jackie chan filmovi

Jackie Chan filmovi – Top 10 najboljih

Jackie Chan filmovi prepuni su akcije i vratolomija, a ovaj glumac ujedno je i sam svoj kaskader zbog čega ga mnogi obožavaju i vole gledati na malim ekranima.

Jackie Chan je rođen 7. travnja 1954. godine i hongkonški je filmski glumac. Njegovo pravo ime je Chan Kong-sang, a još kao mladić je poželio biti kaskader. Uz kombinaciju nevjerojatnih vještina i vratolomija, postao je najveća zvijezda borilačkih filmova još od Brucea Leeja. Za Jackiejev filmski uspon, baš kao i Leejev, zaslužan je redatelj pod imenom Lo Wei. U Hong Kongu i diljem Azije, Jackie Chan je vrlo popularan i kao pjevač. Glazbom se profesionalno počeo baviti 1980. godine. Pjeva na raznim jezicima i često kreira glazbu za svoje filmove.

Jackie Chan je svoju filmsku karijeru okrunio i Oscarom, a dobio ga je 2016. godine za životno djelo.

Jackie Chan – kratki uvod

Kao što smo rekli, a vjerojatno ćemo još nekoliko puta ponoviti, Jackie Chan filmovi prepuni su akcije i vratolomija, a ovaj glumac je zaista jedinstven. Stvari koje je izvodio pred kamerom teško da će itko nadmašiti, a uvijek rado gledamo filmove Jackieja Chana i iznova mu se divimo.

Kada pogledamo njegov profil na stranici IMDb, vidimo da mu se ime nalazi uz gotovo 150 naslova, a sama ta spoznaja pokazuje koliko je zapravo teško odabrati najboljih 10 filmova ovog glumca.

jackie chan filmovi
Foto: Shutterstock

Jackie Chan filmovi – 10 najboljih

10. Rumble in the Bronx (1995)

Žanr: Akcija, komedija, krimi, triler
Redatelj: Stanley Tong 
Glumci: Jackie Chan, Anita Mui, Françoise Yip

Radnja ukratko: U ovom festivalu borilačkih vještina radnja se odvija na ulicama New Yorka. Veliku gužvu izaziva Ah Keung (Jackie Chan), hongkonški policajac koji stiže u južni Bronx, najzloglasniju četvrt tog dijela grada. Pravi razlog njegove posjete je vjenčanje njegovog ujaka. Ah Keung tu vidi priliku da se malo odmori i da dođe do predaha od brzog tempa policijskog života te ujedno i razgleda New York. Međutim, sasvim slučajno će se naći između dvije vatre uličnih bandi.

9. Mr. Nice Guy (1997)

Žanr: Akcija, avantura, komedija, krimi 
Redatelj: Sammo Kam-Bo Hung
Glumci: Jackie Chan, Richard Norton, Miki Lee   

Radnja ukratko: Jackie (Jackie Chan) je iznimno popularan kuhar u Melbourneu i često ima nastupe na televiziji. Diana (Gabrielle Fitzpatrick) je televizijska reporterka koja uspije snimiti ilegalne transakcije velikog narko dilera Giancarla (Richard Norton), ali on i njegovi razbojnici je primijete dok je snimala. Kreću u potjeru za njom i u tom trenutku se Diana sudari na ulici s Jackiejem.

On u svom stilu nadjača gangstere i spasi Dianu te njenu videokasetu od izrazite važnosti. U svoj toj strci kod nje ostane njegova videokaseta na kojoj on prikazuje “male tajne velikih majstora kuhanja”, a kod njega se nalazi videokaseta na kojoj su snimljeni zločini. Ubrzo će Jackieju doći djevojka u posjet, a kriminalci će je oteti kako bi ga prisilili da im vrati kasetu. 

8. The Foreigner (2017)

Žanr: Akcija, triler 
Redatelj: Martin Campbell 
Glumci: Katie Leung, Jackie Chan, Pierce Brosnan 

Radnja ukratko: Quan Ngoc Minh (Jackie Chan) je skromni londonski poduzetnik i prilično miran čovjek koji će biti doveden do krajnjih granica tražeći osvetu, kada njegova jedina kćer bude ubijena u jednom terorističkom napadu. U nezaustavljivoj potrazi za identitetom ubojica svoje kćeri, Quan će biti prisiljen na igru mačke i miša s vladinim dužnosnikom, čija bi prošlost mogla voditi do tragova identiteta ubojice. U potrazi za osobama odgovornim za taj čin, traži pomoć irskog zamjenika ministra, Liama Hennessyja (Pierce Brosnan), nepodobnog vladinog dužnosnika čija problematična prošlost ispliva na vidjelo.

