Marvel teorija: Pucketanje nije nikoga ubilo [i Thanos nije mrtav]

Marvel teorija: Pucketanje nije nikoga ubilo [i Thanos nije mrtav]

U Avengers: Infinity War filmu smo vidjeli kako Thanos pucne svojim prstima i navodno ubije pola života u svemiru – no to možda uopće nije bio slučaj. U MCU to pucketanje je bilo Thanosov najveći uspjeh, glavni razlog zašto je on uopće skupljao Infinity Kamenje. Ludi Titan je vjerovao da eksplozivni rast stanovništva prijeti uništenju života u cijelom svemiru. Njegovo ludo ‘rješenje’ je bilo da ubije pola živih bića u svemiru. Šokantno, Thanos se pokazao kao jedan zlikovac koji je uspio u svom naumu, a u Avengers: Endgame, umro je zadovoljan.

U stvarnosti, Thanosovo pucketanje uopće nema smisla. Thanos je doslovno obrisao pola živih bića u svemiru – ne samo svjesnih bića, nego pola biljaka, životinja i bakterija. On je destabilizirao ekosustave u cijelom svemiru, bez sumnje izazivajući ekološke katastrofe i iscrpio vitalne resurse. S obzirom na svu tu katastrofu, ne bi me čudilo da su u stvarnom svijetu ti događaji doveli do potpunog uništenja života. On je vjerovao da se bori na strani života, ali zapravo je bio šampion smrti. Na svu sreći naravno, Avengeri su uspjeli vratiti stari na svoje mjesto.

Ali kako je zapravo to pucketanje radilo? Thanos je osobno vjerovao da je on ubio svoje žrtve, a u intervjuima su scenaristi Avengers: Infinity War i Avengers: Endgame filmova koristili te iste pojmove. Jedna suptilna pojedinost, međutim, sugerira da to možda uopće nije slučaj – i ima važne implikacije za kraj Avengers: Endgame filma.

DOCTOR STRANGE SUGERIRA DA PUCKETANJE NIJE UBILO NIKOGA

Marvel teorija: Pucketanje nije nikoga ubilo [i Thanos nije mrtav]

Doctor Strange nas je upoznao s Masters of the Mystic Arts, te nam je otkrio da je Ancient One bila čuvar Time Stonea stoljećima. “Toliko sam godina gledala kroz vrijeme,” Ancient One je rekla Stephen Strangeu, “Spriječila sam bezbroj strašnih budućnosti. A nakon svake, uvijek postoji nova, a sve one vode ovdje, ali nikada dalje.” Ancient One je sama štitila stvarnost koristeći Time Stone kako bi  istražila bezbroj alternativnih budućnosti, identificirala prijetnje i razradila planove kako se najbolje nositi s njima. To je isti trik koji je Doctor Strange koristio u Avengers: Infinity War, kada je identificirao jednu vremensku crtu u kojoj su Avengeri trijumfirali i počeo je pažljivo organizirati događaje kako bi se ostvarila ta vremenska crta.

Ali prema Ancient One, tko god koristi Time Stone kako bi istražio budućnost neće moći vidjeti dalje od svoje smrti. Zaista, to je potvrđeno u Avengers: Endgame, kada je Hulk pokušao oduzeti Time Stone od nje. Iako je Ancient One znala da joj je sudbina biti zamijenjena od Doctor Strange, ona nije imala pojma da dolazi opasnost u obliku Thanosa, ili da će Strange pokrenuti Endgame plan koji uključuje putovanje kroz vrijeme.

U Avengers: Infinity War, Doctor Strange je koristio Time Stone kako bi vidio “sve moguće ishode dolazećeg sukoba” – svih 14,000,605 različitih budućnosti. Prema Russo braći, to uključuje vremenske crte u kojima Scott Lang nikada nije pobjegao iz Quantum Realm, a Avengeri nikada nisu dobili ideju za korištenje putovanja kroz vrijeme kako bi vratili Thanosove žrtve. Ali u tim vremenskim crtama – i vjerojatno većini od tih 14 milijuna budućnosti – Doctor Strange nikada nije bio vraćen. Pa kako je onda mogao vidjeti dalje od svoje smrti? Logično, osoba koja koristi Time Stone ne može vidjeti dalje od svoje vlastite smrti, ali Doctor Strange je uspio vidjeti sve budućnosti koje su proizašle iz pucketanja, što mora značiti da pucketanje uopće nije ubilo ljude. Učinilo je nešto drugo.

ŠTO SE DOGODILO S PUCKETANJEM?

Marvel teorija: Pucketanje nije nikoga ubilo [i Thanos nije mrtav]

Pokušajmo rekonstruirati što se zapravo dogodilo s pucketanjem. Fizička tijela Thanosovih žrtava pucketanja su pretvorena u prašinu. To nije bio sam prikladan specijalni efekta; pogledajte bolje svijet poslije pucketanja u Avengers: Endgame i primijetit ćete da su razine osvjetljenja nešto tamnije. To se savršeno uklapa u ideju da je u atmosferu uvedena velika količina čestica prašine i sprječavaju da dio sunčevog zračenja dopre do planeta. Osvjetljenje se mijenja nakon Hulkova pucketanja, kada Ant-Man pogleda prema pticama, jer se ta prašina ponovno izvlači i koristi za obnavljanje Thanosovih žrtava. (Zatim se vraća u tamniju nijansu jer Thanosov napad na Avengersovo glavno sjedište pokreće puno prašine u tom lokalnom području.)

