jeff bridges filmovi

Jeff Bridges filmovi – Top 10 najboljih

Jeff Bridges filmovi koji se nalaze na ovom popisu zaista spadaju u sve žanrove koje gledatelji mogu zamisliti, a ovaj glumac nevjerojatno je svestran i talentiran što dokazuje njegova duga i uspješna karijera.

Jeff Bridges je američki glumac rođen 4. prosinca 1949. godine u Los Angelesu, Kalifornija, SAD. Rođen je u glumačkoj obitelji, a odrastao u Holmby Hillsu. Njegovi roditelji bili su glumica i spisateljica Dorothy Bridges te glumac Lloyd Bridges. Njegov brat je glumac Beau Bridges, koji mu je pomagao tijekom djetinjstva jer su roditelji često bili odsutni. Poznat po svojoj svestranosti, dobio je razna priznanja tijekom svoje karijere, uključujući Golden Globe i Oscar 2010. u kategoriji za najboljeg glavnog glumca za film Crazy Heart, u kojem igra smiješnog country umjetnika. Od 1977. godine je u braku sa Susan Geston.

Jeff Bridges filmovi – kratki uvod

Kada pogledamo profil ovog glumca na popularnoj stranici IMDb, odmah možemo uočiti da se on našao u gotovo 100 filmova i serija. Naravno, kao naš fokus za ovaj popis osvrnuli smo se samo na filmove Jeffa Bridgesa, a s obzirom na talent i raznolike uloge koje je imao u svojoj karijeri, popis zaista nije bilo lako napraviti.

jeff bridges filmovi
Foto: Screenshot/YouTube

Recimo stoga koji su najbolji filmovi Jeffa Bridgesa!

Jeff Bridges filmovi – 10 najboljih

10. Tron (1982)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: Steven Lisberger 
Glumci: Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, David Warner 

Radnja ukratko: Kevin Flynn (Jeff Bridges) je mladi računalni programer ENVOM korporacije. On nastoji probiti računalni sustav tvrtke kako bi došao do podataka o računalnim igrama koje su tvrtku i lansirale na sami tron industrije. Kevin je uvjeren da je njegov šef ukrao softver njegovih igara i to želi dokazati. Uz pomoć svojih prijatelja, Lore (Cindy Morgan) i Alana (Bruce Boxleitner), on mora smisliti kako nadvladati “Master Control Program”, umjetnu inteligenciju koja čuva sve podatke. Kevin će slučajno prijeći u računalni kod gdje će biti prisiljen sudjelovati u smrtonosno opasnim igrama unutarnjeg svijeta. Njegove će šanse narasti kada upozna Trona – Alanovu računalnu projekciju.

9. The Fabulous Baker Boys (1989)

Žanr: Komedija, glazbeni, drama, romantični 
Redatelj: Steve Kloves
Glumci: Jeff Bridges, Michelle Pfeiffer, Beau Bridges   

Radnja ukratko: Jack (Jeff Bridges) i Frank Baker (Beau Bridges) su braća pijanisti koji za sitne novce nastupaju u drugorazrednim klubovima i to im je najveći uspjeh. Mlađi brat Jack je nešto talentiraniji od Franka koji se pomalo “šlepa” uz brata. Budući da im karijera nikako ne ide u smjeru u kojem su zamislili, braća odluči angažirati pjevačicu. Nakon iscrpljujuće i uzaludne audicije, odluče se za atraktivnu i privlačnu Susie Diamond (Michelle Pfeiffer). Ona je žena koja svojom pojavom očara publiku i ubrzo braća Baker postižu uspjeh kojem se nisu nadali. S vremenom, njihova će popularnost postati ugrožena jer je publika sve više zainteresirana za Susie, a zbog Jackove namjere da je zavede, nesuglasice i sukobi će postati neizbježni.

8. Hell or High Water (2016)

Žanr: Krimi, drama, triler, western 
Redatelj: David Mackenzie 
Glumci: Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges 

Radnja ukratko: Film koji prikazuje kako ponekad dobri ljudi iz opravdanih razloga čine neprihvatljive stvari. Kada im banka zaprijeti da će zbog hipoteke preuzeti njihovo obiteljsko imanje, braća Toby (Chris Pine) I Tanner Howard (Ben Foster) iz Teksasa odluče krenuti u osvetu pljačkanjem svih poslovnica banke koja je njihovoj obitelji ugrozila budućnost. Iskusni šerif Marcus Hamilton (Jeff Bridges) im ulazi u trag i odlučan ih je zaustaviti u namjerama, iako nailazi na otpor mještana koji u potpunosti podupiru braću u njihovom istjerivanju pravde.