7. Project A (1983)

Žanr: Akcija, komedija 
Redatelj: Jackie Chan i Sammo Kam-Bo Hung
Glumci: Jackie Chan, Sammo Kam-Bo Hung, Biao Yuen

Radnja ukratko: Na početku 20. stoljeća, banda kineskih gusara uništi kinesku ratnu flotu. Ponosni zapovjednik flote, stari Admiral (Hark-Sun Lau) i njegovi mornari su nakon toga dodijeljeni postrojbama policije. To za mornaricu nije dobra vijest jer se tradicionalno ne slažu s policijom, posebno s njezinim arogantnim zapovjednikom Chijem (Hoi-San Kwan). Mladi mornarički poručnik Dragon Ma (Jackie Chan) sukobljava se s Chijem. Sa svojim mornarima prolazi nimalo laku policijsku obuku i nakon dosta nevolja postaje policijski kadet. Suparnički policijski specijalac Tin Tze ( Biao Yuen) odvodi Dragona na njegovu prvu tajnu akciju u kojoj Dragon mora uhititi gangsterskog moćnika.

Međutim, korumpirana policija će osloboditi gangstera. Dragon Ma, bijesan i razočaran, napušta policiju. Susreće starog prijatelja, varalicu i krijumčara Faija (Sammo Kam-Bo Hung) koji ga nagovori da otmu oružje i preprodaju ga gusarima, no Dragon Ma upropasti tu akciju. Fei uvjerava Dragona da se u policijskim redovima nalazi izdajica koji je kriv za uništenje mornaričke flote. Dragon se vraća u policiju i uspijeva ujediniti mornaričke postrojbe i policiju u akciji uništenja gusara i njihova vođe Lora Sama Paua (Dick Wei), koji se kriju na jednom otoku gdje drže otete taoce.

6. Who Am I? (1998)

Žanr: Akcija, avantura, komedija, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Benny Chan i Jackie Chan 
Glumci: Jackie Chan, Michelle Ferre, Mirai Yamamoto

Radnja ukratko: Tajni agent Jackie (Jackie Chan) odlazi s odredom u južni dio Afrike kako bi provjerio istinitost glasina o postojanju novog izvora energije. Ne sluteći opasnost, on biva žrtvom dvostruke igre izdajničkog vođe skupine koji je svojim ljudima namijenio stravičnu smrt. Jackie ipak uspijeva preživjeti pad helikoptera, ali uslijed jakog udarca u glavu izgubi pamćenje.

U potrazi i rješavanju zagonetke vlastitog identiteta, Jackie se neko vrijeme oporavlja kod prijateljski nastrojenih domorodaca, a nakon toga kreće u veliku potragu za odgovorima. U tome će mu pomoći vozačica trkaćih automobila Yuki (Mirai Yamamoto) i snalažljiva novinarka Christine (Michelle Ferre). Jackie prati trag koji iz Afrike seli do Europe, gdje će se na spektakularan način obračunati sa svojim neprijateljima.

5. Rush Hour (1998)

Žanr: Akcija, komedija, krimi, triler 
Redatelj: Brett Ratner 
Glumci: Jackie Chan, Chris Tucker, Ken Leung  

Radnja ukratko: Rush Hour je prvi film Jackieja Chana u Hollywoodu nakon osamdesetih. Komedija koja je ostvarila veliku zaradu i dobila još dva nastavka. Inspektor iz Hong Konga, Lee (Jackie Chan) je stigao u SAD kako bi pomogao federalnim agentima u potrazi za otetom kćeri kineskog veleposlanika. Otmičari zahtijevaju pedeset milijuna dolara za puštanje djevojčice, a FBI se uskoro pokaže nemoćnim, što je prava prilika za Leeja da dokaže odanost svojoj zemlji.

Međutim, Leejev angažman se ne sviđa agentima koji mu dodjele “dadilju” u obliku brbljavog policajca Cartera (Chris Tucker), koji bi ga trebao nadgledati tijekom njegova boravka u gradu. Iako se Lee i Carter baš i ne podnose previše, uskoro će morati udružiti snage kako bi što prije pronašli otetu djevojčicu.

4. Crime Story (1993)

Žanr: Akcija, krimi, drama 
Redatelj: Kirk Wong i Jackie Chan 
Glumci: Jackie Chan, Kent Cheng, Christine Ng 

Radnja ukratko: Inspektor Eddie Chan (Jackie Chan) iz Ureda za organizirani kriminal, pati od emocionalnog stresa nakon što je u samoobrani upucao nekoliko muškaraca. Dobiva zadatak da pronađe otetog biznismena Wonga Yat-feija (Kar-Ying Law). Potraga ga vodi od Hong Konga do Tajvana, zbog čega mu se putevi križaju s nekim moćnim mafijašima. Stvari će biti zamršene jer jedan od otmičara djeluje unutar policije i odlučan je spriječiti Chana u uspjehu. Chan se mora boriti i sa svojim osobnim demonima u isto vrijeme kada se bori s konstantnim valom kriminala u gradu. 

