Forest Whitaker filmovi

Forest Whitaker filmovi – Top 10 najboljih

Forest Steven Whitaker je američki glumac i redatelj. Rođen je 15. srpnja 1961. godine u Longviewu, Teksas, SAD. Whitaker je često imao uloge u filmovima poznatih redatelja s poznatim glumcima, a svoju najbolju ulogu je ostvario u filmu The Last King of Scotland (2006), za koju je osvojio Oscar te postao četvrti tamnoputi glumac u povijesti kojem je to pošlo za rukom. Whitaker se našao i u produciranju i režiranju u devedesetima te iza sebe ima nekoliko manje poznatih djela.

Forest Whitaker filmovi – kratki uvod

Kada pogledamo profil ovog glumca na stranici IMDb, vidimo da se u svojoj karijeri našao u više od 130 filmova i serija što je vrlo impresivno. Rijetko je bio u glavnoj ulozi, ali u svakom od njih ostavio je dubok trag i bio je jedna od omiljenih uloga. Kreirali smo popis od njegovih 10 najboljih filmova za koji vjerujemo da smo uspjeli kreirati na najbolji mogući način. Pogledajmo koji su se filmovi našli na njemu.

Forest whitaker filmovi
Foto: Wikipedia

Forest Whitaker filmovi – 10 najboljih

10. Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Žanr: Avantura, akcija, znanstvena fantastika
Redatelj: Gareth Edwards 
Glumci: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Forest Whitaker 

Radnja ukratko: Prvi spin-off serijala Star Wars i prvi koji u nazivu nema pojam ‘epizoda’ i rimski broj. Znanstvenik i istraživač Galen Erso (Mads Mikkelsen) je prisiljen skrivati se sa obitelji na planetu Lah’mu kada ga dolazi tražiti imperijalni razvijač oružja Orson Krennic (Ben Mendelsohn) kako bi ga prisilio da dovrši Zvijezdu smrti, super-oružje koje je bazirano na svemirskoj postaji i s lakoćom može uništavati planete jednom zrakom.

Galenova supruga Lyra je ubijena u sukobu, a kćer Jyn (Felicity Jones) je pobjegla. Spasio ju je pobunjenički ekstremist Saw Gerrera (Forest Whitaker). 15 godina kasnije, Jyn je oslobođena iz carskog radnog logora u Wobaniju i dovedena vođama pobunjenika Bailu Organi (Jimmy Smits) i Mon Mothmi (Genevieve O’Reilly), koji ju uvjeravaju da pronađe i spasi Galena kako bi Savez mogao saznati više o tajanstvenoj Zvijezdi smrti. Cassianu Andoru (Diego Luna) je potajno naređeno da ubije Galena radije nego da ga izvuče.

Jyn, Cassian i reprogramirani carski droid K-2SO putuju u Jedhu, mjesto gdje se napaja Zvijezda smrti. Uz pomoć slijepog duhovnog ratnika Chirruta Îmwea (Donnie Yen) i njegovog prijatelja plaćenika Bazea Malbusa (Wen Jiang), Jyn uspostavlja kontakt s Gerrerom. Gerrera joj pokazuje poruku u kojoj Galen otkriva da je potajno ugradio ranjivost u Zvijezdu smrti i upućuje ih da dohvate sheme iz imperijalne banke podataka na planetu Scarif.

9. Body Snatchers (1993)

Žanr: Horor, znanstvena fantastika 
Redatelj: Abel Ferrara
Glumci: Gabrielle Anwar, Meg Tilly, Forest Whitaker  

Radnja ukratko: Mlada djevojka Marti (Gabrielle Anwar) dolazi s ocem, maćehom i malim polubratom u vojnu bazu. Otac Steve (Terry Kinney) je biokemičar koji ima dužnost kontrolirati jesu li bojni otrovi smješteni na sigurnom mjestu i da li je dio zemljišta u bazi kemijski onečišćen. Jedan dječak iz baze kaže da njegova majka nije njegova majka. Iako to nije znao objasniti, osjećao je da je ona postala posve drukčije biće. Kad i Marti bude napadnuta “pipcima” biljke iz jedne sadnice koja je “oživjela”, ona počinje shvaćati da se u bazi i oko nje događa nešto neobično.

8. Good Morning, Vietnam (1987)

Žanr: Ratni, drama, biografija, komedija 
Redatelj: Barry Levinson 
Glumci: Robin Williams, Forest Whitaker, Tom. T. Tran 

Radnja ukratko: Sajgon, 1965. godina. Adrian Cronauer (Robin Williams) je komičar netipičnih stavova i ponašanja, koji se čitavog života skriva iza štita kojeg je stvorio odajući sliku nepokolebljivog veseljaka. Stigao je u u Sajgon kako bi preuzeo mjesto voditelja jutarnjeg programa na lokalnom radiju američkih vojnih snaga. Njegov zadatak je donijeti dozu humora kako bi razveselio umorne vojnike. U kratkom vremenu postaje obožavan od strane ratnika, ali ne i od strane nadređenih jer im se ne sviđa njegov, sve samo ne vojnički govor. Adrian slobodno vrijeme provodi uz lokalno stanovništvo te jednim ljepoticom. U njemu rastu različite emocije koje ga sve više prisiljavaju da spusti svog štit i priključi se nemiloj stvarnosti.

