Ice Cube filmovi

Ice Cube filmovi – Top 10 najboljih

Ice Cube filmovi često sadrže velik broj eksplicitnih dijaloga i scena, ali ovaj svestrani glumac nerijetko na takav način uspijeva odlično dočarati neke svakidašnje situacije.

O’Shea Jackson, poznatiji po svom umjetničkom imenu Ice Cube je američki reper, tekstopisac, glumac, glazbeni producent, scenarist, filmski producent i redatelj. Rođen je 15. lipnja 1969. godine u Los Angelesu, SAD. Javnosti se predstavio kao član popularne i kontroverzne grupe N.W.A., poznate po svom otporu policijskom režimu i načinu na koji se odnosi prema crncima. Iako su neki filmovi Ice Cubea postali izuzetno popularni, nije osvojio Oscara, ali se može pohvaliti nizom nešto manje vrijednih priznanja.

Ice Cube filmovi – kratki uvod

Iako je prvenstveno svoju karijeru započeo glazbom, filmovi Ice Cubea pokazuju kako je poprilično snalažljiv i kao glumac. Ako na IMDb-u pogledamo kategoriju filmova Ice Cubea, možemo uočiti da je povezan s oko 90-ak filmova, serija i glazbenih videa. Ipak, kao što sam naslov kaže, u našem fokusu bit će isključivo Ice Cube filmovi.

Ice Cube filmovi
Foto: Shutterstock

Sada, bez previše duljenja, recimo koji su najbolji filmovi Ice Cubea.

Ice Cube filmovi – najboljih 10

10. Anaconda (1997)

Žanr: Akcija, avantura, horor, triler
Redatelj: Luis Llosa 
Glumci: Jon Voight, Jennifer Lopez, Ice Cube 

Radnja ukratko: Popis filmova Ice Cubea započinjemo s Anacondom, filmom koji je skupio neke loše kritike, ali je vrlo zabavan. Ploveći Amazonom, filmska ekipa ima namjeru snimiti dokumentarac o posljednjem preživjelom plemenu u džungli. Negdje na putu spašavaju lovca Paula Seronea (Jon Voight) kome je brod potonuo. Kada opasni insekt ugrize kapetana broda, on završi u komi, a Serone preuzima zapovijedanje brodom, ali i nad cijelom posadom koja uskoro postaje njegov talac. Omamljuje ih opojnim sredstvima kako bi ih lakše kontrolirao, a sve zbog suludog cilja kako bi uhvatio ogromnu i opasnu anakondu.

9. Barbershop (2002)

Žanr: Komedija, drama  
Redatelj: Tim Story 
Glumci: Ice Cube, Cedric the Entertainer, Eve 

Radnja ukratko: Calvin Palmer (Ice Cube) misli da će se obogatiti postavljanjem tonskog studija. U prošlosti je imao mnoge druge poslovne planove, ali svi su redom propali te je na njima izgubio novac. Za čitavo to vrijeme, on i skupina njegovih pomoćnika vode obiteljsku brijačnicu u kojoj se šiša i brije čitavo susjedstvo. Mnogi od njih se šišaju na dug i nikada nemaju novaca. Iz tog razloga posao propada, a Calvin je zabrinut jer ne zna čime će uzdržavati obitelj. Njegova žena Jennifer (Jazsmin Lewis) je u drugom stanju i uskoro treba roditi. Calvin brijačnicu smatra teretom jer ne donosi zaradu te je odluči prodati.

8. Trespass (1992)

Žanr: Akcija, triler 
Redatelj: Walter Hill 
Glumci: Bill Paxton, Ice-T, William Sadler, Ice Cube 

Radnja ukratko: Prilikom jedne opasne intervencije, dvojici vatrogasaca, Vinceu Gillianu (Bill Paxton) i Donu Perryju (William Sadler), u ruke dolazi zemljovid s blagom skrivenim u jednom napuštenom tvorničkom kompleksu. Dvojac se upušta u potragu koja im se čini poput malo uzbudljivije dječje igre. Kada se nađu nadomak skrivenih crkvenih dragocjenosti, oko njih će se otvoriti pakao iz kojeg nema izlaza. Došli su na teritorij moćnog afroameričkog narkodilera, a karizmatični boss King James (Ice-T) ne podnosi uljeze. U neravnopravnom okršaju pogine i Jamesov mlađi brat te tako nestane i posljednja mogućnost mirnog rješenja.

