Novi Batman bi mogao biti izabran prije kraja godine!

Top lista: Batman na filmu (1966-2019)

Nakon što sam nedavno sastavio popis najboljih filmova o Supermanu, kaže meni kolega da mu se čini problematičnim što nemamo isti takav popis i o Batmanu. Kako ja Batmana volim više nego Supermana, shvatio sam hint i tako – evo nas s popisom najboljih filmova o vjerojato najzanimljivijem superheroju svih vremena. Vitez tame, kako glasi Batmanov najčešće korišteni nadimak, prvi puta se pojavio u stripu Detective Comics #27 (ožujak/svibanj 1939.), kao idejna zamisao Boba Kanea i Billa Fingera.  Ove godine obilježili smo 80. rođendan Viteza tame, čije su priče u mnogočemu revolucionalizirale stripovsku umjetnost i gurale ju naprijed, pri čemu se kao jedno od epohalnih izdanja ističe kultni strip The Dark Knight Returns Franka Millera iz 1986. godine, koji je čak i ekraniziran u obliku izvrsnog, dvodijelnog animiranog filma. Batman je u svojim pričama često probijao granice i tokom 80 godina nam je ponudio neke od priča koje će svijet stripa trajno pamtiti.

Pravim imenom Bruce Wayne, Batman je superherojski alter ego milijardera iz Gotham Cityja, koji noću štiti svoj rodni grad od različitih kriminalaca. Njegovu je priču obilježilo misteriozno ubojstvo njegovih roditelja, Thomasa i Marthe Wayne, kojemu je svjedočio kao dječak i nakon kojega se o njemu brinuo vjerni obiteljski batler, Alfred Pennyworth. Nakon što je stasao, Bruce Wayne je odlučio postati Batman, inspiriran traumatičnim iskustvom sa šišmišima što ga je imao kao dječak, uvjeren kako su kriminalci “praznovjerna, kukavička bagra” koja će se plašiti ne samo Batmana, već onoga što Batman bude predstavljao, kao i Batmanovih borilačkih vještina. Iako su njegovi protivnici isprva bili “obični” kriminalci, s vremenom se isprofilirala serija superzlikovaca koji su danas vjerojatno najprepoznatljiviji stripovski zlikovci u svijetu. Batmanova Rogues Gallery tako uključuje imena poput Jokera, Penguina, Riddlera, Two-Facea, Mr. Freezea, Scarecrowa, Ra’s al-Ghula, Banea, Catwoman, Poison Ivy i drugih, što su sve imena koja su, više-manje, poznata i onima koji nisu zagriženi fanovi stripova. Uz pomoć načelnika Jamesa Gordona te proširene članove Batmanove obitelji (Robin, Batgirl, Batwoman, …), Batman aktivno djeluje kao maskirani osvetnik u Gothamu, kojeg nastoji spasiti od kaosa koji mu konstantno prijeti.

Kako je vrlo rano postao popularan, Batman je, kao i Superman, dobio svoje filmske i televizijske adaptacije, kako u igranoj, tako i u animiranoj formi. Kao i Superman, Batman je tokom 40-ih godina dobio dva “filma” sastavljena od 15-ak kraćih filmova – Batman (1943.) i Batman and Robin (1949.) – u kojima su Viteza tame tumačili Lewis Wilson, odnosno Robert Lowery. Godine 1966., u kinima se pojavio Batman: The Movie, koji je bio popratni film tada iznimno popularnoj camp seriji o Vitezu tame, s Adamom Westom i Burtom Wardom u glavnim ulogama. S obzirom na kulturološki značaj te serije, upravo ćemo s ovim filmom započeti naš popis, a završit ćemo s jednom animiranom adaptacijom iz 2019. godine. No, za razliku od Supermana, čiji je popis sadržavao samo igrane filmove i jedan spin-off, popis filmova o Batmanu će, kako bismo dobili veći broj naslova, sadržavati i neke animirane filmove, odnosno sadržavat će sve one filmove o Batmanu koji su od 1966. do 2019. godine izašli u kinu. To znači da animiranih direct-to-video uradaka neće biti, ali ni filmova u kojima je Batman imao samo cameo nastup (poput Suicide Squad). Isto tako, nećemo ubaciti ni onaj neslužbeni eksperimentalni film Batman Dracula što ga je 1964. godine snimio Andy Warhol. Kao i u Supermanovom slučaju, temeljni kriterij za rangiranje bit će kvaliteta samog fima, a onda korištenje Batmanova lika, njegova dosljednost (tadašnjim) stripovskim iteracijama te povijesni značaj samoga filma. Sve u svemu, uživajte u još jednoj top listi!