7. Smoke (1995)

Žanr: Komedija, drama
Redatelj: Wayne Wang 
Glumci: Harvey Keitel, William Hurt, Forest Whitaker 

Radnja ukratko: Auggie Wren (Harvey Keitel) je vlasnik trgovine cigaretama u Brooklynu koja je središte aktivnosti u kvartu i priča njezinih mušterija. Među mušterijama se nalazi i pisac Paul Benjamin (William Hurt) koji je izgubio suprugu te mladi Afroamerikanac Rashid Cole (Harold Perrineau) koji spašava Paula od naleta automobila. U trgovini Auggieja iznenadi dolazak Ruby McNutt (Stockard Channing), bivše djevojke koja ga obavijesti da je njezina kćer trudna ovisnica te da treba pomoć.

6. Arrival (2016)

Žanr: Drama, misterija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Denis Villeneuve 
Glumci: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker 

Radnja ukratko: Tajanstveni svemirski brodovi pojave se iznenada diljem svijeta, a elitni tim na čelu s vrhunskom lingvisticom Louise Banks (Amy Adams), mora pronaći način kako komunicirati s posjetiteljima kako bi saznali što žele i predstavljaju li prijetnju čovječanstvu.

5. The Crying Game (1992)

Žanr: Krimi, drama, romantični, triler 
Redatelj: Neil Jordan 
Glumci: Stephen Rea, Jaye Davidson, Forest Whitaker 

Radnja ukratko: Nakon što u jednom zabavnom parku u sjevernoj Irskoj zarobe tamnoputog britanskog vojnika Jodyja (Forest Whitaker), skupina pripadnika Irske republikanske armije, predvođena Fergusom (Stephen Rea), zarobljenika zatoči u staroj kući u šumi. Kad shvate da im je svima vidio lica, Fergus i njegova ljudi, među kojima su Jude (Miranda Richardson) i Maguire (Adrian Dunbar), zaključe da Jodyja moraju ubiti. Čuvajući vojnika, Fergus se kroz duge razgovore počne sve više zbližavati s njima.

4. Black Panther (2018)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: Ryan Coogler 
Glumci: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Forest Whitaker 

Radnja ukratko: T’Challa (Chadwick Boseman) se nakon smrti svog oca, kralja Wakande, vraća u zatvorenu i tehnički naprednu afričku državu kako bi zasjeo na prijestolje i postao novim kraljem. Međutim, u isto vrijeme se pojavljuje stari neprijatelj, a T’Challin je karakter kralja i Black Panthera stavljen na kušnju kad bude uvučen u strašan sukob zbog kojeg je ugrožen opstanak Wakande i cijelog svijeta.

3. The Butler (2013)

Žanr: Biografija, drama 
Redatelj: Lee Daniels 
Glumci: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack  

Radnja ukratko: Fascinantna priča o batleru iz Bijele kuće, Eugeneu Allenu (Forest Whitaker), koji je služio čak sedam američkih predsjednika kroz više od tri desetljeća. Film se bavi dramatičnim promjenama koje su zahvatile američko društvo tijekom toga vremena. Od pokreta za građanska prava do Vijetnamskog rata te koliko su te promjene utjecale na život i obitelj ovoga čovjeka.

2. Ghost Dog (1999)

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: Jim Jarmusch 
Glumci: Forest Whitaker, Henry Silva, John Tormey

Radnja ukratko: Ghost Dog (Forest Whitaker) je plaćeni ubojica, izvrstan u svom poslu koji živi i djeluje po samurajskom kodeksu Bushido te je posve odan svom, kako ga naziva, gospodaru, mafijašu Louieju (John Tormey), koji mu je u mladosti spasio život. Vođa mafijaškog klana kojem Louie pripada, Ray Vargo (Henry Silva), naruči ubojstvo starijeg ljubavnika svoje mlađahne kćeri Louise (Tricia Vessey), a Ghost Dog obavi posao, no neplanirano, Louise svjedoči svemu.

1. The Last King of Scotland (2006)

Žanr: Biografija, drama, povijesni, triler
Redatelj: Kevin Macdonald 
Glumci: James McAvoy, Forest Whitaker, Gillian Anderson 

Radnja ukratko: Film koji je Whitakeru donio Oscar za najbolju glavnu ulogu. Nakon što je diplomirao 1970. godine, mladi liječnik iz Škotske, Nicholas Garrigan (James McAvoy) ne želi naslijediti dosadan očev posao u škotskoj provinciji i kreće u pustolovinu. Putuje u Ugandu kao liječnik misionarske bolnice. Nicholas prihvaća težak liječnički život u siromašnoj i slabo opremljenoj bolnici.

U zemlji je državni udar: general Idi Amin (Forest Whitaker) uz pomoć svojih postrojbi svrgava predsjednika i preuzima vlast. Sasvim slučajno Nicholas upozna Amina kad ovaj u blizini bolnice ozlijedi ruku. General Amin oduševi se Nicholasom kada čuje da je ovaj Škot, a on obožava Škotsku i Škote te mu ponudi posao osobnog liječnika, povjerljivog savjetnika i vođe projekta obnove ugandskog zdravstva.

Similar Posts