7. Next Friday (2000)

Žanr: Komedija
Redatelj: Steve Carr 
Glumci: Ice Cube, Mike Epps, Justin Pierce 

Radnja ukratko: U nastavku hita Friday, Craig (Ice Cube) još uvijek živi sa svojim roditeljima u južnom Los Angelesu, traži posao te se prisjeća slavnih dana od prije četiri godine. Tada je “poslao u mirovinu” lokalnog nasilnika Deboa (Tommy ‘Tiny’ Lister Jr.). Međutim, Debo je uspio pobjeći nakon nekoliko godina provedenih iza rešetaka i sve što želi i o čemu sanja godinama je osveta Craigu na jedan vrlo bolan način. Više sile će ponovno staviti na kušnju Craigove sposobnosti preživljavanja i vjernosti obitelji, a Craig će se uz Day-Dayevu (Mike Epps) potporu suočiti s izazovom.

6. Ride Along (2014)

Žanr: Akcija, komedija, krimi
Redatelj: Tim Story 
Glumci: Ice Cube, Kevin Hart, Tika Sumpter 

Radnja ukratko: Ben Barber (Kevin Hart) je brbljavi i napeti zaštitar koji će se pridružiti svom budućem šogoru Jamesu Paytonu (Ice Cube) na 24-satnoj ophodnji po Atlanti kako bi dokazao da je dostojan oženiti Angelu (Tika Sumpter), Jamesovu sestru. Patrola će se pretvoriti u pravu akciju kada James otkrije tragove koji bi ga mogli dovesti do rješavanja slučaja na kojem radi već tri godine, pokušavajući uloviti tajanstvenog kriminalca znanog samo po imenu Omar (Laurence Fishburne).

5. 21 Jump Street (2012)

Žanr: Akcija, komedija, krimi 
Redatelj: Phil Lord i Christopher Miller 
Glumci: Jonah Hill, Channing Tatum, Ice Cube 

Radnja ukratko: Sasvim sigurno se može reći da je ovo jedna od najboljih komedija 21. stoljeća, ne samo kada su filmovi Ice Cubea u pitanju, već i općenito. Film je snimljen prema istoimenoj, vrlo popularnoj televizijskoj seriji iz 80-tih. Schmidt (Jonah Hill) i Jenko (Channing Tatum) su nekad bili školski kolege, zajedno pohađali policijsku akademiju, a sada su se ponovno našli kao partneri u policiji. Budući da su mladi i izgledaju kao srednjoškolci, dobili su zadatak infiltrirati se u krugove prodavača droge kako bi saznali i uhvatili onoga tko prodaje sintetičku drogu učenicima u školi.

4. Higher Learning (1995)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: John Singleton 
Glumci: Omar Epps, Kristy Swanson, Ice Cube 

Radnja ukratko: Upisivanjem na sveučilište Columbus, svake godine se veliki broj mladih ljudi mora suočiti sa samostalnim životom, ali i međusobnim razlikama. Uz velike probleme financiranja, tereta uspjeha i neizvjesne budućnosti, brucoši su u dodiru s rasizmom koji predstavlja veliki problem fakulteta.

Malik Williams (Omar Epps) je sportski stipendist kojem učenje nije prva stvar na pameti, a Fudge (Ice Cube) je nakon šest godina studiranja dobio nadimak “profesionalni student”. Malik i Fudge će se ubrzo sprijateljiti i to zahvaljujući dugotrajnim seansama o rasnim problemima u Americi. Ubrzo će se relativno miran fakultetski suživot prekinuti kada se pojavi slučaj silovanja. Omar Epps odličan je kao bezbrižan student kojemu fakultet otvara oči, ali prava zvijezda filma ipak je slavni Ice Cube.

