10 Najboljih filmova Robin Williams

10 Najboljih filmova Robin Williams

Donosimo vam 10 najboljih filmova američkog glumca Robina Williamsa. Napišite nam u komentarima koji su vam najbolji njegovi filmovi.

Robin McLaurin Williams (Chicago, Illinois, 21. srpnja 1951. – Paradise Cay, Kalifornija, 11. kolovoza 2014.) bio je američki glumac nagrađen Oscarom 1997. za sporednu ulogu u Dobri Will Hunting te mnogim drugim filmskim nagradama.

Od prve filmske uloge 1980. godine (Popeye) do 2009. glumio je u preko 80 filmskih uloga (računaju se nastupi kako u filmovima tako i u TV serijama).

10. Hook (1991)

Hook (1991)

Žanr: Avantura, komedija, obiteljski

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Dustin Hoffman, Robin Williams, Julia Roberts

Radnja ukratko: Kada Kapetan Hook otme njegovu djecu, odrasli Peter Pan se mora vratiti u Neverland i povratiti njegov mladenački duh kako bi se suprotstavio svom neprijatelju.

9. Mrs. Doubtfire (1993)

Mrs. Doubtfire (1993)

Žanr: Komedija, drama, obiteljski

Redatelj: Chris Columbus

Glumci: Robin Williams, Sally Field, Pierce Brosnan

Radnja ukratko: Protagonist, koga tumači Williams, je nezaposleni glumac iz San Francisca od koga se razvodi supruga (čiji lik tumači Sally Field) i odvodi troje djece. Radnja prikazuje kako on smišlja način da se druži za djecom, i to tako što se uz pomoć šminke preruši u škotsku dadilju pod imenom ”Gospođa Doubtfire” i od svoje bivše supruge preuzme posao.

8. Jumanji (1995)

Jumanji (1995)

Žanr: Avantura, obiteljski, fantazija

Redatelj: Joe Johnston

Glumci: Robin Williams, Kirsten Dunst, Bonnie Hunt

Radnja ukratko: Kada je mladi Alan Parish zajedno sa svojom prijateljicom Sarah odlučio zaigrati jednu stolnu igru, nije ni slutio da će ga bacanje kocke istog trena transportirati u čudnu džunglu Jumanji, gdje će ostati zarobljen punih 26 godina. Točnije, do trena kada će u potkrovlju njegove kuće dvoje siročadi, Judy (Kirsten Dunst) i Peter (Bradley Pierce), poželjeti zaigrati istu tu igru i tako osloboditi danas odraslog Alana (Robin Williams) iz unutarnjeg svijeta igre. No, kako bi svi zajedno pobijedili rastuću moć igre Jumanji, njih troje moraju pronaći i odraslu Saru (Bonnie Hunt) i stići do kraja igre, prije nego li ih ona sama dokrajči.

7. Bicentennial Man (1999)

Bicentennial Man (1999)

Žanr: Komedija, drama, sci-fi

Redatelj: Chris Columbus

Glumci: Robin Williams, Embeth Davidtz, Sam Neill

Radnja ukratko: Android nastoji postati čovjekom dok postupno stječe emocije.

6. Good Morning, Vietnam (1987)

Good Morning, Vietnam (1987)

Žanr: Biografija, drama, komedija

Redatelj: Barry Levinson

Glumci: Robin Williams, Forest Whitaker, Tung Thanh Tran

Radnja ukratko: Godine 1965., neortodoksni i nepovjerljivi DJ nazvan Adrian Cronauer počinje tresti stvari kada je dodijeljen američkoj radio stanici u Vijetnamu.

5. Insomnia (2002)

Insomnia (2002)

Žanr: Drama, misterija, triler

Redatelj: Christopher Nolan

Glumci: Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank

Radnja ukratko: Dvojica detektiva ubojstava u Los Angelesu poslana su u sjeverni gradić gdje sunce ne zalazi, kako bi istražili metodološko ubojstvo lokalnog tinejdžera.

4. Aladdin (1992)

Aladdin (1992)

Žanr: Animacija, avantura, komedija

Redatelj: Ron Clements, John Musker

Glumci: Scott Weinger, Robin Williams, Linda Larkin

Radnja ukratko: U čarobnom gradu ulični mangup Aladin bori se da spasi princezu Jasmine od zlih spletki čarobnjaka Jafara. Aladinov se cijeli život mijenja kad protrlja čarobnu svjetiljku iz koje se pojavi zabavan Duh koji mu ponudi ispuniti tri želje.

3. Awakenings (1990)

Awakenings (1990)

Žanr: Biografija, drama

Redatelj: Penny Marshall

Glumci: Robert De Niro, Robin Williams, Julie Kavner

Radnja ukratko: U bolnici u Bronxu povučeni istraživač dr. Sayer (Robin Williams) teži otkriti zašto su neki pacijenti, među kojima je Leonard (Robert De Niro), pogrešno dijagnosticirani kao atipični shizofreničari i histerici, već godinama katatonični.

2. Good Will Hunting (1997)

Good Will Hunting (1997)

Žanr: Drama

Redatelj: Gus Van Sant

Glumci: Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck

Radnja ukratko: Četiri prijatelja iz radničke klase zajedno se druže u Južnom Bostonu, ali jedan od njih, ratoborni Will, ima neobičan dar: on je genij. Kad profesor matematike Lambeau sazna za to, inzistira na tome da mladić prestane tratiti svoj talent.

1. Dead Poets Society (1989)

Dead Poets Society (1989)

Žanr: Komedija, drama

Redatelj: Peter Weir

Glumci: Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke

Radnja ukratko: Učitelj Engleskoj jezika John Keating inspirira svoje učenike da gledaju poeziju s drugačijom perspektivom autentičnog znanja i osjećaja.

Druge je zanimalo i ovo...