Gary Oldman filmovi

Gary Oldman filmovi – Top 10 najboljih

Gary Oldman filmovi zaista su raznih žanrova, a može se reći da je ovaj glumac bio sjajan u svakom od njih.

Gary Leonard Oldman je rođen u Londonu 21. ožujka 1958. godine. Engleski je kazališni i filmski glumac, redatelj i scenarist. Svjetsku je slavu postigao igrajući uglavnom antagoniste poput grofa Drakule, Zorga u Petom Elementu ili Lee Harveya Oswalda u JFK. Nešto mlađoj publici postaje poznat Nolanovom trilogijom o Batmanu, filmskoj franšizi o Harryju Potteru i Planetu majmuna. Posjeduje nevjerojatnu sposobnost transformacije glasa za svaku ulogu te se uspije savršeno izgubiti u njoj. Tri je puta nominiran za Oscara, a dobio ga je jedanput: u filmu Darkest Hour.

Ovo su najbolji Gary Oldman filmovi:

10. Sid & Nancy (1986)

Sid & Nancy

Žanr: Biografija, glazbeni, drama, romantični
Redatelj: Alex Cox
Glumci: Gary Oldman, Chloe Webb, David Hayman
Radnja ukratko: Biografski film koji prikazuje propast basista Sex Pistolsa, Sida Viciousa (Gary Oldman) i njegove narkomanske djevojke Nancy Spungen (Chloe Webb). Sid se pridružuje kontroverznom britanskom bendu kojeg prati vojska obožavatelja i ima golem utjecaj među njima. Stupa u kontakt s groupie djevojkom Nancy Spungen koja mu govori da može nabaviti drogu kada god hoće. Naivni Sid joj daje novce, međutim ona se ne pojavljuje s robom. Kada ju sretne nekoliko dana kasnije, ona mu uvali priču o tome kako je opljačkana. Sid počne suosjećati s njom. Razvija se ljubavna veza koja će se pretvoriti u nešto nesvakidašnje i bizarno, a jedno će ovisiti o drugome. Ona će pokušati upravljati njegovom karijerom, što se će pokazati kao loš potez. Sid će nastaviti s dobro poznatim putem destrukcije.

9. Darkest Hour (2017)

Darkest Hour

Žanr: Biografija, drama, ratni
Redatelj: Joe Wright 
Glumci: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas 
Radnja ukratko: Film koji je Garyju Oldmanu donio prvi i jedini Oscar. U svibnju 1940. godine, oporbena Laburistička stranka u parlamentu zahtijeva ostavku britanskog premijera Nevillea Chamberlaina (Ronald Pickup) jer je preslab pred nacističkim napadima. Chamberlain želi lorda Viscounta Halifaxa (Stephen Dillane) za svog nasljednika, ali Halifax to ne osjeća kao dobar potez. Tada izabire jedinog čovjeka kojeg će oporba prihvatiti kao vođu nacionalne vlade – Winstona Churchilla (Gary Oldman), koji je prije rata predvidio opasnost od Adolfa Hitlera. Kralj George VI (Ben Mendelsohn) ne vjeruje Churchillu te ga unatoč tome zove da formira vladu. Churchill pozove Chamberlaina i Halifaxa. Britanija se počinje pripremati za njemačku invaziju. Churchill naredi brigadiru Nicholsonu u Calaisu da povede 30. pješačku brigadu kako bi odvratio pažnju neprijatelja i dobio vrijeme za evakuaciju vojnika iz Dunkerquea.

