Jennifer Jason Leigh filmovi

Jennifer Jason Leigh filmovi – Top 10 najboljih

Jennifer Jason Leigh filmovi koji se nalaze na ovom popisu pokrivaju jedan dug vremenski period što samo govori o talentu i dugovječnosti ove glumice.

Jennifer Jason Leigh je američka glumica, spisateljica i producentica. Rođena je 5. veljače 1962. godine u Los Angelesu, Kalifornija, SAD. Karijeru je započela na televiziji još tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, a svijetu se predstavila najbolje kao Stacy Hamilton u Fast Times at Ridgemont High. Leigh je poznata po svojim emocionalno sirovim i često seksualno eksplicitnim portretima ranjivih i oštećenih žena te po svojoj intenzivnoj metodi inspiriranoj istraživanju svojih uloga. Bila je jedanput nominirana za Oscar za sporednu žensku ulogu u filmu The Hateful Eight 2016. godine.

Jennifer Jason Leigh filmovi – kratki uvod

Jennifer Jason Leigh filmovi
Foto: Shutterstock

Kada pogledamo profil ove glumice na popularnoj stranici IMDb, može se primijetiti da je u svojoj bogatoj karijeri glumila u više od 100 filmova i serija. Iako podjednako popularna po svojim serijama, kao i po filmovima, Jennifer Jason Leigh filmovi bili su naš fokus pri kreiranju ovog popisa, dok serije ostavljamo za neku drugu prigodu!

Jennifer Jason Leigh filmovi – 10 najboljih

10. Short Cuts (1993)

Žanr: Komedija, drama 
Redatelj: Robert Altman 
Glumci: Andie MacDowell, Julianne Moore, Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh 

Radnja ukratko: Film prikazuje sudbine nekoliko bračnih parova i obitelji u par dana prije potresa. Drama o sudbinama nekoliko stanovnika Los Angelesa koji se suočavaju s obiteljskim, profesionalnim i zdravstvenim problemima. Ann Finnigan (Andie MacDowell) i njezin suprug Howard (Bruce Davison) pripremaju se za rođendansku zabavu svoga sina Caseyja (Lane Cassidy), no on padne u komu nakon automobilske nesreće.

Mlada majka Lois (Jennifer Jason Leigh) zarađuje preko vruće telefonske linije, a to izluđuje njezinog supruga Jerryja (Chris Penn), iako je on svjestan da je to jedini način da poprave svoj kućni proračun. Konobarica Doreen (Lily Tomlin) čini sve kako bi spasila brak s Earlom (Tom Waits), ali će joj vikend krenuti u posve neočekivanom smjeru kada automobilom naleti na dječaka…

9. Road to Perdition (2002)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Sam Mendes 
Glumci: Tom Hanks, Tyler Hoechlin, Jennifer Jason Leigh 

Radnja ukratko: Michael Sullivan (Tom Hanks) je najamnik šefa irske mafije Johna Rooneya (Paul Newman) koji ga voli poput sina i u njega ima više povjerenja nego u svog vlastitog sina Connora (Daniel Craig). Sve će se promijeniti kada Sullivanov sin Michael (Tyler Hoechlin) postaje svjedok ubojstva koje je počinio Connor u prisutnosti njegovog oca. Kako bi se riješio svjedoka, Connor ubije Sullivanovog sina i suprugu.

8. The Machinist (2004)

Žanr: Drama, triler 
Redatelj: Brad Anderson 
Glumci: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, Aitana Sánchez-Gijón 

Radnja ukratko: Trevor Reznik (Christian Bale) već godinu dana pati od kronične nesanice, pretjerano je smršavio, usamljen je i potpuno razočaran. Na poslu ne komunicira s kolegama, a nakon posla jedino se sastaje s prostitutkom Stevie (Jennifer Jason Leigh) ili odlazi u restorančić u kojemu zna popričati s lijepom i zgodnom konobaricom Mariom (Aitana Sánchez-Gijón). Počinje halucinirati da ga progoni radnik kojega samo on može vidjeti i koji ga toliko uznemiri da on skrivi tešku nesreću u kojoj njegov šef ostane bez ruke. Trevor će pokušati istražiti krije li se iza svega toga nekakva urota protiv njega ili će, tražeći istinu, u svoje ludilo uvući i dvije prijateljice.

7. The Hitcher (1986)

Žanr: Akcija, triler 
Redatelj: Robert Harmon 
Glumci: Rutger Hauer, C. Thomas Howell, Jennifer Jason Leigh 

Radnja ukratko: Jim Halsey (C. Thomas Howell) je mladić koji dostavlja automobil iz Chicaga u dan San Diego. Na putu uoči čovjeka koji stopira u pustinji Zapadnog Teksasa te ga poveze. Mrzovoljni stoper, koji sebe naziva John Ryder (Rutger Hauer), gura Jimovu nogu na papučicu gasa kad prolaze pokraj zaglavljenog automobila. Ryder tvrdi da je ubio vozača i namjerava učiniti isto Jimu, prijeteći mu nožem.

Užasnut, Jim ga pita što želi, a ovaj odgovara: “Želim da me zaustaviš.” Kad Jim shvati da je Ryderov sigurnosni pojas otkopčan i da su suvozačeva vrata odškrinuta, izgura Rydera iz auta u pokretu. S olakšanjem, Jim nastavlja svoje putovanje. Međutim, Ryder neće tako lako odustati od Jima. Nakon što je ubio i jednog vozača kamiona, Ryder ponovno pronalazi Jima te ga pokušava pregaziti.