3. Three Kings (1999)

Žanr: Akcija, avantura, komedija, drama, ratni 
Redatelj: David O. Russell 
Glumci: George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube 

Radnja ukratko: Ratni film o pokušaju četvorice američkih vojnika da nakon Zaljevskog rata pokušaju opljačkati zlato Saddama Husseina. 1991. godine u Iraku je završen rat, a četiri američka vojnika sklona pustolovinama -major Archie Gates (George Clooney), Troy Barlow (Mark Wahlberg), Chief Elgin (Ice Cube) i Conrad Vig (Spike Jonze) su odlučni u pronalasku zlata koje je Saddam opljačkao u Kuvajtu te sakrio negdje u svojim brojnim pustinjskim bazama. Međutim, prvo treba otkriti tajnu mapu koja vodi do bogatstva.

Četverac tako kreće u iznimno opasnu avanturu u kojoj ništa neće biti kako su zamislili i planirali i koja će im zauvijek promijeniti živote. Okrutna realnost će ih vrlo brzo otrijezniti: u jednom vojnom kampu otkrivaju da je vlada poticala iračke civile da se bore protiv Saddama, a sada ih je ostavila bez pomoći, na milost i nemilost Saddamovim plaćenicima koji ih nemilosrdno masakriraju. Archie i njegovi suborci su u velikoj moralnoj dilemi, uzeti zlato i pobjeći te ostaviti civile u rukama vojske ili ostaviti zlato i pokušati pomoći napaćenim ljudima.

2. Friday (1995)

Žanr: Komedija, drama 
Redatelj: F. Gary Gray 
Glumci: Ice Cube, Chris Tucker, Nia Long 

Radnja ukratko: Mnoge se stvari događaju u četvrtak i subotu, ali ovo je priča o jednom urnebesnom petku. Craig Jones (Ice Cube) je upravo dobio dobio otkaz u tvrtki u kojoj je radio pa slobodan petak provodi u društvu svog najboljeg prijatelja Smokeya (Chris Tucker). Dan provode tako što u ležernoj atmosferi puše marihuanu u svojoj četvrti u South Centralu u Los Angelesu.

Prije nego zađe sunce, Craig mora pronaći 200 dolara kako bi otplatio svoj dug prema jednom dileru, pronaći novi posao da ga roditelji ne izbace iz kuće, izbjegavati svoju djevojku kako bi se mogao nabacivati drugoj ženi i na kraju pokušati preživjeti sukob s nasilnicima iz kvarta, posebno ogromnim Deebom (Tom Lister Jr.). To je tek početak onoga što će se događati u ovom vanserijskom danu.

1. Boyz n the Hood (1991)

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: John Singleton 
Glumci: Cuba Gooding Jr., Laurence Fishburne, Ice Cube 

Radnja ukratko: Na ovom popisu filmova Ice Cubea, na prvo mjesto smjestio se Boyz n the Hood. Mladog Tre Stylesa (Cuba Gooding Jr.) je majka poslala da živi s ocem Furiousom Stylesom (Laurence Fishburne) u ozloglašenom dijelu Los Angelesa, South Centralu, koji je ispunjen nasiljem, bandama i drogom. 

Furious se uspjeva oduprijeti pogubnom utjecaju četvrti te ostaje odlučan svog sina držati podalje od nevolja. No, ipak ne može zaštititi Trea od svih zlih sila koje ondje vladaju, a one uključuju i njegove najbolje prijatelje, Doughboya (Ice Cube), koji polako, ali sigurno propada u pakao droge i zločina te njegovog brata Rickyja (Morris Chestnut), srednjoškolsku nogometnu zvijezdu i maloljetnog oca. Jedan će slučajni susret dovesti do pucnjave i tragedije, a Tre će morati odlučiti hoće li se pridružiti Doughboyu u opasnoj misiji osvete.

Similar Posts