Nakon serija, sada krećemo s novom rubrikom u kojoj ćemo, opet po žanrovima, pisati o 15 Najboljih filmova 21 stoljeća, a prvi na redu su nam kriminalistički filmovi. Ovo će biti još teži zadatak nego je bio sa serijama, tako da vjerujem da će svatko imati neke svoje filmove za dodati, a mi vas i pozivamo da to i učinite u komentarima. Kako bi malo smanjili izbor, stavljamo samo one koji su počeli u 21 stoljeću (od 2001 godine na dalje).

Prije nego počnem naglasio bi da je često teško točno odrediti žanr većini ovih filmova. Kako ne bi ja bio onaj koji izmišlja žanrove filmova, vodio sam se IMDb i wiki, pa ako netko želi provjeravati može na ta dva mjesta.

Gangs of New York (2002)

Redatelj: Martin Scorsese

Glume: Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Daniel Day-Lewis

Radnja ukratko: Radnja počinje u 1846., ali većinom je smještena u rane šezdesete godine 19. stoljeća, kad su dva glavna izvora sukoba u New Yorku bili veliki irski doseljenički val i vladin progon u vezi Američkog građanskog rata. Priča prati Amsterdamovu i Cuttingovu karijeru, koji od kriminalnih šefova postaju politički lideri tijekom vladavine Bossa Tweeda, a kulminira njihovim sukobom koji se podudara s njujorškim ustancima 1863.

A History of Violence (2005)

A History of Violence (2005)

Redatelj: David Cronenberg

Glume: Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris

Radnja ukratko: Muškarac blagog temperamenta postaje lokalni heroj kroz čin nasilja, od kojih nastaju posljedice koje će potresti njegovu čitavu obitelj.

Inside Man (2006)

 

Redatelj: Spike Lee

Glume: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster

Radnja ukratko: Policijski detektiv, pljačkaš banke i posrednik visokog kalibra ulaze u pregovore visokih uloga, nakon što se briljantan plan pljačke pretvori u talačku situaciju.

Sicario (2015)

Redatelj: Denis Villeneuve

Glume: Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro

Radnja ukratko: Idealistični FBI agent je stavljen u službu od vladine operativne grupe kako bi pomogao u eskalirajućem ratu protiv droge, na granici između SAD i Meksika.

Cell 211 (2009)

Redatelj: Daniel Monzón

Glume: Luis Tosar, Alberto Ammann, Antonio Resines

Radnja ukratko: Priča o dva muškarca na suprotnim stranama zatvorske pobune – zatvorenik koji vodi pobunu i mladi čuvar zarobljen u pobuni, koji se pretvara da je zatvorenik u očajničkom pokušaju da preživi teško iskušenje.