15 Najboljih Krimi Filmova - 21 stoljeće - Svijet filma

15 Najboljih Krimi Filmova – 21 stoljeće

Nakon serija, sada krećemo s novom rubrikom u kojoj ćemo, opet po žanrovima, pisati o 15 Najboljih filmova 21 stoljeća, a prvi na redu su nam kriminalistički filmovi. Ovo će biti još teži zadatak nego je bio sa serijama, tako da vjerujem da će svatko imati neke svoje filmove za dodati, a mi vas i pozivamo da to i učinite u komentarima. Kako bi malo smanjili izbor, stavljamo samo one koji su počeli u 21 stoljeću (od 2001 godine na dalje).

Prije nego počnem naglasio bi da je često teško točno odrediti žanr većini ovih filmova. Kako ne bi ja bio onaj koji izmišlja žanrove filmova, vodio sam se IMDb i wiki, pa ako netko želi provjeravati može na ta dva mjesta.

Gangs of New York (2002)

Redatelj: Martin Scorsese

Glume: Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Daniel Day-Lewis

Radnja ukratko: Radnja počinje u 1846., ali većinom je smještena u rane šezdesete godine 19. stoljeća, kad su dva glavna izvora sukoba u New Yorku bili veliki irski doseljenički val i vladin progon u vezi Američkog građanskog rata. Priča prati Amsterdamovu i Cuttingovu karijeru, koji od kriminalnih šefova postaju politički lideri tijekom vladavine Bossa Tweeda, a kulminira njihovim sukobom koji se podudara s njujorškim ustancima 1863.

A History of Violence (2005)

A History of Violence (2005)

Redatelj: David Cronenberg

Glume: Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris

Radnja ukratko: Muškarac blagog temperamenta postaje lokalni heroj kroz čin nasilja, od kojih nastaju posljedice koje će potresti njegovu čitavu obitelj.

Inside Man (2006)

Redatelj: Spike Lee

Glume: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster

Radnja ukratko: Policijski detektiv, pljačkaš banke i posrednik visokog kalibra ulaze u pregovore visokih uloga, nakon što se briljantan plan pljačke pretvori u talačku situaciju.

Sicario (2015)

Redatelj: Denis Villeneuve

Glume: Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro

Radnja ukratko: Idealistični FBI agent je stavljen u službu od vladine operativne grupe kako bi pomogao u eskalirajućem ratu protiv droge, na granici između SAD i Meksika.

Cell 211 (2009)

Redatelj: Daniel Monzón

Glume: Luis Tosar, Alberto Ammann, Antonio Resines

Radnja ukratko: Priča o dva muškarca na suprotnim stranama zatvorske pobune – zatvorenik koji vodi pobunu i mladi čuvar zarobljen u pobuni, koji se pretvara da je zatvorenik u očajničkom pokušaju da preživi teško iskušenje.

The Departed (2006)

Redatelj: Martin Scorsese

Glume: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson

Radnja ukratko: Radnja filma odvija se u Bostonu gdje Frank Costello, irski mafijaš, ubacuje Colina Sullivana kao krticu u policiju države Massachusetts. Istodobno, Billy Costigan je policajac koji se infiltrira u Costellovu ekipu. Kad dvije struje shvaćaju situaciju, prisiljeni su otkriti identitet onog drugoga.

City of God (2002)

Redatelj: Fernando Meirelles, Kátia Lund

Glume: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Matheus Nachtergaele

Radnja ukratko: Dva dječaka odrastaju u nasilnom dijelu Rio de Janeiro i kreću drugim putevima: jedan postane fotograf, dok drugi postane diler droge.

Dogville (2003)

Dogville (2003)

Redatelj: Lars von Trier

Glume: Nicole Kidman, Paul Bettany, Lauren Bacall

Radnja ukratko: Žena u bijegu od mafije je nevoljko primljena u mali Colorado grad. U zamjenu, ona pristaje raditi za njih. Kada se potraga približava gradu, ona saznaje da njihova potpora ima cijenu. A opet, njezina opasna tajna nikada nije daleko.

American Gangster (2007)

American Gangster (2007)

Redatelj: Ridley Scott

Glume: Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor

Radnja ukratko: U Americi 1970tih, detektiv radi sve kako bi srušio narko carstvo Frank Lucasa, kralja heroina s Manhattan, koji šverca drogu u državu s Dalekog istoga.

Mesrine Part 1: Killer Instinct (2008)/Mesrine Part 2: Public Enemy #1 (2008)

Redatelj: Jean-François Richet

Glume: Vincent Cassel, Cécile De France, Gérard Depardieu

Radnja ukratko: Prvi dio priča priču o Francuskom gangsteru Jacques Mesrine, prije nego je postao Državni Neprijatelj N°1, a drugi se nastavlja na to.

Ocean’s Eleven (2001)/Twelve (2004)/Thirteen (2007)

Redatelj: Steven Soderbergh

Glume: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon

Radnja ukratko: Danny Ocean i njegovih 11 sudionika planira opljačkati tri Las Vegas kasina istovremeno.

Training Day (2001)

Redatelj: Antoine Fuqua

Glume: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn

Radnja ukratko: Na svom prvom danu u Los Angeles kao narko policajac, policajac početnik dobiva puno više od dana punog treninga s narko divizijom LAPD, s odmetnutim detektivom koji nije ono što se čini.

Road to Perdition (2002)

Redatelj: Sam Mendes

Glume: Tom Hanks, Tyler Hoechlin, Rob Maxey

Radnja ukratko: Hanks nastupa u ulozi Michaela Sullivana, ubojice koji biva prisiljen pobjeći sa svojim sinom od kriminalne organizacije za koju je radio.

Eastern Promises (2007)

Redatelj: David Cronenberg

Glume: Naomi Watts, Viggo Mortensen, Armin Mueller-Stahl

Radnja ukratko: Film govori o britanskoj primalji koja stupi u vezu s ruskom mafijom u Londonu.

The Irishman (2019)

Netflix objavio Prvi Službeni Trailer za Martin Scorseseov The Irishman koji okuplja Epske Filmske Gangstere

Redatelj: Martin Scorsese

Glume: Robert De Niro (Frank Sheeran), Al Pacino (James Hoffa), Joe Pesci (Russell Bufalino), Ray Romano (Bill Bufalino), Bobby Cannavale (Felix DiTullio), Anna Paquin (Peggy Sheeran), Harvey Keitel (Angelo Bruno), Jack Huston (Robert F. Kennedy)

Radnja ukratko: Priča o “soboslikaru” Franku Sheeranu, znanom kao Irac, i njegovoj karijeri mafijaškog ubojice, koja je kulminirala i danas nerazjašnjenim ubojstvom moćnog, ali korumpiranog sindikalnog vođe, Jimmyja Hoffe.

 

15 Najboljih SF Filmova – 21 stoljeće

15 Najboljih Romantičnih Filmova – 21 stoljeće

15 Najboljih Horor Filmova – 21 stoljeće

15 Najboljih Akcijskih Filmova – 21 stoljeće

15 Najboljih Komedija Filmova – 21 stoljeće

15 Najboljih Superhero Filmova – 21 stoljeće

Similar Posts