hilary swank filmovi

Hilary Swank filmovi – Top 10 najboljih

Hilary Swank filmovi koji se nalaze na ovom popisu većinom spadaju u drame različitih tipova, a u svakoj od njih ova glumica bila je sjajna.

Hilary Ann Swank je američka glumica rođena 30. srpnja 1974. godine u Lincolnu, Nebraska, SAD. Postala je poznata po dvjema ulogama koje su joj donijele Oscar za najbolju glavnu glumicu: prvo kao Brandon Teena, transseksualka u filmu Boys Don’t Cry, a onda kao bivša konobarica koja je postala boksačica, Maggie Fitzgerald u Million Dollar Baby. Oscari koje je dobila svrstali su je u društvo Vivien Leigh, Helen Sayes, Sally Field i Luise Rainer, jedinih glumica koje su dvaput bile nominirane i dvaput osvojile.

Hilary Swank filmovi – kratki uvod

hilary swank filmovi
Foto: Shutterstock

Kada pogledamo profil ove glumice na popularnoj stranici IMDb, vidimo da je u svojoj karijeri glumila u više od 50 filmova, tako da kreiranje ovog popisa definitivno nije bilo lak zadatak. No, vjerujemo da smo u tome uspjeli i da su filmovi koji se nalaze na njemu neki od najboljih filmova Hilary Swank. Stoga, bez previše duljenja, recimo koji su to filmovi!

Hilary Swank filmovi – 10 najboljih

10. Iron Jawed Angels (2004)

Žanr: Biografija, drama, povijesni 
Redatelj: Katja von Garnier 
Glumci: Hilary Swank, Margo Martindale, Anjelica Huston 

Radnja ukratko: Originalni HBO-ov uradak prema istinitoj priči. Film se fokusira na dvije prkosne žene, Alice Paul (Hilary Swank) te Lucy Burns (Frances O’Connor), dvije aktivistice koje su se odvojile od središnjega pokreta za ženska prava i oformile radikalnije krilo usudivši se pomaknuti granice političkoga prosvjeda kako bi osigurale ženama pravo glasa 1920. Film ove žene prikazuje kao kompletne likove umjesto jednodimenzionalnih figura iz daleke prošlosti.

9. You’re Not You (2014)

Žanr: Drama 
Redatelj: George C. Wolfe 
Glumci: Hilary Swank, Emmy Rossum, Josh Duhamel 

Radnja ukratko: Uspješnoj i elegantnoj pijanistici klasične glazbe, Kate (Hilary Swank) je upravo dijagnosticiran ALS (amiotrofična lateralna skleroza). Beck (Emmy Rossum) je drska studentica i nadobudna rock-pjevačica koja se jedva snalazi u svojim kaotičnim aferama, ljubavne ili druge vrste. Kada Beck prihvati posao Kateine pomoćnice, upravo kada se Katein brak s Evanom (Josh Duhamel) raspadne, obje žene se počnu oslanjati na svoj nekonvencionalni, katkad svadljivi, ali beskompromisno iskren odnos.

8. Conviction (2010)

Žanr: Biografija, krimi, drama
Redatelj: Tony Goldwyn 
Glumci: Hilary Swank, Sam Rockwell, Melissa Leo 

Radnja ukratko: Film inspiriran istinitom pričom o sestrinskoj odanosti svom bratu. Kada njezin brat Kenny (Sam Rockwell), bude priveden pod optužbom za ubojstvo, Betty Anne (Hilary Swank), inače supruga i majka dvoje djece iz Massachusettsa, posveti život dokazivanju njegove nevinosti. Vjera u bratovu nevinost i borba za istinu tjeraju Betty Anne i njezin tim da otkriju činjenice i s pomoću DNK analize dokažu da Kenny nije kriv.

7. I Am Mother (2019)

Žanr: Drama, misterija, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: Grant Sputore 
Glumci: Luke Hawker, Rose Byrne, Hilary Swank 

Radnja ukratko: Usamljena tinejdžerica rođena iz probnih epruveta u nuklearnom skladištu, prva je od novog naraštaja koje je podigla “Mother”, dobronamjeran robot umjetne inteligencije stvoren da ponovno nastani Zemlju nakon što je čovječanstvo istrijebljeno. Preko noći, neznanka posumnja u majčine tvrdnje o vanjskome svijetu i krene otkrivati građu njihove izdvojene obitelji.

6. The Gift (2000)

Žanr: Drama, fantazija, horor, misterija 
Redatelj: Sam Raimi 
Glumci: Cate Blanchett, Katie Holmes, Hilary Swank 

Radnja ukratko: Annie Wilson (Cate Blanchett) je udovica i majka tri sina koja posjeduje posebni dar vidovnjaštva, a obitelj uzdržava tarotom. Nedugo nakon što joj je prijetio Donnie Barksdale (Keanu Reeves), suprug i zlostavljač njezine klijentice, nestane kći istaknutog građana Jessica King (Katie Holmes) i ujedno zaručnica školskog ravnatelja. Annie odvodi policiju do trupla u Donnijevu ribnjaku. Na suđenju i poslije suđenja, ova vidovnjakinja mora se suočiti s napadima na vjerodostojnost njezinih vizija, saznanjima o ljubavnicima ubijene, vlastitoj privlačnosti prema ravnatelju te krizom koju je uzrokovala mentalna bolest njezinog susjeda.

5. P.S. I Love You (2007)

Žanr: Komedija, drama, romantični
Redatelj: Richard LaGravenese 
Glumci: Hilary Swank, Gerard Butler, Harry Connick Jr. 

