10 Najboljih filmova Keanu Reeves

10 Najboljih filmova Keanu Reeves

Donosimo vam 10 najboljih filmova odličnog Kanadskog glumca Keanu Reeves. Koji su vama najbolji njegovi filmovi?

Keanu Charles Reeves (rođen 02. rujna 1964. godine u Beirut, Lebanon) je kanadski filmski glumac, producent, redatelj, glazbenik i poduzetnik. Njegove su najpoznatije uloge u filmovima: Bill & Ted’s Excellent Adventure, Brzina, Pakleni val i trilogiji The Matrix. Radio je s velikim redateljima kao što su Stephen Frears (Opasne veze iz 1988.), Gus Van Sant (Moj privatni Idaho iz 1991.) i Bernardo Bertolucci (Mali Buda iz 1993.). U svojem osvrtu na film iz 1991. kritičarka novina The New York Times Janet Maslin hvali Reevesovu izvedbu: “… pokazuje priličnu disciplinu i domet. Lako se kreće između zakopčane vanjštine koja odgovara policijskoj priči i labavo povezanog nastupa njegovih komičnih uloga.” Tema koja se ponavlja u ulogama koje je tumačio je spašavanje svijeta; ona uključuje likove Teda Logana (Bill & Ted’s Excellent Adventure), Bude, Nea (iz trilogije The Matrix), Johnnyja Mnemonica, Johna Constantinea i Klaatua (iz filma Dan kad je Zemlja stala).

Reeves je također nastupao i u kazalištu. Njegovu izvedbu Hamleta u kazalištu “Manitoba Theatre Centre” pohvalio je Roger Lewis iz The Sunday Timesa, te ga proglasio ” … jednim od tri najbolja Hamleta koja je vidio, iz jednostavnog razloga: on ‘jest’ Hamlet.”

U nastavku pogledajte 10 najboljih filmova Keanu Reevesa

10. My Own Private Idaho (1991)

My Own Private Idaho (1991)

Žanr: Drama

Redatelj: Gus Van Sant

Glumci: River Phoenix, Keanu Reeves, James Russo

Radnja ukratko: Dva najbolja prijatelja rade na ulicama Portlanda kao prevaranti i kreću na put samootkrivanja, te se njihovi odnosi pogoršavaju.

9. A Scanner Darkly (2006)

A Scanner Darkly (2006)

Žanr: Animacija, krimi, drama

Redatelj: Richard Linklater

Glumci: Keanu Reeves, Winona Ryder, Robert Downey Jr.

Radnja ukratko: Policajac na tajnom zadatku u ne tako udaljenoj budućnosti postane upetljan s opasnom novom drogom i kao rezultat počinje gubiti svoj identitet.

8. Bill & Ted filmska franšiza

Bill & Ted's Excellent Adventure (1989)

Bill & Ted je Američka humoristična filmska serija u kojoj su William “Bill” S. Preston Esq. (Alex Winter) i Theodore “Ted” Logan (Keanu Reeves) dva ‘metalca’ koji putuju kroz vrijeme. Do sada su izašla dva filma, Bill & Ted’s Excellent Adventure (1989) i Bill & Ted’s Bogus Journey (1991), a ove godine je najavljen i treći dio Bill & Ted Face the Music. Osim tih filmova ima i animirana serija iz tog svijeta Bill & Ted’s Excellent Adventures, te TV serija Bill & Ted’s Excellent Adventures.

7. Speed (1994)

Speed (1994)

Žanr: Animacija, avantura, krimi

Redatelj: Jan de Bont

Glumci: Keanu Reeves, Dennis Hopper, Sandra Bullock

Radnja ukratko: Mladi policajac mora spriječiti eksploziju bombe na gradskom autobusu dok drži brzinu iznad 50 milja na sat.

6. Point Break (1991)

Point Break

Žanr: Akcija, krimi, triler

Redatelj: Kathryn Bigelow

Glumci: Patrick Swayze, Keanu Reeves, Gary Busey

Radnja ukratko: F.B.I. Agent infiltrira se kako bi pronašao bandu surfera koja pljačka banke.

5. Constantine (2005)

Constantine (2005)

Žanr: Drama, fantazija, horor

Redatelj: Francis Lawrence

Glumci: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Djimon Hounsou, Shia LaBeouf

Radnja ukratko: Još jedan lik iz stripa prelazi na veliko platno. Ovoga puta to je John Constantine (Keanu Reeves), detektiv nadnaravnih sposobnosti, koji je doslovno bio do pakla i nazad. On se udružuje sa skeptičnom policajkom Angelom Dodson (Rachel Weisz) kako bi zajedno riješili misteriozno ubojstvo njene blizanke, te započinju istraga koja ih vodi kroz svijet nadnaravnih pojava, demona i anđela koji se nalazi odmah ispod Los Angelesa.

4. John Wick filmska franšiza

John Wick je akcijska triler filmska franšiza, u kojoj je glavni protagonist John Wick (Keanu Reeves) umirovljeni, ali ubojiti plaćenik željan osvete. Do sada su izašla tri filma John Wick (2014) i John Wick: Chapter 2 (2017) i John Wick: Chapter 3 – Parabellum, a priča se i o potencijalnom trećem dijelu John Wick filmske franšize.

3. Bram Stoker’s Dracula (1992)

Bram Stoker's Dracula (1992)

Žanr: Horor

Redatelj: Francis Ford Coppola

Glumci: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves

Radnja ukratko: Stoljetni vampir grof Drakula dolazi u Englesku kako bi zaveo zaručnicu svog odvjetnika Jonathan Harkerovu, Minu Murray i nanio pustoš u stranu zemlju.

2. The Devil’s Advocate (1997)

The Devil's Advocate (1997)

Žanr: Drama, misterija, triler

Redatelj: Taylor Hackford

Glumci: Keanu Reeves, Al Pacino, Charlize Theron

Radnja ukratko: Izuzetno obučen odvjetnik s Floride dobio je ponudu za posao u New Yorku za veliko odvjetničko društvo s velikim gazdom – najveća prilika u njegovoj karijeri.

1. Matrix filmska franšiza

The Matrix (1999)

The Matrix je znanstvenofantastična akcijska trilogija koju su kreirali Lana i Andy Wachowski. Filmski serijal su započeli filmom The Matrix (1999.), a uslijedila su dva nastavka, The Matrix Reloaded (2003.) i The Matrix Revolutions (2003.). Likovi i okruženje filma dalje su razrađeni u drugim medijima u istom fikcionalnom svemiru, uključujući animaciju, stripove i videoigre. Serial uključuje cyberpunk priču koja sadrži referencije na mnogobrojne filozofske i religijske ideje. Drugi utjecaji uključuju mitologiju, anime i hongkonške akcijske filmove (posebno tzv. heroic bloodshed i borilačke filmove). Keanu Reeves glumi glavnog protagonista u ovoj franšizi, lika po imenu Neo.

Similar Posts