Marvel filmski svemir - kronološki

Marvel filmski svemir (MCU) – kronološki

U ovom članku možete pročitati kako kronološki gledati Marvelove filmove i serije, kako bi se sve uklopilo na svoje mjesto. Ako ste ljubitelji Marvel i DC-a pridružite nam se u našoj vrlo aktivnoj Facebook grupi 

Bilo da tek krećete s Marvelovim filmskim svemirom ili ste već gledali pa se želite prisjetiti ovo je dobar popis za vas.

Popis će se obnavljati kako koji novi film, serija ili one-shot izađe.

Iako serije ne spadaju u faze (trenutno), mi ćemo ih poslagati kako bi se kronološki trebale gledati.

Ovdje možete saznati koliko će vam vremena trebati da pogledate sve MCU filmove.

Popis Marvel filmova, TV serija i One-Shotova kronološki:

Faza 1:

Captain America: The First Avenger (2011)

captain-america-windows-7-theme-1

Počinjemo u 1942. s prvim Captain America filmom. Poprilično dobar film s vrlo dobro napravljenom “origin” pričom. Film nas upoznaje s prvim Avengerom, njegovim legendarnim neprijateljem,  ali i “Cosmic Cube” (jedan od “Infinity stone”) koja ima jako važnu ulogu u daljnjim filmovima.

Agent Carter (2015 – 2016)

agentcarter

Sada smo u 1946. s Peggy Carter koja se više ne bori protiv Hydre ili Nazija, nego seksizma u svojim redovima. Solidna serija koja nas upoznaje malo više s par interesantnih uloga Marvel svemira i proširuje poznavanje onoga što dolazi.

Marvel One-Shot: Agent Carter (2013)

maxresdefault

Izašlo uz Iron Man 3. Frustrirana jer je marginizirana na poslu Peggy Carter odlazi na neovlaštenu solo misiju.

Captain Marvel (2019)

Prvi Marvelov solo film sa heroinom, vrlo važan za daljenji tijek Marvel Filmskog Svemira jer će njezin lik direktno utjecati na Avengers Endgame. Također, u post-credit scenama, direktna poveznica s Endgame filmom.

Iron Man (2008)

IRON MAN

Prvi film iz Marvel svemira filmova ujedno i jedan od najboljih. Upoznao nas je s relativno nepoznatim herojem Iron Man-om, te novim tehnologijama koje će se upotrebljavati i u ostalim filmovima.

Iron Man 2 (2010)

Iron Man 3 Robert Downey Jr.

Vrlo dobar nastavak filma. Nije toliko važan za cjelokupni filmski svemir, ali nas upoznaje s Black Widow i Howard Starkom.

The Incredible Hulk (2008)

Marvel filmski svemir (MCU) - kronološki

Nekako najmanje spominjani film Marvel filmskog svemira. Inače film koji uopće nije loš. Dobra “origin” priča s par odličnih glumaca. Malo je problematično gdje ga svrstati jer je otprilike u isto vrijeme kad i Iron Man 2.

Marvel One-Shot: The Consultant (2011)

bds_marvel-corto_agente-coulson-the-consultant

Agenti Coulson i Sitwell planiraju omesti Generala Thaddeus “Thunderbolt” Rossa u petljanju sa S.H.I.E.L.D.-ovim aferama o jednoj osobi.
Paralelno je s krajem Incredible Hulka.

Marvel One-Shot: A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer (2011)

a_funny_thing_4

Agent Coulson zaustavlja se u trgovini i bavi slučajnom pljačkom tijekom svog posjeta.
Ovaj One-Shot je odmah nakon završetka Iron Man 2 filma.

Thor (2011)

thor

Sada krećemo u svemir sa Asgardiansima. Ovdje upoznajemo svjetove izvan zemlje, a da ne spominjemo Thora i Lokija. Thor je jedan od glavnih filmova Marvelovog svemira, jer postavlja sve intergalaktičke zaplete koji će ići kroz priču sve do Infinity Wara. Također smo dobili naš prvi pogled na Hawkeye.

The Avengers (2012)

avengers

Kulminacija svega do sada. Film koji je Marvelu donio sve. Od kritike do kino blagajni. Nekako je film uspio spojiti sedam glavnih likova (plus Lokia i ostale) tako da se činilo baš prirodno. Svi su dobili svoju priliku u filmu i Faza 1 se završava sa stilom. Plus u filmu vidimo dva Infinity kamena (“Mind Gem” i “Cosmic Cube”)

Faza 2:

Marvel One-Shot: Item 47 (2012)

marvel-one-shot-item-47-2012_84021378181991

S.H.I.E.L.D.-ov agent Sitwell je zadužen za vraćanje napuštenog Chitauri oružja kojega koristi par za pljačkanje banke.
Ovaj kratki One-Shot skuplja dijelove filma The Avengers.