7. The Last Picture Show (1971)

Žanr: Drama, romantični
Redatelj: Peter Bogdanovich
Glumci: Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd 

Radnja ukratko: Film koji je postigao veliki uspjeh u kinima, a kritika ga je dočekala s hvalospjevima. Osvojio je i dva Oscara, za sporednu mušku (Ben Johnson) i žensku (Cloris Leachman) ulogu, a ukupno je imao sedam nominacija.

Radnja filma se odvija u Anareneu, malom gradiću u Teksasu. Mjesto u kojem odrastaju dva najbolja prijatelja, Sonny Crawford (Timothy Bottoms) i Duane Jackson (Jeff Bridges). Njih dvojica uživaju u ljepoti njihovog rodnog mjesta i sitnim radostima koje im ono pruža. Tu se ističu kino dvorana koju vodi njihov mentor i prijatelj Sam (Ben Johnson). Ubrzo će raznoliki problemi preuzeti kontrolu nad njihovim životima i oni će shvatiti da je bezbrižnom razdoblju stigao kraj.

6. Thunderbolt and Lightfoot (1974)

Žanr: Akcija, komedija, krimi, drama
Redatelj: Michael Cimino 
Glumci: Clint Eastwood, Jeff Bridges, George Kennedy 

Radnja ukratko: U jednom provincijskom američkom gradiću, markantni svećenik drži nadahnutu propovijed vjernicima okupljenim u mjesnoj crkvi. Usred njegovog govora se pojavi muškarac koji izvuče pušku te prema velečasnom ispali nekoliko metaka. Tada se ispostavi da je svećenik zapravo varalica i kriminalac John “Thunderbolt” Doherty (Clint Eastwood), kojeg progone nekadašnji prijatelji i suradnici.

U bijegu će mu pomoći mladi kradljivac automobila Lightfoot (Jeff Bridges) s kojim će se privremeno udružiti u bijegu pred Thunderboltovim progniteljima. Lightfoot saznaje da je Thunderbolt opljačkao banku u Montani u suradnji s jednim pokojnikom i dvojicom koja ga progone, Redom Learyjem (George Kennedy) i Eddiejem Goodyjem (Geoffrey Lewis), nakon čega je pokojni suradnik sakrio plijen od pola milijuna dolara. Red i Eddie su prilično uvjereni da ih je Thunderbolt nasamario i da zna gdje bi novac mogao biti.

5. True Grit (2010)

Žanr: Drama, western 
Redatelj: Ethan Coen i Joel Coen 
Glumci: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld, Josh Brolin

Radnja ukratko: Radi se o remakeu istoimenog westerna iz 1969. godine u kojem je glumio John Wayne i osvojio svog jedinog Oscara. Ovo je snažna priča o osveti i odvažnosti smještena u netrpeljivi i nepredvidivi Divlji zapad gdje milost bila rijetka pojava.

Oca četrnaestogodišnje Mattie Ross (Hailee Steinfeld, kao stariju glumi Elizabeth Marvel) hladnokrvno je ubio kukavica Tom Chaney (Josh Brolin) zbog dva grumena zlata i ona je odlična dovesti ga pred lice pravde. Budući da je maloljetna, ona unajmi jednookog šerifa koji je vrlo lak na obaraču te voli popiti, Roostera Cogburna (Jeff Bridges) i okorjelog šerifa iz Teksasa LaBoeufa (Matt Damon), kako bi joj pomogli ući u trag odbjeglom Chaneyju. Unatoč jasnim razlikama, njihova brutalna odlučnost ih vodi u iznimno opasnu pustolovinu koja može završiti na samo jedan način: odmazdom.

4. Arlington Road (1999)

Žanr: Akcija, krimi, drama, misterija, triler 
Redatelj: Mark Pellington 
Glumci: Jeff Bridges, Tim Robbins, Joan Cusack 

Radnja ukratko: Michael Faraday (Jeff Bridges) je po zanimanju profesor moderne povijesti i stručnjak za unutarnji terorizam. Postaje u potpunosti opsjednut strukturama i djelovanjima terorističkih organizacija kada jedna desničarska grupa ubije njegovu ženu, agenticu FBI-a.

Njegova opsesija dodatno naraste kada se supružnici Oliver (Tim Robbins) i Cheryl Lang (Joan Cusack) dosele u susjedstvo. Ispočetka su izgledali kao jedna normalna i druželjubiva obitelj, ali s vremenom taj “štit” pada i oni se počnu vrlo sumnjivo ponašati. Faradayevo privatno istraživanje otkriva neke vrlo mračne detalje iz Oliverove prošlosti. Pitanje je da li je Faraday samo uplašeni paranoik koji u svemu oko sebe vidi prijetnju ili se u ulici Arlington upravo priprema zastrašujuća i smrtonosna urota? 