6. Dolores Claiborne (1995)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler 
Redatelj: Taylor Hackford 
Glumci: Kathy Bates, Jennifer Jason Leigh, Christopher Plummer 

Radnja ukratko: Vera Donovan (Judy Parfitt) je ostarjela bogatašica koju poštar pronađe na samrti, a njenu sluškinju Dolores Claiborne (Kathy Bates) u “In flagrante delicto” pozi koja sugerira ubojstvo. Selena (Jennifer Jason Leigh), uspješna novinarka i kći osumnjičene, primi tajanstveni faks koji joj govori u kakvoj joj se nevolji nalazi majka. Tako se majka i kćer uz to što se moraju suočiti s antipatičnim policajcem (Christopher Plummer), uvjerenim kako je Dolores ubila svog muža prije dvadeset godina, moraju suočiti i s nimalo lijepim uspomenama na zajednički život.

5. The Hateful Eight (2015)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler, western 
Redatelj: Quentin Tarantino 
Glumci: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh 

Radnja ukratko: Radnja filma odvija se desetak godina nakon završetka Građanskog rata. Marquis Warren (Samuel L. Jackson) je bivši vojnik Unije i lovac na glave u snijegom blokiranom gradiću u Coloradu. Igrom slučaja upoznaje Johna Rutha (Kurt Russell) koji prevozi zatvorenicu optuženu za ubojstvo Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). Našavši se u gadnoj mećavi, potraže utočište u odmaralištu Kod Minnie, na jednom planinskom prijevoju. Tamo ih dočekuje pet ljudi.

4. Flesh and Blood (1985)

Žanr: Avantura, drama 
Redatelj: Paul Verhoeven 
Glumci: Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh, Tom Burlinson  

Radnja ukratko: Radnja se odvija u jednoj neimenovanoj zemlji u zapadnoj Europi 1501. godine. Plemić Arnolfini (Fernando Hilbeck), uz pomoć svoje vojske i nemilosrdnih plaćenika uspije zauzeti grad iz kojeg je nekoć protjeran. Plaćenike predvodi Hawkwood (Jack Thompson), a među njegovim ljudima koji nakon pobjede pljačkaju, pale i siluju, nalazi se i odvažni Martin (Rutger Hauer).

Da bi ih se oslobodio, Arnolfini će u dogovoru s Hawkwoodom njegove ljude na prijevaru izbaciti iz grada, zbog čega se Martin odluči osvetiti obojici. Prilika za to će se ukazati kada sazna da se Arnolfinijev sin Steven (Tom Burlinson) uskoro ženi privlačnom princezom Agnes (Jennifer Jason Leigh), koja stiže upoznati svog budućeg supruga. Martin okuplja skupinu pljačkaša i otme Agnes, ali na kraju će se u nju zaljubiti.

3. Annihilation (2018)

Žanr: Avantura, drama, horor, misterija, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: Alex Garland 
Glumci: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson 

Radnja ukratko: Prošlo je već 12 mjeseci od njegove posljednje tajne operacije i nestanka. Vojnik Kane (Oscar Isaac) je nestao u akciji, pretpostavlja se da je mrtav. Budući njegova supruga Lena (Natalie Portman), uspješna akademska profesorica biologije, još uvijek tuguje, a neviđeni fenomen u močvarama Floride uskoro će je natjerati da krene Kaneovim stopama, kao članica ženskog istraživačkog tima. Pokušavaju odgonetnuti tajanstvenu membranu koja se neprestano širi i koja guta sve veće područje. Kakve se zapanjujuće biološke mutacije kriju iza ovog svijetlog i šarenog kaleidoskopa užasa? Na kraju stoji pitanje – što je Kane vidio?

2. Fast Times at Ridgemont High (1982)

Žanr: Komedija, drama
Redatelj: Amy Heckerling 
Glumci: Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold 

Radnja ukratko: Simpatična i vesela komedija o ležernom životu srednjoškolaca i njihovim prvim ljubavnim iskustvima te svega onoga što ih zanima poput glazbe, provoda i druženja. Stacy Hamilton (Jennifer Jason Leigh) je kalifornijska tinejdžerica koja pohađa srednju školu Ridgemont, a u slobodno vrijeme radi u restoranu brze hrane kao konobarica. I njezina najbolja prijateljica Linda (Phoebe Cates) radi u istom restoranu, ali za razliku od nje, već ima neka iskustva s mladićima te joj stalno dijeli savjete kako se ponašati u muškom društvu.

Naime, Lindi se sviđa njezin vršnjak Mark Ratner (Brian Backer) i ona bi rado s njim izašla. Njihovu školu pohađa i simpatični, ali prgavi Jeff Spicoli (Sean Penn), koji samo mašta o tome da postane prvak u surfanju i da puši marihuanu. Profesor američke povijesti gospodin Hand (Ray Walston) je odavno uvjeren da je svim učenicima samo do zabave, a ne do učenja.

1. Single White Female (1992)

Žanr: Drama, triler 
Redatelj: Barbet Schroeder 
Glumci: Bridget Fonda, Jennifer Jason Leigh, Steven Weber 

Radnja ukratko: Allie Jones (Bridget Fonda) u potrazi je za cimericom. Nakon prekida veze s nevjernim dečkom, odlučila je da će se suprotstaviti vlastitoj nesigurnosti i postati neovisna. Nakon desetaka čudaka koji su se javili na Allien oglas, u njezin stan stiže simpatična Hedy Carlson (Jennifer Jason Leigh) te je osvaja svojom otvorenošću. Hedy se useljava i s vremenom se uvlači u svaki aspekt Alliena života. Kada se Allie odluči pomiriti s dečkom, Hedy će pokazati svoje pravo, zastrašujuće lice i za Allie počinje pravi pakao.

Similar Posts