Radnja ukratko: Holly (Hilary Swank) i Gerry (Gerard Butler) su mladi bračni par koji skromno živi u malom stanu, sretni i zaljubljeni. Sve se iznenada prekida kad Gerry oboli od tumora na mozgu i za nekoliko mjeseci umre. Holly je neutješna i ne izlazi iz kuće, ne javlja se majci niti prijateljima, ne sprema se, niti se tušira. To traje do njenog 30. rođendana, dok je bez najave posjeti majka Patricia (Kathy Bates), sestra i nekoliko prijatelja koji joj usput donosu i paket koji je stigao poštom i za koji ne zna tko ga šalje dok ne presluša poruku snimljenu na diktafonu.

Poruka je od Gerryja, koji se još nije spreman zauvijek oprostiti od svoje lijepe žene i koji zna kako se ona osjeća nakon njegove smrti i želi joj pomoći da ga što lakše prežali. Također, traži od nje da otputuje u njegovu rodnu Irsku i upozna njegovog starog prijatelja Williama Jeffreyja (Jeffrey Dean Morgan).

4. Insomnia (2002)

Žanr: Drama, misterija, triler 
Redatelj: Christopher Nolan 
Glumci: Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank 

Radnja ukratko: Detektiv Will Dormer (Al Pacino) je iskusan u svom poslu te s partnerom, detektivom Hapom Eckhartom (Martin Donovan), dolazi u gradić na Aljasci kako bi istražio i riješio ubojstvo tinejdžerice. U istrazi će mu pomoći lokalna policija, osobito mlada detektivka Ellie Burr (Hilary Swank) koja je fascinirana Dormerovom reputacijom. Hvatajući osumnjičenika po magli, Dormer slučajno pogodi svog partnera, a onda to odluči zataškati. Međutim, bjegunac ga nazove i priopći mu da je vidio što se dogodilo te ponudi nagodbu – on neće otkriti da je Dormer ubio partnera, a Dormer će odustati od njegova progona i krivicu svaliti na dečka ubijene.

3. Freedom Writers (2007)

Žanr: Biografija, krimi, drama 
Redatelj: Richard LaGravenese 
Glumci: Hilary Swank, Imelda Staunton, Patrick Dempsey 

Radnja ukratko: Erin Gruwell (Hilary Swank) napušta svoj rodni grad Newport Beach i preuzima posao profesorice engleskog jezika u školi Woodrow Wilson High u Long Beachu. Njezin će entuzijazam brzo splasnuti kada shvati da ima problematične učenike, a ne željne znanja kakve je priželjkivala. Razred dijeli rasna pripadnost, tuče su uobičajena pojava, a neki učenici čak odbijaju pohađati satove. Međutim, Erin je ipak spremna potrošiti i zadnji djelić snage kako bi promijenila navike i ponašanje svojih učenika te im ponudila obrazovanje kao izlaz iz divljaštva i kaosa. 

2. Boys Don’t Cry (1999)

Žanr: Biografija, krimi, drama, romantični 
Redatelj: Kimberly Peirce 
Glumci: Hilary Swank, Chloë Sevigny, Peter Sarsgaard 

Radnja ukratko: Film temeljen na istinitoj priči o životu Brandona Teena, rođenog kao Teena Brandon. Ženi je to koja je odlučila živjeti kao muškarac i priča govori o tragičnim posljedicama te odluke. Glumi je Hilary Swank koja je za ovu ulogu nagrađena Oscarom. 20-godišnja Teena (Hilary Swank) napušta Lincoln u Nebraski i odlazi u obližnji Falls City, gdje se ošiša, nosi traperice i čizme, a većina građana je smatra muškarcem.

Prijatelj Lonny (Matt McGrath) je upozorava da u Falls Cityju ne toleriraju seksualne autsajdere, ali ona razvija reputaciju ženskara i ubrzo počinje živjeti sa samohranom majkom Candice. Kada završi u zatvoru zbog prometnog prekršaja, njezina tajna izađe na vidjelo i mnogi oko nje ostaju iznevjereni, a njihov će se bijes uskoro pretvoriti u nasilje.

1. Million Dollar Baby (2004)

Žanr: Drama, sport
Redatelj: Clint Eastwood 
Glumci: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman 

Radnja ukratko: Kada su u pitanju Hilary Swank filmovi, mnogima je bilo očekivano da će se ovo ostvarenje naći na prvom mjestu. Nekada legendarni boksački trener Frankie Dunn (Clint Eastwood) sada je ostarjeli cinik otuđen od kćeri i od Boga, koji većinu vremena provodi u svojoj dvorani u društvu starog Scrapa (Morgan Freeman), prijatelja i nekad darovitog boksača za čiji se prekid karijere osjeća krivim. Scrap mu jednog dana obraća pozornost na Margaret “Maggie” Fitzgerald (Hilary Swank), energičnu 31-godišnju djevojku koja unatoč teškom poslu konobarice svakodnevno marljivo trenira.

Frankie drži da je Maggie prestara i premekana osoba koja, baš kao i sve žene, u boksu nema što tražiti. Kad mu Willie, boksač kojeg je trenirao, ubrzo otkaže suradnju i pod mentorstvom menadžera Mickeya Macka (Bruce MacVittie) osvoji titulu, razočarani Frankie nerado pristane trenirati Maggie. Dok on u temperamentnoj i svojeglavoj djevojci s vremenom pronalazi zamjenu za otuđenu kći, Maggie u Franku otkriva nadomjestak za oca.

Similar Posts