3. Starman (1984)

Žanr: Romantični, znanstvena fantastika 
Redatelj: John Carpenter 
Glumci: Jeff Bridges, Karen Allen, Charles Martin Smith 

Radnja ukratko: Još jedan u nizu Carpenterovih sjajnih djela u kojem je Jeff Bridges nominiran za Oscara i Zlatni globus 1985. godine za glavnu ulogu, a osvojio je nagradu Saturn. Ovo je romantični film u kojem se vanzemaljac “Starman” (Jeff Bridges), koji je promatrao život na Zemlji, nasuka blizu farme mlade udovice Jenny Hayden (Karen Allen) u Wisconsinu. Došljak iz svemira uzima ljudski oblik Scotta Haydena, Jennynog preminulog supruga.

Kako bi stigao u Meteorski krater u Arizoni, gdje bi ga za tri dana trebao pokupiti matični brod, Starmanu je očajnički potrebna ljudska pomoć. Jenny će nesvjesno postati učesnica putovanja koje će se pretvoriti u opasan let preko Sjedinjenih Američkih Država dok im je na tragu američka vojska, a trajno im pomaže vladin agent. Tijekom trodnevnog putovanja, između zbunjene žene i znatiželjnog vanzemaljca se razvija čudan, ali divan odnos koji će rezultirati napetim susretom s matičnim brodom.

2. Crazy Heart (2009)

Žanr: Drama, glazbeni, romantični 
Redatelj: Scott Cooper 
Glumci: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Colin Farrell 

Radnja ukratko: Crazy Heart je debitantski film pisca i redatelja Scotta Coopera. Radnja prati posrnulog country pjevača Bada Blakea (Jeff Bridges) koji iza sebe ima nekoliko brakova, kao i puno godina provedenih na putu te mu nije strano druženje s čašicom u ruci. Spas će stići u obliku Jean Craddock (Maggie Gyllenhaal), novinarke koja otkriva tko je čovjek koji se nalazi iza glazbenika.

Na ovom putovanju će Bad na težak način naučiti koliko zapravo život može biti gadan i težak za čovjeka ludog srca. Iako je već pred krajem svojih pedesetih, Bad još uvijek putuje i svira stare hitove po trećerazrednim gostionicama i kuglanama, a publika mu je ostarjela, jednako pijana i puna čežnje kao i on sam. Njegova slava polako se gasi i odlazi u zaborav.

Nada se da će biti predizvođač na velikom koncertu svog mladog štićenika Tommyja Sweeta (Colin Farrell), koji je sve što zna naučio od Bada i za razliku od njega uspio postati bogat i slavan. Jedne večeri u Santa Feu, Bad upoznaje lokalnu novinarku Jean i zaljubi se u nju. Jean je s druge strane samohrana majka koja se kaje za mnogo toga u životu. Nakon čestih viđanja, postavlja se pitanje: može li se Bad zaista brinuti o nekom drugom? 

Njegov pokušaj je odvažan i duhovit prikaz čovjeka koji se suočava sa svojim osobnim, potpuno ljudskim ograničenjima i posljednjom prilikom za iskupljenjem.

1. The Big Lebowski (1998)

Žanr: Komedija, krimi 
Redatelj: Ethan Coen i Joel Coen
Glumci: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore 

Radnja ukratko: U ovom vrhunskom filmu braće Coen, koji je sastavljen od sjajno smišljenih dijelova, oni prikazuju raznoliku paletu likova te daju živopisan i inteligentan presjek segmenata američkog društva. Radnja se odvija za vrijeme Zaljevskog rata, a priča se vrti oko teške lijenčine i zgubidana Jeffa Lebowskog (Jeff Bridges), strastvenog zaljubljenika u kuglanje, koji vrijeme provodi ispijajući pivo i pušenjem marihuane, a sebe oslovljava samo kao “The Dude”.

Jedne večeri mu u stan upadaju dva provalnika te zahtijevaju da im vrati novac koji je njegova supruga potrošila. The Dude im pokušava objasniti da nema ženu dok mu dvojac urinira po omiljenom tepihu. Kada shvati da su provalnici ustvari tražili Jeffreya Lebowskog (David Huddleston), hendikepiranog bogataša koji zaista ima rastrošnu suprugu, The Dude odluči otići do njega i tražiti novi tepih. Lebowski mrzi besposličare pa istjera The Dudea iz kuće, ali ga kasnije pozove te mu objasni kako mu je supruga oteta.

Moli The Dudea da preda otkupninu otmičarima na što ovaj nevoljko pristane. U tome mu pomogne prijatelj Walter Sobchak (John Goodman) koji predloži da otmičarima predaju lažnu torbu. Zadržavši novce za sebe, oni odlaze na kuglanje, ali prilikom izlaska iz kuglane shvate da im je auto, zajedno s novcem, ukraden.

Similar Posts