Iron Man 3 (2013)

maxresdefault

Tony prolazi kroz egzistencijsku krizu nakon borbe s vanzemaljskom vojskom u The Avengers filmu. Srećom u ovom nastavku dobiva upravo ono što mu treba kako bi vratio svoj talent i samopouzdanje natrag. Marvelovim fanovima se baš nije svidjelo kako su u filmu tretirali Mandarina, ali svejedno film je dosta zabavan.

Marvel One-Shot: All Hail the King (2014)

all hail the king

Dokumentarni redatelj intervjuira sada poznatog Trevora Slatterya iza rešetaka. Nastavlja se odmah na Iron Man 3 i prikazuje život Trevora u zatvoru, odakle je otet. Prikazuje i Justina Hammera

Agents of S.H.I.E.L.D. (Sezona 1, Dio 1. Epizode: Pilot – The Hub) (2013-)

agents of shield

Prva sezona Agents of Shield je po mom mišljenju jakooo loša. I možda i najgora stvar na ovoj listi. Mada serija se poslije prve sezone popravlja (u trećoj jako popravlja) pa savjetujem gledanje. Ovdje agent Coulson okuplja svoju ekipu i njihove zadatke.

Thor: The Dark World (2013)

thor dark world

Vrlo dobar film koji nastavlja akciju iz prvog dijela i daje Lokiju neke odlične scene u filmu. Usput nas i upoznaje s još jednim “Infinity stone” – “Aether”

Agents of S.H.I.E.L.D. (Sezona 1, Dio 2. Epizode: The Well – End of the Beginning) (2013-)

agents-of-shield-the-well

The Well epizoda izgleda kao da je ispala iz Thor: Dark World filma. Tim čisti nakon borbe Thora i Malekhita u Londonu. Ovo je zadnja epizoda s tom cijelom ekipom SHIELDA.

Captain America: The Winter Soldier (2014)

captain-america-the-winter-soldier-2014-poster-wallpaper

Jedan od hvaljenijih Marvelovih filmova. Ovdje vidimo probleme koje ima Captain s prilagodbom u 21. stoljeće što će dovesti do novih raznih problema kada se odluči na solo misiju. I naravno prvi susret s vrlo važnim likom Winter Soldierom.

Agents of S.H.I.E.L.D. (Sezona 1, Dio 3. Epizode: Turn, Turn, Turn – Beginning of the End) (2013-)

agents of shield

Prva sezona završava baveći se posljedicama filma Winter Soldier. Tim jedva uspijeva opstati nakon serija izdaja. I nakon ove sezone SHIELD (organizacija) više ne postoji.

Guardians of the Galaxy (2014)

guardians

Iako možda nije dio glavne priče koju smo vidjeli do sada, ovo je jedna fantastična priča sama za sebe, koja će sigurno imati veliku važnost u Fazi 3. Upoznao nas je film s još jednim “Infinity Stone” – ljubičasta kugla moći. Uz to film je uz The Avengers po meni najbolji, ima fantastične likove, jako dobru radnju i sigurno najbolju glazbu.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) ——– Oni su inače u fazi 3 izašli, ali vremenski su samo par mjeseci nakon Vol. 1 (oko 2 mjeseca kasnije)

Nastavak super popularnih Guardiansa iz 2014 godine. Za ukupnu priču Marvel svemira ne toliko važan (mada par važnih likova se pojavilo), ali vrlo zabavan film, koji naravno obavezno trebate pogledati.

Našu recenziju pročitajte ovdje.

Daredevil (2015)

daredevil

Malo je problematično točno odrediti kada se Daredevil kronološki nalazi, ali znamo da se događa dvije godine nakon bitke za New York u The Avengers. Odlična serija koja nas upoznaje s par novih fantastičnih likova.

Jessica Jones (2015)

jessica jones

Isto problemi s kronološkim redoslijedom. Ali navodno po pričama odvija se početkom 2015, u zimi. Što bi značilo da se odvija ili tokom ili odmah nakon Daredevil prve sezone.

Luke Cage (2016)

luke cage

Kreće par mjeseci nakon Jessice Jones i otprilike u slično vrijeme sa Dardevil sezonom 2.
Solidna serija koja nas upoznaje sa par novih likova, par starih se pojavljuje i ima dosta Easter eggova iz Marvel filmova.

Agents of S.H.I.E.L.D. (Sezona 2, Dio 1. Epizode: Shadows – The Dirty Half Dozen) (2013-)

agents

Ekipa se pokušava i dalje konsolidirati nakon infiltracije HYDRA. Upoznaju nove prijatelje, nove neprijatelje i upoznaju nas sa Inhumanima.

Avengers: Age of Ultron (2015)

age of ultron

Drugi puta da su svi Avengersi na broju. Plus još par dodataka nekih novih likova (Quicksilver, Scarlet Witch…). Naravno hrpa fantastične akcije, mada mislim zbog možda previše likova film nešto lošiji od prvog dijela. I dalje fantastičan naravno.

Similar Posts