne Zuniga) je slatka, ali pomalo suzdržana djevojka s Gibsonovog koledža koja je također odlučila otići do Kalifornije vidjeti svog dečka tijekom pauze. Gibson i Allison kreću zajedno na ono što će izgledati kao putovanje iz pakla.

7. Bob Roberts (1992)

Žanr: Komedija, drama
Redatelj: Tim Robbins  
Uloge: Tim Robbins, Giancarlo Esposito, Alan Rickman

Radnja ukratko: U filmu pratimo Boba Robertsa (Tim Robbins), konzervativnog pjevača koji se okreće politici, kandidirajući se za američki Senat. Roberts počinje organizirati skupove na kojima pjeva pjesme kako bi lakše prenio publici svoju poruku. Koristi prljave trikove i blaćenja drugih kako bi stekao prednost nad svojim protivnikom. Istodobno, novinar istražuje Robertsovu potencijalnu upletenost u lanac droge.

6. Bull Durham (1988) 

Žanr: Komedija, romantični, sportski
Redatelj: Ron Shelton
Uloge: Kevin Costner, Susan Sarandon, Tim Robbins 

Radnja ukratko: Radnja prati Crasha Davisa (Kevin Costner), ostarjelog igrača male lige koji je kupljen od drugog tima kako bi podučio mladog bacača s problemom zrelosti. Oboje će se spetljati s Annie (Susan Sarandon), ljubiteljicom bejzbola koja ima vlastitu perspektivu igre.

5. The Player (1992)

Žanr: Komedija, krimi, drama, triler 
Redatelj: Robert Altman
Glumci: Tim Robbins, Greta Scacchi, Fred Ward 

Radnja ukratko: Griffin Mill (Tim Robbins) je direktor studija koji odlučuje koji prijedlozi za potencijalne igrane filmove prolaze, a koji ne. Uskoro mu život počinje ugrožavati anonimni scenarist čiju je ponudu jednom davno odbio. Uvučen u mrežu ubojstava i ucjena, sada mora izbjeći policijsku istragu koju je izazvao te istodobno paziti da mu druga osoba ne zauzme mjesto.  

4. Arlington Road (1999)

Žanr: Akcija, krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Mark Pellington  
Glumci: Jeff Bridges, Tim Robbins, Joan Cusack 

Radnja ukratko: Michael Faraday (Jeff Bridges) je profesor povijesti na fakultetu koji je ne tako davno postao udovac. Sada živi sa svojim desetogodišnjim sinom Grantom (Spencer Treat Clark) u predgrađu Washingtona. Obojicu proganja smrt supruge, odnosno majke Leah (Laura Poe). Leah je bila agentica FBI-a koja je ubijena na dužnosti. Michael i Grant se ubrzo sprijatelje s obitelji Lang koja se upravo doselila u susjedstvo. Langovi djeluju kao dobroćudna i živahna obitelj. Kako se dvije obitelji sve više zbližavaju, Michael počinje sumnjati u naizgled društvenog Olivera (Tim Robbins), glavu obitelji. Kada ga uhvati u nekoliko laži, Michael počinje istraživati njihovu prošlost, a misterij postaje sve dublji. Tko su zapravo Langovi i kakve su njihove namjere?

3. Jacob’s Ladder (1990)

Žanr: Drama, horor, misterija 
Redatelj: Adrian Lyne
Uloge: Tim Robbins, Elizabeth Peña, Danny Aiello

Radnja ukratko: Jacob Singer (Tim Robbins) je progonjeni vijetnamski veteran koji je izgubio dijete. Razapet je između svog slomljenog života i sjećanja. Mučen halucinacijama i zavjerama, pokušava doći do prosvjetljenja. Uz veliku podršku prijatelja i voljenih osoba oko sebe, hoće li uspjeti pronaći put kroz maglu svog PTSP-a? 

2. The Shawshank Redemption (1994)

Žanr: Drama
Redatelj: Frank Darabont
Uloge: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

Radnja ukratko: Iznadprosječno inteligentni bankar Andrew Dufresne (Tim Robbins), zbog ubojstva supruge je poslan u zatvor Shawshank, gdje se događaju uobičajene neugodnosti. Nakon niza godina u zatvoru, ne gubi nadu i na kraju dobiva poštovanje većine zatvorenika, a posebno Ellisa “Reda” Reddinga (Morgan Freeman), koji je dugogodišnji robijaš. Dufresneov utjecaj u zatvoru raste. S vremenom Andrew pronalazi načine da s relativnom lakoćom preživljava dane u zatvoru, ostavljajući svima poruku da iako je tijelo zaključano u ćeliji, duh nikada ne može biti uistinu zatvoren.

1. Mystic River (2003)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Clint Eastwood 
Glumci: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon

Radnja ukratko: Radnja filma odvija se u Bostonu, 1975. godine. Tri dječaka, Dave, Jimmy i Sean, igraju se na pločniku kada dvojica muškaraca otimaju Davea, zaključavaju ga te seksualno zlostavljaju danima. Na kraju dječak uspije pobjeći, ali ostaje nepovratno traumatiziran tijekom odrasle dobi. Godinama kasnije, sudbina će ih ponovno povezati. Jimmy (Sean Penn) je bivši zatvorenik i otac troje djece, kojemu je kći Katie pronađena mrtva, a Dave postaje osumnjičenik broj jedan. Sean (Kevin Bacon) je detektiv odjela za ubojstva koji istražuje Katieno ubojstvo i suočava se s prošlim i sadašnjim demonima dok je sve bliži otkrivanju istine. No hoće li biti prekasno?

Similar Posts