3. Armour of God (1986)

Žanr: Akcija, avantura, komedija 
Redatelj: Jackie Chan i Eric Tsang 
Glumci: Jackie Chan, Alan Tam, Lola Forner 

Radnja ukratko: Radi se o jednom od najvećih komercijalnih uspjeha Jackieja Chana u zlatnom razdoblju njegove karijere, osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Nastao je u zajedničkoj produkciji između Hong Konga i Jugoslavije, s time da je jugoslavenski partner bio zagrebački Jadran film, a i dobar dio filma je snimljen na hrvatskim lokacijama.

Asian Hawk (Jackie Chan) je bivši popularni pjevač, a danas je lovac na blago. Njegovu nekadašnju djevojku Lorelei (Rosamund Kwan) je otela zločinačka sekta koja ima namjeru dočepati se takozvanog Božjeg oklopa. Navodno su ovaj oklop koristile snage dobra u borbi protiv zla. Božji oklop se sastoji od pet dijelova, a dva su u rukama sekte, dok su ostala tri u posjedu bogatog kolekcionara Bannona (Božidar Smiljanić).

Vođe sekte traže od Jackieja da im pribavi ostala tri dijela, a on to čini na zamolbu sadašnjeg Loreleina zaručnika i svog bivšeg prijatelja Alana (Alan Tam). Jackie i Alan nagovore Bannona da im posudi svoja tri dijela Božjeg oklopa kako bi spasili Lorelei, obećavajući da će ih vratiti neoštećene, a u akciji im se pridružuje Bannonova kći May (Lola Forner). Jackie Chan se na snimanju ovog filma ozbiljno ozlijedio, no srećom brzo se oporavio. Naši će gledatelji u istaknutoj ulozi Bannona prepoznati hrvatskog glumca Božidara Smiljanića.

2. Drunken Master (1978)

Žanr: Akcija, komedija 
Redatelj: Woo-Ping Yuen 
Glumci: Jackie Chan, Siu-Tin Yuen, Jeong-lee Hwang 

Radnja ukratko: Film koji je uveo novi žanr Kung Fu komedije i ustoličio Jackieja Chana kao njegovog neosporenog kralja. Wong Fei-Hung (Jackie Chan) je nestašni sin majstora borilačkih vještina koji se neprestano zafrkava umjesto da uči Kung Fu. Nakon što zbog jedne njegove šale bude ozlijeđen sin lokalnog moćnika, njegov otac će zatražiti pomoć svog sadističkog ujaka kako bi sina podučio samodisciplini. Taj čudan čovjek je na glasu da ozljeđuje svoje učenike i da je uvijek pijan. Pokušat će podučiti Fei-Hunga bizarnom stilu Kung Fua. Isprva se Fei-Hung odupire, ali nakon što izgubi borbu s lokalnim ubojicom angažiranim da ubije njegova oca, shvaća da mora svladati posebno umijeće “pijanog učitelja”. 

1. Police Story (1985)

Žanr: Akcija, komedija, krimi, triler 
Redatelj: Jackie Chan i Chi-Hwa Chen
Glumci: Jackie Chan, Maggie Cheung, Brigitte Lin 

Radnja ukratko: Filmovi iz serijala “Police Story” su definitivno najbolja ostvarenja Jackieja Chana, iako im je kvalitet opadao sa svakim novim nastavkom. Akcijske sekvence su odlične, koreografije borbi fantastične i ono što je zaista vrijedno svake pohvale je činjenica da je sve vratolomije u filmu radio Jackie, bez ikakvih kaskadera. Što kazati o čovjeku koji je zbog snimanja lomio kralješke u vratu i nebrojeno puta u završavao po bolnicama osim da je filmska legenda.

Chan Ka Kui (Jackie Chan) je policajac iz Hong Konga koji je vrlo uspješan u svom poslu. Prilikom jedne akcije, Chan uspije uhvatiti trgovca drogom koji je moćan u mafijaškim krugovima. Međutim, uhićenjem tog kriminalca, Chan je stekao moćnog neprijatelja i njegov će se poslovni život drastično promijeniti. Trgovac drogom će mu smjestiti ubojstvo drugog policajca pa će Chan morati oprati blato sa svog imena te istovremeno pokušati zadržati svoju djevojku.

Similar Posts