15. Batman & Robin (1997.)


Top lista: Batman na filmu (1966-2019)

Režija: Joel Schumacher
Scenarij: Akiva Goldsman
Kompozitor: Elliot Goldenthal
Glavne uloge: George Clooney (Bruce Wayne / Batman), Chris O’Donnell (Dick Grayson / Robin), Alicia Silverstone (Barbara Pennyworth / Batgirl), Arnold Schwarzenegger (Victor Fries / Mr. Freeze), Uma Thurman (Pamela Isley / Poison Ivy), Robert Swenson (Antonio Diego / Bane), Michael Gough (Alfred Pennyworth), Pat Hingle (James Gordon)

Ocjena: 2/10
Obrazloženje: Istinabog, većina Schumacherovih filmova izgleda kao da ih je radio netko na žešćem tripu, međutim ova nakarada od filma je valjda nastala tako da je netko gurnuo Schumachera u kanstiar LSD-ja pa su neke od ideja u ovome filmu zazvučale dobro. Na stranu što cijela scenografija izgleda kao neonska močvara, na stranu čak i činjenica da Clooney iz nekog bizarnog razloga ima bradavice na svom odijelu(???), ali cijela premisa ovoga filma je toliko stupidna da mislim da bi i vrtićanac koji je slučajno odgledao dvije epizode Teen Titans Go! napisao bolji scenarij. Kažu da su filmovi o superherojima dobri onoliko koliko su dobri njihovi negativci – uz Schwarzeneggerovog Mr. Freeza, u usporedbi s kojim Conan Barbarin izgleda kao doktor znanosti s Harvarda, i donekle zanimljivu Poison Ivy – Batman & Robin ostaje ne samo sramotna, već i adaptacija koju nužno treba zakopati negdje duboko i zaboraviti, a koju od čiste jedinice spašava jedino Uma Thurman.


14. Batman Forever (1995.)


Top lista: Batman na filmu (1966-2019)

Režija: Joel Schumacher
Scenarij: Lee Batchler, Janet Scott Batchler, Akiva Goldsman
Kompozitor: Elliot Goldenthal
Glavne uloge: Val Kilmer (Bruce Wayne / Batman), Chris O’Donnell (Dick Grayson / Robin), Jim Carrey (Edward Nygma / Riddler), Tommy Lee Jones (Harvey Dent / Two-Face), Nicole Kidman (Chase Meridian), Pat Hingle (James Gordon), Michael Gough (Alfred Pennyworth)

Ocjena: 5/10
Obrazloženje: Ovaj film uspio je zadržati taman toliko Burtona da ne bude potpuna katastrofa, ali je svejedno imao previše Schumachera da bi bio išta više osim jednog gledljivog uratka. Val Kilmer nije bio toliko drastično loša zamjena za Keatona kao što je to bio Clooney, a O’Donnell je čak bio ugodno iznenađenje kao Robin, međutim pretjerano campy stil, značajan otklon od Burtonove vizije koja je definirala Batmana 90-ih godina te prilično konfuzan scenarij s Two-Faceom i Riddlerom kao karikaturama od zlikovaca doveo je do toga da je Batman Forever bio jedan značajan korak unatrag u razvoju filmova u Batmanu.