8. JFK (1991)

JFK

Žanr: Drama, triler, povijesni
Redatelj: Oliver Stone 
Glumci: Kevin Costner, Gary Oldman, Jack Lemmon
Radnja ukratko: Američki predsjednik John F. Kennedy (Steve Reed) je ubijen u atentatu 22. studenog 1963. godine. u Dallasu u Teksasu. Javnost je u šoku i nevjerici, a FBI uhićuje Leeja Harveyja Oswalda (Gary Oldman) kojeg sumnjiče za ubojstvo. Nekoliko godina kasnije, okružni tužitelj New Orleansa Jim Garrison (Kevin Costner), sumnjajući u službena izvješća FBI-ja, ponovno otvara slučaj. Detaljnim proučavanjem dokaza, Garrison dolazi do sasvim novih saznanja koja upućuju u to da se možda radilo o uroti i kako je u nju umješano više ljudi pa možda čak i sama Vlada. Film je temeljen na djelomičnim činjenicama. Predsjednik Kennedy pokušao je spriječiti daljnje uključivanje Amerike u Vijetnamski rat, ali potpredsjednik Lyndon B. Johnson navodno je obećao vladi SAD-a da će im “dati rat”. To je navodno i bio motiv za eliminaciju predsjednika Kennedyja.

7. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Žanr: Avantura, fantazija, obiteljski, Misterija
Redatelj: Alfonso Cuarón
Glumci: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Gary Oldman 
Radnja ukratko: Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) i Hermiona (Emma Watson) se vraćaju na treću godinu u Hogwarts. Međutim, Harryju i čitavoj zajednici čarobnjaka se loše sluti kada pokvareni Sirius Black (Gary Oldman), osuđen zbog zlodjela koje je počinio s Lordom Voldemortom, pobjegne iz zatvora. Uz nova iskustva, Harry sa svojim prijateljima mora savladati opasnosti Dementora koji uzimaju dušu, nadmudriti vukodlaka te se konačno suočiti s istinom o Siriusu Blacku.

6. Bram Stoker’s Dracula (1992)

Gary Oldman filmovi – Bram Stoker’s Dracula

Žanr: Drama, horor, fantazija, romantični
Redatelj: Francis Ford Coppola 
Glumci: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves 
Radnja ukratko: 1462. godine, Vlad Dracula (Gary Oldman) je u svojoj kampanji porazio Osmansko carstvo te se vraća kako bi pronašao svoju suprugu Elizabetu, ali ne zna da je ona izvršila samoubojstvo jer su joj njegovi neprijatelji lagali da je umro na bojištu. Svećenik mu kaže da je njezina duša osuđena na pakao jer je izvršila samoubojstvo, što razjari Draculu. Odriče se Boga i razruši kapelu te se zaklinje da će ustati iz groba da osveti Elizabetu svim silama zla i tame. 1897. godine, odvjetnik Jonathan Harker (Keanu Reeves) uzima grofa Draculu kao klijenta. Putuje u Transilvaniju kako bi dogovorio Draculinu kupovinu nekretnina u Londonu. Dracula pronalazi sliku Jonathanove zaručnice Mine (Winona Ryder) i počinje vjerovati da je ona reinkarnacija Elizabete. Učinit će sve kako bi i nju učinio besmrtnom.

5. Prick Up Your Ears (1987)

Gary Oldman filmovi – Prick Up Your Ears

Žanr: Biografija, drama
Redatelj: Stephen Frears 
Glumci: Gary Oldman, Alfred Molina, Vanessa Redgrave 
Radnja ukratko: Priča o Joeu Ortonu (Gary Oldman) i Kennethu Halliwellu (Alfred Molina) te jednom ubojstvu. Film počinje brutalnim i besmislenim oduzimanjem jednog života. Kada su se upoznali, Orton je imao 17, a Halliwell 25 godina i imali su nešto zajedničko: obojica su željeli postati pisci. Živjeli su zajedno. Obojica homoseksualci, ali činilo se da seks nikada nije bio u središtu njihove veze. Orton je lutao noću tražeći grubu igru, a Halliwellu se to nije sviđalo jer je smatrao da previše riskira. Orton je bio šarmantan mladić, buntovan, sklon opasnosti, dok je osam godina stariji Halliwell bio drzak i usamljen čovjek koji je sebe vidio kao Ortonovog učitelja. Njihova priča vodi do tragičnog kraja.