U međuvremenu, sada nam je jasno da u MCU postoji takva stvar poput besmrtne duše; to je dokazano postojanjem Ancestral Plane (Planine Predaka) u Black Panther, kada T’Challa posjeti to mjesto kako bi razgovarao s duhovima svojih predaka. Avengers: Endgame nije čak ni nagovijestio što se dogodilo s tim dušama; jedino što se može sigurno reći je, za Peter Parkera, nije bilo svijesti o prolasku vremena. Ako je to bilo istina i za Black Panther i Shuri, onda to podupire teoriju da oni zapravo nisu bili mrtvi, jer bi inače T’Challa barem bio na Ancestral Planeu tijekom petogodišnjeg razdoblja. Neki fanovi su teoretizirali da je duše konzumirao Soul Stone, ali to nije vjerojatno, jednostavno zato što bi uništenje Soul Stonea značilo da bi njihove duše ili bile oslobođene ili otišle zauvijek, bez mogućnosti da se vrate – čak ni s još jednim pucketanjem. Druga teorija je da su duše prenesene u Quantum Realm, objašnjavajući zašto je preplavljena energijom u trenutku kad je Thanos pucnuo prstima.

Marvel teorija: Pucketanje nije nikoga ubilo [i Thanos nije mrtav]

Stavljajući dijelove zajedno, najrazumnije objašnjenje je da je pucketanje funkcioniralo kao transporteri u Star Treku. U Zvjezdanim stazama, transporter pretvara osobu ili objekt na molekularnu razinu, pretvarajući ih u energetski uzorak. Ovaj energetski uzorak pohranjuje se u memoriju, zatim se prenosi u drugu točku, gdje se pretvara natrag u materiju. Na isti način, pucketanje izgleda dekonstruira ljude sve do molekularne razine. Međutim, čini se da je negdje pohranio pojedinosti njihovog oblika, na nekoj razini stvarnosti – možda Quantum Realm. Zato, kad je Hulk pucnuo prstima, ljudi su se vratili točno onakvi kakvi su bili; i njihova se odjeća popravila, stvari koje su imali u džepovima, pa čak i ezoterični predmeti poput Buckyjeve kibernetičke ruke ili Falconova krila. Po toj logici nitko nikada nije istinski umro kada je Thanos pucnuo prstima; umjesto toga, bili su skrenuti u neku vrstu kozmičkog hladnjače, gdje su držani u stazi. To bi jasno objasnilo zašto bi Doctor Strange mogao vidjeti krajnji ishod svih tih 14 milijuna različitih budućnosti; jer u svima, osim u jednom od njih, ostat će zauvijek u ovom čudnom obliku staze.

TO ISTO TAKO ZNAČI DA JE THANOS ŽIV

Avengers: Endgame dodaje post-kredit scenu

Do sada se to čini kao ništa više od zanimljive teorije, koja nema praktičnu važnost za MCU. Zapravo, ipak, ako pucketanje uopće nije ubilo ljude, to onda ima goleme implikacije za budućnost MCU-a. Zato što to znači da Thanos i njegove vojske uopće nisu mrtvi.

Avengers: Endgame je završio s Tony Starkom koji krade Infinity Stones od Thanosa, te ih stavlja u svoj Infinity Gauntlet. On je pucnuo svojim prstima, žrtvujući sebe kako bi pretvorio Thanosa i njegovu vojsku u prašinu. Jasno je da je namjera bila da bude izravna paralela s pucketanjem kojim je Thanos podvrgavao cijeli svemir i primijetite da to uključuje raspad svega lojalnog Ludom Titanu – pa čak i olupine njegove letjelice Sanctuary II. Vjerojatno su se i tijela poginulih Chitauri i Outridera raspala. Ali ako je ovo doista paralela prvog pucketanja, onda to znači da Thanos, također, nije istinski mrtav; kao i njegove izvorne žrtve, on se jednostavno raspao, s njegovim obrascem pohranjenim na nekoj drugoj razini stvarnosti.

Ako je to slučaj, onda nema razloga pretpostaviti da je Thanos zauvijek otišao iz MCU-a. Potpuno je moguće da su, negdje u dubini svemira, neke vanzemaljske rase proučavale znanost iza pukotine i razradile što se dogodilo – čak je uspjeli preokrenuti. Na kraju krajeva, Doctor Strange se usredotočio samo na događaje na Zemlji i Titanu, što znači da ne bi bio svjestan onoga što se događa u udaljenim kutcima kozmosa. To opet znači da nema razloga da netko ne uspije uspješno riješiti kako izvući Thanosa iz tog kozmičkog hladnjaka.

Istina je da to vjerojatno nije bilo namjerno; to je vrsta previda koji se neizbježno događa u trenutku kada se franšiza provodi već više od desetljeća, premda prilično dramatičan primjer. A ipak, iz perspektive svemira, logika je zdrava. Time Stone ima određena ograničenja, a ona nas prisiljavaju da različito tumačimo pucketanje u Avengers: Infinity War i Avengers: Endgame na način na koji vjerojatno nisu bili namijenjeni da se tumače. I to logično otvara mogućnost da se Thanos može vratiti.

Similar Posts