13. The Lego Movie 2: The Second Part (2019.)


Slikovni rezultat za lego movie 2 batma

Režija: Mike Mitchell
Scenarij: Phil Lord, Christopher Miller
Kompozitor: Mark Mothersbaugh
Glasove posudili: Chris Pratt (Emmet Brickowski, Rex Dangervest), Will Arnett (Batman), Elizabeth Banks (Lucy), Charlie Day (Benny), Tiffany Haddish (kraljica Watevra Wa’Nabi)

Ocjena: 5.5/10
Obrazloženje: Iako ova ocjena nema apsolutno nikakve veze s pravom kvalitetom ovoga filma (vidi kritiku), činjenica da nismo mogli izbjeći LEGO verziju Batmana na ovom popisu dovela je do ovako drastičnog snižavanja ocjene. Iako je drugi dio izrazito uspješnog filma o LEGO likovima bio izrazito kvalitetan i subverzivan, lik Batmana je vrlo loše realiziran, čak i kada se uzme (auto)ironični kontekst LEGO filmova. U odnosu na lik koji je prezentiran u LEGO Filmu LEGO Batman filmu, ovaj Batman je neprepoznatljiv. Izgubio je svoj šarm i postao jedna potpuno nejasna verzija samoga sebe koja, doduše, jest figurirala u kontekstu šire poruke samoga filma, ali na top listi najboljih verzija Viteza tame na filmu zauzima tek trinaesto mjesto s vrlo niskom ocjenom.


12. Justice League (2017.)


Ben Affleck and J.K. Simmons in Justice League (2017)

Režija: Zack Snyder
Scenarij: Chris Terrio, Joss Whedon
Kompozitor: Danny Elfman
Glavne uloge: Henry Cavill (Clark Kent / Superman), Ben Affleck (Bruce Wayne / Batman), Gal Gadot (Diana Prince / Wonder Woman), Jason Momoa (Arthur Curry / Aquaman), Ezra Miller (Barry Allen / The Flash), Ray Fisher (Victor Stone / Cyborg), Ciarán Hinds (Steppenwolf)

Ocjena: 6/10
Obrazloženje: Sve ono što smo o ovome filmu rekli na Supermanovoj top listi, mogli bismo ponoviti i ovdje tako da nećemo kopirati sadržaj. Taj od strane Whedona uništeni Snyderov film zapravo je ispao vrlo konfuzan, što se odrazilo na sve likove pa tako i na Batmana. S jedne strane. Affleck je odlično odradio svoj dio posla, ali pokušaj ubacivanja humora u njegov lik iako je bio donekle efektan, nije dosljedan ni suvremenim stripovskim adaptacijama, ali ni izvornoj Snyderovoj ideji o Vitezu tame, zbog čega je ova interpretacija i na ovoj listi zauzela jako nisko mjesto.


11. The Lego Movie (2014.)


Top lista: Batman na filmu (1966-2019)

Režija: Phil Lord, Christopher Miller
Scenarij: Phil Lord, Christopher Miller
Kompozitor: Mark Mothersbaugh
Glasove posudili: Chris Pratt (Emmet Brickowski), Will Arnett (Batman), Elizabeth Banks (Lucy), Charlie Day (Benny), Will Ferrell (Lord Business), Morgan Freeman (Vitruvius), Liam Neeson (Bad Cop / Good Cop)

Ocjena: 7.5/10
Obrazloženje: Kada je film prvi puta izašao, ja sam otvoreno rekao kako je LEGO Film neopisivo subverzivno remek-djelo suvremene animacije koje će zasigurno ući u povijest animiranog filma. Godinama kasnije, i dalje stojim pri svom mišljenju, međutim njegovo pozicioniranje na ovako “lošem” mjestu naše liste ne znači da on ne zaslužuje čistu desetku (ili, barem, devetku), već da jednostavno nije tako dobar film o Batmanu. Zašto? Zato što to i nije film o Batmanu, već o Emmetu. Batman, kojemu je glas maestralno posudio Will Arnett, jest bio scene-stealer ovoga filma i apsolutno je pohvalno kako su ga Lord i Miller definirali u kontekstu ovog univerzuma, ali to je bio tek početak LEGO Batmana kao lika te se, u tom kontekstu, ne može mjeriti s nekim drugim uracima s ove liste.