4.The Fifth Element (1997)

Gary Oldman filmovi – The Fifth Element

Žanr: Avantura, akcija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Luc Besson 
Glumci: Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman 
Radnja ukratko: Korben Dallas (Bruce Willis) je taksist u New Yorku u 23. stoljeću. Niti ne sluti da će postati junak u priči o preživljavanju i ljubavi. Čovječanstvo je krenulo dosezati zvijezde, ali svakih 5000 godina, kada se nakratko otvore portali između paralelnih dimenzija, mračna sila napada univerzum. To vrijeme je upravo sada i zli Zorg (Gary Oldman) to želi iskoristiti. Postoje četiri elementa: zemlja, zrak, vatra i voda. Čovječanstvo može spasiti samo Leeloo (Milla Jovovich), savršeno biće, koje je samo po sebi peti element: životna snaga. Iako je savršena, Leeloo će trebati zaštitu koju će joj pružiti Korben u ovom svijetu najrazličitijih bića u svemiru dok tama čeka svoju priliku za napad.

3. Léon: The Professional (1994)

Léon: The Professional

Žanr: Akcija, triler, drama, krimi 
Redatelj: Luc Besson 
Glumci: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman
Radnja ukratko: Mathilda (Natalie Portman) iz New Yorka ima 12 godina i život joj je sve osim bajan. Njezin otac čuva drogu za korumpiranog policajca Normana Stansfielda (Gary Oldman), a jedina svijetla točka za nju je njezin mlađi brat o kojem se brine. Jednog dana, Stansfield i njegovi suradnici joj ubiju obitelj zbog nesuglasica s njezinim ocem dok je ona bila u kupovini. Mathilda pronalazi utočište u stanu susjeda Léona (Jean Reno). Kada bude saznala čime se bavi njezin neobičan susjed, zamoli ga da osveti njezinog brata. Léon koji nema iskustva s očinstvom i prijateljskim vezama, čini sve kako bi Mathilda izbjegla nevolje. Ubrzo će profesionalni ubojica Léon shvatiti da može voljeti i osjećati, ali korumpirani policajac čini sve kako bi uklonio svjedokinju ubojstva.

2. True Romance (1993)

True Romance

Žanr: Triler, drama, krimi, romantični
Redatelj: Tony Scott 
Glumci: Christian Slater, Patricia Arquette, Dennis Hopper, Val Kilmer, Gary Oldman
Radnja ukratko: Clarence (Christian Slater) na svoj rođendan odlazi sam u kino gdje upoznaje prekrasnu Alabamu (Patricia Arquette). Nakon što provedu noć zajedno, ona mu priznaje da je prostitutka, ali kako se zaljubila u njega. Nakon što Clarence odluči vjenčati se s Alabamom, odlazi u klub gdje je ona radila kako bi pokupio njezine stvari. Međutim, njezin svodnik Drexl Spivey (Gary Oldman) i njegov partner napadnu Clarencea. Clarence ih ubije u samoobrani, a umjesto Alabaminih stvari uzima kovčeg pun kokaina. Kada otkrije što je napravio, odluči prodati drogu te otputovati u Meksiko. No, mafija sa Sicilije šalje skupinu ubojica da ih ulovi.

1. The Dark Knight (2008)

The Dark Knight

Žanr: Akcija, drama, triler, krimi 
Redatelj: Christopher Nolan 
Glumci: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine 
Radnja ukratko: Kada se nad Gotham Cityjem pojavi dosad neviđena prijetnja u obliku klauna kojem životi, pa i onaj njegov vlastiti, ne znače apsolutno ništa, Bruce Wayne će biti stavljen na do sada najveći psihički i fizički izazov i test u svom životu. Joker, psihotični manijak, ali izrazito inteligentan, uvijek će biti korak ispred Batmana jer on, za razliku od čovjeka-šišmiša, u sebi ne posjeduje niti trunku empatije te će to iskoristiti stavljajući na kocku ljudske živote između Batmana i sebe.

Similar Posts