Donosimo vam 10 najboljih filmova odličnog Kanadskog glumca Keanu Reeves. Koji su vama najbolji njegovi filmovi?

Keanu Charles Reeves (rođen 02. rujna 1964. godine u Beirut, Lebanon) je kanadski filmski glumac, producent, redatelj, glazbenik i poduzetnik. Njegove su najpoznatije uloge u filmovima: Bill & Ted’s Excellent Adventure, Brzina, Pakleni val i trilogiji The Matrix. Radio je s velikim redateljima kao što su Stephen Frears (Opasne veze iz 1988.), Gus Van Sant (Moj privatni Idaho iz 1991.) i Bernardo Bertolucci (Mali Buda iz 1993.). U svojem osvrtu na film iz 1991. kritičarka novina The New York Times Janet Maslin hvali Reevesovu izvedbu: “… pokazuje priličnu disciplinu i domet. Lako se kreće između zakopčane vanjštine koja odgovara policijskoj priči i labavo povezanog nastupa njegovih komičnih uloga.” Tema koja se ponavlja u ulogama koje je tumačio je spašavanje svijeta; ona uključuje likove Teda Logana (Bill & Ted’s Excellent Adventure), Bude, Nea (iz trilogije The Matrix), Johnnyja Mnemonica, Johna Constantinea i Klaatua (iz filma Dan kad je Zemlja stala).

Reeves je također nastupao i u kazalištu. Njegovu izvedbu Hamleta u kazalištu “Manitoba Theatre Centre” pohvalio je Roger Lewis iz The Sunday Timesa, te ga proglasio ” … jednim od tri najbolja Hamleta koja je vidio, iz jednostavnog razloga: on ‘jest’ Hamlet.”

10 Najboljih filmova Keanu Reeves

10. My Own Private Idaho (1991)

My Own Private Idaho (1991)

Žanr: Drama

Redatelj: Gus Van Sant

Glumci: River Phoenix, Keanu Reeves, James Russo

Radnja ukratko: Dva najbolja prijatelja rade na ulicama Portlanda kao prevaranti i kreću na put samootkrivanja, te se njihovi odnosi pogoršavaju.

9. A Scanner Darkly (2006)

A Scanner Darkly (2006)

Žanr: Animacija, krimi, drama

Redatelj: Richard Linklater

Glumci: Keanu Reeves, Winona Ryder, Robert Downey Jr.

Radnja ukratko: Policajac na tajnom zadatku u ne tako udaljenoj budućnosti postane upetljan s opasnom novom drogom i kao rezultat počinje gubiti svoj identitet.

8. Bill & Ted filmska franšiza

Bill & Ted's Excellent Adventure (1989)

Bill & Ted je Američka humoristična filmska serija u kojoj su William “Bill” S. Preston Esq. (Alex Winter) i Theodore “Ted” Logan (Keanu Reeves) dva ‘metalca’ koji putuju kroz vrijeme. Do sada su izašla dva filma, Bill & Ted’s Excellent Adventure (1989) i Bill & Ted’s Bogus Journey (1991), a ove godine je najavljen i treći dio Bill & Ted Face the Music. Osim tih filmova ima i animirana serija iz tog svijeta Bill & Ted’s Excellent Adventures, te TV serija Bill & Ted’s Excellent Adventures.

7. Speed (1994)

Speed (1994)

Žanr: Animacija, avantura, krimi

Redatelj: Jan de Bont

Glumci: Keanu Reeves, Dennis Hopper, Sandra Bullock

Radnja ukratko: Mladi policajac mora spriječiti eksploziju bombe na gradskom autobusu dok drži brzinu iznad 50 milja na sat.

6. Point Break (1991)

Point Break

Žanr: Akcija, krimi, triler

Redatelj: Kathryn Bigelow

Glumci: Patrick Swayze, Keanu Reeves, Gary Busey

Radnja ukratko: F.B.I. Agent infiltrira se kako bi pronašao bandu surfera koja pljačka banke.