10. The Dark Knight Rises (2012.)


Top lista: Batman na filmu (1966-2019)

Režija: Christopher Nolan
Scenarij: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Kompozitor: Hans Zimmer
Glavne uloge: Christian Bale (Bruce Wayne / Batman), Tom Hardy (Bane), Anne Hathaway (Selina Kyle / Catwoman), Gary Oldman (James Gordon), Marion Cotillard (Miranda Tate / Talia al-Ghul), Joseph Gordon Levitt (Robin John Blake), Michael Caine (Alfred Pennyworth), Morgan Freeman (Lucius Fox)

Ocjena: 7.5/10
Obrazloženje: Iako je Nolanova trilogija u cjelini besprijekorna i najbolja superherojska trilogija svih vremena, The Dark Knight Rises je ipak najslabiji dio te trilogije. Tehnički opet superioran i s nekoliko izrazito jakih aspekata, posljednji dio Nolanove trilogije bio je mnogo više konvencionalan od svojih prethodnika te u tom kontekstu zadovoljavajuć, ali ne i film koji bi oduševio. Uz to, lik Brucea Waynea, odnosno Batmana, napisan je i realiziran drugačije u odnosu na prva dva filma te je u ovom filmu čak po kvaliteti bio podređen nekim drugim likovima, poput Jamesa Gordona (Gary Oldman) ili Banea (Tom Hardy). Veliki minus ovoga filma bilo je i antiklimaktično otkriće negativca iz sjene, ali i vrlo šablonski, mada i dalje simpatičan kraj, zbog čega je ovaj film zaslužio tek deseto mjesto na našoj listi.


9. Batman (1966.)


Top lista: Batman na filmu (1966-2019)

Režija: Leslie H. Martinson
Scenarij: Lorenzo Semple, Jr.
Kompozitor: Nelson Riddle
Glavne uloge: Adam West (Bruce Wayne / Batman), Burt Ward (Dick Grayson / Robin), Cesar Romero (Joker), Burgess Meredith (Penguin), Frank Gorshin (Riddler), Lee Meriwether (Catwoman), Alan Napier (Alfred Pennyworth), Neil Hamilton (James Gordon)

Ocjena: 7.5/10
Obrazloženje: Iako suvremenoj publici možda neshvatljiv, ovaj filmski spin-off svemirski popularne serije o Batmanu iz 60-ih godina s Adamom Westom i Burtom Wardom je jedan doista nebrušeni dragulj i važna lekcija iz povijesti superherojskih filmova. Iako je u stilu pretjerano campy za današnji ukus i potpuno nespojiv sa suvremenom interpretacijom ovih likova i žanra, Batman iz 1966. je svejedno jedan urnebesno zabavan i duhovit film koji pokazuje Zeitgeist doba u kojemu je nastao, doba u kojemu su superheroji bili drugačiji i opušteniji. Adam West u svojoj ikonskoj ulozi nudi dovoljno zabave da ovaj film zauzme sredinu naše top liste.


8. The Lego Batman Movie (2017.)


Top lista: Batman na filmu (1966-2019)

Režija: Chris McKay
Scenarij: Seth Grahame-Smith, Chris McKenna, Erik Sommers, Jared Stern, John Whittington
Kompozitor: Lorne Balfe
Glasove posudili: Will Arnett (Bruce Wayne / Batman), Ralph Fienness (Alfred Pennyworth), Michael Cera (Dick Grayson / Robin), Zach Galifianakis (Joker), Rosario Dawson (Barbara Gordon / Batgirl)

Ocjena: 8.5/10
Obrazloženje: Will Arnett je 2017. godine konačno dobio svoj solo LEGO Batman film i to se pokazalo kao pun pogodak. Nadograđujući verziju koja je prezentirana u LEGO FilmuLEGO Batman film je ponudio izvanrednu zabavu i kreativnost u stvaranju ovog LEGO animiranog svijeta. Iako je ovo potpuno karikirana adaptacija Batmana, ona je izrazito simpatična i efektna te je stekla priličan ugled među fanovima, zbog čega spada u sredinu naše top liste.

Similar Posts